Dodaj do ulubionych

Oleje Mobil 1

IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 08.09.04, 15:10
Cześc jest jakaś straszna różnica miedzy olejami Mobil1 5W/50 a Mobilem
10W/40, zauwazyłem że jest diametralna różnica w cenie i dlatego chciałbym
przejść z 5w/50 na 10w/40 - no i czy nie będzie to miało ujemnego wpływu na
prace silniaka. Auto ma 45 tys.km
Obserwuj wątek
    • Gość: uny Re: Oleje Mobil 1 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.09.04, 15:34
      te cyferki w oznaczeniu oleju coś znaczą.
      ja uzywam M1 0W40 -dokładnie nie pamiętam i pewnie ktoś mnie poprawi ale 0-
      oznacza że olej zachowuje swoje właciwości w temperaturze 0 'C (ważne podczas
      rozruchu silnika zimą) 40 też odnosi się do temp. zdaje się.
      im lepsze parametry tyl wyższa cena. jeśli chcesz oszczędzić nie kupuj oleju w
      butelkach (konfekcja) tylko kup olej z beczki. ten sam olej a cena o 30% niższa
    • Gość: Radek Re: Oleje Mobil 1 IP: *.2015.com 08.09.04, 17:16
      Mobil1 (nie wazne jaki numer po nazwie) to syntetyk a Mobil 10W40 to albo
      mineral albo polsyntetyk.
      Silnik na mineralu zuzywa sie szybciej, osadzaja sie rozne szlamy sadze itp,
      takze odradzam.
    • Gość: RafałGTV Re: Oleje Mobil 1 IP: 217.17.35.* 08.09.04, 17:50
      Pisane było o tym na forum ok.1277 razy. Ale powtórzę:
      Olej 5w50 jest syntetyczny , natomiast 10w40 - półsyntetyczny. W swoich klasach
      ( SJ i SL )są to bardzo dobre oleje. Jeśli napiszesz , do jakiego auta
      zamierzasz lać te mixtury , to dowiesz się więcej.
      • Gość: Marek Re: Oleje Mobil 1 IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 09.09.04, 08:15
        Juz pisze . Sprawa wyglądała tak i dotyczy auta toyota yaris 1,0 rok pord.
        2002 Po zakupie samochodu nie wiem jaki olej był fabrycznie wlany, natomiast po
        pierwszym przeglądzie tj po przejechaniu 15tys. zmienili mi olej ( bez
        pytania ) na castrol TWS Motor sport 10w/60 który kosztuje ok. 65zł za litr ale
        wobec faktu ze nie miałem nic do powiedzenia (bo dowiedziałem sie po fakcie)
        zabuliłiem jak za zboże. Przed drugim przeglądem już nie byłem taki naiwny i
        podzwoniłem po innych dilerniach w okolicy i dowiedziłem sie że niekoniecznie
        do tej toyoty która mam trzeba lac olej o specyfice do aut sportowych. Wtedu
        odałemsie do hipermaketu i zakupiłem mobila 5w/50 ( zgodnie z sugestiami
        doradcy toyoty z innego serwisu - facet wymienił tez inne oleje , ale ja
        wybrałem ten). Ten Mobil kosztował wtedy jakieś 145 zł za 4litry. Teraz tez mi
        sie zbliża wymiana oleju i sprawdziłe że tean sam olej kosztuje blisko 200zł za
        5 litrów i niekoniecznie chce mi sie wydawac tyle kasy.
        • Gość: RafałGTV Re: Oleje Mobil 1 IP: 217.17.35.* 09.09.04, 12:52
          Uważam , że odrobinę rozsądniej lać tu olej syntetyczny. Tyle , że nie musi to
          być Mobil. Jeśli chcesz przyoszczędzić , to zalej krajowy Lotos Synthetic 5w40
          ( klasa SL) Dla tego silnika będzie tak samo dobry.
    • Gość: wo Re: Oleje Mobil 1 IP: *.record.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 20:25
      leje mobila 10/40 do fiata ducato(350 tys.) jest ok. do 10tys.póżniej dukaciak
      zaczyna łykać.Wlałem kiedyś raz castrol 10/40 i więcej nie wleję.
      Olej kupuję we Francji 5l. kosztuje 20euro,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka