Dodaj do ulubionych

Ford Mondeo II

04.04.02, 16:54
Tak sobie czytam od czasu do czasu posty różne i jakoś nikt nie napada na nowe
Mondeo. Był jeden czy dwa wątki o Mondeo, ale właściciele takich samochodów
raczej nie zaglądają na forum. Postanowiłem w końcu kupić takie auto, jeżeli
ktoś z Was jeździ tym samochodem, to napiszcie o problemach związanych z jego
eksploatacją. Zaznaczam przy tym, że zakupię samochód z silnikiem 2.0 benzyna i
diesel w żadnym wypadku nie wchodzi w grę (chyba, że by obniżyli cenę o
powiedzmy 20%, ale to na szczęście raczej niemożliwe). Oglądałem toto już kilka
razy w salonie, ostatnio prawie mnie złamali upustami, przejechałem się, ale to
wszystko nie daje żadnej wiedzy o tym pojeździe. Otwieram ten wątek licząc, że
natrafię jednak na jakiegoś właściciela zadowolonego bądź niezadowolonego. Poza
tym czeka mnie przebrnięcie przez procedurę zamawiania pojazdu i wiem, że nie
będzie to proste, oraz wszystko o czym zapomnę w umowie przedwstępnej odbije
się na mnie przy odbiorze auta. Pzdr Bobek
Obserwuj wątek
    • Gość: artih Re: Ford Mondeo II . IP: *.save.pl 05.04.02, 11:10
      Witam.

Jestem rzeczoznawcą giełdowym z Bydgoszczy.

Jak zapewne sie domyslasz aut tych na gieldzie i w komisach b. mało.
      Ze swojej strony mogę Ci tylko powiedzieć, że absolutnie w tym aucie nie podoba
      mi się :proste: wnętrze w stylu VW (którego VW nie ma).

Zajżyj do salonu Lancii (Lybra), Alfy (156), Renault (Laguna) a też dojdziesz
      do takiego wniosku.
      W tych autach jest styl, do nich chce sie wsiadać co rano a do wnętrza Forda
      (czy VW) jakoś tak .... smutno i szaro.
      • Gość: yzu Re: Ford Mondeo II . IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 11:25
        ford ma serwis do dupy. mialem małą awarie w niemczech i potraktowali mnie
        olewajaco. w polsce podobnie. nie zalezy im na naprawach gwarancyjnych.
        oczywiscie jak kupowalem mondeo to obiecywali zlote gory jezeli chodzi o serwis
        w calej europie. po pieciu latach wiem ze mozna to miedzy bajki wlozyc. jak nie
        placisz na gwarancji to cie olewaja. zreszta jak placilem to tez mnie olali.
        naprawe blacharska poprawiali 5 razy! wogóle kazda naprawe musieli poprawiac ze
        swojej winy.
    • Gość: ryszard Re: Ford Mondeo II -o.k. !!! IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 05.04.02, 11:31
      Tak sie sklada że jestem uzytkownikiem Forda Mondeo II 2,6 V6 ghia sedan. Do
      chwili obecnej przejechalem 41 tys km.To nie przypadek że nikt nie napada na
      forum, na forda, nie tylko tego! Po prostu Ford w ostatnich latach zrobił
      ogromny postęp technologiczny i przestał robic konstrukcje przeciętne. Taka
      polityka zachowawcza byla dobra kiedyś. Musze dodac że na moja żona jeździ
      Fordem Focusem i właśnie z niego byliśmy tak zadowoleni, że postanowiliśmy
      kupić Mondeo II.Podobnie jak Focus prowadzi sie rewelacyjnie. Dodatkowo jest
      lepiej przystosowany do szybkiej jazdy. Poniewaz posiadam V6 to w standardzie
      posiada ESP.Ponieważ posiada w std. koła 16" to prowadzenie i hamowanie ma
      najlepsze w swej klasie. Bardzo dobrym rozwiązaniem, jest możliwość wyłączenia
      ESP i TCS w przypadku takiej potrzeby. Dodam że jest to mój 26 samochód własny
      i wybór był jakby obiektywny, ponieważ z innymi markami i modelami miałem
      wczesniejsze doswiadczenia.Dodam, mimo że samochod jest z pierwszej serii bo
      wyprodukowany w roku 2000, to nie miałewm absolutnie żadnych problemów
      technicznych i moge tylko pogratulowac Fordowi, tak bezbolesnego wprowadzenia
      zupelnie nowego modelu. Dodam że serwis Forda należy obecnie do jednego z
      tańszych w porównywalnych modelach. Wiem, że teraz jest możliwość zamowienia
      modelu z pakietem "X".Niestety nie interesowałem sie tym szczegółowo ale
      podobno ceany są rewelacyjne.Niższe niz rok temu! Szczerze polecam!
    • bobekgpl Re: Ford Mondeo II 05.04.02, 16:50
      Halo!
      Zwracam się do tych, którzy już odpowiedzieli na mój post.
      artih: OK zgadzam się z tobą, wolałbym Lagunę II ale ten samochód nie nadaje
      się do mojej pracy oraz ma o wiele za mały bagażnik (jestem jednym z tych co
      oszukują państwo kupując samochód z kratką - szkoda tylko że muszę płacić tak
      wysokie podatki). Mondeo II to najmniejszy pojazd jaki mnie ineteresuje (w grę
      wchodzi jeszcze tylko Galaxy/Alhambra/Sharan nie wiem jak się nazywa bo za
      każdym razem jak go widzę to ma inną nazwę z tyłu???).
      yzu: a konkretnie to co (jaką awarię w jakim samochodzie). Doskonale wiem że
      jak ktoś nie płaci to go olewają, ale wszystko da się załatwić. Liczę na to że
      nowy Mondeo będzie niezawodny (taki samochód jest mi potrzebny).
      ryszard: Ty chyba sprzedajesz Fordy. Jeżeli tak to daj znać mogę kupić u Ciebie
      w salonie. A jeżeli nie, to dzięki za wsparcie w mojej decyzji.
      Pozdrawiam Was i mam nadzieję że odezwie się ktoś i udzieli kolejnych
      informacji o nowym Mondeo.
      Bobek
    • Gość: Mirek Re: Ford Mondeo II IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 05.04.02, 20:38
      Co mi się nie podoba (dot. 2.0 benz.):
      - bardzo sztywne zawieszenie; świetne na dobrych zachodnich drogach ale w
      Polsce niekoniecznie
      - dziwna akustyka, bo miałem wrażenie jakby silnik był dość cichy, tylko
      zainstalowany w środku w kabinie
      Co mi się podoba:
      - ładna, elegancka i nowoczesna sylwetka
      - j.w. deska
      Reszta bez sensacji, zgodnie z oczekiwaniami.
      • Gość: ARAFAT Re: Ford Mondeo II IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 05.04.02, 22:12
        Nie neguje to jest dobre auto, ale co poza tym? Czy zauważasz Mondeo na ulicy?
        Dla mnie pachnie ono jakąs niepojetą skromnością i brakiem charakteru czego nie
        można zarzucić Focusowi. Jak dla mnie to auto dla dziadka. Po prostu nie
        wzbudza emocji. To tak jak z Kobieta która jest inteligentna pracowita i nie
        zawodzi ale wygląda tak ze nie zwróciłbys na nią uwagi ba powiedziałbyś ze nie
        nalezy do urodziwych. Jak dla mnie to taka okolurarnica z z banku której brak
        seksapilu i humoru. A po co Tobie auto które nie fascynuje/podnieca czy nie
        budzi emocji? Chyba że lubisz właśnie taki styl.
        pozdrawiam
        P.S Laguna tez ma 16 calowe koła i hamuje identycznie jak Mondeo. Fakt ma mniej
        miejsca. osobiscie wybrałbym juz Passata, który ma więcej miejsca od Mondeo a
        to dla ciebie jest priorytetem...
        • bobekgpl Re: Ford Mondeo II 06.04.02, 11:11
          Cześć!
          Dzięki za kolejne uwagi.
          Mirek: czy jeździsz takim Mondeo?. Jeżeli tak to ile już zrobiłeś kilometrów.
          Też uważam że silnik dziwnie słychać, a na zawieszeniu się nie znam, ale
          słyszałem że Mondeo ma dosyć dobre zawieszenie.
          ARAFAT: z tego co pamiętam to jeździsz Laguną, to jest właśnie samochód który
          chciałbym mieć (the best: wygląd, wyposażenie, wygoda użytkownika ale dlaczego
          Grandtour ma bagażnik mniejszy od Meganki kombi?).
          Ale wróćmy do Mondeo, samochód potrzebuję do pracy (70%), dla rodziny (30%).
          Niekoniecznie muszą się za mną oglądać na ulicy. Zwracasz moją uwagę na
          Passata, mam kilka uwag co do tego samochodu lub co do polityki producenta i
          dealerów. Będąc poważnie zainteresowany tym samochodem nie zdołałem w salonie
          uzyskać dokładnych informacji dotyczących szczegółow eksploatacji i wyposażenia
          samochodu oraz wielkości przestrzeni bagażowej. Krótko mówiąć w myśl hasła
          reklamowego tej firmy wiesz co masz dopiero jak kupisz. Nie mogłbym ożenić się
          z jakąś zakwefioną babką nawet gdyby była córką sułtana. Oczywiście pozostaje
          prestiż firmy, ale przestiżem nie da się jeździć. I jeszcze jedno, bardzo
          zauważam Mondeo na ulicy a jak wiadomo ludzie kupują i tak to co im się podoba
          (a u mnie i tak wygrała praktyczna codzienność).
          Dzięki i zapraszam kolejnych użytkowników tego samochodu. A może ktoś pracuje w
          serwisie Forda, takiej wypowiedzi chętnie też poczytam.
          Pzdr Bobek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka