Dodaj do ulubionych

unijne tablice rej. w PL

11.08.04, 12:20
Cześć
Interesowałem się czy po wejsciu PL do UE bedzie jakaś zmiana we wzorach
tablic rejestracyjnych.

Podobno nie jest to planowane.

Polska i Grecja są jedynymi krajami w Unii gdzie nie stosuje się (i nie
przygotowuje się do wprowadzenia) tablic ze wzorem flagi UE (gwiaździste
kółeczko).

Tymczasem.... podczas weekendowego wypadu na Mazury widziałem w Tykocinie, w
okolicach Białegostoku, auto na miejscowych tablicach według wzoru unijnego,
tj. z gwiaździstym kółeczkiem zamiast flagi biało-czerwonej.

Byc może była to jakaś naklejka... albo w białostockiem bardzo poważnie i
konsekwentnie podchodzi sie do kwestii uczestnictwa we wspólnotach
europejskich :)))

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: pfan Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 12:24
      jestem i bede POLAKIEM i jesli wlepia mi na rejestracji flage uni to ja zakleje flaga POLSKI

pozdrawiam
      • Gość: radek Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 12:32
        Nie jesteśmy jedyni spóźnialscy.
        Czesi i słowacy dopiero starują.
        Najszybsi byli Węgrzy.
        Powoli i my dorównamy...
        A propo porównania z Grekami... zastanawia mnie czy u nas olimpiada
        wystartowałaby na czas... Grekom podobno to się uda ;-)
        • Gość: stadox Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.04, 12:35
          Znalazłem potwierdzenie tezy że w Polsce NIE BĘDZIE zmian tablic
          rejestracyjnych w zw. z wejściem do UE. Informacja pochodzi zserwisu
          internetowego Ministerstwa Infrastruktury.

"Tablice rejestracyjne bez zmian

Biuro Komunikacji Społecznej informuje, że nie wprowadza się zmiany wzorów
          tablic rejestracyjnych w związku z wejściem Polski do Unii Europejskiej. Zmian
          takich nie wymagają postanowienia Traktatu Akcesyjnego.
          Wzory polskich tablic rejestracyjnych są zgodne z wiedeńską Konwencją o ruchu
          drogowym, natomiast wprowadzone w naszym kraju w 1999 r. tzw. białe tablice
          odpowiadają przepisom Unii.
          Rozporządzenie Rady WE nr 2411/98 pozostawia decyzję o wprowadzeniu na
          tablicach rejestracyjnych znaku wyróżniającego Państwo należące do UE z flagą
          Unii Europejskiej w gestii Państwa Członkowskiego."

Więc chyba to co widziałem w Tykocinie to była naklejka...

pozdrawiam,

• Gość: Adrian Re: unijne tablice rej. w PL IP: 81.190.171.* 11.08.04, 12:33
        Od 1Pażdziernika będzie obowiązywał nowy wzór dowodów rejestracyjnych. Będzie
        więcej zabezpieczeń, fioletowo-turkusowy czy jakoś tak podobnie ma wyglądać.
        Rejestracje? Nic nie wiem
      • Gość: olo Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 12:33
        A na przedniej szybie naklej sobie takiego wielkiego białego orła.
        • Gość: stadox Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.04, 12:37
          Gość portalu: olo napisał(a):
          > A na przedniej szybie naklej sobie takiego wielkiego białego orła.
          ------------------------------------------------------
        • Gość: pfan Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 12:40
          symbole narodowe symbolami narodowymi, ale moze Ty masz naklejke coca-coli zamiast flagi poslki?
      • Gość: radek Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 12:34
        dobrze, że zakryjesz to polską flagą, a nie logiem Radia MaRyja ;-)
        • Gość: pfan Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 12:42
          nie slucham radia maryja, poza wpadkami, z ktorych jest niezla beka, jestem POLAKIEM i bede POLAKIEM, glosowalem przeciw wejsciu do UE i moja opinia na ten jest nadal taka sama!
    • greenblack Re: unijne tablice rej. w PL 11.08.04, 12:36
      I po co kłamiesz, eurofilu? Wielka Brytania też nie na ujnijnej naklejki na
      tablicach, a dodatkowo przednia od tylnej różni się kolorem i jakoś im od tego
      państwo nie upadło.
      • Gość: stadox Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.04, 12:45
        Tymczasem wielokrotnie widziałem w GB tablice z flagą Unii...

Oskarżenie o kłamstwo..., dla ciebie to łatwe, obrzucasz błotem wszystko
        dookoła, jesteś znany z niewybrednych, chamskich odzywek. Świadczy to o
        poziomie Twojej frustracji i niskiej samoocenie.

Over
        • greenblack Re: unijne tablice rej. w PL 11.08.04, 12:55
          30% bezrobocia, a eurofile chcą wydać kilkaset milionów na naklejkę z
          gwiadkami, hehe. Gdzie widziałeś angieslkie tablice z ujnijnymi naklejkami? Bo
          na pewno nie w Anglii.
          • Gość: olo Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 12:58
            Widzieliśmy takową, sam się zdziwiłem.Była przywieszona do samochodu, który
            stał obok na kempingu w Chorwacji.
            • Gość: prawdziwy polak Re: unijne tablice rej. w PL IP: 62.233.181.* 11.08.04, 13:10
              Polskie tablice powinny miec trzy paski w kolorze bialym. Poza tym prawdziwy
              polak umiesci sobie logo ukochanej druzyny, rypke samoklejke, rozaniec i plyte
              CD na lusterku, acha no i "facka"-naklejke na bagazniku....
          • Gość: olo Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 13:09
            poczytaj se a potem obrażaj
            www.newreg.co.uk/home/search/preview_registration.plate?preview_reg%5B%5D=911%2BL
      • Gość: olo greenblack co z tą naklejką "euroGB" jest czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 13:22
      • Gość: Q Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 11.08.04, 21:16
        Oj nie trafiłeś tym razem... GB czyli Wielka Brytania ma rejestracje unijną tj z gwiazdeczkami :))) Co do kolorów, to jest podobnie jak we Francji czy Holandii...
    • x-darekk-x Re: unijne tablice rej. w PL 11.08.04, 13:24
      jakis czas temu przebywalem troche w irlandii. tam maja bardzo fajny system -
      pierwsze dwie cyfry mowia o roku pierwszej rejestracji samochodu. ludziom
      wchodzi na ambicje, zeby miec jak najnowszy. :)

ale co do standaryzacji wygladu, to juz nie jest tam tak prosto - widzialem
      wiele samochodow o zupelnie dziwacznych tablicach - brazowe z bezowymi
      literami, zielone z bialymi literami i inne. do tego dochodzi "odjechana"
      czcionka cos a'la monotype corsiva lub na przyklad cos w rodzaju impacta.
      niezly czad. nie wiem, jak to maja uregulowane...

o zadnych flagach oczywiscie nie ma wowczas mowy.
    • x-darekk-x Re: unijne tablice rej. w PL 11.08.04, 13:26
      tu sa przyklady (brytyjskie i irlandzkie), ale i tak sa delikatne. widzialem
      wiekszy hard-kor. :)
      • x-darekk-x Re: unijne tablice rej. w PL 11.08.04, 13:27
        zapomnialem o linku

www.fancyplates.com/examples.html
        • Gość: stadox Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.04, 18:05
          Greenblack, odszczekasz tego kłamcę, Tchórzu?
          • Gość: lean, mean Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.media4.pl 11.08.04, 21:16
            są brtyjskie tablice z gwiazdkami unijnymi, wystarczy się przlecieć do Londynu
            i zobaczyć :-)
            ja widziałem już unijne tablice litewskie, nawet oni nas zostawili w ciemnym
            tyle
            • Gość: Q Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 11.08.04, 21:33
              ... dziś widziałem łotewskie tablice unijne jak wyprzedziła mnie mazda 626 :)
              • Gość: anna Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.telia.com 11.08.04, 22:03
                o co chodzi czy to unijne czy nie mam auto tak to maozna nazwac renault
                kupiony -nowy w salonie w 1997 i nic nie mam na tabilcy zadnych znakow unii
                co roku musze byc na przegladzie i jestem ,jest Ok i dalej jezdze bez jakich
                kolwiek znaczkow unii i nikt nie robi problemow.
                Widze ze owszem jezdza inne auta troche chyba jednak nowsze i maja znaczek unii
                ale nikt sie nie doczepja nic nie kaza robic wiec jezdze na normalnej tablicy
                nawet bylem w polsce i tez nic acha mieszkam i samochod jest zarejestrowany w
                szwecji wiec o co ten krzyk ze polska z tylu?

• Gość: gość Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.class146.petrotel.pl 11.08.04, 22:41
                  IDIOCI (aha i mam w dupie to co o mnie pomyśleliście).
                  1. Polski euroband jest w pełni zgodny z unijnymi standardami. Wiem że to brzmi
                  dziwnie ale to prawda. I raczej nie będzie zmieniany.
                  2. W UK na tablicach nowego typu „przykład: HK52 HNR” można mieć euroband, tj.
                  to jest opcjonalne. Polecam www.olavsplates.com przy analizie zagadnienia. Tam
                  jest też kilka okazów (np. S200 OKR jako S2000KR i flaga Szkocji).
                  I tyle.
                  • Gość: olo Greenblack pokaż, że masz śladowe ilości... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 06:46
                    honoru i napisz, że się myliłeś. Wierzę w Ciebie
    • Gość: d Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 17:54
      www.gazeta.pl<br>
      • Gość: ds Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:03
        www.anonse.pl<br>
        test
        • Gość: vvv Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:05
          anonse.pl<br>
          test

• Gość: xxx Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:06
            anonse.pl<br><br>

test

• Gość: qqq Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:07

test

• Gość: zzz Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:10

tomasz.podlaski.prv.pl
                • Gość: sss Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:10
                  www.tomasz.podlaski.prv.pl<a href="www.tomasz.podlaski.prv.pl"
                  target="_blank">www.tomasz.podlaski.prv.pl</a>
                  • Gość: br Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:12
                    www.tomasz.podlaski.prv.pl<br>
                    • Gość: olo Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:28
                      Zdrowo walnięty koleś
    • Gość: dw Re: unijne tablice rej. w PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 17:56
      www.gazeta.pl<a href="www.uni-tuebingen.de/uni/qqp/Verg-BAT-Euro.html"
      target="_blank">www.gazeta.pl</a>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka