Dodaj do ulubionych

Przyciemniane szyby

IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 14:39
Zastanawiam sie na tym wykroczeniem. Jakies za i przeciw.
Markyz
(szukalem wstecz na forum ale jestem za malo cierpliwy cofnelem sie "tylko 10
poziomow")
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 08.04.02, 14:47
      www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=352&wid=477104&aid=759914
      • Gość: markyz Re: Przyciemniane szyby IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 15:01
        Dzieki, tyle na temat prawny.
        A co w temacie uzytkowym warto wydac pare zlociszow? jak mocno przyciemnac?
        Nie chce zeby moje autko wygladalo zbyt "awangardowo" raczej "gustownie"
        Markyz
        • jarmush Re: Przyciemniane szyby 08.04.02, 15:23
          Chciales powiedziec "zbyt dresiarsko"?
        • Gość: Marek Re: Przyciemniane szyby IP: 172.18.118.* 08.04.02, 15:27
          Warto wydac pare groszy na przyciemnienie szyb - samochod sie mniej nagrzewa w
          lecie.

O ile wiem to sa dwie metody przyciemniania - za pomoca folii (nie polecam - po
          pewnym czasie bedzie sie odklejac) i przez napylanie barwnika. Ta druga jest
          znacznie lepsza ale drozsza. Poza tym ta druga metoda mozna np. zrobic
          srebrzyste lub zlociste lub nawet czerwonawe szyby (w kolorze nadwozia).
          • Gość: robert Re: Przyciemniane szyby IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.04.02, 15:29
            Jeszcze cztery paski przeciwsłoneczne adidasa i dwie wielkie włochate kostki do
            gry na lusterku.
            • markyz Re: Przyciemniane szyby 08.04.02, 16:31
              nie przesadzajmy paski addidasa to rozumiem ale kostki:)))
            • Gość: Marek Re: Przyciemniane szyby IP: 172.18.118.* 08.04.02, 16:45
              W Lexus'ie standarowo szyby napylone sa kolorem karoserii. Czy to oznacza ze
              tylko dresy kupuja Lexus'a? W nowym Cadillac'u CTS to samo.
              • Gość: robert Re: Przyciemniane szyby IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.04.02, 16:50
                Stany to zupełnie dziwna kraj - tam nawet jest duzo takich ludziów, którzy
                chcodzą napyleni na ciemno.
                • Gość: Marek Re: Przyciemniane szyby IP: 172.18.118.* 08.04.02, 16:53
                  Wynika to z pogody - goscie tacy jak ja (jak mnie Bog tworzyl to mu sie
                  maszynka do napylania zepsula i pomalowal mnie w ciapki) nie maja szans
                  przezycia w tym upale. Dobor naturalny preferuje tych dobrze napylonych.
                  Podobnie z samochodami. Czarny samochod z czarna skora i bez czarnych szyb
                  zostaje szybko wyeliminowany - jego wlasciciel po kilkukrotnym poparzeniu sobie
                  dupy albo przyciemni szyby albo zmieni samochod.
                  • Gość: robert Re: Przyciemniane szyby IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.04.02, 16:55
                    Polska jako kraj leżący w środkowych tropikach wymaga aby szyby były czarne.
                    Oprócz tego jak mam czarna skórę i siądę na niej moim syntetycznym dresem, to
                    mi sie paski w tyłek wtopią:))
                    • markyz Re: Przyciemniane szyby 08.04.02, 17:06
                      A ja sie chcialem tylko dowiedziec jakie plusy a jakie minusy, na co uwazac
                      wybierajac firme itp.
                      A oni mnie tu o kolorach ale skory czleka:)))
                      Mimo wszystko dzieki za oswiecenie mnie i podanie dobitnych przykladow
                      • Gość: robert Re: Przyciemniane szyby IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.04.02, 17:10
                        Nie łam się, ja juz przywykłem, że każdy temat staje się tu polityczny:))
                        • Gość: Marek Re: Przyciemniane szyby IP: 172.18.118.* 08.04.02, 17:11
                          Gość portalu: robert napisał(a):

> Nie łam się, ja juz przywykłem, że każdy temat staje się tu polityczny:))

I nad tym ubolewam... Wolalbym o dupach podyskutowac :)
                          • markyz Re: Przyciemniane szyby 08.04.02, 17:15
                            >
                            > I nad tym ubolewam... Wolalbym o dupach podyskutowac :)
                            no to jesli chodzi o przyciemniane szyby to kolorowe dupcie sa bardzo sexy, i
                            ciagnie mnie do nich okropnie alem zonaty wiec sobie tylko pogadam :)))

• Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 08.04.02, 17:21
                              Sprawdz swoja poczte.
                              Pozdr
                              ;-)
                            • Gość: Marek Re: Przyciemniane szyby IP: 172.18.118.* 08.04.02, 17:22
                              markyz napisał(a):
                              > no to jesli chodzi o przyciemniane szyby to kolorowe dupcie sa bardzo sexy, i
                              > ciagnie mnie do nich okropnie alem zonaty wiec sobie tylko pogadam :)))

W tym temacie zgadzamy sie na 100% (a moze i na 1000%?).
                      • Gość: bObO Re: Przyciemniane szyby IP: *.chello.pl 08.04.02, 21:31
                        markyz napisał(a):

> A ja sie chcialem tylko dowiedziec jakie plusy a jakie minusy, na co uwazac
                        > wybierajac firme itp.
                        > A oni mnie tu o kolorach ale skory czleka:)))
                        > Mimo wszystko dzieki za oswiecenie mnie i podanie dobitnych przykladow

Hehe, taka już duszna polska mentalność, że jak ktoś zrobi coś niestandardowego
                        ze swoim autkiem, to go inni chcą z błotem zmieszać.

Przyciemnione szyby mam od roku, a teraz spróbuję opisać wszystkie aspekty sprawy
                        (kolejność przypadkowa).

Estetyka - nie podlega dyskusji, to widać. Niektórzy twierdzą, że to festyn, ale
                        mówią tak tylko kapelusze. ;-)

Komfort termiczny - na pewno wnętrze wolniej się nagrzewa. To ważne zwłaszcza,
                        jeśli nie masz klimy.

Aspekt prawny - przednich bocznych nie wolno, ale olałem to i bardzo nie żałuję.
                        Policja jeszcze mnie z tego powodu nie zatrzymała, a bryka tylko z przyciemnionym
                        tyłem wygląda jak dostawczak niestety.

Bezpieczeństwo - złodzieje nie widzą co masz w środku, poza tym coś mi się tak
                        myśli, że szybę oklejoną szybą trudniej wybić niż zwykłą.

Poczucie intymności - to naprawdę fajnie, jak ty widzisz tych obok, a oni cię nie
                        widzą.

Widoczność - po ciemku jest pewien problem, ale ten minus na pewno nie przysłania
                        plusów. ;-) W słoneczny dzień nie muszę używać osłon przy bocznym słońcu.

Obrzydliwe purchle i inne przypadłości mechaniczne - purchli nie mam (no, może
                        jeden malutki na tylnej szybie, ale i tak podobno był problem żeby założyć tam
                        folię, bo szyba jest porządnie wygięta), poza tym trzeba uważać żeby nie
                        zarysować.

Robiłem to w Raszynie - w sumie polecam.
                        • Gość: Marcel Re: Przyciemniane szyby IP: *.med.umich.edu 08.04.02, 23:25
                          Jest jeszcze jeden plus: misie jadac za toba nie widza czys przypasny.
                        • Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 09.04.02, 15:53
                          Gość portalu: bObO napisał(a):

> Robiłem to w Raszynie

Na ul. 19-kwietnia?

pozdr
                          • Gość: bObO Re: Przyciemniane szyby IP: *.chello.pl 09.04.02, 16:16
                            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Gość portalu: bObO napisał(a):
                            >
                            > > Robiłem to w Raszynie
                            >
                            > Na ul. 19-kwietnia?
                            >
                            > pozdr

aiowszem

acio?

bObO
                            • Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 09.04.02, 17:13

> acio?

Tez tam zajechalem, ale jakos tak... No i sie niezdecydowalem.

Pozdr
                              ;-)
                              • Gość: bObO Re: Przyciemniane szyby IP: *.chello.pl 09.04.02, 17:53
                                Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Gość portalu: bObO napisał(a):
                                >
                                > > acio?
                                >
                                > Tez tam zajechalem, ale jakos tak... No i sie niezdecydowalem.
                                >
                                > Pozdr
                                > ;-)

Chyba wiem o co ci chodzi. Ze strachu nie zrezygnowałem ;-) i... stwierdzam, że
                                jakość nie idzie w parze z imidżem. ;-)

Jeśli po roku można już wyciągać wnioski.
                                • Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 10.04.02, 09:28

> Chyba wiem o co ci chodzi.

O wrazenie jaki zrobil na mnie warsztat. Wedlug mnie zdecydowanie bardziej
                                  profesjonalny jest na Wolczynskiej (przy Conrada), czy na Chelmzynskiej (przy
                                  Marsa) - nota bene najtanszy z wszystkich przeze mnie odwiedzonych.

> Ze strachu nie zrezygnowałem ;-) i... stwierdzam, że
                                  > jakość nie idzie w parze z imidżem. ;-)

Nie "zestrachalem sie", ale skorzystalem z uslug, gdzie indziej.

> Jeśli po roku można już wyciągać wnioski.

No to przede mna jeszcze rok.

;-)))
            • Gość: vipR Lancia - niezla sciema IP: *.altkom.com.pl 10.04.02, 20:07
              Dzis widzialem na miescie Lancie koloru granatowego, z przyciemnionymi na
              podobny kolor szybami. Wygladala bardzo gustownie. Nie przygladalem sie za
              bardzo, bo w srodku siedzial kierowca i nie chialem wyjsc na glupka (jak w
              reklamach Toyoty :)
              Do tematu przyciemniania dodam tylko od siebie, ze popieram przyciemnianie, ale
              w granicach rozsadku. Dobrze przyciemnione szyby powinny zapewniac dyskrecje
              kierowcy i pasazerom oraz ewentualnie wyposazeniu samochodu (radio), czy
              bagazom (zeby nie korcilo), ale powinny tez zapewniac wystarczajaca widocznosc.
              Osiagniecie kompromisu pomiedzy widocznoscia z zewnatrz, a widocznoscia z
              wewnatrz samochodu, to nie lada sztuka...
              Uwazam tez, ze szyby przyciemniane folia wygladaja gorzej (moga sie pojawic
              burchle z powietrza lub zarysowania) a w przypadku slabszych folii o
              niejednolitej grubosci, powodujacych odksztalcenia, pogarsza sie jeszcze i tak
              juz kiepska widocznosc.
              Moja (nie tylko moja) dewiza: skoro juz cos robic, to robic dobrze... Dlatego
              wybralbym przyciemnianie za pomoca napylania barwnika. Folie przycimniajace
              dobre sa w duzych fiatach, wiadomo - auto niskobudzetowe i nie ma sensu w nie
              inwestowac (jak lepsza folia to mozna nawet podwoic wartosc samochodu :)
              Dobrze napylona szyba nie powinna sie kojarzyc z tandeta i dresiarstwem...

Pozdrawiam i zycze udanego przyciemnienia
              (i nie sluchaj przesmiewcow, bo oni tylko zazdroszcza)
    • Gość: Acura Re: Przyciemniane szyby IP: *.sympatico.ca 09.04.02, 00:12
      Stosuje od ponad dziesieciu lat - same plusy.
    • Gość: macra Re: Przyciemniane szyby IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 19:34
      a ja gdzies czytalem, chyba wlasnie w dodatku do wyborczej, ze boczne (kierowcy
      i pasazera) tez mozna przyciemniac ale "przepuszczalnosc" musi wynosic min.
      70%! z kolei koles w zakladzie powiedzial ze na przyciemnienie przednich nikt
      nie da homologacji,a nawet jesli to i tak bedzie nic nie warta! i kto ma
      racje???
      • Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 10.04.02, 09:33
        Przeczytaj jeszcze raz:
        www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=352&wid=477104&aid=759914

Jesli idzie o przednie szybki to ich przepuszczalnosc musi sie miescic w 30% i
        musza one posiadac... homologacje fabryczna. Mi fachowiec tlumaczyl, ze jesli
        chce przyciemnic przednie to najlepiej kupic odpowiednio przyciemnione, bo przy
        kontroli na stacji diagnostycznej, czy policyjnej moga byc problemy, a tak
        mowisz, ze takie "wyszly z fabryki".

Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka