Gość: Marek IP: 172.18.118.* 29.03.02, 13:18 W ostatni weekend odbyla sie proba - nowy Dodge Viper kontra F-16 - ktory pierwszy przyspieszy od 0-150 MPH. Niestety wyniki beda znane oficjalnie 10 lipca :(... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: pilot Re: Dodge Viper kontra F-16 IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 13:39 Kilka lat temu zrobili próbę z Su27 i F550. Wygrało Ferrari tylko juz nie pamietam na jakim dystansie sie ścigali. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Dodge Viper kontra F-16 IP: *.telia.com 29.03.02, 13:49 W roku 1979 zrobiono probe pomiedzy Vigenem a ostatnim modelem Saaba 900 Turbo. Walka zostala rozegrana na lotnisku i wyobrazcie sobie, ze od momentu startu Saab zrownal sie z cokpitem Vigena po 30m Saab byl juz przy rufie i tak trzymal sie do 225km/h i przy tej predkosci Vigen byl juz 50m w przodzie. Dla niewtajemniczonych Vigen to taki byly Wasz SU25.Vigen powstal w latach 56- 8 i byl na stanie do zeszlego roku jeszcze jest ,ale juz wymiera smiercia naturalna.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: MojoJojo Re: Dodge Viper kontra F-16 IP: 192.168.1.* 02.04.02, 15:06 Przepraszam. Jaki Nasz SU-25 ??? O ile mi wiadomo SU-25 pochodzi z wielkiego kraju na wschód od Polski ;-) Nasza to jest Wilga, albo Iryda.... Link Zgłoś
Gość: Gordi Re: Dodge Viper kontra F-16 IP: *.zigzag.pl 02.04.02, 17:11 Gość portalu: Michal napisał(a): > W roku 1979 zrobiono probe pomiedzy Vigenem a ostatnim modelem Saaba 900 Turbo. > Walka zostala rozegrana na lotnisku i wyobrazcie sobie, ze od momentu startu > Saab zrownal sie z cokpitem Vigena po 30m Saab byl juz przy rufie i tak > trzymal sie do 225km/h i przy tej predkosci Vigen byl juz 50m w przodzie. > Dla niewtajemniczonych Vigen to taki byly Wasz SU25.Vigen powstal w latach 56- > 8 i byl na stanie do zeszlego roku jeszcze jest ,ale juz wymiera smiercia > naturalna.Pzdr.Michal Su 25 (kod Nato frogfoot)-samolot szturmowy,ciężko opancerzony,radziecki odpowiednik amerykańskiego A10 Warthog (TAnk Killer).Viggen powstał pod koniec lat 60(jak nie na początku 70).Jest to typowy myśliwiec,który tylko w niewielkim zakresie ma możliwość zwalczania celów naziemnych(poprzednikiem Viggena był Draken,a następcą Viggena jest Gripen-teoretycznie już całkowicie wielozadaniowy).Viggena za cholere nie da się przyrównać do Su 25:)To tyle.Wiem,że to forum auto moto ale jak piszecie coś o samolotach to nie piszcie głupot.PZDR Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Dodge Viper kontra F-16 IP: *.waw.cdp.pl 02.04.02, 19:26 Popieram, Su-25 i Vigen - to tak jak porównanie Żuka z np: Hondą Civic. To jest jakieś nieporozumienie. W żaden sposób te samoloty sobie nie odpowiadają. Jest to oczywiste, że takie porównania (Viper i F-16) są robione dla picu. F-16 startując z dopalaniem, ze startu przyhamowanego (czyli ciąg na max i włączone hamulce, potem zwalniane są hamulce) potrzebuje ok. 6 sekund na to, żeby wzbić się w powietrze przy prędkości ok. 220-230km/h. Czy te samochody też to potrafią? Wydaje mi się, że nie. Z tego co wiem to najszybsze motory na świecie osiągają 200km/h w 6 sekund. Samochody jeszcze tego nie robią. Nawet, jeżeli samochód osiągnie zbliżony wynik, to niech spróbuje tego. F-16 od 600km/h do 1000km/h przyspiesza w ok. 10 sekund. To dopiero jest jazda! Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Dodge Viper kontra F-16 IP: *.telia.com 02.04.02, 19:52 Arti robi robi bolidy F1 maja dwiescie w 5 sek.Co do samolotow to sie przyznam ze ruskich zupelnie nie znam walnolem te cyfre bo tak mi pasowala.Pzdr.>Michal Link Zgłoś