Dodaj do ulubionych

Czy to jest mozliwe?

IP: *.crowley.pl 26.08.04, 08:08
Witam.Mam Civica 3D 1.4 Si 2000r.Przebieg (przy awarii)ok 65tys.Jechałem w
trasie i po krótkim lekkim szarpaniu auto zgasło.Po dostarczeniu do ASO na
śląsku (historia zainteresowania różnych serwisów na dłuższą opowiastkę)
stwierdzono ,że padła cewka zapłonowa.Auto zostawiłem i wróciłem do domu bo
cewki oczywiście nie było w POLSCE!!!Wstyd dla HONDY!!!IPóźniej się
dowiedziałem ,że padł też ,moduł cewki(za poprawność nazw nie odpowiadam).I
teraz mam pytanie.Czy jest możliwe,żeby w tym samym momencie padły obie te
częsci,które ponoć padają bez względu na siebie: albo moduł i wtedy cewka
zostaje cała albo cewka i nijak to się ma do modułu???Proszę o odpowiedź
kogoś kto się zna bo podejrzewam ,że po prostu serwis wydymał mnie na
klikaset zł w celu poprawienia obrotu(w fiacie bym przyjął to za pewnik).Mój@
to zyga502@interia.pl.Z góry dziękuję za wszelką pomoc,,także z Hondy.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Czy to jest mozliwe? 26.08.04, 09:31
      Nie to niemożliwe. Hondy się nie psują. I nie rdzewieją. Niknejm poświadczy. To
      pewnie sabotaż ze strony wiadomych sił!
      • 01boryna Re: Czy to jest mozliwe? 26.08.04, 11:26
        greenblack napisał:

> Nie to niemożliwe. Hondy się nie psują. I nie rdzewieją. Niknejm poświadczy. To
        >
        > pewnie sabotaż ze strony wiadomych sił!

Tworczy wklad do dyskusji .... Coz, zostaje tym razem wybaczone....
    • edek40 Re: Czy to jest mozliwe? 26.08.04, 10:34
      Nie wiem jak skonstruowany jest zaplon w hondzie, ale przyznam ze jednoczesna awaria jest raczej podejrzana. Sugerowalbym raczej, ze panowie w serwisie pomylili sie w diagnozie awarii. Byc moze nawet wymienili cewke, a samochod nie odpalil. Zaczeli szukac dalej i znalezli modul zaplonowy. Serwis poniosl zbedny koszt zakupu cewki, wiec obciazyl tym klienta.

Mojemu bratu w fordzie wymieniano bebechy tylnych hamulcow. Mniej wiecej 3 miesiace pozniej jedno z tylnych kol zablokowalo sie dokumetnie. Zapewne zle zmontowali samoregulator szczek hamulcowych i wszystko "stanelo deba". Serwis uznal reklamacje w swoisty sposob. Wymieniono mu linki hamulca recznego i slono go skasowali. Obie, choc byly prawie nowe. Dodam rowniez, ze linki w tym aucie mozna wymieniac oddzielnie, wiec nawet jak winna byla linka to tylko jedna.

Zepsute elementy powinni wsadzic w elegancka torebke i zapakowac do auta. Daje to minimum szans na jakies reklamacje. Niestety minimum. Brat dostal linki, ktore spokojnie i miekko poruszaja sie w pancezu. Zadal wiec pytanie ktora z tych linek unieruchomila auto, bo obie dzialaja. Dosc bezczelnie powiedziano mu, ze serwisant do wymiany musial je rozruszac... Sprawa jest w w toku od pol roku.
      • Gość: Michal Tak mozliwe IP: *.fornfyndet.se 26.08.04, 10:46
        Cewkazaplonowa jest z w budowanym nierozlacznie modulem,to jest jedna
        calosc.Konstruktor wten sposob unika problemow z startem w zimie i na wiosne
        przy duzej wilgoci i zlym kontakcie.
        Te urzadzenie najczejsciej pada,kiedy umyto silnik woda pod cisnieniem,w
        momencie przebicia na kablach wysokiego napiecia, zle lub stare swiecie,jesyt
        wioele mozliwosci nawet olej zgromadzony w kanale w ktorym siedzi swieca.
        Przy wymianie modulu z cewka jezeli nie zostalo uchwycona przyczyna dla
        prewnopsic zmienia sie kopolke aparatu zaplonowego ,palec rozdzielczy,swiece i
        kable wysokiego napiecia.Te wszystkie czesci wielokrotnie przewyzszaja koszt
        samnej cewki z modulem,ale wtedy mozna dac gewarancje ze to bedzie chodzic a
        nie padnie za rogiem.Pzdr.Michal
        • edek40 Re: Tak mozliwe 26.08.04, 11:13
          Byc moze jest to jeden element. Dlaczego wiec klienta poinformowano o awarii cewki, a potem o awarii modulu? Z postu wynika, ze skasowano adekwatnie.
    • Gość: mascott Re: Czy to jest mozliwe? IP: 213.25.25.* 26.08.04, 15:54
      Widze ,że niektórzy zamiast pomagać lubią sobie tylko pogadać.Co do tych części
      to cewka i modul to dwa oddzielne elementy.Cewka była "spuchnieta" i
      tworzywo,którym jest zalana było pękniete.Natomiast co od modułu to wyglądał
      jak modul i tyle.Moje pytanie brzmi czy mozliwe ,żeby padało i jedno i drugie w
      tym samym momencie.ASO stwierdzia ,że ta awaria była połączona ze sobą tzn
      modul padł od cewki albo odwrotnie.Dlatego pytam czy istnieje taka
      zalezność ,bo koleś mi powiedział ,że jak pada modul to nie podaje prądu i
      wtedy cewka jest cała.A jak padnie cewka to i tak modul nie powinien się spalić.
      • tato1 Re: Czy to jest mozliwe? 26.08.04, 16:03
        .......ze niknejm jeszcze nas nie zaszczycil odpowiedza?!!!!!
        Mozliwe ze posiada civika robionego przez zolte rece i jak wszystkim wiadomo to
        jest inna melodia.......
      • niknejm Re: Czy to jest mozliwe? 26.08.04, 16:04
        Jest to możliwe. Zdarza się, że padają naraz dwa elementy, czasami nawet bez
        związku ze sobą.
        Myłeś wcześniej komorę silnika?

Pzdr
        Niknejm
        • tato1 Re: Czy to jest mozliwe? 26.08.04, 16:10
          niknejm napisał:

> Jest to możliwe. Zdarza się, że padają naraz dwa elementy, czasami nawet bez
          > związku ze sobą.
          > Myłeś wcześniej komorę silnika?
          ________
          ....90 % kierowcow w Polsce nie myje komory silnika..........
    • Gość: mascott Re: Czy to jest mozliwe? IP: *.crowley.pl 26.08.04, 18:18
      Nigdy nie myłem komory silnika.I w zasadzie nie wiem czy to dobrze dla silnika
      czy nie.Co do tej awarii to gdy mówiłem o niej w innych sewisach to byli bardzo
      zdziwieni.Ponoć zdarza się bardzo rzadko i albo miałem pecha do części albo
      jednak do serwisu , który mi naprawiał auto.
      • niknejm Re: Czy to jest mozliwe? 26.08.04, 18:36
        No to rzeczywiście dziwne.
        W Hondach zdarzaja się awarie aparatu zapłonowego, ale po baaaardzo dużym
        przebiegu, w starych autach (wypalaja się styki). Wtedy wystarczy je
        przeczyścić i jest OK.

Pzdr
        Niknejm

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka