Dodaj do ulubionych

Albea(Palio)-pytanie do Malko.

IP: 149.156.63.* 04.04.02, 12:14
Widziałem w salonie następcę sienny, bardzo mi się zewnętrznie podoba, ale mam
wątpliwości co do konstrukcji (awaryjności) tego auta. Czy mógłbyś coś bliżej
powiedzieć o zmianach pod maską w stosunku do sienny. Czy twoim zdaniem
awaryjność albeii (rozważam też palio) w porównaniu do punto bedzie
zdecydowanie większa.
Z góry dziękuję.
Łukasz Bratasz
Obserwuj wątek
    • Gość: malko Re: Albea(Palio)-pytanie do Malko. IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 04.04.02, 14:14
      Gość portalu: lb napisał(a):

> Widziałem w salonie następcę sienny, bardzo mi się zewnętrznie podoba, ale mam
      > wątpliwości co do konstrukcji (awaryjności) tego auta. Czy mógłbyś coś bliżej
      > powiedzieć o zmianach pod maską w stosunku do sienny. Czy twoim zdaniem
      > awaryjność albeii (rozważam też palio) w porównaniu do punto bedzie
      > zdecydowanie większa.
      > Z góry dziękuję.
      > Łukasz Bratasz

Tak szczerze to niewiele moge Ci pomóc. Znam wielu posiadaczy bravo/brava, punto,
      alf romeo, ale znam tylko jednego posiadacza sieny z czerwca 99 (kolega z pracy).
      Jak do tej pory jeździ dzień w dzień bez niespodzianek. Zjeździł nią pół Europy i
      teraz przymierza się do zmiany na Palio z jednego jak twierdzi powodu - brak
      klimy. Jego siena to 1,2 75KM - nie ma sensu zakładać do niej klimatyzacji. Co do
      nowego palio/albea to kwestie estetyki zewnetrznej pomijam, ale wolę palio.
      Wewnątrz jest trochę ładniej niż w starych modelach. Chwilę się zastanawiałem nad
      kupnem palio, ale zrezygnowałem. Byłby to zakup czysto z rozsądku (zaraz ktoś
      napisze, że nikt rozsądny nie kupuje fiata). Oczywiście chodzi o spory bagażnik.
      Co mi nie odpowiada w tym samochodzie:
      - wysokie siedzenia (nie mieli wersji HL do testów) i brak regulacji (obniżenia).
      Nie znoszę siedzieć pod sufitem.
      - zachowanie na zakrętach. Samochód jest wąski i wysoki - bardzo pochyla się w
      zakrętach co przyprawia mnie o dreszcze.
      - w mieście spalanie 9 litrów (z doświadczenia wiem, że powinien palić litr mniej
      niż w papierach) vs. punto 7,6 litra

Pozytywne są nowe światła, radio (takie jak w alfie 147 ale z innym palelem),
      bagażnik. Bagażnik to jedyna lepsza rzecz niż w punto.

Jeżeli zastanawiasz się czy palio czy albea, to radze palio. Ma mocniejsze
      zawieszenie i łatwiejszy dostęp do przestrzeni bagażowej. Teraz jest promocja na
      klimę w fiacie. Jeżeli chcesz kupic to conajmniej 80 KM.
      • Gość: malko Re: Albea(Palio)-pytanie do Malko. IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 04.04.02, 15:30
        Kolega od sieny mówi, że musi regularnie czyścić hamulce. Druga upierdliwość to
        wysokie spalanie - 10 litrów po mieście - szok. Jego fumfel ma służbową 1,6 i
        ciągle jeździ do serwisu z różnymi usterkami. Podobno w internecie jest sporo
        informacji o sienie/palio , kumpel mówi że na początku naczytał się o tych
        wszystkich usterkach występujących w sienach i teraz żyje w ciągłym stresie. Na
        szczęście w jego Hienie nic się nie dzieje.

zobacz www.autocentrum.pl/paliosiena/

Więcej nic nie moge pomóc. Nigdy się sienami nie interesowałem, ale powszechna
        opinia o tym samochodzie jest negatywna.
        • Gość: artih Re: Albea(Palio)-pytanie do Malko. IP: *.save.pl 04.04.02, 16:20
          Negatywna jest opinia osób nie majacych nic do czynienia z tym samochodem (tak
          jest bardzo czesto - np. wiekszosc niepochlebnych opinii o samochodach Daewoo
          glosza ludzie ktorzy nigdy nawet nie siedzieli w tych autach!!!).

W wyszukiwarce na np. interii prosze wpisac hasło "siena" - jest duzo fan
          klubow i wlascicieli tych aut - tam uzyska sie najwiecej informacji.
    • Gość: artih Re: Albea(Palio)-pytanie do Malko. IP: *.save.pl 04.04.02, 14:16
      Nie wiem kto to Malko bo jestem tu pierwszy raz ale pewno jakis expert co?

Jestem rzeczoznawca gieldowym z Bydgoszczy.

Zmiany w porownaniu do Sieny nie sa duze (jest to w zasadzie face-lifting).
      Montowac bedzie sie troszke inne silniki - zniknie 1.2i 75KM a w zamian pojawi
      sie (znany z Punto i New Palio) 1.2i 16V 80 KM.
      Pojawi się prawdopodobnie nowy silnik FIRE 1.0i 16V 70 KM oraz pozostanie znany
      (dynamiczny acz paliwozerny) 1.6i 16V 103KM.

Albea pojawi sie w Polsce pod koniec kwietnia w wersjach
      1.2i 60KM, 1.2i 16V 80KM, 1.6i 16V 103KM i byc moze (!) 1.9 JTD 80KM.

Nie będzie u nas wersji 1.0i 16V - a szkoda.
      • Gość: malko Re: Albea(Palio)-pytanie do Malko. IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 05.04.02, 11:53
        Malko jest ignorantem motoryzacyjnym z Rzeszowa i nigdy nie rościł sobie prawa
        do miana eksperta. Jak czegoś nie wiem to staram się dowiedzieć od innych,
        jeżeli pisze o swoich opiniach na jakiś temat to oczywiste jest, że sa one
        subiektywne aczkolwiek staram się nie podchodzić do tematu emocjonalnie.

Chętnie dowiem się jaka jest twoja opinia na temat fiata punto II, zwłaszcza
        wersji z silnikiem 80KM. Jeżeli możesz cos więcej powiedzieć o usterkowości
        tego samochodu (jakieś typowe przypadłości) bede wdzięczny. Co do walorów
        użytkowych i przyjemności z jazdy mam już wyrobioną wstępną własną opinię.

Bede wdzięczny za każde info.

pozdrawiam

malko
        • Gość: andrzej mam Palio od 1999 IP: *.wil.pk.edu.pl 05.04.02, 18:15
          i jestem z niego zadowolony. Przejechałem już 55 000km i nic się w nim nie
          dzieje. Rzeczywiście przechyla się na łukach i mam obtarte lusterka
          zewnętrzne :) ale poza tym wszystko gra. jest duży całkiem wygodny (no może z
          tą wygodą to troche przesadziłem, ale na trasie do Finlandii dało się wytrzymać)
          polecam
          • Gość: artih Re: Fiat Siena/Albea. IP: *.save.pl 09.04.02, 09:26
            Też słyszałem dużo pochlebnych opinii o Fiacie Siena (szczególnie 1.6i 16V).
            • Gość: jad Re: Fiat Siena/Albea. IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.02, 22:24
              Posiadam Fiata Sienę 1,2 HL od roku 2000, kupowany jako nowy z salonu,
              przejechałem nim ponad 70 000 tys. kilometrów i jak na Fiata auto sprawdzało
              się bardzo dobrze. Serwis odwiedzałem tylko na przeglądy co 20 000 tys. km.
              Zużycie paliwa przy jeździe miejskiej około 7.0 litra na trasie pomiędzy 5,5l a
              6,5l. Wcześniej jeździłem Lanosem (służbowo) i pomiędzy Fiatem a Daewoo nie ma
              porównania oczywiście na korzyść Fiata,

mój adres e-mail: jad@go2.pl
          • Gość: is Re: mam Palio od 1999 - do Andrzeja IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.04.02, 09:36
            Gość portalu: andrzej napisał(a):

> Przejechałem już 55 000km i nic się w nim nie
            > dzieje.

To cieszy, chociaż to jeszcze nie jest duży przebieg.

> Rzeczywiście przechyla się na łukach i mam obtarte lusterka
            > zewnętrzne :)

Od jakich prędkości? Inaczej z jakimi max prędkościami wchodzić w zakręt, żeby
            się za mocno nie przechylił? Będę używał taki samochód i jak czytam o tych
            przechyłach - nie tylko tutaj - to mnie to niepokoi...

> ale poza tym wszystko gra. jest duży całkiem wygodny (no może z
            > tą wygodą to troche przesadziłem, ale na trasie do Finlandii dało się wytrzymać
            > )
            > polecam

No właśnie, czy mam rozumieć że po dłuższej trasie wychodzisz z tego
            samochodu "połamany", czy aż tak źle nie jest?
            Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka