Dodaj do ulubionych

Toyota Corolla - bierze olej !

18.08.04, 08:51
Ciekaw jestem czy wszystkie typy tak mają czy tylko mój. Corolla rok prod.
2000, silnik 1,4 vvti, przebieg 85 tys.
Mam go od nowości, ostatnio z przerażeniem zauważyłem że auto bierze olej i
to w ilościach ogromnych. W zasadzie od nowości nie sprawdzałem bagnetu bo
się nie spodziewałem takich historii. Po raz pierwszy rzecz się wydarzyła
przy po przebiegu ok.65 tys. bagnet był suchy. Wymieniłem olej, przez jakiś
czas sprawdzałem i było OK. Po przejechaniu jakichś 8 tys. znowu stan oleju
się obniżył na bagnecie -było poniżej minimum...
W serwisie mi powiedzieli, że te silniki VVTI tak mają !
Czy aby na pewno ?
Obserwuj wątek
    • Gość: RF Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 57.66.193.* 18.08.04, 08:59
      Jeżeli te silniki tak mają to są do dupy.
      Ja mam 140 konnego Scenika z przebiegiem 99tys. i na 4tys. km ubyło mi 0,1 litra
      ale przy dynamicznej jeździe. Jeżeli jeźdżę na niskich obrotach (do 3 tys.) to
      oleju nie ubywa wogóle. Dodam że też mam system zmian faz rozrządu choć nie
      nazywa się to VVTi. Renault tego nie reklamuje.
      • Gość: leon Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 18:25
        nie chwal się tym renaultem !!bo to wyrób samochodopodobny, a kurwa usterkowe
        to kurestwo jak (renault 11)FRANCUZKIE SĄ DOBRE ALE KLUCZE!!!!
    • Gość: kocoor Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:02
      Zajrzyj na Toyota forum... toyotaclub.republika.pl/
      Mam Carinę z 1994r. i jak kupuję 4l oleju Mobil1 0-40 (wchodzi 3.5l), to na
      15,000km spala 0.4l... A przecież nie jest to najmłodszy samochód. Pozdr.
      PS Radzę też zmienic serwis, bo taka gadka "że tak mają" jest poniżej
      krytyki!!!!
    • konrad.boryczko Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 09:36
      Kurcze, moj mondeo (ford :) ma 9 lat, 195 tys przebiegu i nie trzeba dolewac oleju miedzy przegladami (co 10 tys. dla pewnosci). Cud jakis?
    • Gość: mooj Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.spray.net.pl 18.08.04, 09:44
      znam 2 przypadki wymiany silnika w corolli (na koszt toyoty)
      oba VVTI roczniki 99-00.
      Przyczyną podobno byl zły pierwszy olej (zalany fabrycznie).
      Swego czasu zastanawiałem się nad zmianą na nowszy model (także używany) i w
      czasie poszukiwan natrafiłem na te egzemplarze (oba firmowe, serwisowane w ASO,
      wymienione silniki bez problemów)

chyba ze nie ma to związku najmniejszego..
    • edek40 Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 11:12
      Moj znajomy w Avensisie 1,6 zmienial silnik VVTi na gwarancji. Niestety nie moge ustalic przyczyn, bo znajomy jest lekarzem i myli mu sie silnik ze skrzynia biegow.

Na szczescie lekarzem jest duzo lepszym niz mechanikiem :)
    • Gość: Michał Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 81.190.171.* 18.08.04, 11:22
      To ile bierze Ci tego oleju? 1l/1000km? Jeżeli bierze tak do 0,5l/1000km to
      nromalka, po prostu spala się razem z benzyną. O co ten krzyk?
      • grzek Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 12:32
        Gość portalu: Michał napisał(a):

> To ile bierze Ci tego oleju? 1l/1000km? Jeżeli bierze tak do 0,5l/1000km to
        > nromalka, po prostu spala się razem z benzyną. O co ten krzyk?

Jeżeli bierze 0,5l/1000km to chyba też sporo, mimo że nawet tak może być
        napisane w instrukcji. Jeżeli przegląd jest co 20 tys km to wychodzi 10l. Nie
        wiem czy to dla toyoty dobra reklama - nie psuje się ale zużywa 10l oleju albo
        więcej między przeglądami. Chociaż z drugiej strony zakładając, że litr oleju
        kosztuje 50zł, to masz tylko 2,5 grosza na kilometr dodatkowo.
        • Gość: Bodi Moja tez bierze olej ! IP: *.ny325.east.verizon.net 04.09.04, 02:14
          przecietnie bieze mi z 7 l/100km

...napedowego (mam diesla)
          hihi
      • habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 21:17

Co to znaczy że po prostu spala sie razem z bezyną? Jego w cylindrze nie
        powinno być prawie wcale ( przynajmniej nie w widocznych ilościach ) tak jak
        sie to dzieje w moim obecnym samochodzie. Idealny skład mieszanki powinien
        wynosić (teoretycznie bez obciązenia ) lambda = 1 wiec z kad tam łolej???????
        • habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 21:22
          Zapomniałem dodać że oczywiście nie oznacza to iz po przejechaniu 15 tys. km
          oleju powinno być dokładnie tyle samo co po jego nalaniu, ale jego zużycie
          powinno być prawie niezauważalne.
          • niknejm Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 24.08.04, 17:43
            habudzik napisał:

> Zapomniałem dodać że oczywiście nie oznacza to iz po przejechaniu 15 tys. km
            > oleju powinno być dokładnie tyle samo co po jego nalaniu, ale jego zużycie
            > powinno być prawie niezauważalne.

Niekoniecznie. Zależy od konstrukcji silnika. Jednostki VTEC DOHC Hondy
            zużywają nawet kilka litrów oleju na 10000km i tak ma być (m.inn. przez natrysk
            oleju na denko tłoka - część oleju odparowuje).
            Z drugiej strony zuzycie oleju w starych silnikach Hondy 1.5 90KM było
            praktycznie niezauważalne (inna konstrukcja).

Pzdr
            Niknejm
      • sly11 Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 24.08.04, 12:54

stary jaka normalka,(chyba w żuku)przy wymianie co 150000 wylał by 7,5 a
        wchodzi 4,5.nie musiałby wymieniać oleju wogóle.
        • Gość: kurdelebele Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 14:59
          Dla podtrzymania dyskusji dodam cos od siebie, a w zasadzie od mojego
          znajomego. Ma Corolle z 2002r., niedawno, jakis miesiac temu robil przeglad 60
          tys. Po przejechaniu ok 2tys km, zauwazyl, ze stan oleju na bagnecie jest
          ponizej minimum ! W ostatnia srode odebral, auto z serwisu. Tak jak mi
          powiedzial "..wymienili mi caly silnik..."
          Jako ciekawostke dodam, ze naprawa trwala 3 dni, a jako autoi zastepcze dostal
          Avensisa.

Pozdrawiam
    • Gość: dziadzia Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:27
      Napisz jeszcze na jakim oleju jeździsz.

Mineralnego może trochę brać.
      Syntetyku nie ma prawa.
      • Gość: Michal Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.fornfyndet.se 18.08.04, 12:26
        Rozumiem ze wymieniany olej byl caly czas co 10 lub 15kkm.
        Te silniki moga krecic i sa przystopsowane do tego ale nie caly czas,i tutaj
        lezy przyczyna jezdzij jak normalny czlowiek to silnik sie nie obrazi i tez nie
        bedzie zuzywal oleju albo juz go zarznoles.To jest auto uzytkowe ,a nie
        wyczynowe.W tego typu silnikach wystarczy jedno przekroczenie interwalu wymiany
        oleju a motor sie bardzo latwo zarzyna.To samo brak wymiany filtra oleju lub
        brak oleju syntetycznego.Jezeli jezdziles na minerale to normalka ze zostal
        zarzniety.Rowniez ogromny wplyw ma filtr powietrza nie wymieniony w
        czasie.Powoduje nie czysczenie powietrza i pzredostawanie sie pylu krzemowego
        do silnika i szlifuje jak szlifierka piercienie ,tloki ,te resztki splywaja na
        dol i pozniej dostaja sie do magistrali olejowej gdyz filtr juz nie daje rady
        czyscic i jest zapchany.
        Pzdr.Michal
        P.S moja Camry 2.2 92 rok z przebiegiem zblizajacym sie do 400 000km nie bierze
        na 10 tys km ani grama oleju,od poczatku jezdze na Mobil No-1 5-50 i wymieniam
        co 10tyskm olej i filtr .Filtr uzywam tylko orginal TOYOTY.Raz kupilem znanej
        marki i byl pusty w srodku.Zorientowalem sie po 2 tyskm ze olej jest strasznie
        brudny,a po zalozeniu nastepnego filtra i po przejechaniu sie paru kilometrow
        byl znowu czysty.
        • tytus_xl Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 14:19
          Jeżdżę na syntetycznym Mobil 1. Fabrycznie auto było zalane jakimś starsznie
          drogim Castrolem. Wymieniłem go na pierwszym przeglądzie na Mobila i na nim
          jeżdżę do dzisiaj. Olej i filtry zmieniam co 15 tys.
          Przyznaję bez bicia, że gdy zauważyłem po raz pierwszy ubytek oleju użyty wtedy
          filtr powietrza był jakis trefny. Założono mi go w prywatnym warsztacie.
        • Gość: Poll Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:17
          Denerwuje mnie takie piepszenie że "moze za szybko jezdzisz" albo " nalałeś
          Castrola zamiast Elfa". Co to ma za znaczenie? Dobrze spasowany silnik nie
          powinien brac oleju bez względu na rozwijane obroty czy na to jakiego
          producenta olejem został zalany . Nie ma znaczenia też że ktoś jezdził na takim
          oleju a teraz zmienił na inny . Wazne zeby był to olej o tych samych
          parametrach i żeby te parametry były zgodne z tymi podanymi przez producenta
          silnika.
          Miałem Corolle 1.4 VVT-i i brała mi olej jak cholera chociaż
          jezdziłem "normalnie" i nie zmieniałem ani rodzaju oleju ani jego producenta.
          Wymieniałem olej i filtr zgodnie zharmonogramem oraz nie wkręcałem silnika na
          czerwone pole nigdy i co?
          Miałem również Corse i nigdy nie wzieła grama oleju pomimo że zmieniałem
          rodzaje oleju i nie "żałowałem" jej. Teść nia jezdzi teraz i jeszcze na innym
          oleju a w dodatku nie trzyma się ściśle terminów wymiany, i co?

Dobry silnik to dobry. Niestety silniki Toyoty do takich się nie zaliczają
          • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 02:48
            Gość portalu: Poll napisał(a):

> Miałem Corolle 1.4 VVT-i i brała mi olej jak cholera ...

Dlaczego tak wszyscy podkreslacie ze to silniki VVT-i ,jakby to mialo jakies
            znaczenie w kontekscie spalania oleju
            Mam juz 3 samochod z VVT-i i nie dolewam pomiedzy wymianami !!

> Dobry silnik to dobry. Niestety silniki Toyoty do takich się nie zaliczają

Powiedzial ,co wiedzial-czyli niewiele.
        • Gość: Griber Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 212.244.158.* 18.08.04, 16:26
          Strasznie wrazliwe te silniki....Ja mam fordowskiego 1,6 16v z 200kkm i nie
          zauważyłem żeby ciągnięcie go do odcięcia generowało nadmierne zużycie oleju.
          Olej wymieniam co 10-12kkm i poziom spod maks schodzi do 1/3 skali (spada o
          jakieś 1,5 cm)
          Aha - używam Castrola RS.

Griber
        • Gość: dżeronimo Re: Toyota Corolla - bierze olej !-I BĘDZIE BRAŁA! IP: 212.69.68.* 24.08.04, 17:36
          Ze znanych mi źródeł wiem że w serwisach (Polska)na gwarancji wymieniono w
          ponad 1000 Toyotach z silnikami VVti 1,4/1,6/1,8 pierścienie,panewki,uszczelki
          a nie było to spowodowane jakością oleju(przy założeniu że był wymieniony na
          czas razem z filtrem. Silniki Toyot nie są już składane w Japoni i na
          Japońskich częściach (chodzi o pierścienie,panewki i inne podzespoły silnika!!!)
          Wykorzystywane są części produkowane w Europie bardzo słabych producentów np.
          (marki znam ale boję się sądów :)) które w tych silnikach ulegają zbyt
          szybkiemu zużyciu i w normalnych warunkach eksploatacji jak i w trochę
          podwyższonych (ciężka noga :)))) Składanie Toyot w Turcji też nie świadczy o
          najwyższej jakości (chyba że mają kadrę wprost z Japoni) Najbardziej boli koszt
          naprawy i wymiany elementów silnika zbyt szybko zużytych :pierścieni,panewek
          etc.nie spowodowanych właściwą jak by nie było eksploatacją. Chcę rozwiać mit o
          boskości Toyoty gdyż modele z ostatnich roczników boskie nie są!!A serwisom
          zbywającym klientów gadką w stylu "tak ma być" gratuluję fachowości
          • Gość: jacektoyota Re: Toyota Corolla - bierze olej !-I BĘDZIE BRAŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 23:32
            Dokladnie, zgadzam sie ze Toyoty produkowane w Turcji czy nawet w Angli to
            jakies wyroby Toyotopodobne , mam Carine 2 made in japan i 450kkm bez remontu,
            serwisowana, dobry olej etc i caly czas jezdzi, jezdzi, jezdzi... a ostatnio
            kupilem nowego Avensisa (wczesniej mialem Carine E) i wiem ze nastepnym
            samochodem bedzie albo Camry albo Honda Acord - dlatego ze sa produkowane w
            Japonii. Pozdrawiam
          • Gość: kuba Re: Toyota Corolla - bierze olej !-I BĘDZIE BRAŁA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 10:17
            mam toyote corolle 1.4 ( silnik 4EFE) produkowana w japonii roczik 97. Samochod
            mam od nowosci pierwsze przeglady w ASO pozniej w dobrym warsztacie olej
            syntetyc od poczatku. Auto nie psuje sie w ogole, ale olej bierze, niestety
            miedzy wymianami dolewam ok 1 - 1.5 litra wymiany zalecane co 7.5 tys. O ASO
            wole nie pisac , olej wymienic potrafi kazdy. przebieg 110 tys

pozdr.
        • Gość: fan samochodow Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 02.09.04, 13:07
          A ja tam mam SATA IBIZE Z ROKU 95 Z przebiegiem prawie 80tys.Olej wymieniam co
          10-15 tys lub co rok.U mnie silnik ani grama oleju nie bierze a jak wymieniam
          olej to jak spływa to jest czysty prawie zadnej roznicy nie ma miedzy nowym a
          starym olejem.A wymieniam w staci BOSCH.To swiatczy o wysokiej jakosci
          wykonania silnika.I nie trzeba mi toyoty ani mercedesa zeby miec jakosc no
          czesci i naprawy so duzo tansze tak slyszalem bo w swoim nic nie robilem tylko
          olej i filtry wymieniam. No i dbam o swoje autko (SEACIKA)
        • Gość: Toyota to lipa Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 02.09.04, 13:16
          JA jak mialem VOLKSWAGENA POLO TO RAZ mi sie zdazylo nie wymieniac za dwa
          sezony ale nic sie nie stako silnik pracowal dalej i pracuje jak nówka bo
          sprzedalem znajomemu i nic nie robił przy silniku jeszcze a przebieg ma
          130tys.To jest jakosc silnika nic mu nie dorówna zadna TOYOTA
        • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 02:41
          Gość portalu: Michal napisał(a):

Rowniez ogromny wplyw ma filtr powietrza nie wymieniony w
          > czasie.Powoduje nie czysczenie powietrza i pzredostawanie sie pylu krzemowego
          > do silnika i szlifuje jak szlifierka piercienie ,tloki ..

a jak sie ten "pyl krzemowy" tam przedostaje ,przez zapchany filtr - mozesz
          wytlumaczyc laikom ??
      • sly11 Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 24.08.04, 12:58
        Gość portalu: dziadzia napisał(a):

> Napisz jeszcze na jakim oleju jeździsz.
        >
        > Mineralnego może trochę brać.
        > Syntetyku nie ma prawa.
        a połsyntetyku to ci powinno nawet przybywać
        kompletna bzdura
    • Gość: Rocco Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:09
      Trzeba byc jelopem , by nie sprawdzac stanu oleju w silniku.
      • mooj Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 15:29
        uzytkownicy toyot tak mają ;)
        • konrad.boryczko Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 15:32
          Oczywiscie. Oni nigdy nie dolewaja plynu do spryskiwaczy (bo toyoota sie nie psuje) i nie maja po prostu okazji, zeby maske otworzyc (jak to sie w ogole robi???!!!).
          Pzdr. (tych z toyot tez)
          • mooj Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 15:35
            okazję mają
            motywację natomiast mniejszą:)
          • Gość: kocoor Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:48
            Jak by Ci to powiedzieć... Sprawdzam, co 5,000km, czy wszystko ok (stary
            samochód-1994 Carina 1.6 150,000km). I jest jak w moim poście powyżej.
            Generalnie samochód jest po to, żeby nim jeździć, a nie leżeć pod nim... I
            niestety, g... mnie interesują te wszystkie bebechy pod maską. Jedzie się na
            przegląd i to, co trzeba się wymienia (dobry mechanik to podstawa, nie
            koniecznie ASO). Jakbym był zainteresowany, co do zastosowań tych wszystkich
            drucików i rureczek pod maską, to bym został mechanikiem...
            • konrad.boryczko Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 15:57
              To do mnie?
              Jesli tak, to sie przyznam. Mam juz taki odruch, ze jak co ok. 1000 km. dolewam plynu do spryskiwacza, to sobie patrze na: zbiornik plynu hamulcowego, chlodniczego, wspomagania. I, tak zupelnie dla zgrywu, wyciagam bagnet, wycieram go w szmate i sprawdzam poziom oleju. Zawsze, kurcze, jest ok. A cala dodatkowa akcja trwa do 30 sekund (w zaleznosci od czasu przeznaczonego na szukanie szmaty).
              Nie wiem jak w toyocie, ale w samochodach ktore mialem z reguly te elemnty, na ktore uzytkownik ma zwrocic ewentualnie uwage, byly oznaczone na zolto. Reszty nie dotykac. Zatem zadna "czarna magia". :))
              A dobrego mechanika mam i go utrzymuje:))))))))))))
              Pzdr.
              • Gość: kocoor Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:05
                I o to chodzi! Jestem pewien, że marka pojazdu ma wpływ na awaryjność, ale...
                wolałbym Renault pedantycznego inzyniera mechanika, niż Toyotę jakiegoś kolesia
                kupującego olej "no name" z Lidla i wlewającego do Toyoty raz na 50,000km.
                Pozdr.
                PS. Jest taka anegdota o Toyocie, mianowicie, że babeczka kupiła Toyotę
                Corollę, jechała, sobie jechała... aż po 90,000 km samochód stanął i
                zaniemówił. Zabrali auto na lawecie do serwisu i pytają babeczkę, kiedy była na
                przeglądzie i zmieniała olej... No i babeczka odpowiada, że nigdy, bo "po to
                kupiła Toyotę, żeby nic przy tym samochodzie nie robić". :-)))
            • Gość: Michal Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.fornfyndet.se 18.08.04, 15:58
              Dziwne to wszystko.Dlaczego ludzie w Szwecji nie narzekaja na Toyoty i nie
              slyszalem aby ponizej 10 lat jakakolwiek Toyota brala olej.
              Niechce tutaj nic dogadywac,ale czuje nosem ze firmy leja jakis badziewiasty
              olej a inkasuja za najlepszy.Pzdr.Michal
              P.S biora olej ,ale Toyki powyzej 15lat.
              • mooj Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 16:01
                tak firmy leją badziewiasty
                na pierwsze napełnienie -taką teorię słyszałem dot. 2 wymian silników o
                których pisałem, tylko jak to firma toyotaMotorPoland czy Toyota?:)
                i dlatego bez szemrania wymienili

a spora ilośc odpiwiedzi tutaj raczej także śwaidczy o tym ze NIE BIORĄ oleju a
                zgłaszany przypadek wzbudza małą sensację:)
                • Gość: GlennBp Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:13
                  Niestety niewzbudza, jest ktoryms z rzedu, i prawda jest iz w duzej mierze jest
                  to wina oleju.
                  • habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 21:10
                    Gość portalu: GlennBp napisał(a):

> Niestety niewzbudza, jest ktoryms z rzedu, i prawda jest iz w duzej mierze
                    jest
                    >
                    > to wina oleju.

Raczej wina silnika bo Toyoty z przd 15 lat nie brały oleju od samego początku
                    a jak wszystkim wiadomo oleje z przed 15 laty były o wiele gorsze niż
                    najsłabszy olej dnia dzisiejszego. Aż nie chce mi się myśleć co by było gdybym
                    do swojej toyotki `2000 nalał oleju jaki był dostępny w roku 1989(nawet gdyby
                    był najlepszy na rynku w owym czasie )
                    • Gość: GlennBp Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 08:33
                      zle sie wyrazilem,
                      chodzilo mi o to, ze zazwyczaj przyczyna jest niewlasciwy olej (castrol afair)w
                      niewlasciwym miejscu(vvti)
                      • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 03:04
                        Odpowiadasz na :
                        Gość portalu: GlennBp napisał(a):

> chodzilo mi o to, ze zazwyczaj przyczyna jest niewlasciwy olej (castrol afair)
                        > w niewlasciwym miejscu(vvti)

To wytlumacz madralo co ma spalanie oleju wspolnego z VVT-i
                        No i poucz konstruktorow z Toyoty jaki olej jest odpowiedni do ich samochodow.

PS
                        jestescie zalosni w tych wypowiedziach
                        • Gość: amrphs Silniki ze zmienna faza rozrzadu moga "brac" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 22:49
                          olej na zasadzie odparowania. Przy szybkiej, sportowej jezdzie na silniku takiego typu wzrost obrotow w polaczeniu ze zwiekszonym i wydluzonym otwarciem zaworow wlotu paliwa ( celem utrzymania stalej proporcji przyrostu mocy do obrotow ) powoduja dosc drastyczny wzrost temperatury w komorach spalania. Jednym z mechanizmow chlodzenia tlokow w silnikach, o ktorych mowa jest bezposredni natrysk oleju silnikowego na spodnia czesc tlokow. Jesli ktos lubi jezdzic sportowo i uzyskiwac duze, nagle przyrosty mocy ze zmiennej fazy rozrzadu powinien sie liczyc ze spadkiem poziomu ( lecz nie wskutek spalania ) oleju silnikowego w efekcie odparowywania. Jezeli silnik spala olej to bardzo latwo ustali to kazda dobra stacja diagnostyczna badajac kompozycje spalin. Oczywiscie mozecie sprobowac ustalic czy spalanie oleju ma miejsce patrzac na kolor spalin wydzielanych przez nierozgrzany silnik. Jezeli spaliny przy porannym starcie maja niebiansko-niebieski odcien to silnik spala olej i przy wzglednie szanowanej nawet 10-cio letniej Toyocie z przebiegiem np. 160000 nie powinno to miec miejsca. W przypadku samochodu na gwarancji silnik powinien byc wymieniony przez producenta jesli wlasciciel regularnie dokonywal wymiany oleju i jego filtra. Co do rodzajow stosowanych olejow to regularne zmiany jakiegokolwiek oleju silnikowego o dobrych parametrach wiskozowatosci w duzym zakresie temperatur tzn. o oznaczeniach np 5/50 powinno zapewnic silnikom dluga zywotnosc (np. 500000km w przypadku jakiejkolwiek toyoty). Praktycznie nie ma tu znaczenia marka. Oleje syntetyczne sa o tyle lepsze od mineralnych ze dluzej nie poddaja sie utracie wlasciwych parametrow smarnych. Jezeli jednak ktos jest nazbyt religijny i wymienia olej co np. 5-7tys. km to zarowno mineralne jak i syntetyczne dzialaja niemal identycznie i nie ma co przeplacac za syntetyk. Nie wierzcie roznym bredniom o tym jakoby Mobil byl lepszy od Lotosa. Patrzcie na parametry oleju(jak najmniejsza dolna cyfra i jak najwieksza gorna (nie bede tu tlumaczyl co one znacza). Np. 15/40 jest gorszy od 5/50. Mam za soba ponad 1.5mln km jazdy glownie samochodami Hondy i Toyoty ze zmiennymi fazami rozrzadu i nigdy mnie samochody te nie rozczarowaly w przeciwienstwie do kilku europejskich marek. Honda jest oczywiscie pod wzgledem silnikow ze zmienna faza rozrzadu (i chyba takze innych) nadal niekwestionowanym liderem.
              • Gość: kocoor Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:12
                Nie do końca się zgadzam... Starsze Toyoty mają często lepszą opinię
                (awaryjność) niż nowe produkty Toyoty (zwłaszcza rodem z Valanceienes (Yaris)
                albo z Torcji (Corolla). Niestety, coraz więcej części jest również robionych
                tanio, co nie zawsze znaczy dobrze. I nie dotyczy to wyłącznie Toyoty, ale też
                Mercedesa (124 vs. C) i Volvo (244 vs S,V).
              • habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 21:03

> Dziwne to wszystko.Dlaczego ludzie w Szwecji nie narzekaja na Toyoty i nie
                > slyszalem aby ponizej 10 lat jakakolwiek Toyota brala olej.
                > Niechce tutaj nic dogadywac,ale czuje nosem ze firmy leja jakis badziewiasty
                > olej a inkasuja za najlepszy.Pzdr.Michal
                > P.S biora olej ,ale Toyki powyzej 15lat.

Ale moja brała od początku fabryczny olej.
              • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 02:56

> Dziwne to wszystko.Dlaczego ludzie w Szwecji nie narzekaja na Toyoty i nie
                > slyszalem aby ponizej 10 lat jakakolwiek Toyota brala olej.

a ilu tu z tych narzekajacych ma Toyoty. Jeden czy dwoch ??????
            • Gość: Bastek Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.04, 11:24
              Jak nie jesteś zainteresowany to na ch... się odzywasz!!!
      • Gość: Poll Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 20:48
        Ja sprawdzałem i co to dało? Dowiedziałem się tylko że toyota robi silniki po
        ch... . Lepiej było żyć w nieświadomości.
    • Gość: LOLandROTFL Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 212.244.158.* 18.08.04, 16:14
      Potwierdzam.
      VVTi pali olej i trzeba bardzo uważać, żeby nie zatrzeć silnika.
      Niestety ludzie ufają w niezawodność tojoty i zapominają o tym....
      • Gość: Michal Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.fornfyndet.se 18.08.04, 20:04
        Panowie lac oleje najwyzszej klasy z literka w indexie G o jak najwyzszej
        cyfrze.Oznacza ze molekuly tego oleju nie podchodza pod pierscienie i ustapi
        zuzycie.Do tych oleji nalezy tylko Mobil No-1.Nie chce reklamowac zaraz sie
        podniosa glosy, ale taka jest prawda.Pzdr.Michal
        • Gość: Poll Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 20:52
          To co piszesz może pomóc jeżeli zuzycie oleju jest na poziomie 0.5 l/15 000 km,
          ale jak w silniku jest dziura wielokści piłeczki do tenisa to wybacz potrzeba
          by wieeeeeele molekół.
          • Gość: & Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 18.08.04, 21:30
            Poll Ty tak serio :Gość: Poll 18.08.2004 20:48 odpowiedz na list

Ja sprawdzałem i co to dało? Dowiedziałem się tylko że toyota robi silniki po
            ch... . Lepiej było żyć w nieświadomości.
            Sądziłem że jesteś rozsądnym człowiekiem po co powtarzać takie teksty na
            poziomie Jasia. Nie przystoi. Wszelkie powtarzam wszelkie europejskie i
            amerykańskie rankingi usterkowości plasują produkty TOYOTY bez względu na
            kategorię wiekową od 1-3 miejsca więc nie powtarzaj bałamutnych tekstów.
            Naprawdę ludziom nie trzeba robić wody z mózgu.Pzdr
            • habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 18.08.04, 21:39
              Gość portalu: & napisał(a):

.
              > Sądziłem że jesteś rozsądnym człowiekiem po co powtarzać takie teksty na
              > poziomie Jasia. Nie przystoi. Wszelkie powtarzam wszelkie europejskie i
              > amerykańskie rankingi usterkowości plasują produkty TOYOTY bez względu na
              > kategorię wiekową od 1-3 miejsca więc nie powtarzaj bałamutnych tekstów.
              > Naprawdę ludziom nie trzeba robić wody z mózgu.Pzdr

W dupie mam ameryckie i europejskie rankingi. Dla mnie było ważne żebym jadąc
              do Zakopanego nie zapomniał litrowej bańki oleju , i wszystko w tym temacie.

Poll
              • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 03:11
                habudzik napisał:

> W dupie mam ameryckie i europejskie rankingi. Dla mnie było ważne żebym jadąc
                > do Zakopanego nie zapomniał litrowej bańki oleju

a ja mam w dupie Twojego pecha i opinie o Toyotach na podstawie pojedynczego
                przypadku
                • habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 04.09.04, 11:28
                  Gość portalu: zgryzliwy napisał(a):

> a ja mam w dupie Twojego pecha i opinie o Toyotach na podstawie pojedynczego
                  > przypadku

Widzisz, dlatego wszyscy piszą ze dotyczy to silników VVT-i zeby Tobie
                  uświadomić że nie jest to pojedynczy przypadek tylko prawo serii.
                  A jak Ci sie wydaje dlaczego wszyscy piszą "Mój VVT-i... , bo w moim VVT-i...
                  mam VVT-i i bierze on olej" ???

Poll
                  • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 12:37
                    habudzik napisał:

> Widzisz, dlatego wszyscy piszą ze dotyczy to silników VVT-i zeby Tobie
                    > uświadomić że nie jest to pojedynczy przypadek tylko prawo serii.

Po pierwsze - Ci "wszyscy" to kilka "sztuk".
                    Co tu ma do rzeczy "prawo serii" ?
                    Po drugie - domyslam sie ,ze skoro tak pisza to wiedza dlaczego.
                    Jak wiedza ,ze to przez VVT-i to co stoi na przeszkodzie ,aby to tu
                    wyjasnic.??

> A jak Ci sie wydaje dlaczego wszyscy piszą "Mój VVT-i... , bo w moim VVT-i...
                    > mam VVT-i i bierze on olej" ???

Po trzecie - prawie wszystkie silniki Toyoty od jakiegos czasu ,maja silniki
                    z VVT-i

Nie wiem ,dlaczego to podkreslaja!!!
                    Rownie dobrze moga pisac ,ze np. moj niebieski lub 6-cio biegowy lub z kolami
                    15`` itp. itd. bierze olej.
                    Taka sama zaleznosc jak przy VVT-i.

• Gość: Habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 12:48
                      czy ty jestes zdrowy? przeciez nikt nie pisz ze to przez to ze jest vvt-i. VVT-
                      i pisze sie dla podkreślenia że to chodzi o te nowsze silniki 1.4 a nie że ma
                      to wpływ na branie oleju. Jak będa Opla silniki brały olej to bardzo
                      prawdopodobne jest to że ktos napisze " silnik 1.4 Twinport birze olej".
                      Twinport napisze poto zeby zaznaczyć że chodzi mu o ten typ anie o 1.4 bez
                      Twinport
                      • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 13:46
                        Gość portalu: Habudzik napisał(a):

> czy ty jestes zdrowy? przeciez nikt nie pisz ze to przez to ze jest vvt-i.
                        > VVT-i pisze sie dla podkreślenia że to chodzi o te nowsze silniki 1.4 a nie
                        > że ma to wpływ na branie oleju.

Moze nie wprost ,ale jak to inaczej mozna odczytac ?

" znam 2 przypadki wymiany silnika w corolli (na koszt toyoty)
                        oba VVTI roczniki 99-00. "
                        " Moj znajomy w Avensisie 1,6 zmienial silnik VVTi na gwarancji "
                        " Miałem Corolle 1.4 VVT-i i brała mi olej jak cholera "
                        " Ze znanych mi źródeł wiem że w serwisach (Polska)na gwarancji wymieniono w
                        ponad 1000 Toyotach z silnikami VVti 1,4/1,6/1,8 pierścienie,panewki,uszczelki."
                        " Potwierdzam.VVTi pali olej i trzeba bardzo uważać, żeby nie zatrzeć silnika. "
                        " mam toyotę corolle 1,4 VVTi z 2000 roku i też podobnie do ciebie zauważyłem
                        ze ciągnie olej jak smok ...... , słyszałem opinię ze te silniki tak mają "
                        " Niestety to prawda. Też mam Corolle VVTi i łyka olej. Niestety TTTM (Ten Typ
                        Tak Ma). "
                        " No fajnie ale dlaczego silniki o tych samych konstrukcijiah jedne biorą a
                        inne nie. Silnik toyoty 1.4 VVT-i nie ma natrysku na denko a jak wynika z tego
                        co tu możemy przeczytać to jest to jego bolączka "

• Gość: mooj Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.spray.net.pl 04.09.04, 15:50
                          literalnie
                          tak jak napisane
                          możes sobie dopowiedzieć niedopisane
                          "nie znam 2 przypadków wymiany silnik ana koszt toyoty 4EFE"
                          "na badana próbe 2 wymiany 2 bardzo dużo"
                          pole do popisu masz duze
                          to że pzryjąłeś założenie ż episzacy sugeruję że to przez zmienne fazy
                          rozrząddu to założenie nie teza
                          pozdrawiam -przeanalizuj równie dogłębnie swoje wypowiedzi zamiast zetawiać
                          wyrwane z kontekstu cytaty
                          • Gość: habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 18:11
                            O i oto chodziło !!!!!
                          • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.04, 02:00
                            Gość portalu: mooj napisał(a):

> literalnie
                            > tak jak napisane

Dzieki laskawco,rozumiem co czytam.
                            > to że pzryjąłeś założenie ż episzacy sugeruję że to przez zmienne fazy
                            > rozrząddu to założenie nie teza

Woooow - jak przyjalem zalozenie to jest to zalozenie...
                            • Gość: Poll Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 195.245.213.* 05.09.04, 11:27
                              I co ? I to wszystko?
                              • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.04, 11:55
                                powinienem jeszcze dodac,ze skoro to zalozenie to nie jest to teza ?
                                • Gość: Poll Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 195.245.213.* 05.09.04, 11:59
                                  Filozujesz coby uwagie odwrócic od "układu odniesienia"
                                  • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.04, 12:21

> Filozujesz coby uwagie odwrócic od "układu odniesienia"

nie ja zaczalem filozofowac
                                    • Gość: Poll Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 195.245.213.* 05.09.04, 12:29
                                      Ale masz wyjątkową okazje to zakończyć i przejść do sedna
                                      • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.04, 12:38
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=14999208&a=15486932
                                        • Gość: Poll Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 195.245.213.* 05.09.04, 12:41
                                          No i co dalej???
            • Gość: kocoor Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 07:42
              Ranking przede wszystkim podaje, że inne marki mają WIĘCEJ problemów
              technicznych. I nie bez znaczenia są i typowo polskie czynniki (jakość ASO -
              czasem "jest cholernie daleko od ok"). I jeszcze jedno, nie koniecznie do
              Toyoty - Fiat Uno na rynek niemiecki, a sprzedawany w Polsce to dwa RÓŻNE
              samochody (pod względem jakości technicznej i chociażby jakości blach).
              Producenci szukają oszczędności (wszyscy) plus dużo rozmaitej elektroniki daje
              w efekcie rozmaite problemy...
              • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 03:14
                Gość portalu: kocoor napisał(a):

Fiat Uno na rynek niemiecki, a sprzedawany w Polsce to dwa RÓŻNE
                > samochody (pod względem jakości technicznej i chociażby jakości blach)

taaak , maja osobna linie produkcyjna dla samochodow na rynek polski
        • lennon1 Do Michała - skrzynia biegów 19.08.04, 10:32
          Problem pojawił się krótko po wymianie oleju w skrzyni biegów przy przebiegu 45
          tys. Objaw jest taki: po wrzuceniu 4 biegu po pewnym czasie wypada "bieg".
          Dzieje sie to najczęściej po przejechaniu kilkunastu km na jednym biegu (5).
          Zmieniam na 4 jade kilkaset metrów i bieg "wypada". Nie dzieje się to zawsze.
          Jak często zmieniam bieg to wydaje mi się, że jest lepiej. Zmieniłem ponownie
          olej (też syntetyczny) i niestety nic nie dało. Jest to dość denerwujące
          szczególnie przy wyprzedzaniu. Mechanicy z serwisu też nie wiedzą co wymienić.
          Najgorsze, że jak jadą na jazdę próbna to się to nie dzieje, bo nie chce im się
          jechać kilkadziesiąt km. Może masz jaką sugestię?
          • habudzik Re: Do Michała - skrzynia biegów 19.08.04, 10:41
            lennon1 napisał:

> Problem pojawił się krótko po wymianie oleju w skrzyni biegów przy przebiegu
            45
            >
            > tys. Objaw jest taki: po wrzuceniu 4 biegu po pewnym czasie wypada "bieg".
            > Dzieje sie to najczęściej po przejechaniu kilkunastu km na jednym biegu (5).
            > Zmieniam na 4 jade kilkaset metrów i bieg "wypada". Nie dzieje się to zawsze.
            > Jak często zmieniam bieg to wydaje mi się, że jest lepiej. Zmieniłem ponownie
            > olej (też syntetyczny) i niestety nic nie dało. Jest to dość denerwujące
            > szczególnie przy wyprzedzaniu. Mechanicy z serwisu też nie wiedzą co
            wymienić.
            > Najgorsze, że jak jadą na jazdę próbna to się to nie dzieje, bo nie chce im
            się
            >
            > jechać kilkadziesiąt km. Może masz jaką sugestię?

A ze wstecznym nie miałeś problemu? W moim przypadku nie mogłem za pierwszym
            razem dać na wsteczny , dopiero 2-3 próba była udana.

Poll
            • lennon1 Re: Do Michała - skrzynia biegów 19.08.04, 11:16
              Do wstecznego już się przyzwyczaiłem. Puszczam-wciskam sprzęgło i ponawiam
              próbę. Do wypadania biegu szczególnie przy wyprzedzaniu ciężko się przyzwyczaić.
              • habudzik Re: Do Michała - skrzynia biegów 19.08.04, 11:41
                A już myślałem że tylko ja miałem problemy ze wstecznym.

Poll
      • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 03:07
        Gość portalu: LOLandROTFL napisał(a):

> Potwierdzam.
        > VVTi pali olej i trzeba bardzo uważać, żeby nie zatrzeć silnika.
        VVT-i to symbol zmiennych faz rozrzadu - wytlumacz dlaczego z tego powodu jest
        duze spalanie oleju , albo przestan p....c farmazony.
        • habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 04.09.04, 11:37
          Gość portalu: zgryzliwy napisał(a):

> Gość portalu: LOLandROTFL napisał(a):
          >
          > > Potwierdzam.
          > > VVTi pali olej i trzeba bardzo uważać, żeby nie zatrzeć silnika.
          > VVT-i to symbol zmiennych faz rozrzadu - wytlumacz dlaczego z tego powodu
          jest
          >
          > duze spalanie oleju , albo przestan p....c farmazony.

Nie chce być jego adwokatem ale koles nie pisał że te silniki biorą olej
          dlatego że mają ten system tylko ze ta serja silników wyposażona w VVT-i pali
          olej , ato róznica.
          • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 12:47
            Odpowiadasz na :
            habudzik napisał:

> Nie chce być jego adwokatem ale koles nie pisał że te silniki biorą olej
            > dlatego że mają ten system tylko ze ta serja silników wyposażona w VVT-i pali
            > olej , ato róznica.

Tak ?? a to jak mozna zrozumiec :

" VVTi pali olej i trzeba bardzo uważać, żeby nie zatrzeć silnika."
            No i ciekawe ile silnikow zostalo zatartych!!! z powodu zastosowania w "tej
            serii" VVT-i.
            Zreszta gdyby nawet to dlaczego wieksze zuzycie oleju ma powodowac zatarcie
            silnika ????
            Zwykly belkot pseudo-technicznych znawcow.

• Gość: habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 12:57
              Może poza tym blablaniem
    • tymczasowy1 Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 19.08.04, 08:54
      może silnik przegrzany albo lużno spasowany
      • doro6 Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 19.08.04, 09:06
        A moze Toyota z Turcji (sedan, wagon)
        • Gość: Kayo Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.srubex.com.pl / 195.117.241.* 19.08.04, 09:43
          wagon przynajmniej z tych najnowszych jest z japonii
          • doro6 Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 19.08.04, 11:43
            We wrzesniu 2003 (koniec promocji "POLARIS"j pytalem o to w Toyota Polska.
            Wtedy tez poprawili moja nazwe "kombi" na "wagon".

Pozdr.
            R.
            • Gość: Michal Do Lemnona---------------od Michala IP: *.fornfyndet.se 19.08.04, 15:13
              Jezeli sie problem pojawil po wynmianie oleju na syntetyk tak zrozumialem top
              oznacza ze skrzynia byla zanieczyszczona ale jest nie uszkodzona.Trzeba ten
              syntet spuscic i zalac polsyntetem przejezdzc tydzien spuscisc i znowu zalac
              polsyntetem po miesiacu zobaczyc jaki kolor jets tego miodu.Dopiero pozniej jak
              juz bedzie chodzic i nie wypadac zmienic na syntet.Zawsze pisalem ze trzeba
              przy zmianie na syntet dobrezplukac skryznie biegow.tam moze byc nawet z 30dkg
              ukrytego i prztyklejonego pylu metalowego.Po wlaniu syntetu on sie ruszyc i
              pozatylal wszystkie otwory i tak cud ze jezdzi anie chrobocze.Zapadki nie moga
              trafic na swoje miejsce poniewaz jest zapchane.Tylko tyle plukac i jeszcze raz
              plukac wten sposob ze trzeba jezdzic na tym polsyntetyku.
              Pzdr.Michal mam nadzieje ze zrozumiales co jest grane.
              • lennon1 Re: Do Lemnona---------------od Michala 19.08.04, 16:27
                Dzięki za odzew. Też mi to wyglada na jakieś "śmieci". Serwis jednak upiera
                się, że to raczej nie możliwe. Czym był zalany w fabryce to serwis nie wie.
                Ponowną wymiane zrobili na moje życzenie i na mój koszt, nie chciałem żeby
                rozbierali skrzynię.
                Byłem przy spuszczaniu i olej był czysty. Jadę w poniedziałek jeszcze raz do
                serwisu na rozmowe z kierownikiem.
                • Gość: Michal ---od Michala-------do Lennona IP: *.fornfyndet.se 19.08.04, 18:52
                  Lennon jezeli byl to zwykly mineralny to bedzie zawsze czysty.Tylko syntet ale
                  to drogo dlatego najlepiej polsyntetem zalac pojezdzic i spuscic.
                  pzdr.Michal
                  • Gość: Poll Re: ---od Michala-------do Lennona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:58
                    A dlaczego w jednych skrzyniach trzeba zmieniać olej a w innych nie ????
    • Gość: mis normalka IP: *.bchsia.telus.net 19.08.04, 16:07
      kilka dni temu rozmawialem ze znajomym i dzielismy sie opiniami
      o swoich toyotach.
      ja mam 97 camry,on 96 corole.
      w mojej camry skrzynia szwankuje (106 000 km)
      On zalil sie,ze.......bierze mu olej.....(przebieg 140 000 km,automatic)
      Nie wiem jaki ma silnik ale wiem,ze wiekszy niz 1.4 , bo u mnie w ogole takich
      silnikow z corolla nie sprzedaja.
      • Gość: m Re: normalka masz camry 97 i tylko 100.000 tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 22:33
    • Gość: Poll Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 16:27
      Ostrożnie bo zara Ci & napisze że Toyota we wszystkich rankingach i
      europejskich i ameryckich prowadzi bez względu na kategorie wiekową
      • Gość: właściciel golfa Re: Toyota Corolla - bierze olej ! __A VW NIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 19:48
        mam w rodzinie golfa II, dorosły :)
    • Gość: Poll Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 21:39
      Mam też Citroena C-15 1.8 D( wiecie ,taki dostawczak ).Przejechane 200 tys.
      przeze mnie, wozi wszystko co popadnie , jezdzi jak popadnie , nalewam olej
      jaki popadnie (jaki jest w garażu ) i nie sprawdzam jego poziomu od wymiany do
      wymiany , raz nie wymieniłem filtru i pczcie SKR wysyn nie chce paść. A toyota-
      a to nie taki olej , a to zle jeżdże a to wpływ promieniowania jonizujacego co
      jeszcze można wymyśleć i na co można zwalić wine żeby tylko nie na producenta
      samocodu?????
    • an_ful Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 24.08.04, 11:25
      Mój VVTi (1.6) jak na razie zupełnie bierze oleju, ale przejechałem dopiero
      40000 km. Skoro stało się to nagle, podejrzewałbym raczej nabytą awarię
      silnika - może pierścienie? Pech, że auto jest po gwarancji!
      Nagły ubytek oleju może się zdarzyć po dłuższej jeździe na trasie z dużą
      prędkością - pisze o tym w instrukcji, ale u siebie nie zauważyłem takiego
      efektu.
      A jeżeli serwis mówi "te typy tak mają" - proponuję zmienić serwis
    • Gość: mecio Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 195.116.28.* 24.08.04, 16:54
      mam toyotę corolle 1,4 VVTi z 2000 roku i też podobnie do ciebie zauważyłem ze
      ciągnie olej jak smok - tj. już dwa razy właściwie nie widziałem żadnego sladu
      na bagnecie , słyszałem opinię ze te silniki tak mają , tez do konca mnie to
      nie przekonuje ! z drugiej jednak strony z oficjalnych publikacji toyoty wynika
      ( patrz instrukcja użytkownika ) ze zużycie oleju może być nawet 1L na 1000 km,
      pozdrawiam,
      • habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 24.08.04, 17:11
        Gość portalu: mecio napisał(a):

z drugiej jednak strony z oficjalnych publikacji toyoty wynika
        >
        > ( patrz instrukcja użytkownika ) ze zużycie oleju może być nawet 1L na 1000
        km,

Każdy producent podaje takie lub podobne wartości aby nie można było
        reklamować "nadużycia" oleju. Wyobraz sobie co by się działo gdyby w książce
        stało że silnik może brać do 0.1 l. oleju na 15 tys.km

Poll
    • Gość: Lelum Polelum Toyota Corolla - bierze olej - silnik do wymiany IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 24.08.04, 19:28
      W Corollach i Avensach silniki VVTi 1,4 (Corolla) i 1,6 (Corolla i Avens) mają
      problem z kanałami magistrali olejowej w kadłubie. Jeśli bierze dużo oleju
      (ponad 0,75 l) silnik ( i to cały silnik !!!, a nie pierścienie, panewki i inne
      pierdoły - leczenie syfa pudrem) jest do wymiany. Problem jest Toyocie znany, a
      wszystko przez olej Castrol SLX (obecnie ulepszony <na serio>), którym były te
      silniki na początku zalewane. Jeśli auto na gwarancji to proponuję wizytę w
      serwisie, jeśli nie to proponuję korespondencję z Toyotą i dogadanie się żeby
      wymienili na gwarancji (chwała im za to, że chcą pomagać - w przeciwieństwie do
      badziewia niemieckiego)

I przestańcie pieprzyć o pasowaniu silnika, wymianie pierścieni itp.

C'ya!
      • habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej - silnik do wymi 24.08.04, 20:17
        Gość portalu: Lelum Polelum napisał(a):

> W Corollach i Avensach silniki VVTi 1,4 (Corolla) i 1,6 (Corolla i Avens)
        mają
        > problem z kanałami magistrali olejowej w kadłubie. Jeśli bierze dużo oleju
        > (ponad 0,75 l) silnik ( i to cały silnik !!!, a nie pierścienie, panewki i
        inne
        >
        > pierdoły - leczenie syfa pudrem) jest do wymiany. Problem jest Toyocie znany,
        a
        >
        > wszystko przez olej Castrol SLX (obecnie ulepszony <na serio>), którym
        > były te
        > silniki na początku zalewane. Jeśli auto na gwarancji to proponuję wizytę w
        > serwisie, jeśli nie to proponuję korespondencję z Toyotą i dogadanie się żeby
        > wymienili na gwarancji (chwała im za to, że chcą pomagać - w przeciwieństwie
        do
        >
        > badziewia niemieckiego)
        >
        > I przestańcie pieprzyć o pasowaniu silnika, wymianie pierścieni itp.

Jakie to ma znaczenie czy problem leży w spasowaniu silnika czy magistrali????
        Ważne że bierze olej. Ja się nie znam inie musze się znać. To wina silników a
        nie oleju Castrol bo zalewane nim były inne silniki i nic się im nie działo. Co
        to QWA za silnik na którego trzeba uważać żeby nie zalać np Castrolem bo bierze
        olej? Może twojej toyocie problem jest znany bo jak ja się w TMP pytałem to
        nikt nic nie wie i nie chcieli myśleć nawet o jakiejś tam wymianie, co Ty
        pier...sz?????

Poll
        • Gość: habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej - silnik do wymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 14:25
          A ,no i jeszcze jedno. Kiedyś w latach 80-tych można było nalać do toyoty oleju
          słonecznikowego i też by pojezdziła a teraz trzeba lać najnowszy produkt
          Castrola bo na tym z zeszłego sezonu nie po je dzi e!!!!!!
          • niknejm Re: Toyota Corolla - bierze olej - silnik do wymi 25.08.04, 17:18
            Gość portalu: habudzik napisał(a):

> A ,no i jeszcze jedno. Kiedyś w latach 80-tych można było nalać do toyoty
            > oleju
            > słonecznikowego i też by pojezdziła a teraz trzeba lać najnowszy produkt
            > Castrola bo na tym z zeszłego sezonu nie po je dzi e!!!!!!

Albo lać np. Mobila :-)
            Dobrze, że Toyotę żony 'skonwertowałem' na Mobil1 po 1500km...

Pzdr
            Niknejm
    • Gość: monika Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 19:34
      1. sprawdz czy nie ma plam oleju na miejscu gdzie zwykle garazujesz samochod
      2. zmien warsztat

mi sie taka sytuacja zdarzyla jakis miesiac temu, tez Toyota, tez poj. 1,4 '98,
      poziomu oleju nigdy nie sprawdzalam, bo bylam przyzwyczajona do tego, ze moj
      samochod w ogole oleju nie zuzywa, az w koncu zapalila sie kontrolka; musialam
      dolac az 2 litry i pojechalam do warsztatu, gdzie bardzo mily pan w ciagu 5
      minut zdiagnozowal obluzowanie przewodu, calkowicie za darmo go "poprawil",
      przy okazji pozdrawiam panow z Shell Autoserv na Conrada w W-wie :)
    • Gość: ANDRZEJ Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.amec.com 25.08.04, 18:35
      Mam Toyote z silnikiem VVTI-bzdura ze te silniki biora olej. System VVTI nie ma
      nic wspolnego z braniem oleju lub spalaniem oleju co jest normalne. Ja zmieniam
      olej co 6.000 km, mysle ze w panskim liscie jest pomylka, jesli Pan zmienia
      olej co 65.000 km co robi Pan wielki blad.

z powazaniem
      • Gość: ANDRZEJ Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.amec.com 25.08.04, 18:41
        Zapomnialem, to co pisalem to o oleju mineralnym, nie wierze syntetycznym, maja
        tendencje "znikania z silnika". U nas w Kanadzie mechanicy mowia ze sa
        za "sliskie".
        • Gość: Lelum Polelum Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 25.08.04, 19:12
          A u nas w Polsce mechanicy mówią, że mineralny jest za szorstki :)
          • Gość: amrphs Wiekszosc mechanikow w Polsce bedzie miala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 23:05
            problem z wytlumaczeniem Ci co oznacza dolna i gorna cyfra w okreslaniu parametrow oleju. Zapytaj kilku co oznacza 5W/50. Nie polegalbym zbytnio na ich malo naukowych opiniach. Faktem jest ze oleje mineralne charakteryzuja sie wiekszymi molekulami niz syntetyczne i szybciej traca swe wlasciwosci smarne. Jednakze przy regularnej wymianie oleju co jakies 7000km cecha ta drastycznie traci na znaczeniu i finansowo korzystniej jest uzywac olejow mineralnych o dobrych parametrach ( jak najnizsza dolna cyfra i jak najwyzsza gorna ).
    • Gość: Krig28 Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.08.04, 20:26
      Ja tez mam corolle 1,4 rocznik 2003 przebieg 26000 km i nie zauważylem aby mi
      brała olej i jeżdzę na mobilu 1 . Po raz pierwszy rzecz się wydarzyła
      > przy po przebiegu ok.65 tys. bagnet był suchy. Wymieniłem olej, przez jakiś
      > czas sprawdzałem i było OK. ---> jeżeli jezdziłes z bardzo niskim poziomem
      oleju moze byc tak ze poprostu silnik ul;egł uszkodzeniu i nie ma sie czym
      dziwic ..
      • Gość: Gość Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 15:46
        To nie Toyoty się psują - to ludzie psują Toyoty:)

p.s. I dlaczego większość postów tyczy się zagadnienia słyszałem?
        Ja mam Toyotę.
        • Gość: Habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 22:26
          Nie większość postów to "moja też biere olej..."
    • Gość: ww Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.nyc.rr.com 26.08.04, 21:28
      Moze po kolei -
      ile bierze tego oleju - powiedzmy na 3,000 km?
      co ile zmieniasz olej i na jakim jezdzisz?
      jak jedzisz - szosa, miasto, szybko ?

Kazdy silnik bierze olej- tylko w roznym stopniu. Zwieksza sie to zuzycie
      wyraznie przy jezdzie z duzymi predkosciami, lub przy ostrej jezdzie z
      wykorzystaniem obrotow silnika.
      Mi zupelnie nowy silnik (ponizej 10,000km), ktory nie bierze oleju w normalych
      warunkach, spalil okolo 1l na 2000 km, przejechanych z duzymi predkosciami. a
      olej uzywam podobno najlepszy - syntetyk Mobil 1 10W50
      • habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 26.08.04, 22:51
        Gość portalu: ww napisał(a):

> Moze po kolei -
        > ile bierze tego oleju - powiedzmy na 3,000 km?
        > co ile zmieniasz olej i na jakim jezdzisz?
        > jak jedzisz - szosa, miasto, szybko ?
        >
        > Kazdy silnik bierze olej- tylko w roznym stopniu. Zwieksza sie to zuzycie
        > wyraznie przy jezdzie z duzymi predkosciami, lub przy ostrej jezdzie z
        > wykorzystaniem obrotow silnika.
        > Mi zupelnie nowy silnik (ponizej 10,000km), ktory nie bierze oleju w
        normalych
        > warunkach, spalil okolo 1l na 2000 km, przejechanych z duzymi predkosciami. a
        > olej uzywam podobno najlepszy - syntetyk Mobil 1 10W50

Może w odwrotnej kolejności . Co do Qwy Nedzy ma za znaczenie z jakimi
        prędkościami się jeżdzi, na jakim oleju , czy po szosie czy po mieście????????
        Mam silnik nowiutki (8000tys.) jeżdże po mieście i po trasie a od daty
        założenia tego wątku przejechałem ok. 850km szczególnie zwracając uwage żeby
        obrotomierz sięgał czerwonego pola. Fabrycznie zalano mi pewnie jakiś średnio
        nowoczesny olej i co ? Ano nic. Poziom oleju jaki był taki jest. Dobry silnik
        nie spala oleju w ilościach zauważalnych i mając dobry silnik nie trzeba się
        fatygować do bagnetu co 2-3 tys. Ba! Niektóre samochody nie posiadają takiego
        ustrojstwa jak bagnet tylko kontrolke ilości (badziew jak się patrzy ale
        jednak).
        Tak na marginesie. Mam kosiarke do trawy która ma 10 lat i w instrukcji stoi
        że powinienem zmieniać w niej olej dwa razy w sezonie ( to wynika z czasu
        pracy ) a ja beszczelnie robie to tylko na wiosne bo jestem leniwy i nie
        sprawdzam (bo nie musze) poziomu oleju. I prosze się nie śmiać z mojej
        kosiarki. Mam takie hobby i iósz.

Poll

• Gość: karlik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.187.49.60.porchlight.ca 27.08.04, 04:23
          hm,ja mam toyote corolle 99" silnik 1.8 benzynowy,16-to zaworowy,65tys
          przebiegu,olej wymieniam co 5 tys km,i zadnego oleju nie bierze,jade bez
          dolewki od wymiany do wymiany,pyrsk.
        • Gość: Piotr Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.po.opole.pl 27.08.04, 12:48
          Mam Corollkę z 2002 silnik 1,6. Ja też przeżywam ostatnio rozczarowanie. Olej w
          moim silniku znika w zastraszającym tempie 1,5l na 3000km - do tej pory
          przejechałem ok. 55 tys. W serwisie jak na razie ograniczają się do zawieszania
          kolejnych karteczek ze spisanym stanem kilometrów i ilością dolewanego oleju.
          Ta sytuacja zaistniała dopiero po przejechaniu 40 tys.km, wcześniej nie ubywało
          ani kropli. Czy naprawdę jest to zmierzch niezawodnych silników toyoty?
          • Gość: Poll Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 16:43
            Nie , Toyota powraca niestety na przeznaczone dla niej miejsce. A szkoda
            wielka, oj wielka.
            • Gość: kalvin Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 80.51.220.* 27.08.04, 22:20
              od 15 lat jezdze toyoyami i nigdy nie mialem z nimi jakichkolwiek klopotow.
              Fakt,ze wszystkie byly wyprodukowane w Japonii (latwo to sptawdzic jesli nr.
              nadwozia zaczyna sie od JT to jest na 100 z Japonii)
              Ale prosze niech mi zaden Baran nie mowi, ze jakis badziewny Renault czy opel
              robi lepsze silniki od Toyot!!
              • Gość: Poll Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 23:49
                Ja tam się nie zanam ale nie widuje wątków o tym że jakiś badziewny Opel czy
                Renault "bierze mi straszne ilości oleju". Może teraz ktoś coś napisze.
                • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 03:31

> Ja tam się nie zanam ale nie widuje wątków o tym że jakiś badziewny Opel czy
                  > Renault "bierze mi straszne ilości oleju". Może teraz ktoś coś napisze.

Pewnie ,ze sie nie znasz ,skoro masz takie zrodla informacji.
                • Gość: amrphs Watkow tych byloby zbyt wiele no i w Oplu i Renaul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 23:26
                  t to nie bylaby zadna rewelacja. W przypadku Toyoty "branie" oleju to dosc sensacyjne odkrycie.
                  • Gość: Poll Re: Watkow tych byloby zbyt wiele no i w Oplu i R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:26
                    No ale ja chciałbym poczytać też o innych silnikach biorących olej a nie tylko
                    o toyocie. Marka jest obojetna chodzi o fakt .
                    • Gość: smarytanin IIII Re: Watkow tych byloby zbyt wiele no i w Oplu i R IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 13:35
                      Niestwierdzony takiego kwasu w renault a tojota niech sie leci uczyc robic
                      silniki, bo to ze ukradla patenty na hondowski vtec i renault IDe dobrze o niej
                      nie swiadczy..ze o wynikach na "poligonie"czyli na torach f1 niewspomne
              • Gość: kimono star Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 23:57
                miejsce toyoty w tych onanistycznych tablekach wannabe bezawaryjnosci jest tam
                gdzie jej miejsce w formule 1..iw momencie, w ktorym aso toyoty skoncza na
                kazdym gwarancyjnym przzegladzie wymieniac na swoj koszt wszystkie mogace sie
                w niedlugiej przyszlosi popsuc czesci. to tam sie znajdzie...skonczy sie
                magia.. wielkiego trzepani toyotaa i jesli wola..poprzednia avensis w tych tak
                przez was, toyociarzy uwielbianych tabelkach, tym razem z angielskij which
                car byla za pug 206, 406 i tym podobnymi scierwojadami. Ostatni adac pokazuje
                natomiast ze w roku 2003 jaris korzystal czesciej z lawety niz ...rotfl
                twingo.. no ale nic zaraz sie zacznie ze turcja ze francja..LOL
                • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 03:35
                  Gość portalu: kimono star napisał(a):

> natomiast ze w roku 2003 jaris korzystal czesciej z lawety niz ...rotfl
                  > twingo..

rzuc tu te wyniki - okaze sie na ktorym byl miejscu i jaka byla ta roznica
                  • Gość: kimono star Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 17:08
                    prosze bardzo,
                    rok 2003 twingo 2 sztuki jaris 3
                    www.oeamtc.at/netautor/na_pro/wrapper/jpegs.php3?filename=Auto=/adac_pannenstat2003_4.jpg
                    • Gość: pete73 Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 81.210.119.* 04.10.04, 00:35
                      Kolego! Jesli rzucasz danymi ze statystyk, upewnij sie, ze wiesz, jak je
                      czytac. Krotkie tlumaczenie ostatniego zdania z opisu do tabelek -> kolorami
                      oznaczona awaryjnosc: kolor zielony oznacza auto GODNE ZAUFANIA, kolor
                      czerwony - AUTA AWARYJNE. W kazdej z tabelek, gdzie pojawiaja sie auta Toyoty,
                      sa one w GORNEJ czesci tabeli.
                      Sam jezdze T.Corolla 11/96 i w ostatnich 40 tys. km. musialem wymienic jedynie
                      zarowke w desce.
                • Gość: amrphs Przejechalem na Corolli z silnikiem benzynowym1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 23:44
                  400000km. Do ok 320000 nie bylo zadnego "brania" oleju przy wymianie co 7000km. Na ten przyklad VW golf z dwulitrowym silnikiem benzynowym zaczal brac po ok. 140000. Moj zawod to "objezdzanie" samochodow i wiele mil przejechanych za kierownicami roznych marek zmusza mnie do obrony japonskich producentow i powaznej krytyki europejskich i amerykanskich. Toyota jest fajna i trwala gdy nie masz ciezkiej stopy. Do naduzycia kup sobie Acure Integre albo jakas Honde z VTEC a przekonasz sie co znaczy japonski silnik nie do zdarcia. Zadna europejska marka nie wytrzyma polowy tego naduzycia co porownywalna Honda.
                  • Gość: Poll Re: Przejechalem na Corolli z silnikiem benzynow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 01:21
                    Problem w tym że nie chodzi tu o silniki starszego typu tylko o VVT-i. Co to
                    oznacza ze "toyota jest fajna i trwała gdy nie masz ciężkiej stopy"????????
                    Znam samochody które są fajne i trwałe pomimo cięzkiej stopy i wcale wnich nie
                    trzeba wymieniać oleju co 7000 km.
                    Chodzi o to żeby były fajne i trwałe bez względu na "stope" i znosiły
                    przebiegi 15-30 tys. między wymianami standardiowego (!!!!) oleju. Co to za
                    samochód na którego trzeba chuchac i dmuchać zeby się nie rozleciał????? Jeśli
                    ktoś się obchodzi z toyotą jak z jajkiem to niedziwota że wytrzymuje 400 tys.
              • Gość: m Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 22:48
              • Gość: m z całą pewnością nowocześniejsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 22:49
                • Gość: kimono Star Re: z całą pewnością nowocześniejsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 08:40
                  fakt wyjatkowo nowoczesnie chla ten olej lol,
              • Gość: Paweł Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 31.08.04, 22:01
                Kupiłem tydzień temu corollę sedan i czegoś nie rozumiałem. W salonie
                powiedzieli mi że jest wyprodukowana w Japonii. Z kolei ktoś tu mówił że sedan
                jest prod. w Turcji. Numer VIN naczyna się od JT. To gdzie ona była w końcu
                wyprod.?
              • Gość: Audi Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 10.09.04, 13:32
                Renault czy opel nie robi lepszych silników tylko AUDI.
              • Gość: grzesk Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.kir.pl 15.09.04, 10:24
                Niestety numer nadwozia mojej Corolli (1,4, rocznik 2000, przebieg 58000)
                zaczyna sie na JT i nie zmienia to faktu ze od prawie roku chla olej. Wczesniej
                nie brała nic - a przynajmniej nie było to zauważalne teraz sie rozszalała.
            • Gość: zgryzliwy Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 03:29

> Nie , Toyota powraca niestety na przeznaczone dla niej miejsce.

Na miejsce ,ktore Ty oczywiscie jej wyznaczyles !!

> A szkoda
              > wielka, oj wielka.

Faryzeusz
        • Gość: jacektoyota Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 23:46
          A no widzisz do qrwy nedzy obciazenie silnika ma znaczenie w kwestii brania czy
          nie brania oleju. Przejedz sie ta swoja bryka np do niemiec i grzej na
          autostradzie ok 200 ( ale caly czas a nie przy wyprzedzaniu albo z gorki) a
          potem zmierz poziom oleju i pogadamy . Pozdrawiam
          • habudzik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! 13.09.04, 13:07
            Gość portalu: jacektoyota napisał(a):

> A no widzisz do qrwy nedzy obciazenie silnika ma znaczenie w kwestii brania
            czy
            >
            > nie brania oleju. Przejedz sie ta swoja bryka np do niemiec i grzej na
            > autostradzie ok 200 ( ale caly czas a nie przy wyprzedzaniu albo z gorki) a
            > potem zmierz poziom oleju i pogadamy . Pozdrawiam

No to możemy już pogadać bo taka właśnie podróż odbyłem dwa lata temu (zresztą
            nie sam a ze znajomymi)i przez Niemcy w kierunku Hiszpanii śmignelismy z
            prędkościami zbiżonymi do Vmax. We Francji już się tak szybko nie kalkulowało
            ze względu na mandaty. Dwa nasze samochody dojechały tam i z powrote bez
            klopotu z nadmiernym spaleniem oleju.
            Czyżby podczas jazdy z prędkościami ok. 90% V max. otwierały się
            jakieś "dziury" i olej przedostawał się do komory spalania? Jeśli silnik jest
            (umownie nazwijmy) szczelny to jest szczelny bez wzgledu na warunki.

Poll

• Gość: Piotr Krzemiński Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: 212.244.158.* 30.08.04, 11:28
      Witam!!!
      Niestety to prawda. Też mam Corolle VVTi i łyka olej. Niestety TTTM (Ten Typ
      Tak Ma).

Piotr Krzemiński
    • niknejm Ludzie! 30.08.04, 15:51
      W zależności od konstrukcji danego silnika zużycie oleju może być większe lub
      mniejsze.
      Np. stare silniki 1.5 Hondy brały olej w tak znikomych ilościach, że na
      bagnecie nie dało się zauważyć ubytku pomiedzy wymianami oleju. Z drugiej
      strony silniki VTEC DOHC Hondy biorą nawet kilka litrów na 10000km, bo tak ma
      być (wynika to np. z natrysku oleju na denko tłoka).

Wiadomo też, że im ostrzej eksploatowany silnik, tym więcej zużywa oleju.
      Czasami będzie to 1mm na bagnecie na 10000km, czasami kilka litrów - ale znowu
      zależy to od konstrukcji silnika.

Z drugiej strony w Yarisie żony (silnik 1.0 VVTi) po 5000km przebiegu zuzycie
      oleju jest niezauważalne. Ale to automat (więc niezbyt często wchodzi na
      wysokie obroty), w dodatku dość delikatnie jeżdżony.

Pzdr
      Niknejm
      • habudzik Re: Ludzie! 30.08.04, 18:37
        niknejm napisał:

> W zależności od konstrukcji danego silnika zużycie oleju może być większe lub
        > mniejsze.
        > Np. stare silniki 1.5 Hondy brały olej w tak znikomych ilościach, że na
        > bagnecie nie dało się zauważyć ubytku pomiedzy wymianami oleju. Z drugiej
        > strony silniki VTEC DOHC Hondy biorą nawet kilka litrów na 10000km, bo tak ma
        > być (wynika to np. z natrysku oleju na denko tłoka).

No fajnie ale dlaczego silniki o tych samych konstrukcijiah jedne biorą a inne
        nie. Silnik toyoty 1.4 VVT-i nie ma natrysku na denko a jak wynika z tego co tu
        możemy przeczytać to jest to jego bolączka. Nie znam co prawda ani jednego
        właściciela terenowo wyglądającego Ssangyong`a (chyba tak sie to pisze) ale nie
        słyszałem żeby brały olej , a też maja natrysk oleju na denko tłoka.

Poll
        • niknejm Re: Ludzie! 31.08.04, 10:16
          habudzik napisał:

> No fajnie ale dlaczego silniki o tych samych konstrukcijiah jedne biorą a
          > inne nie.

Proste. Zależy to od stylu jazdy i rodzaju oleju. Np. na Mobil1 5W50 miałem u
          siebie zużycie rzędu 0.2L/10000km, na 0W40 jest to około 0.5L/10000km, a więc
          różnica ponad dwukrotna. Ważny jest też styl jazdy. Znajomi z identycznymi
          samochodami, często o mniejszym przebiegu, potrafią zużyć i kilka litrów na
          10000km. Z tym, że obrotomierz częściej znajduje się u nich w 'czerwonej
          strefie', czyli obroty wynoszą ponad 8000obr/min.

> Silnik toyoty 1.4 VVT-i nie ma natrysku na denko a jak wynika z tego co tu
          > możemy przeczytać to jest to jego bolączka.

Być może ma inne elementy konstrukcji powodujące takie zużycie.
          A poziom oleju sprawdza się co tydzień-dwa (podobnie jak np. płyn hamulcowy
          itp.). Jeśli ktoś tego nie robi, to sam prosi się o kłopoty.

Pzdr
          Niknejm
    • Gość: Kij Moja (z 2000) też brała IP: 213.17.170.* 31.08.04, 16:17
      Usłyszałem, że tak musi być, brała 1 litr na 1 tys. km. :-))) Sparłem się,
      wzięli się do sprawdzania. Nigdy nie usłyszałem, co było oficjalną przyczyną,
      ale podpatrzyłem u nich w systemie, że brakowało jednego pierścienia (lub coś
      podobnego)!! Tak Angole składają Toyoty!
      • Gość: Juras Re: Moja (z 2000) też brała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 03:08
        Moja ma przebieg 126tys. z 2000r. i spala ok. 1l na 5000km. Od nowości jeżdżona
        na SLX-ie.
        Zmieniać na jakiś tańszy olej?
        • Gość: Wiecej Oleju Re: Moja (z 2000) też brała IP: *.abhsia.telus.net 04.09.04, 04:13
          Trzeba uwazac z serwisami, sprawdzajcie silniki czy Wam ich nie podmienili.
          Na ogol podmieniaja na stare silniki z Syrenek, a one przeciez zuzywaja olej
          silnikowy.
          No coz trzeba uzywac wiecej wlasciwego Oleju.
    • Gość: trik Re: Toyota Corolla - bierze olej ! IP: *.wszplock.pl 07.09.04, 16:58
      toyoty tak mają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka