Dodaj do ulubionych

Juz prawie jak w Szwecji!

30.07.14, 07:05
Powoli CB radio, Yanosik oraz rozgladanie sie dookola dla tych, ktorzy sa prawdziwymi debilami na drodze to za malo.
Juz nie wsystarczy unikac policji wyprzedzjac na podwojnej ciaglej czy skrzyzowaniu.
I dobrze.

Co innego jechac troche szybciej w terenie nie zabudowanym a co innego wyprawiac takie cyrki na drogach. Moze teraz sie ludzie zastanowia....

wyborcza.pl/1,87648,16393162,Jestes_w_ukrytej_kamerze.html#MT
Obserwuj wątek
    • samspade Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 07:55
      Toz to lewackie donisicielstwo.
      • trypel Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 08:15
        wolę określenie że Twoja wolność kończy sie tam gzie zaczyna moja.
        Jak ktoś dogina po pustej drodze i 250/godz to życzę mu szczęscia.
        Jak zaczyna pchać sie na chama i wymuszać na innych to dzwonie na policję.
        • samspade Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 08:52
        • samspade Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 09:34
          No mowie przeciez. Wedlug "wolnego mysliciela" to czerwona zaraza. I w jego nibylandii (nieistniejacym jeszcze wolnym kraju) bedzie mozna robic ci sie chce. Albo na co on pozwoli.
          A ogolnie to dobrze ze ludzie wysylaja te filmy. Niech debile wiedza ze nie sa bezkarni
          • bimota Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 10:44
            BREDZISZ...
      • only_the_godfather Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 08:56
        Zaraz pewnie pojawi się schweppes1 i zacznie tłumaczyć że to państwo policyjne, a w prawdziwie wolnym kraju karane są tylko skutki a nie przyczyny.
        Wracają de meritum sprawy i bardzo dobrze. Niektórzy czuli się bezkarnie bo 1) prawdopodobieństwo złapania przez policję było małe, 2) policja może nałożyć maksymalnie 1000 zł mandatu. Robiąc np. trasę z południa kraju nad morze jadąc na rodzinne wakacje w takim stylu jak bohaterowie tych filmików i to przez całą trasę może się okazać że wyjazd będzie nas kosztował dużo więcej i nie będziemy mieli jak z niego wrócić bo PJ stracimy za punkty. W przypadku filmików każdy filmik jest traktowany odrębnie czyli jeśli nagra takiego pirata trzech różnych kierowców na różnych odcinkach trasy to każdy film jest odrębnym wykroczeniem i za wykroczenia z każdego filmu możemy dostać maksymalnie 1000zł mandatu. Czyli policja dostaje na nas trzy filmiki i na każdym nabroiliśmy na 1000zł?To dostaniemy 3000 zł do zapłaty.
        • babaqba Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 15:36
          > Zaraz pewnie pojawi się schweppes1 i zacznie tłumaczyć że to państwo policyjne, a w prawdziwie wolnym kraju karane są tylko skutki a nie przyczyny. (...)

Nie wiem jak tam z karaniem za przyczyny, ale karanie za to, że mogłoby się coś stać choć się nic nie stało jest kretyńskie i dlatego będzie stanowiło żelazny punkt w prawie Katolickiego Państwa Kretynów. Tego możemy być pewni.
    • trypel Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 07:57
      to może zadziałać dużo szybciej i dużo skuteczniej niż sie ludziom wydaje.
      Tym bardziej że policja reaguje na takie zgłoszenia dość skutecznie.
      • nazimno Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 08:40
        Kamera moze zmoderowac autorow idiotycznych
        manewrow.

W przypadku predkosci material video nie moze
        byc dowodem, poniewaz ani predkosciomierz
        samochodu ani sama kamerka nie maja stosownej
        legalizacji jako przyrzady pomiarowe do pomiaru
        predkosci w celu nalozenia kary.

To jest moja prywatna opinia na podstawie tresci
        przepisow o legalizacji.
        • trypel Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 08:47
          tak też i piszą w zalinkowanym artykule (że za predkosc w ten sposob karać nie bedą)
        • bimota Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 10:47
          LICZNIK W AUCIE SPELNIA CHYBA JAKIES NORMY... CHYBA ZE KTOS GO SOBIE PRZEKALIBRUJE.
          • nazimno Licznik. 30.07.14, 11:19
            Jego wskazania zaleza od:

- dokladnosci skali samego licznika (obecne sa sterowane cyfrowo, a wiec wskazowka
            moze byc precyzyjnie ustawiona przez komputer, ale to tylko wskaznik,
            bo sam pomiar odbywa sie gdzie indziej)

- rozmiaru opon czyli ich obwodu nominalnego (ludzie czesto zakladaja inne niz zalecane)

- cisnienia napelnienia opon i temperatury otoczenia (fizyka, prawa "gazowe")
            majacych wplyw na obwod efektywny kol

- stopnia zuzycia bieznika (obwod - sprawa ewidentna)

Zapoznaj sie ze wzorem na obwod kola i liczba "Pi".

Po uwzglednieniu tych wszystkich czynnikow - wskazania licznika sa niemiarodajne jako
            podstawa karania.
            Amen.
            • bimota Re: Licznik. 30.07.14, 11:54
              WG MNIE BARDZIEJ MIARODAJNE OD RADARU, ALE OK...

A CO ZNACZY "MODEROWAC AUTORA" ? :)
              • nazimno To znaczy. 30.07.14, 12:10
                Autorzy idiotycznych manewrow zlagodnieja jak baranki.
                Moderowac=lagodzic.
        • klemens1 Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 11:40
          > W przypadku predkosci material video nie moze
          > byc dowodem, poniewaz ani predkosciomierz
          > samochodu ani sama kamerka nie maja stosownej
          > legalizacji

Wystarczyłyby parametry kamerki odnośnie odwzorowania czasu nagrania i czasu rzeczywistego. Zafałszowanie jest tu niewielkie, więc wystarczy sprawdzić, w jakim czasie nagrywany pojazd mijał charakterystyczne "punkty krajobrazu". Mamy więc drogę, mamy czas - jaki problem wyznaczyć prędkość?
          • trypel Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 11:51
            przeczytałeś zalinkowane?
            " Nie interweniujemy w przypadku przekroczenia prędkości, ponieważ nie mamy zarejestrowanej konkretnej wartości. Na szczęście do tej pory nikt się nie pokusił, by pędzić za takim piratem i nagrywać swój licznik - uśmiecha się Milewski."

to by sie chyba pojawiło ryzyko że ukarali by obydwu :)
            • kontik_71 Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 12:01
              Mogę sie mylic ale pewnie dobry adwokat powolalby sie na probe zatrzymania obywatelskiego :)
              • trypel Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 12:14
                dobry adwokat jak własnie w tej chwili sie przekonuje to parę ładnych tys.
                po co wydawać?
                ja tam wysyłam zdjecie, opisuje okolicznosci, podaję nazwisko i telefon i starcza.
                • kontik_71 Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 12:20
                  Oczywiscie to jest teoretyzowanie..

Ja sie wlasnie staram zalatwic adwokata dla pani, ktora sciela krzyz :)
                  • trypel Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 12:25
                    to ta historia z frondy to Twoja znajoma?????
                    szacuneczek :)
                    znalazłem niezłą babkę ale z wielkopolski.
                    • kontik_71 Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 12:42
                      Nie, to nie jest moja znajoma. Ale wiesz, zaraz jej temat zejdzie z pierwszych stron a ona zostanie sama. Wiec postanowilem zorganizowac pomoc dla niej i wlasnie prouje do niej dotrzec aby zapytac czy chce przyjac pomoc :)
                      • trypel Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 12:45
                        kiedys miałem możliwosć kupna fajnej działki, swietna lokalizacja, miasto, uzbrojenie. Jedyna wada to ok 30 letni krzyż stojący na działce ok 10 m od drogi.
                        Cena była super atrakcyjna ale odpusciłem. Jakoś tak przewidywałem że jak ogrodzę i wytnę krzyż to życia w okolicy mieć nie bedę :)
                        • bimota Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 12:50
                          A ONA SCIELA NA WLASNEJ DZIALCE ?
                          • trypel Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 12:54
                            opinie są sprzeczne. Czytałem już 3 - na granicy, obok działki bo przychodzące baby nie dosć że wyły to jeszcze niszczyły jej płot, i na działce. Ale Kontik pewnie wie wiecej.
                            • kontik_71 Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 13:47
                              Bede wiecej wiedzial gdy dostane jej namiary na ktore wlasnie czekam. Pewnie tez bede musial do niej pojechac.
                            • bimota Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 15:31
                              TAK PEWNIE NISZCZYLY PLOT, JAK JA NISZCZE NA ORLIKU, OPIERAJAC NIBY O NIEGO ROWER, CZY STAWIAJAC ZBYT BLISKO...
                        • kontik_71 Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 12:54
                          Polowica troche sie obruszyla, ze sie mieszam ale zlagodniala gdy sie zapytalem co by zrobila gdyby ktos przy naszym plocie postawil krzyz i wyl do niego codziennie.. A to niestety idzie w tym kierunku, ze pospawane dwa kawalki zlomu staja sie nie do ruszenia.
            • klemens1 Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 15:42
              trypel napisał:

> przeczytałeś zalinkowane?
              > " Nie interweniujemy w przypadku przekroczenia prędkości, ponieważ nie mamy zar
              > ejestrowanej konkretnej wartości. Na szczęście do tej pory nikt się nie pokusił
              > , by pędzić za takim piratem i nagrywać swój licznik - uśmiecha się Milewski."

Przeczytałem - i co to ma wspólnego z tym co napisałem? Bo pisałem o rejestrowaniu, w jakich chwilach delikwent mija charakterystyczne punkty, a nie o jeździe za nim z taką samą jak on prędkością.

• trypel Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 15:48
                "Nie interweniujemy w przypadku przekroczenia prędkości"
                • klemens1 Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 15:49
                  Wiem że nie interweniują. A czy pisałem że interweniują?
                  Napisałem, że taki pomiar to żaden problem.
                  • trypel Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 16:01
                    niby nie problem a przeczytaj co napisałeś.
                    I jak to sie ma do prostej oceny metodą "patrzoną" którą robią teraz :)
                    • klemens1 Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 16:08
                      trypel napisał:

> niby nie problem a przeczytaj co napisałeś.

Co niby takiego, co stwarza ten rzekomy problem? Pisz wprost.

> I jak to sie ma do prostej oceny metodą "patrzoną" którą robią teraz :)

Tak się to ma, że moja metoda jest dużo lepsza - bo obraz jest analizowany, a nie tylko "patrzony". A oszustwa nieoznakowanych którzy się zbliżają są już słynne.
          • samspade Za dużo zachodu z pomiarem prędkości. 30.07.14, 13:13
            Dane kamerki, pomiary odległości tych charakterystycznych punktów krajobrazu
            • nazimno chle chle chle... absurd totalny 30.07.14, 15:04
              + wysokie honorarium za "eksperytze pseudorzeczoznawcy"...

To calkiem nierealny pomysl z takimi analizami.
            • klemens1 Re: Za dużo zachodu z pomiarem prędkości. 30.07.14, 15:49
              samspade napisał:

> Dane kamerki, pomiary odległości tych charakterystycznych punktów krajobrazu

Dane kamerki to żaden problem - można przyjąć 5% błędu w czasie nagrywania na korzyść mierzonego. Nawet chińszczyzna trzyma te parametry i to pewnie dużo lepiej.
              Charakterystyczne punkty to np. słupki kilometrowe albo latarnie - dane o ich rozmieszczeniu są raczej nietrudne do uzyskania.
              • samspade Re: Za dużo zachodu z pomiarem prędkości. 30.07.14, 16:19
                wbrew pozorom dane o położeniu charakterystycznych nie są tak łatwe do pozyskania. przynajmniej nie z automatu.
                szybciej byłoby gdyby policjant pojechał i zmierzył tym ich to czy toczydełkiem z miarka.
    • klemens1 Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 11:37
      Jak to wygląda ze strony technicznej?
      Dowodem jest wycinek nagrania? Czy cały plik? Czy razem z oryginalnym nośnikiem?
      • bimota Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 11:56
        WYGLADA, ZE PLIK... A TWIERDZONO TU, ZE MUSI BYC NOSNIK... NAGLE "DA SIE", JAK TO W TYM KRAJU...
        • klemens1 Re: Juz prawie jak w Szwecji! 30.07.14, 15:43
          Na pliku 10-minutowym też może być trochę przewinień donosiciela nagranych. A to policja na pewno wykorzysta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka