galtomone 15.09.14, 20:57 Pomysly :-) Moze im cos podeslemy....? wyborcza.biz/biznes/1,100896,16644405,Ponad_20_km_eksperymentalnej_drogi_powstanie_na_Warmii.html?biznes=katowice#BoxBizTxt Link Zgłoś Obserwuj wątek
nazimno Ciekawe co zrobia.... 15.09.14, 21:16 Gdy wydarzy sie jakis smiertelny wypadek (oby NIE!!! ) bedacy skutkiem "pomyslow".... Jakie bedzie tlumaczenie... Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Ciekawe co zrobia.... 15.09.14, 21:51 Niestety, gdyby nie eksperymenty tego typu poziom bezpieczeństwa na drogach byłby dziś wielokrotnie niższy. A co będzie, jak pasy przetną kogoś na pół? Airbag rozwali głowę? ABS się zepsuje i samochód przestanie hamować? Rzecz w tym, żeby takie testy były prowadzone po testach wstępnych w warunkach syntetycznych, a przede wszystkim by było to działanie metodyczne - a mam wrażenie, że idea jest taka, by na krótkim odcinku przetestować milion różnych urządzeń i po zakończeniu eksperymentu nadal nie mieć zielonego pojęcia, co działa, co nie, a co działa odwrotnie niż byśmy chcieli. Link Zgłoś
nazimno jeden problem... 15.09.14, 22:29 ...to jest "zywa" droga i zywi kierowcy... To nie jest zamkniety tor testowy. Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: jeden problem... 16.09.14, 09:08 Nie da się inaczej. Każde rozwiązanie trzeba w końcu przetestować w warunkach naturalnych. Sztuczne testy są dobre tylko do pewnego momentu. Oczywiście, ryzykujemy życie paru osób, po to by uratować tysiące. Lajf is brutal. Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: jeden problem... 16.09.14, 09:53 Na tamtej drodze może być już tylko lepiej. Trawestując tytuł pewnego filmu: 'to nie jest region dla słabych ludzi'. Ruch jest relatywnie mały, nie jest to szlak turystyczny, a lokalesi są doskonałym materiałem do badań. Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Poki jeszcze zyja - tak. 16.09.14, 10:27 Żyli, żyją i żyć będą. Znacznie gorsi są turyści z nizin, którzy są zdania, że skoro lokalny hamuje przed zakrętem, to lebiega i frajer. Bo i też przecież wszystkie znaki w kraju są na wyrost i pod ciężarówkę na mokrym. On zaś w swoim służbowym mondeo ze szwagrem nie take rzeczy robilym. I potem kurna albo objazd, albo czekaj w kolejce na wahadle, bo karwasz NKE znowu musiał dać popis. W sumie powinno się zamknąć granice przed napływem tej swołoczy. Per saldo wyjdzie na plus, bo wypadkow będzie mniej, a prawdziwi turyści z Niemiec, Rosji i Białorusi jakoś potrafią normalnie jeździć w przeciwieństwie do NKE. Link Zgłoś
bimota Re: Ciekawe co wymysla... 15.09.14, 21:17 ART. DLA LEWACTWA, KTORZY WYKUPILI DOSTEP DO TEGO SZMATLAWCA... CO ONI MOGA MADREGO WYMYSLIC... Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Ciekawe co wymysla... 15.09.14, 22:25 bimota napisał: > ART. DLA LEWACTWA, KTORZY WYKUPILI DOSTEP DO TEGO SZMATLAWCA... CO ONI MOGA MAD > REGO WYMYSLIC... to po ch...... sie tu wiecznie prymitywie produkujesz ? Link Zgłoś
oixio Re: Ciekawe co wymysla... 15.09.14, 22:38 Specjaliści i armia urzędników nie wie jak droga ma wyglądać ? To na zdjęciu może być dojazdem do wsi, do muzeum - mam nadzieję, że tak nie wyglądają drogi krajowe. Sieć dróg krajowych powinna być oddzielona od ruchu lokalnego i projektowana z prędkościami pow. 90 km/h. Żałosne. Link Zgłoś
samspade Re: Ciekawe co wymysla... 15.09.14, 22:51 Na odcinku jednej z dróg wojewódzkich niedaleko Olsztyna. Wystarczylo przeczytac. I czesc krajowek jest oddzielona od ruchu lokalnego i ma wyzsze predjosci dop. Mowa o S i A Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Ciekawe co wymysla... 16.09.14, 10:10 Czasami nie da się przeczytać. Zablokowany artykuł wygląda tak: Na odcinku jednej z dróg wojewódzkich niedaleko Olsztyna będą testowane rozwiązania, które mają uczynić nasze drogi bezpieczniejszymi. Drogowcy chcą stosować na niej niekonwencjonalne sposoby wypływania na kierowców. Zarząd Dróg Wojewódzkich w Olsztynie przystąpił do realizacji Narodowego Programu Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Celem jest... Artykuł zamknięty Przeczytaj cały artykuł dołączając do Prenumeratorów cyfrowej Wyborczej Wypróbuj teraz za 0,99 zł za miesiąc Zaloguj się Informacje prenumerata@wyborcza.pl Read more: olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,16644405,Ponad_20_km_eksperymentalnej_drogi_powstanie_na_Warmii.html#ixzz3DSq7xcm8 Jakkolwiek jest to faktyczne zdjęcie tej drogi. Rzadko się zdarza by artykuł był ilustrowany prawdziwym zdjęciem. Link Zgłoś
samspade Re: Ciekawe co wymysla... 16.09.14, 12:06 Juz w pierwszym zdaniu zablokowanego artykuly jest info ze to DW. I artykul mozna odblokowac. Za darmo Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ciekawe co wymysla... 16.09.14, 15:19 > Czasami nie da się przeczytać. Zablokowany artykuł wygląda tak Póki co, każdy "zablokowany" artykuł można bezproblemowo i za darmo odblokować. Trzeba tylko wiedzieć jak. Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Ciekawe co wymysla... 17.09.14, 07:02 vogon.jeltz napisał: > > Czasami nie da się przeczytać. Zablokowany artykuł wygląda tak > > Póki co, każdy "zablokowany" artykuł można bezproblemowo i za darmo odblokować. > Trzeba tylko wiedzieć jak. Dziękuję geniuszu za podpowiedź. Fakturę za radę wystaw moim przedmówcom, gdyż wyjaśniałem jak może artykuł wyglądać dla postronnych. Link Zgłoś
samspade Re: Ciekawe co wymysla... 17.09.14, 07:59 Wyjasniales nieproszony oraz niepotrzebnie. Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Ciekawe co wymysla... 17.09.14, 09:46 To następną razą wstrzymaj się z komentarzem: 'wystarczyło przeczytać'. Link Zgłoś
samspade Re: Ciekawe co wymysla... 17.09.14, 13:15 A niby czemu? Przeciez wystarczylo przeczytac. Informacja o tym ze jest to DW nie byla zablokowana. Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ciekawe co wymysla... 17.09.14, 10:14 > wyjaśniałem jak może artykuł wyglądać dla postronnych. Generalnie z głupkami, którzy nie potrafią wykonać trzech kliknięć i tak nie warto dyskutować. Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Ciekawe co wymysla... 16.09.14, 09:55 oixio napisał: > Specjaliści i armia urzędników nie wie jak droga ma wyglądać ? > To na zdjęciu może być dojazdem do wsi, do muzeum - mam nadzieję, że tak nie wy > glądają drogi krajowe. > > Sieć dróg krajowych powinna być oddzielona od ruchu lokalnego i projektowana z > prędkościami pow. 90 km/h. > > Żałosne. To jest DW 507. Link Zgłoś
galtomone CIekawe, ze wszyscy sa na nie :-) 16.09.14, 10:08 "Na odcinku jednej z dróg wojewódzkich niedaleko Olsztyna będą testowane rozwiązania, które mają uczynić nasze drogi bezpieczniejszymi. Drogowcy chcą stosować na niej niekonwencjonalne sposoby wypływania na kierowców. [...] Celem jest ograniczenie liczby ofiar śmiertelnych o 50 proc. do 2020 roku." Poza kilkoma przykladami, ktore sa znane i stosowane innych pomyslow nie znamy. Raczej nalezy sie spodziewac, ze nikt nie bedzie rozsypywal gwozdzi na drodze, itp. Cel szczytny, pomysl nie glupi.... ale reakcja forumowiczow jest NIE. Bedzie zle, beda wypadki, itd... Tak jakby dzis nasze drogi byly idealne. Zupelnie Was nie rozumiem. Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: CIekawe, ze wszyscy sa na nie :-) 16.09.14, 10:12 Taki naród. Wszystko na nie i wszystko źle i be. Z wyjątkiem niemieckiej myśli technicznej*. Której odrzut z eksportu trafia w ręce rzeczonych malkontentów. *Która to potrafi zaprojektować garaż wielopoziomowy bez drzwi dla pieszych. Wszak garaż jest dla samochodów, nie ludzi. Link Zgłoś
nazimno chle chle chle... 16.09.14, 10:25 www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=5_Wjkl1WJew Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Tak sie konczy emocja w relacji z samochodem. 16.09.14, 10:44 I tym się różnią samochody od wozideł. M.in. tych nazistowskich. Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: chle chle chle 16.09.14, 11:15 A Niemcy coś wnieśli do cywilizacji oprócz obozów zagłady? Trochę szacunku mości folksie bo bez nas dalej byś biegał po drzewach. Link Zgłoś
nazimno Bardzo duzo wiesz o... cywilizacji... 16.09.14, 11:42 ...wlascicielu niebieskiej puszki... PS Czy musisz z siebie robic pajaca pokazujac kompleksy narodowe na punkcie faszyzmu, ktorego NIKT nie gloryfikuje? A twoja insynuacja jest tak samo g. warta jak i twoje spekulacje. Gdy zas chodzi o folksdojczow, to Twoje o tym wyobrazenie oraz plaskie, prymitywne i bezpodstawne insynuacje sklaniaja mnie do wyrazenia opinii, ze ktos ci jednak spryskal mozdzek taka farba, ze widzenie swiata sprowadzone zostalo do mentalnosci naiwnej ofiary propagandy z okresu realnego socjalizmu. W tym sensie jestes reliktem czerwonych pieczeci. Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Bardzo duzo wiesz o... cywilizacji... 16.09.14, 14:35 'Kompleksy narodowe na punkcie faszyzmu?' Dziecko, czy ty siebie czytasz? Co ja mam niby zazdrościć mussoliniemu, któremu sami skopaliśmy doopę? Z drzewa co prawda zszedłeś, ale mentalność pozostała. I w czasach kiedy my budowaliśmy Partenon to ta twoja nacja od obozów zagłady ciągle jeszcze skakała po drzewach. Link Zgłoś
nazimno Wlasnie wylazlo to, o czym pisalem. 16.09.14, 14:44 Z gory wiem, co wybelkoczesz. Masz slome w kapciach i wylazi, wylazi... Nie dosc, ze zadupie, to jeszce na dodatek kompleksy wloskie. Mam swietny ubaw - pisz, pisz,...dalej. Coraz weselej. Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Bardzo duzo wiesz o... cywilizacji... 16.09.14, 15:25 > I w czasach kiedy my budowaliśmy Partenon Yeah, right. Budowaliście. Dzisiejsi Grecy tyleż mają wspólnego z budowniczymi Partenonu, co Francuzi z Gallem Asterixem. Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Bardzo duzo wiesz o... cywilizacji... 17.09.14, 07:03 Sarmata zabrał głos... Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Bardzo duzo wiesz o... cywilizacji... 17.09.14, 10:17 > Sarmata zabrał głos... Hehe, pamiętaj, że rozmawiasz z kimś, kto o tym kraju tutaj pisze per Potato Republic of Bolanda. Mnie takie rzeczy, że ktoś-pińcet-lat-temu-cośtam-i-ja-niby-mam-się-z-tego-powodu-cośtam w ogóle nie ruszają. Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Bardzo duzo wiesz o... cywilizacji... 17.09.14, 15:39 Z tego argumentu o Partenonie sami się śmiejemy, że to już takim kryptonazistom pokroju chłodnego przedmówcy trzeba rzucać jak ochłap, by się odpitolili. :D Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: chle chle chle 16.09.14, 15:22 > A Niemcy coś wnieśli do cywilizacji oprócz obozów zagłady? Nie do końca jestem pewien, czy to pytanie jest na serio, ale jeśli tak, toś się chyba z gupim na łby pozamieniał. Mało który naród wniósł do cywilizacji tyle, co Niemcy właśnie. Link Zgłoś
galtomone Zablokowany? 16.09.14, 15:33 Mnie siue tam w chromie z adblockiem nic caly dzien nie blokuje - marudzicie Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: chle chle chle 17.09.14, 07:11 vogon.jeltz napisał: > > A Niemcy coś wnieśli do cywilizacji oprócz obozów zagłady? > > Nie do końca jestem pewien, czy to pytanie jest na serio, ale jeśli tak, toś si > ę chyba z gupim na łby pozamieniał. Mało który naród wniósł do cywilizacji tyle > , co Niemcy właśnie. Ta jest. To już była kolonia licząca jako państwowość 238 lat wniosła więcej niż 'tysiącletnia Rzesza'. Chociaż po wpisie twoim i twego koleżki widać, że wkład w cywilizację Josepha G. nie został zatarty. Filozofia niemiecka z definicji jest odtwórczą. Jednakowoż z umysłami ściśniętymi o filozofii nie ma rozmowy. Jak dzieci... Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: chle chle chle 17.09.14, 10:34 > To już była kolonia licząca jako państwowość 238 lat > wniosła więcej niż 'tysiącletnia Rzesza'. Jeśli mówisz o USA, to owszem - wniosły tyle samo, jeśli nie więcej. Nie zmienia to faktu, że w tej konkurencji Germańscy Oprawcy są w absolutnym światowym Top Five. Nawet licząc tylko ostatnie sto kilka lat - Niemcy mają ponad stu laureatów Nagrody Nobla, większość w dziedzinach naukowych. Polska ma noblistów ledwie kilku, większość w dziedzinie literatury, żadnych naukowych (dwa Noble dla Marii Curie należy liczyć jako francuskie). Grecja ma... dwie nagrody literackie. Kuźwa, przecież główny przedmiot dyskusji tego forum też został wymyślony i skonstruowany przez Niemców! > Filozofia niemiecka z definicji jest odtwórczą. Cokolwiek miałeś na myśli pisząc to bezsensowne zdanie, nie ma to znaczenia, bo 95% filozofii to i tak smętne pier.dolenie. Z drugiej strony, nie chce mi się szukać i dywagować, ale gotów się jestem założyć, że lista znaczących niemieckich filozofów, którzy zmienili świat i jego sposób postrzegania przez ludzi będzie co najmniej tak samo długa, jak greckich. Przy wypociny tych drugich, starożytnych, to już od dawna prawie wyłącznie historyczne ramotki, a przywoływanie ich przez współczesnych Greków jako "ich narodowych osiągnięć" jest tyleż śmieszne, co żałosne. Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: chle chle chle 17.09.14, 15:47 vogon.jeltz napisał: > Kuźwa, przecież główny przedmiot dyskusji tego forum też został wymyślony i sko > nstruowany przez Niemców! > Pfff... Francja to nie Niemcy. No i Austryjacy też się do nich nie przyznają. :P > > Filozofia niemiecka z definicji jest odtwórczą. > > Cokolwiek miałeś na myśli pisząc to bezsensowne zdanie, nie ma to znaczenia, bo > 95% filozofii to i tak smętne pier.dolenie. Z drugiej strony, nie chce mi się > szukać i dywagować, ale gotów się jestem założyć, że lista znaczących niemiecki > ch filozofów, którzy zmienili świat i jego sposób postrzegania przez ludzi będz > ie co najmniej tak samo długa, jak greckich. Przy wypociny tych drugich, staroż > ytnych, to już od dawna prawie wyłącznie historyczne ramotki, a przywoływanie i > ch przez współczesnych Greków jako "ich narodowych osiągnięć" jest tyleż śmiesz > ne, co żałosne. Czy bezsensowne to już pozostawiam twojej percepcji. Ktoś bardziej uczony w piśmie potrafi rozróżnić tezę od antytezy. Gdybyś bardziej zainteresował sie tym o czym próbujesz pisać, to wiedziałbyś, że filozofia narodziła się i skończyła w Grecji. Cała reszta, w tym te wspaniałe dzieła protoplastów nazistów to odtwórcze pitolenie. Link Zgłoś
bimota Re: CIekawe, ze wszyscy sa na nie :-) 16.09.14, 11:26 COZ PORADZIC, ZE NAJPROSTSZYCH SPRAW NIE ROZUMIESZ... SKORO DO TEJ PORY POMYSLY JASNIE OSWIECONEJ WLADZY PRAWIE WYLACZNIE SZKODZILY, TO TRUDNO SIE DZIWIC PESYMIZMOWI... NAWET Z TRESCI WYNIKA, ZE NIC MADREGO NIE WYMYSLA, ALE TEGO CI JUZ TLUMACZYC NIE BEDE... Link Zgłoś
nazimno I tu akurat masz racje. 16.09.14, 11:47 Wiedza na temat organizacji ruchu oraz inzynierii arterii komunikacyjnych jest dostepna. Jesli kilka osob ma zamiar sobie "poeksperymentowac" wg wyrozumkowanych koncepcji, to niech nie robia tego na koszt panstwa i na rachunek i tak juz pirytowanych kierowcow, tylko niech jeden z drugim po prostu siegnie na polke i przeczyta kilka PODRECZNIKOW. I to w zasadzie wystarczy. Inteligentnemu - oczywiscie. Link Zgłoś
samspade Re: CIekawe, ze wszyscy sa na nie :-) 16.09.14, 12:11 Nie wszyscy sa na nie. A ze sa i marudy dla ktorych wszystko zle spisek itp? A kto sie nimi przejmuje? A co do pomyslow - po owocach ich poznacie. Link Zgłoś
nazimno Krotko. 16.09.14, 12:28 olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,16644405,Ponad_20_km_eksperymentalnej_drogi_powstanie_na_Warmii.html Cytuje spod tego linku: Nie chcemy malować dziur, bo mogłoby się to spotkać z nieprzychylnym odbiorem społecznym, ale mogą to być progi zwalniające. Nie jest to jeszcze przesądzone, chcemy zlecić koncepcję, która odpowie na pytanie, jaką metodę najlepiej zastosować. Bede musial zlecic do biura projektowego opracowanie koncepcji planu wkladania przeze mnie skarpetek na najblizszy tydzien. Nie wiem jak sobie z tym samemu poradzic. Link Zgłoś
nazimno A na tej drodze nikt nie ginie. 16.09.14, 12:37 www.pm-magazin.de/sites/www.pm-magazin.de/files/imagecache/lightbox/images/Wo%20liegt%20die%20schoenste%20Stra%C3%9Fe%20in%20Deutschland.JPG Link Zgłoś
do.ki Re: CIekawe, ze wszyscy sa na nie :-) 18.09.14, 06:18 mam bić brawo gdy znowu ktoś usiłuje jeszcze bardziej spowalniać ruch? Sam punkt wyjścia jest zły. Spowalnianie ruchu w imię zmniejszania ilości ofiar jest bez sensu. Dobry ruch to szybki ruch i tego się trzymajmy, a liczbę ofiar lepiej zmniejszać inaczej. Bo da się! Link Zgłoś
samspade Re: CIekawe, ze wszyscy sa na nie :-) 18.09.14, 08:02 W takim razie jak zmniejszyc ilosc ofiar? Link Zgłoś
do.ki Re: CIekawe, ze wszyscy sa na nie :-) 18.09.14, 14:28 Zmniejszyć liczbę samochodów i zmniejszyć liczbę kierowców. Nie dawać prawa jazdy byle komu i bezterminowo, tylko na czas ograniczony i regularna recertyfikacja, wraz z kontrolą zdrowia. Represja nie za prędkość, która ma mały związek z wypadkowością, ale np za gadanie przez telefon za kółkiem. Kontrole techniczne samochodów niech będą z prawdziwego zdarzenia, tak, żeby z dróg zniknęły techniczne trupy. Zero tolerancji dla alkoholu i innych substancji zmniejszających sprawność psychofizyczną za kierownicą. W tym dla marihuany i dla całego mnóstwa leków. Sporo wypadków bierze się stąd, że sami kierowcy nie traktują kierowania pojazdem poważnie. Link Zgłoś
samspade Re: CIekawe, ze wszyscy sa na nie :-) 18.09.14, 15:40 Zmniejszenie ilosci samochodow i kierowcow jest praktycznie niewykonalne. W znaczacy sposob. I co zrobic z pj wydanymi bezterminowo? I czemu zakazac rozmow przez sluchawki czy bt? Link Zgłoś
do.ki Re: CIekawe, ze wszyscy sa na nie :-) 18.09.14, 17:58 > Zmniejszenie ilosci samochodow i kierowcow jest praktycznie niewykonalne. to zależy wyłącznie od metod i siły nacisku władzy na poddanych (np fiskalnego) > I co zrobic z pj wydanymi bezterminowo? O, to akurat żaden problem. Na przykład robisz akcję wymianę praw jazdy na nowe, a te nowe nie są już bezterminowe. Inne możliwości: wprowadzasz zasadę, że przejście na emeryturę wiąże się z koniecznością ponownego badania zdrowia. Jak jesteś za stary, żeby pracować, to jesteś za stary, żeby jeździć autem. Dla początkujących kierowców przydałyby się limity mocy, tak jak już jest w przypadku motocykli. > I czemu zakazac rozmow przez sluchawki czy bt? Temu, że gadanie przez telefon znacząco zwiększa ryzyko wypadku. Nie trzymanie telefonu w garści, ale właśnie prowadzenie rozmowy rozprasza uwagę i prowadzi do kolizji. To akurat jest już udowodnione, że w trakcie rozmowy (przez bt też) twój czas reakcji jest tak spowolniony, jakbyś miał powyżej 1 promila. I to właśnie miałem na myśli pisząc, że kierowcy nie traktują jazdy poważnie. Jak prowadzisz, to prowadź, a nie pogaduszki sobie urządzaj. Rozmowy telefoniczne za kółkiem są karygodne, zresztą to i tak w ogromnej większości są rozmowy o niczym (w tym celują kobiety) albo takie, które można odłożyć na później. Link Zgłoś
samspade Re: CIekawe, ze wszyscy sa na nie :-) 18.09.14, 18:20 Nikt nie zdecyduje sie na takie oblozenie fiiskalne zeby ludzie rezygnowali z samochodow. Szczegolnie ci mieszkajacy na prowincji i dojezdzajacy samochodem do pracy. A wymiana pj na terminowe nic nie da. Uprawnienia nabywa sie bezterminowo. To jal dlugo wazny jest kawalek plastiku nie ma znaczenia. Link Zgłoś
bimota Re: CIekawe, ze wszyscy sa na nie :-) 18.09.14, 15:45 MASZ JAKIES BADANIA POKAZUJACE, ZE TO COS POMOZE ? Link Zgłoś