Dodaj do ulubionych

problem - zostaje na obrotach

IP: *.man.polbox.pl 29.03.02, 13:09
Jest problem:

moja Fiesta - '98 56tys. (po rozgrzaniu się) "zostaje na obrotach". Jak
puszczam gaz - jedzie, jak wysprzęglę - zostaje na ok 2tys. Powoli się obroty
opuszczają. Zjawisko nie odbywa się stale, jak zimniej na zewnątrz to jakby
częściej. Zawsze po rozgrzaniu samochodu. Zapewniam że to nie linka gazu.

Po przypadkowym resecie (demontarz akumulatora żeby się do filtra dobrać) efekt
jakby rzadszy, ale czasem sie pojawia. W Fordzie powiedzieli, że nie warto
płacić 170zł za diagnostykę komputerową bo i tak nic nie wykaże.

Proszę o uwagi co to może być i co z tym zrobić. Obawiam się że mogą to być
początki jakiejś poważnej usterki (może sonda lambda).

dzieki za wszelkie uwagi

pozdrowienia
d
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: problem - zostaje na obrotach IP: *.telia.com 29.03.02, 13:55
      Stary Lambada sluzy do mieszania powietrza z paliwem jeden do trzech i ja
      biedna zostaw w spokoju.Pytanie numer 1 czy to jest wersja gaznikowa czy
      wtryskowa? odpowiedz.Pzdr.Michal
      • Gość: Tom Ok Re: problem - zostaje na obrotach IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 29.03.02, 15:03
        Podobny problem występował na początku produkcji Focusa. Objawy były podobne -
        szczególnie irytowało samoczynne utrzymywanie wysokich obrotów i wolne
        schodzenie podczas jazdy w korku. Skończyło się wraz ze zmianą oprogramowania
        komputera sterującego pracą silnika.
        Pozdrawiam
        Tom Ok
        • Gość: Marek Re: problem - zostaje na obrotach IP: 172.18.118.* 29.03.02, 15:34
          Moja Brava miala zwyczaj samodzielnego dodawania gazu. Bylo to super przy
          jezdzie w korku... Skonczylo sie wymiania centralki wtrysku.
          • Gość: robert Re: problem - zostaje na obrotach IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 29.03.02, 19:20
            A czy nie jest to kwestia mechanicznego blokowania się którejś z linek
            sterujących?
            • Gość: Michal Re: problem - zostaje na obrotach IP: *.telia.com 29.03.02, 19:43
              Facet nam nie odpowiedzial czy to wersja gaznikowa czy wtryskowa.Trudno
              smarowac Robercie linke od kompa ktora idzie do gaznika:Pzdr.Michal
              • Gość: Dzgdz Re: problem - zostaje na obrotach IP: *.man.polbox.pl 09.04.02, 13:12
                wtrysk

przepraszam, że długo nie odp. ale nie było czasu na surf...

dzieki za wszystkie uwagi

pzdr
            • Gość: Marek Re: problem - zostaje na obrotach IP: 172.18.118.* 29.03.02, 19:45
              W silniku z gaznikiem na 90% tak. Chyba ze plywak sie zawiesil i pompa pompuje
              paliwo na sile do silnika.

W silniku z wtryskiem wszystko mozliwe:
              - uszkodzony czujnik otwarcia przepustnicy - komputer mysli ze dodajesz gazu
              - brudne wtryskiwacze - komputer nie chce dawac wiecej paliwa, ale ono sie
              nadal leje
              - zepsuta centralka wtrysku - komputer uwaza ze wie lepiej niz Ty co zrobic z
              silnikiem.
    • Gość: pablo Re: problem - zostaje na obrotach IP: 62.148.86.* 09.04.02, 18:11
      Ka, 1.3 Endura E '97 mialem dokladnie to samo przy ok 55-58 tys. Przy zmianie
      biegu pozostawal na wys obrotyach. Teraz 62 tys, przeszlo samo.
    • Gość: imax Re: problem - zostaje na obrotach IP: *.chello.pl 09.04.02, 21:45
      Miałem tak i ktoś mi kiedyś powiedział,że silnik krokowy pada (ale nie wiem
      gdzie?). Zmieniłem filtr powietrza i sie uspokoiło samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka