Dodaj do ulubionych

Mercedes CLC 220 CDI Sport Auto

25.08.13, 20:43
Witam,

Właśnie zauważyłem u pobliskiego handlarza to auto i 'zachorowałem' na nie.
Ponieważ noszę się ze zmianą samochodu to pomyślałem dlaczego by nie to:)
W związku z powyższym wszelkie rady (no może za wyjątkiem miłośnika polo) mile widziane.

Merc jest z 2009 roku, ma 48000 mil przebiegu, link do handlarza
atsearch.autotrader.co.uk/www/cars_popup.jsp?did=20621&pageid=3&originalid=&gid=nogroup&tid=2&start=3&distance=0&adcategory=cars&channel=DEALERPAGE&id=201315509074696
Co o tym myślicie? Omijać szerokim łukiem bo to król lawet? Na co zwrócić uwagę?
Potrzebuję auta w miarę niezawodnego, tzn takiego które zawsze odpali i pojedzie do roboty i z powrotem, a ewentualne problemy mogą poczekać do soboty na naprawę. Roczne przebiegi mam powyżej 30000 km więc kolejne auto to raczej powinien być diesel.
A tak ogólnie jakie są faktycznie koszty napraw takiego Merca, ceny z ASO w Polsce lub z Niemiec dadzą mi jakiś obraz, np koszt naprawy automatycznej skrzyni biegów, wtrysków i innych wynalazków z diesla? Mieszkam w UK więc ceny u różnych "rzeźbiarzy" w ojczyźnie niespecjalnie mnie interesują.
Aha, Merc jest oferowany z nowym badaniem technicznym i 6 miesięczną 'gwarancją', co ta obejmuje a co nie, nie mam pojęcia.
Obserwuj wątek
    • chris62 Re: Mercedes CLC 220 CDI Sport Auto 26.08.13, 10:36
      Wygląda pięknie wręcz trudno się oprzeć.

Mogę Ci tylko powiedzieć że kupując takie auto powinno Cię być na nie stać.
      Kupić to pikuś - gorzej utrzymać.
      To jednak kwestia Twojego budżetu - sam sobie winieneś odpowiedzieć ile kasy masz w nadmiarze na taki luksus.

Na moje potrzeby coupe nie wchodzi w grę bardziej marzył by mi się ML bo coś tym przewiezie i pod górkę "wyspindra" ale też trzeba sie liczyć z kosztami utrzymania co by nie bylo kosmicznymi w porównaniu do np Daci Duster he he.

Teraz sprawdza mi się Scenic (brakuje mi czasem 4x4 i wyższego zawieszenia - mieszkam w górskim rejonie) no ale dochodzi już 14stu lat wiec myślę nad następcą i może to będzie B-klasse jako odpowiednik? Byłbym zdecydowany gdyby nie ta ciągotak na 4x4..
      Do coupe mogę tylko powzdychać niestety nie jest to zbyt praktyczny pojazd a ja taki potrzebują bo do do domu wciąż trzeba coś dowieźć itd.

Tak, ze pomyśl też o tym jak auto będzie eksploatowane i do jakich celów najbardziej potrzebne i czy akcepyujesz koszty eksploatacji bo to mi daje odpowiedź na pytanie "Dalczego nie to?"

• jamesonwhiskey Re: Mercedes CLC 220 CDI Sport Auto 26.08.13, 16:03
        tego egzemplarza to akurat bym nie bral , przyciemniane szybi i chrom pakiet jesli dobrze widze nad tylnymi swiatlami to znak ze przeszedl przez sprzedawce nielegalnych srodkow do tego ze slabym gustem
        a sam sedes jest ok pomimo ze ze niektore czesci sa ku...ko drogie to w nie wyjezdzonym egzemplazrzu nie powinno byc potrzeby ich wymiany
        zawieszenie w moim sesedie przejrzane i zrobione bylo przy 120 tysiacach
        koncowki drazkow i jakies pierdoly
        silnik sie kreci nie zyga olejem nie pali oleju ma wlasciwa emisje spalin wiec tak szczerze mowiac to koszty sa prawie jak w pandzie a komfort trochelepszy
        sadze ze zla opinia o kosztach w polsce to przez uzytkowanie egzemplarzy mocno zajezdzzonych sprowadzonych przez handlarzy
        • barto76 Re: Mercedes CLC 220 CDI Sport Auto 26.08.13, 18:26
          Na żywo wygląda o niebo lepiej niż na tych zdjęciach!!
          Co do tych chromów i przyciemnianych szyb to mogą być od nowości. Takie bajery są w UK modne i są oferowane jako opcje w konfiguratorze dla nowego CLA, na brytyjskiej stronie merca. Wiem że CLA to nie to samo, ale trochę się gubię w tych oznaczeniach:)

Odnośnie kosztów to sprawdziłem ile w UK kosztują przeglądy dla C-klasy, jest drożej niż dla obecnie posiadanej Avensis, ale bez tragedii, ok 300-350 funtów za duży przegląd (w serwisie). Tyle że to kwoty za C-klasę, dla CLC Sport Auto nic nie znalazłem. Stąd też pytanie o faktyczne koszty utrzymania zakładając realistycznie, że w planowanym przebiegu 120-140 tys w ciągu 3-4 lat coś drogiego się wysypie.
          Szukam info o cenie przeglądów, koszt hamulców, turbiny, wtrysków, tej fikuśnej skrzyni biegów, jakiś wyjątkowo upierdliwych dupereli, które psują się non stop, a które są w zbójeckiej cenie typu 3 tys PLN za jakiś opatentowany przełącznik itp itd. Przykładowo jeśli nowa skrzynia kosztuje 2-3tys funtów (10-15 tys PLN) to jest to do przeżycia w razie czego, jeśli 3 razy tyle, no to szkoda zachodu.
          Plus wszelkie dane o wadach konstrukcyjnych i kwestie awaryjności np elektryki. Generalnie jeśli jest to laweciarz to nie mam na to czasu. Avensis I generacji choć czasami niedomaga to 'jeździ' do soboty kiedy można zdiagnozować i do następnej soboty kiedy można wymienić co trzeba.
          Odnośnie wad konstrukcyjnych to w Ave na dzień dobry wymieniałem dół silnika (na przedłużonej gwarancji) a poprzedni właściciel wymienił przekładnie kierowniczą (też na gwarancji). Wszelkie info o takich kwiatkach mile widziane
        • barto76 Re: Mercedes CLC 220 CDI Sport Auto 26.08.13, 18:31
          Generalnie próbuję zebrać dane o kosztach i "ochłonąć" zanim zacznę zawracać gitarę handlarzowi:)
          Co do przeskoku z Ave na coupe. Ave przez 99% czasu wozi mnie i powietrze.
          Sądzę że dla mnie i małżonki CLC wielkością chyba wystarczy.
          • misiak.bk Re: Mercedes CLC 220 CDI Sport Auto 27.08.13, 21:02
            Technicznie to w203 upodobnione do w204. Części mechaniczne są już coraz tańsze, blacharskie będą drogie bo ten model produkowano bardzo krótko. Silnik to OM646 z dpf, w mojej ocenie bardzo fajny. Jak chcesz poczytać o szczegółach wejdź na forum w203.pl , wszystkie kwestie mechaniczne i elektronika jest taka sama jak w c-klasie.
    • edekmacedonski Re: Mercedes CLC 220 CDI Sport Auto 26.08.13, 22:03
      Samochód niezły, ale faktycznie koszty mogą być wysokie, zwłaszcza w ASO Mercedesa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka