Dodaj do ulubionych

Zamulony diesel

14.06.14, 22:51
Witam.

Od pewnego czasu mój dieselek "zamula", po prostu traci część mocy. Nie dzieje się to cały czas, ale dosyć często. Czasem przy ruszaniu przez chwilę z rury leciał czarny dym. Zdarzyło się też kilka razy, że tak bardzo "mulił", że miałem spore problemy ze startem z jedynki, a na dwójce tak jakby łapał z opóźnieniem . Proszę o porady co może być przyczyną i co należałoby sprawdzić. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wsk175 Re: Zamulony diesel 14.06.14, 23:37
      Z taką ilością danych to odpowie ci albo wróżka, albo forumowy głupek misiaczek.
    • pkoperkowsky Re: Zamulony diesel 14.06.14, 23:39
      Peugeot 307 SW 2.0 HDI 2004r.
      • jeepwdyzlu Re: Zamulony diesel 14.06.14, 23:40
        turbo do regeneracji
        • pkoperkowsky Re: Zamulony diesel 14.06.14, 23:41
          Ile to może kosztować? I co jeszcze brać pod uwagę?
          • vogon.jeltz Re: Zamulony diesel 14.06.14, 23:51
            > Ile to może kosztować?

Kafel - półtora.

> I co jeszcze brać pod uwagę?

Wuj wie. Oddaj do porządnego warsztatu od dyzli, niech ci kompleksowo wszystko posprawdzają. Chociaż nie spodziewam się dramatu, hajdi dwa-zero są pancerne...
        • waga170 Niet Nikolai 15.06.14, 00:22
          > turbo do regeneracji
          Przy braku turbo by zapalal i jezdail normalnie tylko ze slabszym przyspieszaniem. Ten czarny dym swiadczy o niedoborze powietrza ale nie ze wzgledu na turbo. Moze filtr poweietrza?
          • qqbek No ekspert... 15.06.14, 01:05
            ...w pełnej krasie nam się objawił.
            Wiem, że kpisz z użytkowników tego forum... ale aż tak brutalnie musisz to robić?
            • waga170 Re: No ekspert... 15.06.14, 01:56
              > ...w pełnej krasie nam się objawił.
              > Wiem, że kpisz z użytkowników tego forum... ale aż tak brutalnie musisz to robi
              > ć?

Mam dwanascie patentow europejskich i trzy swiatowe w dziedzinie turbodoladowania. Albo moze i wiecej ale nie pamietam, jak prawdziwy kociarz juz nie pamieta czy ma kotow 12 czy 14.
              Kondycja turbo nie ma wplywu na zapalanie silnika.
              • galtomone Ekspert wróżbita? 15.06.14, 07:58
                waga170 napisała:

> Kondycja turbo nie ma wplywu na zapalanie silnika.

Prosze, zacytuj ten fragment o problemach z zapalaniem - czy tez jednak to sam sobie wyrozyles I dodales?
                • waga170 Re: Ekspert wróżbita? 15.06.14, 08:20
                  Aaa, ja tylko staram sie trzymac konwencji polskiego forum, prypisac komus tekst i go za to opie...c to normalka:)
        • analny_wybawca Re: Zamulony diesel 15.06.14, 10:04
          lol, jeepwdyzlu, ty tak serio? :D Wróżka jesteś? Mam zacząć wymieniać przyczyny "zamuleń"? Oprócz zasyfionej geometrii w turbo (NIE, NIE wymaga wtedy regeneracji), może być uszkodzone podciśnienie (przewody), walnięty zaworek podciśnienia, źle napisany soft (jak ktoś w nim grzebał), wieszające się wtryskiwacze, nieszczelność w dolocie i MASA innych spraw.

Bez diagnostyki nic nie wiesz, na forum nie dostaniesz porady
          • pkoperkowsky Re: Zamulony diesel 15.06.14, 11:20
            OK, dzięki za odp. Czy z diagnostyką muszę sie zwrócić do warsztatu z jakaś konkretną specjalizacją czy każdy byle lepszy mechanior będzie potrafił wyłapać i ewentualnie naprawić problem? Pozdrawiam
            • analny_wybawca Re: Zamulony diesel 15.06.14, 11:22
              A skąd jesteś?
              • pkoperkowsky Re: Zamulony diesel 15.06.14, 11:26
                Wrocław
                • analny_wybawca Re: Zamulony diesel 15.06.14, 11:30
                  www.ecuproject.pl/
                  może nie będzie tanio, ale z pewnością dojdą co jest przyczyną "muła"
                  • pkoperkowsky Re: Zamulony diesel 15.06.14, 11:47
                    Dzięki! A jak ogólnie szukać tego typu warsztatów? Czym się kierować, żeby mieć pewność i zaufanie?
                • vogon.jeltz Re: Zamulony diesel 15.06.14, 11:33
                  Jedź do Diesel Service na Ślężnej koło Shella.
          • jeepwdyzlu Re: Zamulony diesel 15.06.14, 12:51
            lol, jeepwdyzlu, ty tak serio? :D Wróżka jesteś? Mam zacząć wymieniać przyczyny "zamuleń"?
            -----------
            nie serio
            jak można odpowiedzieć na to pytanie bez diagnostyki?
            może być jakiś banał typu filtr, może być układ wtryskowy, może być turbo..
            zatem - gupie pytanie - gupia odpowiedź
            :-)
            jeep
            • misiaczek1281 Re: Zamulony diesel 15.06.14, 13:15
              Pękam ze śmiechu:) Dieselki to studnia bez dna :) Może się zepsuć wiele więcej rzeczy niż w prostej benzynie....turbo,dwumasa,wtryski,DPF...każde po kilka tysiaków :-) Dlatego wolę prostą benzynówkę zamiast Dieselka...Oszczędność na paliwie żadna(oszczędzone w 3 lata 3 tys.zł trzeba wydać na naprawy które w 10 letnim Dieslu będą na 90% ) a święty spokój nie ma ceny :)
              • analny_wybawca Re: Zamulony diesel 15.06.14, 13:38
                jak się jeźdiz starym parchem to i w benzyniaku ciężko znaleźć koło dwumasowe (dwumasa to język przaśnych handlarzy spod Drezdenka, widać skąd misiaczek pochodzi), turbo czy wtryski.

Przepraszam, nakarmiłem trolla
                • misiaczek1281 Re: Zamulony diesel 15.06.14, 14:00
                  analny_wybawca napisał:

> jak się jeźdiz starym parchem to i w benzyniaku ciężko znaleźć koło dwumasowe (
                  > dwumasa to język przaśnych handlarzy spod Drezdenka, widać skąd misiaczek pocho
                  > dzi), turbo czy wtryski.
                  >
                  W przeciwieństwie do mnie nie podałeś żadnych argumentów za Dieslem więc kto tu jest troll?

Przepraszam, nakarmiłem trolla

• misiak.bk Re: Zamulony diesel 16.06.14, 08:53
      1. sprawdź wszystkie rury w dolocie do silnika oraz intercooler. Z reguły w miejscu pęknięcia/nieszczelności zbiera się tłusty, brudny nalot.
      2. podepnij się pod kompa i sprawdź EGR, może ci się przyciął w pozycji otwartej (można go wyczyścić).
      3. sprawdź przepływomierz (może być padnięty a dopóki nie będzie powodował zwarcia nie będzie błędu, pomimo, że silnik będzie wchodził w tryb awaryjny)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka