Dodaj do ulubionych

off topic: navi mio - aktualizacja czyli horror

27.11.14, 18:25
Kilka miesięcy temu kupiłem dla zespołu handlowców nawigacje na szybę
część z nich - to mio jakieśtam
Z Polską, Węgrami i Czechami...
I aktualizacją free przez 2 lata..
Któryś z dzielnych pracowników zgubił się gdzieś na zjazdach z A4 pod Rzeszowem
ergo - nadszedł czas aktualizacji...
Sądzicie że to takie proste?
Najpierw trzeba założyć konto w mioeuropa czy jak się to tam nazywa
Potem na maila dostajecie kod, który trzeba wklepać... do programu, który trzeba zainstalować na komputerze.. Program dołączany jest na dvd - to problem, bo w firmie mało który komp ma napęd...
Ale ok - poinstalowaliśmy...
Ten kod trzeba wklepać w programie
Bingo - wszystko rusza i można już - zgodnie z instrukcją dołączoną do pudełka - instalować mapy... No nie bardzo bo wszystkie są do kupienia..
ale ok, kupujemy - super - jest kod do aktualizacji - był na oddzielnej kartce.
Wklepujemy.
Dupa - kod NIEAKTYWNY.
Telefon do mio
A tak - nieaktywny bo nie ma być aktywny - podłączcie i czekajcie na okno dialogowe.
Niezgodnie z instrukcją? No tak, instrukcja pisana rok temu teraz inaczej...
Dobra, pojawia się okno, są mapy
1,7 GIGA.
Ok, łącze szybkie, ściągamy
Przy okazji - system sam PODMIENIA soft urządzenia. Fajnie - ikonki nieco inne, szkoda że straciliśmy wszystkie ZAPISANE adresy w ulubionych - gdzie są adresy firm, kontrahentów, serwisów itd...

Po 2 godzinach - działa i mapy aktualne.
Zatem wszystko dobrze, prawda?

pozdrawiam
jeep
Obserwuj wątek
    • mariusz-ef Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 27.11.14, 21:58
      popełniłem nawigację prestigio
      nie wiem co mnie podkusiło...
      tzn wiem - zły!
      wmówił mi, ze android, że spory ekran będzie przydatny, bo dzieciak będzie na nim oglądał bajki, bo jest kamera i będę kręcił filmy jak ruskie...
      normalnie powiódł na pokuszenie...

kupiłem, mam, a jeżdzę na google maps, bo online pokazuje korki i drogi alternatywne (kto czasami musi rano wjechać do Wawy od strony południowej, ten wie (tak, nie wiem jak jest od północnej)
    • speedofsound Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 27.11.14, 22:36
      Też kupiłem MIO, ale z dożywotnią aktualizacją i od paru lat jest ok. Żadnych problemów z aktualizacją czy instalacją Mio Desktop. Kupiłem jeszcze do poprzedniego auta gdzie nie było nawigacji, a w zasadzie map Polski (e60). W ostatnie wakacje znowu używałem, ale w USA za pomocą mapy wypożyczonej na miesiąc. To był strzał w "10" i aż byłem zaskoczony, że to tak dobrze działa (CHI-Niagara-BOS-NY-WAS-CHI).
    • galtomone Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 07:03
      Dlatego ja juz dawno olalem takie wynalazki.
      Na Garmina trche nie mam 2k (w sensie na cos co jest tylko nawigacja). a ze nie musze miec ukladanej trasy (np. miedzy 10 czy 20 punktami) to funkcjonalnosc HERE by Nokia bardzo mi pasuje.
      Mapy sie prosto aktualizuja. Mam pewna synchronizache punktow (ulubionych) miedzy komputerem (aplikacja Here dla Windows 8 lub po prostu here.com -tak jak google). Nigdy tego nie strace, zmienie telefon - dalej bede mial te wszystkie punkty. A product sie rozwija I I sam soft pewnie bedzie mogl coraz wiecej.
      Teraz Here jest jeszcze na Androida (I iOS?) wiec juz nikt do WP8 nie zmusza. Ja juz do tradycyjnego rozwiazania - tylko nawigacja na szybe - nie wroce.
    • nazimno Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 08:16
      Pewnie juz ktos .... czyta te Wasza ksiazke
      adresowa....a moze ....nawet ...
    • trypel Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 08:54
      jeepwdyzlu napisał:

>
      > Któryś z dzielnych pracowników zgubił się gdzieś na zjazdach z A4 pod Rzeszowem

mnie to tylko ten handlowiec przeraził. Ale wreszcie trafił do domu? :)

Jeep, ja moze poszedłem na łatwiznę ale zezwalam każdemu na zakup nawigacji do 400 pln, potem nie przyjmuję żednego jojczenia że coś jest nie tak - wybrałeś, kupiłeś, i się teraz martw... Twoja odpowiedzialność :) w ten sposob nie ma mam problemów z aktualizacją, z gubieniem sie, z marudzeniem że "ja to bym wolał inną"
      • jeepwdyzlu Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 09:08
        mnie to tylko ten handlowiec przeraził.
        --------------
        :-)
        Ale to nie jest neurochirurg....

Jeep, ja moze poszedłem na łatwiznę ale zezwalam każdemu na zakup nawigacji do 400 pln, potem nie przyjmuję żednego jojczenia że coś jest nie tak
        --------------
        Piękny pomysł, kupuję go w całości!!!
        Pozdro
        j.
        • trypel Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 09:25
          ile razy sie zgubiłeś na zjezdzie i co gorsza przyznałeś do tego? :)
          a nie jestes neurochirurgiem

Aut jest obecnie 17, 17 osob dostało zgodę 2 lata temu na zakup nawigacji. Z tego co kojarzę zakupiło ją do tej pory osob 10. Reszta nie. I skończyły sie nagle narzekania na spotkaniach że bez nawigacji nie da rady.
          Dlaczego? Każdy z nich odpowiada za własny P&L - nawet jak ma zgodę na wydatki to musi je pokryć swoją marżą. Premię ma od marży. Więc strasznie niechętnie wydaje nawet firmowe pieniądze :)
          Ma to swoje minusy - trzeba ich zmuszać do cotygodniowego mycia auta :)
    • darmowy1 Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 11:44
      Moje Mio pie...ąłem do szafy przez te aktualizacje. Jeżdzę na mapach Nokii w telefonie bezpłatnie.
    • kolopko Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 12:25
      Hmm... No jakis czas temu prosiles o rade w sprawie navi. Ze zacytuje: "Za posty pt nie kupuj szajsu bierz tomtoma itd z góry bardzo serdecznie dziękuję... "
      Kupiles szajs, to niestety sie teraz z nim musisz bujac...
      • jeepwdyzlu Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 13:15
        a dupa
        nie kupiłęm szajsu właśnie tylko mio
        z półki średniej właśnie...
    • buraque Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 13:22
      po co to komu skoro jest dobra navi w telefonie?
      • trypel Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 13:23
        a jak to jest jak ktoś dzwoni? navi dalej prowadzi czy jest jakaś przerwa?
        • buraque Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 20:46
          trypel napisał:

> a jak to jest jak ktoś dzwoni? navi dalej prowadzi czy jest jakaś przerwa?

nie ma żadnej przerwy, nawigacja gada dalej i zostaje na ekranie z odpowiednim dopiskiem, ty gadasz przez bt lub inne ustrojstwo
          • trypel Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 22:00
            nawigacja nie ma prawa u mnie gadać niczego. Może tylko pokazywać na ekranie. Czy jak ktoś dzwoni to nawigacja nie zmienia ekranu czy zmienia?
            • buraque Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 29.11.14, 21:52
              trypel napisał:

> nawigacja nie ma prawa u mnie gadać niczego. Może tylko pokazywać na ekranie.

no to wyłączasz podpowiedzi i tyle

C
              > zy jak ktoś dzwoni to nawigacja nie zmienia ekranu czy zmienia?

wyskakuje że ktoś dzwoni, odbierasz i schodzi do paska
              • jeepwdyzlu mała płęnta :-) 02.12.14, 14:31
                antyweb.pl/bezplatne-mapy-tomtom-w-smartfonach-acera-posiadanie-nawigacji-samochodowej-traci-sens/?utm_content=%5B%5Brss_title%5D%5D+codziennie&utm_medium=email&utm_campaign=antyweb_newsletter&utm_source=getresponse
                jeep
                • trypel Re: mała płęnta :-) 02.12.14, 14:56
                  pozostaje mi sie cieszyc ze mam acera :)
                  • nazimno Co do acera. 02.12.14, 15:35
                    E700 Liquid ma trzy sloty na karty SIM.

Kazda z nich mozna dowolnie aktywowac/deaktywowac, ustawiac na obsluge transmisji
                    danych 3G albo te transmisje wylaczac.

W ten sposob rozwiazalem sobie problem ze "smarkofonem" podczas podrozy do Polski i powrotow do Niemiec oraz problem dzwonienia/osiagalnosci telefonu firmowego.

Nie trzeba niczego wtykac, wyjmowac i przestawiac.
                    Jeden telefon w kieszeni.
                    • trypel Re: Co do acera. 02.12.14, 15:40
                      kompletnie nie zrozumiałem nic.
                      Czy nie próbowałeś mnie obrazić czy coś takiego? per slot? do mnie?
                      ja mam starą iconię A501 i wiem że na niej acer stoi jak byk
                      • nazimno Slot to gniazdko dla karty SIM. 02.12.14, 15:54
                        Chodzi o to, ze mam trzech roznych operatorow sieci GSM.
                        Dwoch niemieckich i jednego polskiego.
                        Do tej pory musialem przekladac karty SIM.
                        Juz nie musze.

• trypel Re: Slot to gniazdko dla karty SIM. 02.12.14, 15:58
                          aaaaa to u mnie jest tylko jedna dziura na sima, jedna na microsd, jedna microusb, jedna hdmi, jedna usb. Wszystko tak jakoś pojedynczo. syf malaria. ale sie zepsuc nie chce uparcie i wciaz działa.
      • jeepwdyzlu Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 14:15
        po co to komu skoro jest dobra navi w telefonie?
        ---------
        nie każdy ma 4 czy 5 calowego smartfona
        i nie każdemu pracownikowi masz ochotę go kupować..
        j.
        • buraque Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 20:47
          jeepwdyzlu napisał:

> nie każdy ma 4 czy 5 calowego smartfona

mam wrażenie, że ludzie starszej daty nawigacji nie potrzebują, poza tym przesadzasz: nawigacja Nokii działała też dobrze na E52 z małym ekranikiem
    • klemens1 Re: off topic: navi mio - aktualizacja czyli horr 28.11.14, 13:30
      U mnie aktualizacje działają, ale dopiero po rozmowie z infolinią dowiedziałem się, że muszę wybrać jakiś katalog na dysku. I to dowolny.
      Desktopowa aplikacja wiesza się co chwilę.
      Brak możliwości symulacji od miejsca do miejsca (nie tyle nawet symulacji, co wyznaczenia trasy).
      Trochę porażka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka