Dodaj do ulubionych

foteliki samochodowe

08.08.04, 22:02
Jeżdżę służbowym Seicento van.Wożę swoje 5-letnie dziecko w foteliku obok
siebie i nie wiem,czy to zgodne z przepisami.Po pierwsze samochód ma
homologację ciężarową(kratka),a po drugie słyszałem,że w myśl nowych
przepisów w ogóle nie wolno przewozić dzieci w fotelikach na przednim
siedzeniu.Czy ktoś jest na bieąco z przepisami?
Obserwuj wątek
    • trug Re: foteliki samochodowe 08.08.04, 22:38
      art. 45 zabrania się:
      4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy
      na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną
      dla pasażera;
      • alex2222 Re: foteliki samochodowe 08.08.04, 22:51
        Dzięki Trug,wiem że nie wolno przewozić dziecka w foteliku z przodu,jeśli w
        samochodzie jest poduszka,ale co z samochodami ciężarowymi?Chociaż to śmieszne
        Seicento van do takich należy.
        • trug Re: foteliki samochodowe 09.08.04, 00:40
          Powiem szczerze, zabiłeś mi ćwieka. Nie pomyślałem o tym ciężarowym. Nie wiem,
          nie potrafię odpowiedzieć, ale czy w kodeksie jest wzmianka o przewożeniu
          dzieci w aucie ciężarowym? Ja nie spotkałem się z takim przepisem.
          Zresztą może Ty znajdziesz.

www.prawojazdy.com.pl/display.php?site=79#d1
          Szukaj w rozdziale V, ja nie znalazłem.
    • alex2222 Re: foteliki samochodowe 09.08.04, 16:12
      Właśnie o to chodzi,że nie mogę nigdzie znaleźć na ten temat informacji.Chyba
      przyjdzie mi zasięgnąć opini bezpośrednio u policjanta przy okazji jakiejś
      kontroli,chociaż i oni niekoniecznie muszą wiedzieć.
    • Gość: tamcia Re: foteliki samochodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 14:08
      Można wozić na pewno, jeśli samochód nie ma poduszki powietrznej, a jeśli ma,
      to należy ją wyłączyć. Niedawno miałam ten sam problem i skonsultowałam go z
      kolegą z drogówki. Ja jeżdżę Skodą Octavią, która też jest "ciężarówką". Ten
      kolega wozi dziecko na przednim siedzeniu, chociaż ma możliwość wozić na tylnym
      siedzeniu, twierdzi, że jego zdaniem tak jest bezpieczniej i wygodniej, bo nie
      trzeba się do dziecka odwracać i cały czas ma się je na oku. Ja natomiast wożę
      dziecko na tylnym siedzeniu, za fotelem kierowcy, bo od zawsze wiadomo, że jest
      to najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie.
      • alex2222 Re: foteliki samochodowe 10.08.04, 16:28
        Dzięki tamcia.Mam teraz jasność.Ale jakby co,to Ty płacisz mandat!
        Żart.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka