Gość: ami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 20:38 Może nie do końca to forum, ale szukam gdzie mogę. Mam pytanie: Jak uzyskać 220 V z alternatora samochodowego (co ma być po drodze) i jak obliczyć uzyskaną moc? Pzdr Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: dziadzia Re: 220 V z alternatora IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:07 Może lepiej spytaj na WARSZTACIE. I powiedz, czy chcesz zmienny, czy stały. Wiem, że są w sprzedaży przetwornice z 12 na 220V. (z akumulatora) Cena zależy od mocy. Link Zgłoś
sopocianin Re: 220 V z alternatora 03.08.04, 22:59 Gość portalu: ami napisał(a): > Może nie do końca to forum, ale szukam gdzie mogę. Mam pytanie: Jak uzyskać > 220 V z alternatora samochodowego (co ma być po drodze) i jak obliczyć > uzyskaną moc? Pzdr Przetwornica, jak napisal dziadzia, to najprostsze rozwiazanie, i najbezpieczniejsze. Mozesz tez sprobowac pobrac prad przed diodami prostowniczymi i dac na transformator o pzelozeniu okolo 15:1, i potem albo na prostownik, albo od razu do odbiornika. Bez prostowania, bedziesz mial prad zmienny, o zmiennej czestosci, w zaleznosci od obrotow silnika pzdr Link Zgłoś
Gość: dziadzia Re: 220 V z alternatora IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:18 > Mozesz tez sprobowac pobrac prad przed diodami prostowniczymi ... Tylko sprawdź jaką moc ma alternator, bo jak dasz za duże obciążenie to spalisz uzwojenia. Link Zgłoś
Gość: XXL Re: 220 V z alternatora IP: *.echostar.pl 03.08.04, 23:19 sopocianin napisał: > Mozesz tez sprobowac pobrac prad przed diodami prostowniczymi i dac na >transformator o pzelozeniu okolo 15:1, i potem albo na prostownik, albo od razu > do odbiornika. Uchowaj Boże, spalisz odbiornik jeśli nie będzie stabilizatora. Alternator może się rozkulać do 17, 18 Voltów a przed diodami do jeszcze wyższych napięć. Link Zgłoś
sopocianin Re: 220 V z alternatora 04.08.04, 03:13 Gość portalu: XXL napisał(a): > Uchowaj Boże, spalisz odbiornik jeśli nie będzie stabilizatora. > Alternator może się rozkulać do 17, 18 Voltów a przed diodami do jeszcze > wyższych napięć. Alternator nie moze sie rozhulac do 17, 18 czy wiecej Voltow, bo przeciez kazdy ma regulator napiecia. Zwykle chodza okolo 14.3V. Co do mocy, to bedzie zalezalo od transformatora - moze jest jakis elektryk na forum, to doradzi jak to zrobic. Alternator daje przecietnie 500/750 watow, wiec pobranie okolo 100W (dwa ksenony po 35W) nie bedzie stanowilo problemu. Link Zgłoś
Gość: fazi_ze_sztazi przetwornica IP: *.client.comcast.net 04.08.04, 04:02 tylko przetwornica. ma wszystkie mozliwe zabezpieczenia i jest dostepna w wielu rozmiarach (do gniazda zapalniczki lub do akumulatora) polecam, sam uzywam i jestem zadowolony www.westmarine.com/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&categoryId=678&langId=-1&subdeptNum=544&storeNum=9 dwie strony. poszukaj na eBay ja uzywam model 175W 110V (wystarczy na laptopa i telefon) SEAVOLT szukaj "power inverter" powodzenia Link Zgłoś
x-darekk-x Re: 220 V z alternatora 04.08.04, 10:04 odsylam do tygodnika motor z zeszlego tygodnia. byl opis wielu typow przetwornic. koszt od okolo 150 pln za 150w, przez okolo 220 za 300w, 300 za 500w az do czterocyfrowej kwoty za 1,5kW. a jakiej mocy potrzebujesz i do jakiego samochodu? Link Zgłoś
Gość: Michal Re: 220 V z alternatora IP: *.fornfyndet.se 04.08.04, 11:34 Pomijam wszystko inne i te idee. Panowie prosze piszcie v= volt W= watt.Moc zawsze z duzej litery P=JxU P-moc J-prad U-napiecie Idea niesamowita,taniej byloby chyba kupic jakis zalew z elektrownia wodna. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: fazi_ze_sztazi ?? IP: *.client.comcast.net 06.08.04, 01:49 michal co ty ? przeciez wiele aut (vany itp.) ma w standardzie gniazdka 220V w bagazniku. wielki halo. przeciez to XXI wiek czlowieku i jak chcesz podlaczyc laptopa w podrozy, masz jak znalazl. Link Zgłoś