Dodaj do ulubionych

Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hyundai

03.01.14, 23:57
Po odrzuceniu kilku marek i modeli pozostałem z dwoma konkretnymi samochodami. Auta nowe z salonu. Proszę o pomoc podając argumenty za lub przeciw. Sam nie jestem w stanie wybrać. Zostaje rzut monetą. Z góry dziękuję.

Cena i wyposażenie praktycznie identyczne:
Ford C-max 1.6 Ecoboost - benzyna 150km
Hyundai ix35 - 1.7 CRDi - diesel 115km
Cena (79-83 tys pln brutto)

Rocznie przejeżdżam około 20 tys km. Miasto - 70% , Trasa 30%

Za Fordem:
- fajny, mocny silnik
- ładne wnętrze i dobra jakoś wykonania
- świetne własności jezdne (zawieszenie)

Za Hyundaiem
- oszczędny silnik
- ładna sylwetka auta (subiektywnie). Podoba mi się ogólna koncepcja miejskiego SUV-a

Obserwuj wątek
    • makova_panenka Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 04.01.14, 02:36
      Drogie i poturbowane auto do jeżdżenia po mieście to średni pomysł. Szkoda turbiny.
      Na twoim miejscu wziąłbym C-Max, ale nie Ecoboost, tylko wolnossący Duratec 125KM. Różnicę w cenie można wrzucić w zakup wersji Grand lub montaż LPG, który jest mocno kłopotliwy (zaporowa cena, zaawansowana technologia) w Ecoboost.
      A jeśli musi być mini-SUV to już lepiej sprawdzony Quashqai niż mimo wszystko dość egzotyczny Hynundai.

----
      Zespół zwalczania Radia Maryja w służbie Bogu, Ojczyźnie i Narodowi Polskiemu..
      • carfan Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 04.01.14, 20:01
        To jest fabryczna instalacja jak np. w VW czy Oplu czy też dealera? Jak nie fabryczna to bym nie tykał tego.
        • makova_panenka Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 04.01.14, 21:45
          Ford nigdy nie oferował fabrycznej instalacji. Niemniej do Durateca da się założyć LPG bez specjalnych probemów, są ludkowie którzy to robili i jeżdżą bez problemów.
          • stephany Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 13.01.14, 09:04
            Owszem, oferował fabryczną instalację w Fiestach.
      • eurotaxt Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 09.02.14, 08:20
        Instalkę LPG można założyć niemal do wszystkiego (są nawet takie do silników TSI Volkswagena) ale w Fordach to zbyt duży wydatek, nakład wysiłku i późniejsza ostrożna eksploatacja. Poza tym na rynku panuje powszechne przekonanie że do Fordów nie można montować LPG i później będzie problem ze sprzedażą auta.
    • mariusz-ef Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 04.01.14, 07:51
      1.7 crdi oszczędny?
      chyba w katalogach producenta....

ktoś znajdzie informacje o tym że kia/huinday szukają grubych milionów na wypłatę odszkodowań za nieprawdziwe informacje dot. spalania?

oprócz tego poszukaj na forach informacji o tym silniku (tak, nie jest najgorszy, jest troche lepszy niż najgorszy)

i jeszcze jedno sorry - porównujesz dwa samochody z różnymi silnikami (benzyna/diesel) -
      to już może dokonaj wyboru pomiędzy nimi na podstawie listew bocznych?
      • josner Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 04.01.14, 15:09
        Nie wiem ile bierze 1.7 ale 1.6 115KM w i30CW na trasie bierze między 4,5-5,0, to i tak więcej niż w katalogu. Jak jeździłem po mieście to średnio szło 6,5L/100km. Krótkie dystanse nie są najlepsze dla diesla bez względu na markę auta.
    • stutzfan Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 04.01.14, 11:14
      C-Max z Ecoboostem 1.6 150 KM to bardzo fajne auto, ale nie wiem, czy byłbyś zadowolony ze spalania w mieście. Trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że "Eco" w nazwie silnika da się osiągnąć tylko przy ekonomicznej jeździe na trasie :-) Ogólnie silnik jest bardzo fajny i samochodem jeździ się mega przyjemnie, ale trzeba mieć świadomość, że mistrz oszczędności to to nie jest.

Poza tym, nie wiem, w jakim mieście mieszkasz, ale C-Max ma jeszcze jedną wadę - dość niski prześwit, co na paździerzowych drogach w polskich miastach (np. w takim Wrocławiu), może doprowadzać do frustracji.
      • stutzfan Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 04.01.14, 11:19
        I na Twoim miejscu, jeśli już byś się uparł na C-Maxa, to wziąłbym tego nowszego EcoBoosta 1.0 125 KM, powinien mniej palić w mieście.

• klemens1 Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 04.01.14, 22:08
      > Ford C-max 1.6 Ecoboost - benzyna 150km
      > Hyundai ix35 - 1.7 CRDi - diesel 115km
      > Cena (79-83 tys pln brutto)

Za tę cenę możesz mieć mondeo, po co ci c-max?

I przede wszystkim - odbyłeś jazdę próbną? Bo to podstawa.
    • masterboy75 Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 12.01.14, 22:17
      Jeśli to ma znaczenie to weź też pod uwagę , że Hyundai będzie miał nowy czynny w układzie klimy, który jest potwornie drogi i paskudnie toksyczny.
      Dla mnie z tego powodu Hyundaie są zdyskwalifikowane na starcie.
    • szepillo Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 13.01.14, 13:55
      Hyundaie mają dobrą opinię
    • pseudopafnucy Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 13.01.14, 15:20
      Różnice miezy poszczególnymi markami samochodów były kiedyś - do lat 80, kiedy rózni producenci reprezentowali różny poziom techniczny i wykonania. Dzisiaj technologia jest identyczna wszędzie, a wszystkie marki reprezentują tak na prawdę ten sam poziom. Dobre samochody były produkowane 20 - 30 lat temu, kiedy nie było w nich elektroniki i były solidne. Teraz czego nie weźmiesz, będziesz mieć ten sam plastik.
      • szepillo Re: Wybór auta - zostały mi tylko dwa - Ford / Hy 13.01.14, 15:34
        pseudo masz rację zgadzam się . dzis poza tym auta mają dużo mocy wyciśnięte z małych jednostek i przez to mniej trwałe silniki. tak a już nie wspomnę o tej cholernej elektronice.
      • jeepwdyzlu urban legend 14.01.14, 15:37
        Różnice miezy poszczególnymi markami samochodów były kiedyś - do lat 80, kiedy rózni producenci reprezentowali różny poziom techniczny i wykonania. Dzisiaj technologia jest identyczna wszędzie, a wszystkie marki reprezentują tak na prawdę ten sam poziom. Dobre samochody były produkowane 20 - 30 lat temu, kiedy nie było w nich elektroniki i były solidne. Teraz czego nie weźmiesz, będziesz mieć ten sam plastik.
        -------------------------
        faktem jest, że producenci aut nas oszukują
        ale weź taką fiestę czy polo

Wspólczesne ma taki komfort jazdy, takie rozwiązania bezpieczeństwa (esp) taką wygodę - jakiej nie dawały Ci kompakty czy auta klasy średniej typu carina 10 czy 15 lat temu

Prawda jest taka, że auta są coraz bardziej złożone, ale i coraz cichsze, ekonomiczniejsze, lepiej wpysażone (klima to standard, guzikowa wkurza wszyscy chcą automatyczną, CD na pokładzie to dziś szit - nawet w małych autach)

Świat idzie naprzód i czas to przyjąć do wiadomości
        z plusami
        i świadomością minusów
        Niemniej - 15 lat temu auta były psimi kupami - w stosunku do dzisiejszych.
        Oczywiście za wyjątkiem aut kultowych, ale te - choć dziś można je kupić za bezcen - kosztowały jak były nowe fortunę. Dziś jest tak samo...
        jeep
        • pseudopafnucy Re: urban legend 14.01.14, 16:06
          Nie zawsze to co jest coraz bardziej złożone jest coraz lepsze. Przeciwko tandecie należy się buntować.
          • pseudopafnucy Re: urban legend 03.02.14, 10:39
            pseudopafnucy napisał(a):

> Nie zawsze to co jest coraz bardziej złożone jest coraz lepsze. Przeciwko tande
            > cie należy się buntować.
            www.motofakty.pl/artykul/rekordowa-taksowka.html
    • galtomone Moja subiektywna ocena... 03.02.14, 10:59
      Najlepiej gdyby sie dalo kupic Hyundaia z silnikiem i zawieszeniem z Forda (moze musisz znalezc miejsce gdzie obie marki naleza do jednego dealera) ;-)

Ale prawda jest taka, ze najelpiej bys zrobil jakbys kupil Polo od Misiaczka zamiast tracic 50% na nowym aucie... Jego Polo zadbane, ekonomiczne, jezdzi za darmo i do tego zyskuje na wartosci... Za kilka lat sprzedasz i za syk kupisz sobie nowa fure i TV do salonu.

A tak juz na calkiem powaznie... Jesli koszty paliwa sa dla Xiebie do przelkniecia to (choc mi sie nie specjalnie podoba) wzialbym C-Maxa...
      Zycie jest krotkie a to auto chyba sprawi wiecej radosci w codzienne jezdzie... - nawet jesli to bedzie troche drozsza przyjemnosc.

iX35 jest bez 4x4?
      • rafiboss Re: Moja subiektywna ocena... 07.02.15, 22:42
        Ja osobiście właśnie odebrałem nowego Hyundaia IX35 z silnikiem 1.7 CRDI ver Comfort
        Nie wiem czy to jest dużo ale spalił mi na autostradzie 300 kilometrów przy 140-150 km/godz 7 litrów ropy. Biorąc pod uwagę wysokość auta i gabaryty uważam to za dobry wynik.
        Nie wiem czemu ale piszecie lepiej o Fordzie z silnikiem 1.0 !!! który ma ..125 KM :-)
        Moja Corsa (też mam) ma silnik 1.2 i ma 75 KM :-) Wersje 1.0 miały 60 KM :-)
        Jeśli wybieracie Forda z takim silnikiem uważając, że ten ble Hyundai z 1.7 (115KM) w dieslu jest gorszy to ja wymiękam :-) (marki nie BIORĘ POD UWAGĘ !)
        Poza tym Fordy bardzo dużo tracą na wartości po zakupie sprawdźcie sobie spadek wartości tego ble Hyundaia :-)
        Za wcześnie pisać czy dokonałem dobrego wyboru (mam 3500 kilometrów przejechane) ale KURNA nie porównujcie auta z silnikiem 1.0 w benzynie do 1.7 w dieslu! To jak dzień do nocy.
        A i jeszcze jedno czy widzieliście Hyundaia na lawecie kiedyś? A Forda? :-)
        Jaka jest trwałość silnika 1.0 który jest wyciśnięty jak cytrynka !?
        To jak silniczek od kosiarki w dużym aucie !
        To już lepiej pomyślcie o Skodzie np Octavi z silnikiem 1.8 180 KM !
        Ta pojemność przynajmniej sensowna.
        Miałem Opla Vectrę C z silnikiem 1.9 też w dieslu 120 KM i silnik spoko gorzej z osprzętem niestety zaprogramowany przez producentów na krótką żywotność CELOWO !
        Liczę na to że Hyundai nie idzie tą drogą bo daje 5 lat gwarancji oczywiście nie na eksploatacyjne rzeczy :-)
        • wujaszek_joe Re: Moja subiektywna ocena... 08.02.15, 00:42
          operujesz pojęciami z ubiegłego stulecia.
          poza indywidualnymi usterkami remont silnika przeszedł do historii.
          • sterlecki Re: Moja subiektywna ocena... 08.02.15, 01:08
            wujaszek_joe napisał:

> operujesz pojęciami z ubiegłego stulecia.
            > poza indywidualnymi usterkami remont silnika przeszedł do historii.
            >
            He, he. Mnie na gwarancji wymienili silniki w obydwu golfach /1.4 tsi/, a pierwszy chcieli naprawiać, więc zamiast remontu mamy wymianę. Dzisiejsze silniki są dużo bardziej awaryjne niż kiedyś.
            PS. Czy ten hyundai ma także bardzo drogi /ponad 1000 zł za nabicie/ i niebezpieczny czynnik klimatyzacji. Ja głównie z tego powodu nie kupiłem w ub. roku i30.
            • poohdell Re: Moja subiektywna ocena... 08.02.15, 01:50
              Nie,wszyscy już potrafią podłączyć turbo do benzyny. Oprócz VW. Fiat,Ford, Renaut dają radę. Kup sobie inne auto Nastepną RAZĄ.
            • thea19 Re: Moja subiektywna ocena... 08.02.15, 10:22
              ale czynnik w klimie to starcza na cale zycie auta, wystarczy przy nim nie grzebac. poza tym czy ktos go pije albo wdycha opary?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka