Dodaj do ulubionych

Autonomiczne auta - by Google

30.04.14, 10:24
www.spidersweb.pl/2014/04/autonomiczny-samochod-google.html
Przecyztalem artykul - bla, bla bla - nic specjalnego.

Ogladanalem filmik - calkiem ciekawy.

Na zakonczenie artykulu autor pisze, ze lista problemow jest ciagle dluga.
I powiem szczerze, ze bardziej mnie ciekawi jakie te problemy sa i z czym system sobie jeszcze nie radzi niz to co pokazano.
Dalo by to pelniejszy obraz sytuacji.

Ktos z Was wie jakie nadal sa poblemy z ta koncepcja?
Obserwuj wątek
    • wsk175 Re: Autonomiczne auta - by Google 02.05.14, 11:04
      Poproszę o auto z taka funkcją, do powrotów z imprez.
      • jamesonwhiskey Re: Autonomiczne auta - by Google 02.05.14, 12:58
        najwiekszy problem to inni nie przewidywalni uczestnicy ruchu drogowego
        czyli ludzie
        • kontik_71 Re: Autonomiczne auta - by Google 02.05.14, 13:29
          I zwierzaki...
          • galtomone Re: Autonomiczne auta - by Google 04.05.14, 09:08
            Z tego co widziałem na filmie, to system sobie z tym całkiem sprawnie radzi...
            • jamesonwhiskey Re: Autonomiczne auta - by Google 05.05.14, 19:28
              Z kawalka pod koniec gdzie czeka na rowrzystow nadjezrzajacych z tylu widze ze sobie nie radzi.poprostu na skrzyzowaniu obok mnie nigdy by nie ruszyl przy skrecie zielone jest krotkie a rowerzysci napieraja I trzeba na hama jechac oczywiscie w granicach rozsadku bez przejezrzania rowerzystow mysle ze pierwszym krokiem beda "pociagi" na autostradzie dolaczasz sie puszczasz kiere I idziesz spac
    • engine8 Re: Autonomiczne auta - by Google 05.05.14, 04:11
      np nie radzi sobie z tym ze dojezdzajac do skrzyzowania nie wie kto i jak jedzie z innych kierunkow i jak przewidzec zachowanie innych? -np zmiane pasow na skrzyzowaniu ktora nie jest zabroniona.. Wielu kierowcow np przejezdza na czerwonych, zmienia pas nie widzac ze na sasiednim jest samochod. Automat tego nie zrobi ale jak zareaguje kiedy zrobi to ktos inny? Przeciez go nie odepchnie... Auto nie mysli - reaguje tylko tak jak go programista zaprogramowal... wystarczy np takiego automata "przestraszyc" udajc ze wjezdzam na jego pas - a ten dla bezpieczenstwa wymysli najmniejsze zlo i walnie kolesia na drugiej lini?
      Przeciez czesto musimy lamac przepisy aby uniknac wypadkow..jak zaprogramowac cos takiego?

Wtedy kiedy samochody beda sie "porozumiewac" sytuaucja sie zmieni - a to jest rowniez testowane.
      Wdrozenie tego wszytkiego zajmie dlugie lata....najtrudniejszy bedzie okres kiedy beda samochody "smart" i te z biezaca technologia - klasyki itd....
      No i problemem beda tacy jak ja... nikt mi nie odbierze kierownicy i decyzji oraz przyjemnisci jazdy...... zadnego K.... automatycznego ustrojstwa... ktore bedzie mnie zmuszac do jechanie wg przepisow i z predkoscia ktore jakis duren wymyslil a wdanej sytuacji to nie ma sensu..
      Samochody kojarz sie z wolnoscia a nie uzaleznieniem.
      Tak ze dla optymistow rada - 25 lat przynajmniej... :))
      • hutchence Re: Autonomiczne auta - by Google 05.05.14, 19:48

> Wtedy kiedy samochody beda sie "porozumiewac" sytuaucja sie zmieni - a to jest
        > rowniez testowane.
        > Wdrozenie tego wszytkiego zajmie dlugie lata....najtrudniejszy bedzie okres kie
        > dy beda samochody "smart" i te z biezaca technologia - klasyki itd....
        > No i problemem beda tacy jak ja... nikt mi nie odbierze kierownicy i decyzji or
        > az przyjemnisci jazdy...... zadnego K.... automatycznego ustrojstwa... ktore be
        > dzie mnie zmuszac do jechanie wg przepisow i z predkoscia ktore jakis duren wym
        > yslil a wdanej sytuacji to nie ma sensu..
        > Samochody kojarz sie z wolnoscia a nie uzaleznieniem.
        > Tak ze dla optymistow rada - 25 lat przynajmniej... :))

Kocham Cię.

Za poglądy oczywiście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka