Dodaj do ulubionych

cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 25 tys

17.02.14, 12:32
Podróżuje czesto na trasie Polska, Niemcy i chcialbym zamienic w niedlugim czasie mojego Focusa MK1 na cos cichszego przy predkosciach 150 - 170.
Jakie auto bedzie zarowno ciche jak i wygodne?
Nie ma absolutnie uprzedzen ani do japonczykow, niemcow, francuzow, wlochow czy koreanczykow.

Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 12:41
      E klasa będzie cicha - czy diesel czy benzyna
      może lexus z gazem?
      może camry prosto z usa?

W każdy razie jak jeździsz dużo i po autobahnach - kup samochód duży...

pozdrawiam
      jeep
      • nazimno tabelka na ostatniej stronie 17.02.14, 12:59

bksv.com/~/media/articles/german/autobild.pdf
        ( ta firma, Brüel & Kjær Sound & Vibration Measurement jest godna zaufania)
      • galtomone Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 13:14
        jeepwdyzlu napisał:

> E klasa będzie cicha - czy diesel czy benzyna
        > może lexus z gazem?
        > może camry prosto z usa?
        >
        > W każdy razie jak jeździsz dużo i po autobahnach - kup samochód duży...

Lexusa potwierdzam, Po ostatnich podrozach RX jestem w szoku.... 4 tys obrotow I tylko szum powietrza troche slychac z budy na dachu... nawet lusterek (duzych) specjalnie nie slychac.

A co do pytania.

Jak ma byc cicho to:
        - raczej sedana nie kombi, a jak juz kombi to bez relingow
        - im mlodsze I bardziej luksusowe tym cichsze
        - pomimo wszystko (bo mowimy o kwocie 25 tys zl - wiec raczej aucie starszym I mniej luksusowym - np. uszczelki juz pierwszej mlodosci nie beda) namawialbym na benyzne niz diesla
        - sam jezdze Avensis 1.8 Pb + LPG - przy predkosciach 160-170 silnik nie jest natarczywy, da sie rozmawiac I sluchac muzyki ale juz szum z relingow jest wyraznie slyszalny (mam kombi). Co wiecej, jest jednak duza roznica w wyciszeniu auta pomiedzey Avensis I takim RX choc RX powinien bardziej "szumiec" (I pewnie szumi, tylko w srodku tego nie slychac).

Siniki 6 cylindrowe (generalnie) brzmia aksamitniej niz 4 cylindrowe...
        Tak na szbyko (nie wiem czy sie lapiesz w 25 tys)...
        wspomniana Camry bedzie bardzo fajnym pomyslem, moze jakies 2,5 l Mondeo...

Z mniejszych aut BMW 3 (takze w dieslu - o ile przebieg 350tys km jest dla ciebie do zaakceptowania) bedzie fajnie jezdzic I bedzie wygodne w trasie (szczegolnie, ze jest opcja tych foteli z rozciaganym siedziskiem.

Nie opisales dokladnie kwestii kasy, ale pamietaj ze jesli 25k to 100% twoje gotowki na auto, to nie kup auta za wiecej niz 22/23k, poza oplatami typu ubezpieczenie/rejestracja warto miec poduszke na pierwsze naprawy I serwisy (rozrzad, oleje, kolcki, tarcz, itp.) z reguly sprzedaje sie auto przed wsadzeniem w nie kasy,a nie po...

A jesli kupisz auto w komisie to nawet z ksiazka serwisowa (jesli nie jest z dystrybucji PL lub z faktycznie potwierdzonym przebiegiem) rorzad, rolki, pompe wody I tak bym wymienil... to taniej niz sie za 5 tys km zorientowac, ze przedbieg w ksiazce I na liczniku a faktyczny to dwie niezalezne rzeczywistosci...
        >
        > pozdrawiam
        > jeep
        >
        • nazimno Ucho ludzkie jest niemiarodajnym organem. 17.02.14, 13:33
          Zupelnie niemiarodajnym.

Kazdy ma inne wlasnosci percepcji dzwieku ze wzgledu na czulosc i pasmo slyszenia.
          Oceny sa calkowicie subiektywne i niewymierne.
          Bardzo wiele odob ma ewidentne wady sluchu.

Ze wzgledu na takie wlasnie czynniki, jedyna miarodajna instancja jest pomiar.
          Pomiar musi nastapic w takich samych warunkach drogowych i atmosferycznych,
          przy uzyciu tego smaego bieznika opon, .... i tak dalej.

Cala reszta to dobre rady cioci Zosi (albo swiadmie rozpowszchniana propaganda), amen.
          • galtomone Re: Ucho ludzkie jest niemiarodajnym organem. 17.02.14, 13:49
            Wszystko racja... ale generalnie silnik diesla wytwarza wicej dB niz beznynowy. Mowimy o ucie za 25 k a nie 250.... wiec do diesla potrzeba lepszego wygluszania a jak zacznie sie starczec to te dB szybciej znajda sie w srodku.

Relingi nie halasuja?
            Sedan nie jest cichszy w srodku niz kombi?
    • marusmk Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 13:02
      motylanoga71 napisał:
      > Jakie auto bedzie zarowno ciche jak i wygodne?...............
      > Nie ma absolutnie uprzedzen

Lancia THESIS
    • soulshuntr Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 13:14
      lexus ES330. Przy 120 km/h wydaje ci sie ze jedziesz jakies 60.
      • loyezoo Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 13:29
        Znajdź mi ES330 do 25tys. a jadę nawet zaraz po niego.
        • soulshuntr Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 13:32
          sam sobie poszukaj, ja nie potrzebuje.
          • loyezoo Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 16:09
            soulshuntr napisał(a):

> sam sobie poszukaj, ja nie potrzebuje.
            Ja też nie ale w tej cenie biorę 2 sztuki od ręki.Skoro coś proponujesz (założycielowi wątku) to może trzymaj się jego wytycznych lub nie udzielaj się wcale.Tylko tyle i aż tyle.
        • galtomone Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 13:50
          No to moze GS? :-)
          • soulshuntr Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 14:14
            A moze niech gostek zwiekszy budzecik, jesli chce kupic auto z wyzszej polki?
            • jeepwdyzlu Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 14:18
              A moze niech gostek zwiekszy budzecik, jesli chce kupic auto z wyzszej polki?
              ---------
              zajebista rada
              może tak do 350, 400 tysięcy?

jeep
            • galtomone Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 14:20
              Swietny pomysl - doluz mu kolejne 25k - co za klopot? :-)
              • soulshuntr Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 17.02.14, 14:24
                mam lepszy, doloze mu 3,50 zl na zatyczki do uszu.
    • qqbek Dobrze wygłuszone? 17.02.14, 13:36
      BMW, Mietek, Lexus.
      Za 25 tysięcy kupisz:
      BMW E46 - broń boże 1,9 benzyna, albo 2,0 turboklekot.
      Mietka W203 (motor dowolny, powyżej 2,0 albo mniejszy benzyniak, ze sprężarką)
      Toyotę IS - (200 wystarczy).

Każdy z tych samochodów, o ile będzie zadbany będzie zarówno cichy jak i wygodny.
      Najwygodniejszy będzie Lexus (ale też chyba największy w zestawieniu).
      Mietek to "średniak" w tym porównaniu.
      BMW będzie "najmilsze" dla kierowcy (ale najbliżej mu, wielkością, do kompakta).

Każde z tych aut 150-170 pojedzie bez zbytniego "proszenia" i będzie się przy tej prędkości zachowywać dobrze. Kompakt jadący z tą prędkością to już najczęściej niemiłe doświadczenie (można chwilkę "podgonić" ale dłużej się nie da 170 zwykłym kompaktem jechać).
      • galtomone Re: Dobrze wygłuszone? 17.02.14, 13:52
        qqbek napisał:

> BMW E46 - broń boże 1,9 benzyna, albo 2,0 turboklekot.
        Why? Kolega mechanic ma.... niedawno kupiony, nawet mu sie udalo orgin ksiazke serwisowa z komisu wyciagnac, przebieg 330 tysi...
        Poki co nie nazeka - spodziewa sie niedlugo dwumasy , turbo I silnik oleju nie biora.
        Calkiem fajnie to jezdzi.

Inna sprawa, ze on sie specjalnie awarii nie boi bo kosztuja go czesci I nic wiecej...
        • qqbek Re: Dobrze wygłuszone? 17.02.14, 15:15
          galtomone napisał:

> > BMW E46 - broń boże 1,9 benzyna, albo 2,0 turboklekot.
          > Why? Kolega mechanic ma.... niedawno kupiony, nawet mu sie udalo orgin ksiazke
          > serwisowa z komisu wyciagnac, przebieg 330 tysi...
          > Poki co nie nazeka - spodziewa sie niedlugo dwumasy , turbo I silnik oleju nie
          > biora.
          > Calkiem fajnie to jezdzi.

Uściślę - 316, 318 i 318d to po prostu zbyt słabe wersje silnikowe, jak na prawie 1400kg E46.
          Może i fajnie jeździ, ale ani ciche, ani oszczędne w okolicach 170km/h już raczej nie będzie.

> Inna sprawa, ze on sie specjalnie awarii nie boi bo kosztuja go czesci I nic wi
          > ecej...

BMW to nie jest awaryjny samochód. Zwłaszcza zaś dobrze utrzymane E36, E39 i E46.
          • galtomone Re: Dobrze wygłuszone? 17.02.14, 16:08
            Aaaa... on ma 320d w wersji pakietu M - fajny zderzak z przodu, ladne wnetrze (I faktycznie materialy wykonczeniowe super - tych 300 tys na nich nie widac - moja Ave po 180 wyglada znacznie gorzej) tylko szerokosc opon to jakis kosmos.
            Na naszych drogach z koleinami jazda wcale nie jest fajna. I jak dla mnie osobiscie do posiadania jako glowne auto (on jest sam, mnie jest trzy osoby ;-) ) to jednak ciut ciasne I o wiele za niskie.
            Ale trzyma sie drogi super!
          • fuiio Re: Dobrze wygłuszone? 17.02.14, 21:42
            Po co doradzasz chlopakowi mercedesa 203 skoro to pasc nad pascie..Z ciekawostek.. "genialne" faszystowskie mozgi wymyslily umieszczenie wlotu powietrza i samego filtra kabinowego nad akumulatorem. Widzialem ostatnio takie auto z wylanym kwasem z aku bo wspanialy germanski regulator napiecia sie skichal i biedny wlasciciel niczego nieswiadom wdychal kwas przez dluzszy czas..ale co ja tam wiem..
            • qqbek W203 18.02.14, 08:55
              Poza kilkoma wpadkami konstrukcyjnymi (jak ten akumulator) i korozją (powszechna, pierwsza rzecz, którą trzeba sprawdzić przy zakupie) to udany samochód.

W moim prywatnym rankingu najgorszy z tej "trójki"... serce mówi BMW, rozum (i wygodnicka dupa) Lexus - Mietek ani nie porywa tak jak "Bunia", ani nie jest tak dobrze wykonany jak "Tojtoj".
    • thorpe Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 18.02.14, 11:01
      Hyundai Sonata, w tej cenie spokojnie będzie rocznik 2007-08 z maksymalnym wyposażeniem i jeszcze trochę pieniędzy zostanie, a z rocznika 2008 już po lifcie cena będzie na styk. Z 2 litrowym dieslem albo z benzyną i gazem. Można sobie poczytać opinie na autocentrum, czy gdziekolwiek indziej, praktycznie nie ma niezadowolonych kierowców. Auto super się sprzedaje w USA i Kanadzie i nie bez powodu. Auto jak najbardziej ciche, przy dużych prędkościach rozmawia się bez podnoszenia głosu.
      • galtomone Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 18.02.14, 13:15
        thorpe napisał:

> Hyundai Sonata, w tej cenie spokojnie będzie rocznik 2007-08 z maksymalnym wypo
        > sażeniem i jeszcze trochę pieniędzy zostanie,

Fajne auta... od dawana spoglądam na Sonaty i X25??? (takie cos chyba jeszcze większe) ale nie ma wersji kombi :-(
        A obecnie jednak wole starszego lexa niż młodsze Santa Fe...
    • chris62 Re: cichy w srodku na autostradzie klasa C,D do 2 18.02.14, 11:14
      motylanoga71 napisał:

> Podróżuje czesto na trasie Polska, Niemcy i chcialbym zamienic w niedlugim czas
      > ie mojego Focusa MK1 na cos cichszego przy predkosciach 150 - 170.
      > Jakie auto bedzie zarowno ciche jak i wygodne?

Focus jest cichy! Oczywiście nie wolnossący do uzyskania ciszy w przypadku europejskich realiów czyli podróbek silników z uwagi na śmiesznie mnałe pojemności potrzeba turbo i długich przełożeń.
      Jeżdżę czasem firmowym 1,6 TDCi zaledwie 90 KM wyciska max 190 km/h ale przy zaledwie 3500 obr./min.
      Przy 150 km/h jest cichutko. 1000 km na dzień można przejechać bez problemu oczywiście w Niemczech bo to trzeba wojnę przegrać żeby móc jeździć po autostradach i bez dodatkowych oplat w stylu winiety czy bramki autostradowe.

Inn sprawa, że dla mnie to auto jest za ciasne.
      Wolałbym Lagune 2,0 dCi 180 KM lub jak Forda to Mondeo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka