Dodaj do ulubionych

Golf numerem 1

IP: *.biecz.pl / 82.160.48.* 14.08.04, 12:00
Uważam ,że nowy GOLF V to świetny samochód ale ma jedną zasadniczą wadę- jest
po prostu zbyt drogi. Jeżeli chcemy aby był dobrze wyposażony to musimy sporo
dopłacić w porównaniu do konkurentów z klasy kompaktów.
Obserwuj wątek
    • Gość: podroznik Re: Golf numerem 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 23:09
      Golf V to samochód jakiego jeszcze nie było - polecam jazdę próbną, nie bez
      powodu marketing VW mocno do tego zachęca. Naprawdę doskonale zmontowana
      maszyna, jeździ się tym komfortowo jak jakąś limuzyną, a można śmigać jak
      sportowym samochodem, chociaż silniki oferują do tego ciągle słabe (aczkolwiek
      2.0 TDI to już coś, a po tuningu to....).
      Zastanawiały mnie te kiepskie statystyki sprzedaży i podśmiewanie się mediów, że
      to powód dla którego VW wprowadza tak wcześnie facelifting piątki.
      Ostatnie 2 tygodnie wałęsałem się po Europie Zachodniej, gdzie nowych Golfów
      wszędzie pełno. W końcu się wyjaśniło skąd to się bierze.
      • Gość: Jan Chyba nie jest za drogi IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.04, 23:11
        jak go tylu kupuje...
    • Gość: długopisem Golf nie jest drogi IP: 81.190.171.* 19.08.04, 23:15
      Jakby za 1zł płacili 1Euro to możnaby go spbie kupić :-)
      • Gość: Rocco Re: Golf nie jest drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 23:17
        Jest zdecydowanie za drogi jak na polska kieszen , tyle kasy za zwyklego kompakta,
        wcale nie lepszego od innych kompaktow.
        • Gość: Jan Re: Golf nie jest drogi IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.04, 00:37
          Kupujacy chyba tego nie wiedza,ze daja tyle kasy za zwyklego kompakta wcale nie lepszego od innych.A jest ich juz po za Niemcami pareset tysiecy...
        • hartge Re: Golf nie jest drogi 20.08.04, 00:47
          Gość portalu: Rocco napisał(a):

> Jest zdecydowanie za drogi jak na polska kieszen , tyle kasy za zwyklego
          kompak
          > ta,
          > wcale nie lepszego od innych kompaktow.

Do tanich nie nalezy to fakt,ale z tym ze nie jest lepszy od innych kompaktow
          to sie nie zgodze.Uwazam ze to jeden z najlepszych samochodow w tej klasie o
          niebo lepszy pod kazdym wzgledem od zapyzialego Civica czy Corolli.
          A tak swoja droga,wszyscy ci ktorzy dopier...laja sie do Golfa niech porownaja
          ceny Astry III.
          • vts127 Re: Golf nie jest drogi 20.08.04, 01:12
            No i znowu nastepna bezsensowna opinia. Napisz chociaz dlaczego uwazasz dziecko,
            ze Golf jest lepszy niz cala konkurencja - jezdziles tym autem i wiekszoscia aut
            konkurentow? Jesli tak, to chyba nie jestes w stanie obiektywnie podejsc do
            sprawy... Opinia jaka tu wyrazasz jest bardzo oklepana i poczawszy od Golfa III
            juz sie kompletnie nie sprawdza (a tak naprawde nigdy sie do konca nie
            sprawdzala). Wskazowka - popytaj uzytkownikow Golfa IV chociazby o wady
            zawieszen. Troszke mniej teorii a wiecej praktyki...
            • devote Re: Golf nie jest drogi 20.08.04, 01:27
              Planuje kupno Golfa V gdy pojawi sie w USA.Ma to nastapic dopiero w 2006 czyli
              nieco panad rok czasu.Akurat przyjdzie czas na wymiane mojej Bory na cos
              nowszego.

Autem nie jezdzilem ale w nim siedzialem i mialem okazje dokladnie
              poogladac.Bardzo mi sie podoba kabina i deska rozdzielcza.Poza tym podstawowy
              silnik w USA bedzie 2.5 o mocy okolo 150km wiec duzo lepiej niz inne kompakty
              w ameryce.Japonce w USA oferuja w kompaktach silniki od 1.5 do 1.8 jako silniki
              podstawoe.
              • tato1 Re: Golf nie jest drogi 20.08.04, 01:42
                devote napisał:

> Planuje kupno Golfa V gdy pojawi sie w USA.Ma to nastapic dopiero w 2006
                czyli
                > nieco panad rok czasu.Akurat przyjdzie czas na wymiane mojej Bory na cos
                > nowszego.
                >
                > Autem nie jezdzilem ale w nim siedzialem i mialem okazje dokladnie
                > poogladac.Bardzo mi sie podoba kabina i deska rozdzielcza.Poza tym podstawowy
                > silnik w USA bedzie 2.5 o mocy okolo 150km wiec duzo lepiej niz inne
                kompakty
                > w ameryce.Japonce w USA oferuja w kompaktach silniki od 1.5 do 1.8 jako
                silniki
                >
                > podstawoe.
            • tato1 Re: Golf nie jest drogi 20.08.04, 01:32
              ....Golf jest najlepszy w kompaktach i nie jest taki drogi w starej UE.
              Ma swietne zawieszenie i szeroki wybor najnowoczesniejszych silnikow swiata.
              Jedyne auto ktore oferuje wysoki konfort i doskonale wykonczenie.
              Jezeli chodzi o konkurencje to tylko nowe male BMW moze cos namieszac reszta to
              typowe "auto dla ludu" za male pieniadze (ile placisz tyle masz)........
              Oferta VW nie jest skierowana do naszego kraju i to jest chyba jedyna wada tego
              auta........Polecam nowe Skody..........
              • devote Re: Golf nie jest drogi 20.08.04, 01:51
                tato1 napisał:

> .....Polecam nowe Skody..........

na nowe skody polacy tez chyba sa za biedni
                to nie nasza wina ze Polska to najbiedniejszy kraj w UE

• tato1 Re: Golf nie jest drogi 20.08.04, 01:53
                  devote napisał:

> tato1 napisał:
                  >
                  > > .....Polecam nowe Skody..........
                  >
                  >
                  >
                  > na nowe skody polacy tez chyba sa za biedni
                  > to nie nasza wina ze Polska to najbiedniejszy kraj w UE
                  >
                • qrakki999 Re: Golf nie jest drogi 20.08.04, 17:16
                  devote napisał:

> na nowe skody polacy tez chyba sa za biedni
                  > to nie nasza wina ze Polska to najbiedniejszy kraj w UE

Q: Nie nasza tzn. nie twoja czy nie mieszkańców tego kraju?
                  Bo jak opcja nr 2 to nie do końca się zgodzę:(

pzdr
                  Q
            • hartge [...] 20.08.04, 16:56
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • niknejm [...] 20.08.04, 17:06
                • hartge [...] 20.08.04, 17:13
                  • niknejm Re: Golf nie jest drogi 20.08.04, 17:18
                    hartge napisał:

> > A ja mam pytanie - sądzisz, że epitety w stylu 'debilu' zwiększają Twój
                    > > autorytet lub powodują, że Twoja wypowiedź jest bardziej wiarygodna?
                    >
                    > Mysle ze tak.

OK, nie mam więcej pytań. Dziękuje za wzięcie udziału w ankiecie.

Pzdr
                    Niknejm
                    • hartge Re: Golf nie jest drogi 20.08.04, 17:26
                      niknejm napisał:

> hartge napisał:
                      >
                      > > > A ja mam pytanie - sądzisz, że epitety w stylu 'debilu' zwiększają
                      > Twój
                      > > > autorytet lub powodują, że Twoja wypowiedź jest bardziej wiarygodna
                      > ?
                      > >
                      > > Mysle ze tak.
                      >
                      > OK, nie mam więcej pytań. Dziękuje za wzięcie udziału w ankiecie.

Nie ma sprawy.
                    • tato1 Re: Golf nie jest drogi 20.08.04, 17:38
                      niknejm napisał:

> hartge napisał:
                      >
                      > > > A ja mam pytanie - sądzisz, że epitety w stylu 'debilu' zwiększają
                      > Twój
                      > > > autorytet lub powodują, że Twoja wypowiedź jest bardziej wiarygodna
                      > ?
                      > >
                      > > Mysle ze tak.
                      >
                      > OK, nie mam więcej pytań. Dziękuje za wzięcie udziału w ankiecie.
              • Gość: zgryzliwy dlaczego ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 01:42
                Odpowiadasz na :

> Debilu te "wady" zawieszen wystepowaly tylko w Polsce ze wzgledu
                > na "zajebisty" stan tutejszych jezdni..

a dlaczego tylko w Golfach - mozesz wyjasnic "debilom" ?

• Gość: -_- Re: Golf numerem 1 IP: *.dyn.optonline.net 20.08.04, 01:31
      Nie ma co ukrywac ale ludzie kupuja Golfa V i inne volkswageny ze wzgledu na
      silniki TDI.Sa to bardzo dobre silniki.Tak trzymac.
    • Gość: BeeMKa Zniszczy tego Golfa BMW z numerem 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 06:53
      Juz za chwileczke , a w zasadzie już
    • Gość: Yellow Re: Golf numerem 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 08:40
      Moze i swietny, ale brzydki (dupa Ibizy, ryjek Corsy). Wspolczesne samochody nie maja osobowosci.
    • Gość: RF Re: Golf numerem 1 IP: 57.66.193.* 20.08.04, 09:15
      Może jest sobie najlepszym kompaktem ale mam to gdzieś.
      Z tą cenę mam minivana lub auto segmentu D przy którym Golf jest malutki więc
      jeżeli jakiś pułap cen zostaje przekroczony to zakup takiego czegoś jest
      bezsensowny.
      • tato1 Re: Golf numerem 1 20.08.04, 13:59
        Gość portalu: RF napisał(a):

> Może jest sobie najlepszym kompaktem ale mam to gdzieś.
        > Z tą cenę mam minivana
        • Gość: RF Re: Golf numerem 1 IP: 57.66.193.* 20.08.04, 16:05
          Jak Nysa to 3 sztuki.
          Tak czy inaczej nowy Golf osiąga ceny np Mondeo lub Scenica więc tylko fanatyk
          ludowgo(V) auta(W) to kupi a tych coraz mniej.
          • Gość: Kaszana Re: Golf numerem 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 08:39
            Gość portalu: RF napisał(a):
            Tak czy inaczej nowy Golf osiąga ceny np Mondeo lub Scenica więc tylko fanatyk
            > ludowgo(V) auta(W) to kupi a tych coraz mniej.

Nie jestem fanatykiem VW i wręcz podchodzę do tej marki z dużym dystansem,ale
            gdybym miał wybierać między Golfem a Scenicem bez namysłu wybrałbym Golfa.
            Sądząc po wynikach sprzedaży tych aut w Europie to fanatyków VW musi być bardzo
            wielu.
            • Gość: RF Re: Golf numerem 1 IP: 57.66.193.* 24.08.04, 07:03
              To Twoje prawo wyboru bez namysłu. Ja z namysłem wybrałem Scenika i mie żałuję,
              żaden kompakt nie zaoferuje tyle co minivan czy klasa średnia to zawsze kompakt.
              Jedyny rozsądny argument za kompaktem to wtedy gdy zależy nam np na osiągach,
              wtedy wiadomo wersja z jak największym silnikiem itd czyli np Golf GTI lub
              podobny.
              Mając na uwadze komfort podróżowania to jednak kompakt oferuje znacznie mniej.
    • Gość: Trąba Golf numerem 1.... nie tylko w Niemczech IP: 62.181.161.* 20.08.04, 17:12
      Ktos kiedys obliczyl, ze gdy Golf wchodzil do produkcji w latach 70-tych, mial
      niewielka konkurencje. Dzis klasa compact jest zapchana do granic, a Golf jest
      wciaz liderem i to jest miara sukcesu handlowego VW. W to, ze zagrozi mu
      Meganka II nie wierze, sprzedaz tego pokracznego samochodu siadzie jak
      przestanie byc sensacja, podobnie jak bylo np. z Picasso.

W Polsce poprawie wizerunku Golfa przysluzylo wycofanie tanich wersji GTI,
      ktorymi rozbijaly sie roznej masci karki i smarakcze. Dzis Golf jest obierany
      bardziej jako samochod dla "statecznych obywateli", podobnie jak we Francji,
      gdzie Golfa jest zatrzesienie mimo faktu ze Francuzi maja swira na punkcie
      rodzimej motoryzacji. Charakterystyczne natomiast, ze we Francji spotyka sie
      praktycznie sladowe ilosci Astry. Handlowa klapa GM.
      • qrakki999 Re: Golf numerem 1.... nie tylko w Niemczech 20.08.04, 17:20
        Gość portalu: Trąba napisał(a):

> W Polsce poprawie wizerunku Golfa przysluzylo wycofanie tanich wersji GTI,
        > ktorymi rozbijaly sie roznej masci karki i smarakcze.

Q: No to teraz VW będzie musiał od nowa robic sobie PR wśród 'normalnych i
        statecznych" bo gdzie się nie obejrze to zalew Golfów II i III z blachami z
        czerwonym bądź żóltym paskiem. A w środku ludzie w moim wieku tylko czasami
        jakby z płytszą wyobraźnią.

pzdr
        Q
        • Gość: Q Re: Golf numerem 1.... nie tylko w Niemczech IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 20.08.04, 18:50
          Kolego, to nie problem marketingu VW, podobnie nie BMW czy mercedesa, kto jeździ uzywanymi autami tych mare. Wszak nie mozna zabronić kupowania uzywanych aut tym, którzy tego chcą :) natomiast jest tak, że obecnie większość nowych aut VW kupiły firmy bądź osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą. jakoś tak jest, że pozostali potencjalni nabywcy patrzą, co kupują firmy, bowiem firmy nie chca brać kłopotu na głowę z autami psującymi się. Nie jest winą VW ani innych marek, że kupuja używki "prości" chłopcy, wierzący, że ich golfik II lub III technologicznie jest taki sam jak V. Nie ma auta, które by zwalniało od myslenia.
    • Gość: carlgustav7 Re: Golf numerem 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 20:23
      Kupiłem Golfa V 2,0 TDI. Nic większego nie chciałem, bo głównie kręcę się po mieście, i to sam. Stylistyka Astry czy Megana mi nie odpowiadała, bo nie potrzebuję niczego krzykliwego ani żadnych fajerwerków stylistycznych. Szukałem po prostu kawałka porządnego samochodu, bez fajerwerków. I jestem bardzo zadowolony. Dynamika super, spalanie prawie żadne (przesiadłem się z Astry II), przyjemność z jazdy ogromna. Bardzo podoba mi się dźwięk silnika, jak daję w palnik przy wyprzedzaniu. I o to mi chodziło.
      Szczerze wam powiem, ze szukając samochodu oglądałem masę zdjęć i katalogów. Na podstawie takiej analizy decydowałem się na Astrę III. Jednak ku mojemu zdziwieniu po obejrzeniu samochodów "na żywo" wrażenia były zupełnie inne. Dlatego radzę wam, żeby przed kupnem samochodu jednak zobaczyć każdy z wybieranych pojazdów na żywo i się nim przejechać.
      • Gość: -_- Re: Golf numerem 1 IP: *.dyn.optonline.net 21.08.04, 15:11
        i tak ma byc
      • stadox Re: Golf numerem 1 23.08.04, 08:59
        Gość portalu: carlgustav7 napisał(a):

> Kupiłem Golfa V 2,0 TDI. Nic większego nie chciałem, bo głównie kręcę się po
        mieście, i to sam.
        --------------------------------------------------
        • niknejm Re: Golf numerem 1 23.08.04, 13:01
          stadox napisał:

> Należę do "bandy dieslowców" ale nie rozumiem takiego wyboru jesli jeździ się
          > głównie w mieście i prawdopodobnie nie przekracza rocznie 15 kkm przebiegu.

Np. łatwiej włączyć sie do ruchu.

Na trasie bardzo przydatne przy wyprzedzaniu.

Dodatkowo, mocniejsze wersje zazwyczaj mają lepsze hamulce i zawieszenia niż
          wersje podstawowe.

Pzdr
          Niknejm
        • Gość: carlgustav7 Re: Golf numerem 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 22:03
          > Po co ci taki motor do jazd miejskich?
          > Należę do "bandy dieslowców" ale nie rozumiem takiego wyboru jesli jeździ się
          > głównie w mieście i prawdopodobnie nie przekracza rocznie 15 kkm przebiegu.

Duża moc daje większą przyjemność jazdy. Muszę też zaliczać czasami obwodnicę trójmiejską, gdzie można dać w palnik. Poza tym dotąd jeździłem benzynami i byłem ciekaw, jak to jest z dieslem. Chyba więcej argumentów nie potrafię ci podać, ale na tej liście już chyba wszystkie możliwe za i przeciw diesli zostały wyczerpane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka