Gość: markyz IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 14:39 Zastanawiam sie na tym wykroczeniem. Jakies za i przeciw. Markyz (szukalem wstecz na forum ale jestem za malo cierpliwy cofnelem sie "tylko 10 poziomow") Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 08.04.02, 14:47 www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=352&wid=477104&aid=759914 Link Zgłoś
Gość: markyz Re: Przyciemniane szyby IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 15:01 Dzieki, tyle na temat prawny. A co w temacie uzytkowym warto wydac pare zlociszow? jak mocno przyciemnac? Nie chce zeby moje autko wygladalo zbyt "awangardowo" raczej "gustownie" Markyz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Przyciemniane szyby IP: 172.18.118.* 08.04.02, 15:27 Warto wydac pare groszy na przyciemnienie szyb - samochod sie mniej nagrzewa w lecie. O ile wiem to sa dwie metody przyciemniania - za pomoca folii (nie polecam - po pewnym czasie bedzie sie odklejac) i przez napylanie barwnika. Ta druga jest znacznie lepsza ale drozsza. Poza tym ta druga metoda mozna np. zrobic srebrzyste lub zlociste lub nawet czerwonawe szyby (w kolorze nadwozia). Link Zgłoś
Gość: robert Re: Przyciemniane szyby IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.04.02, 15:29 Jeszcze cztery paski przeciwsłoneczne adidasa i dwie wielkie włochate kostki do gry na lusterku. Link Zgłoś
markyz Re: Przyciemniane szyby 08.04.02, 16:31 nie przesadzajmy paski addidasa to rozumiem ale kostki:))) Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Przyciemniane szyby IP: 172.18.118.* 08.04.02, 16:45 W Lexus'ie standarowo szyby napylone sa kolorem karoserii. Czy to oznacza ze tylko dresy kupuja Lexus'a? W nowym Cadillac'u CTS to samo. Link Zgłoś
Gość: robert Re: Przyciemniane szyby IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.04.02, 16:50 Stany to zupełnie dziwna kraj - tam nawet jest duzo takich ludziów, którzy chcodzą napyleni na ciemno. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Przyciemniane szyby IP: 172.18.118.* 08.04.02, 16:53 Wynika to z pogody - goscie tacy jak ja (jak mnie Bog tworzyl to mu sie maszynka do napylania zepsula i pomalowal mnie w ciapki) nie maja szans przezycia w tym upale. Dobor naturalny preferuje tych dobrze napylonych. Podobnie z samochodami. Czarny samochod z czarna skora i bez czarnych szyb zostaje szybko wyeliminowany - jego wlasciciel po kilkukrotnym poparzeniu sobie dupy albo przyciemni szyby albo zmieni samochod. Link Zgłoś
Gość: robert Re: Przyciemniane szyby IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.04.02, 16:55 Polska jako kraj leżący w środkowych tropikach wymaga aby szyby były czarne. Oprócz tego jak mam czarna skórę i siądę na niej moim syntetycznym dresem, to mi sie paski w tyłek wtopią:)) Link Zgłoś
markyz Re: Przyciemniane szyby 08.04.02, 17:06 A ja sie chcialem tylko dowiedziec jakie plusy a jakie minusy, na co uwazac wybierajac firme itp. A oni mnie tu o kolorach ale skory czleka:))) Mimo wszystko dzieki za oswiecenie mnie i podanie dobitnych przykladow Link Zgłoś
Gość: robert Re: Przyciemniane szyby IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 08.04.02, 17:10 Nie łam się, ja juz przywykłem, że każdy temat staje się tu polityczny:)) Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Przyciemniane szyby IP: 172.18.118.* 08.04.02, 17:11 Gość portalu: robert napisał(a): > Nie łam się, ja juz przywykłem, że każdy temat staje się tu polityczny:)) I nad tym ubolewam... Wolalbym o dupach podyskutowac :) Link Zgłoś
markyz Re: Przyciemniane szyby 08.04.02, 17:15 > > I nad tym ubolewam... Wolalbym o dupach podyskutowac :) no to jesli chodzi o przyciemniane szyby to kolorowe dupcie sa bardzo sexy, i ciagnie mnie do nich okropnie alem zonaty wiec sobie tylko pogadam :))) Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 08.04.02, 17:21 Sprawdz swoja poczte. Pozdr ;-) Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Przyciemniane szyby IP: 172.18.118.* 08.04.02, 17:22 markyz napisał(a): > no to jesli chodzi o przyciemniane szyby to kolorowe dupcie sa bardzo sexy, i > ciagnie mnie do nich okropnie alem zonaty wiec sobie tylko pogadam :))) W tym temacie zgadzamy sie na 100% (a moze i na 1000%?). Link Zgłoś
Gość: bObO Re: Przyciemniane szyby IP: *.chello.pl 08.04.02, 21:31 markyz napisał(a): > A ja sie chcialem tylko dowiedziec jakie plusy a jakie minusy, na co uwazac > wybierajac firme itp. > A oni mnie tu o kolorach ale skory czleka:))) > Mimo wszystko dzieki za oswiecenie mnie i podanie dobitnych przykladow Hehe, taka już duszna polska mentalność, że jak ktoś zrobi coś niestandardowego ze swoim autkiem, to go inni chcą z błotem zmieszać. Przyciemnione szyby mam od roku, a teraz spróbuję opisać wszystkie aspekty sprawy (kolejność przypadkowa). Estetyka - nie podlega dyskusji, to widać. Niektórzy twierdzą, że to festyn, ale mówią tak tylko kapelusze. ;-) Komfort termiczny - na pewno wnętrze wolniej się nagrzewa. To ważne zwłaszcza, jeśli nie masz klimy. Aspekt prawny - przednich bocznych nie wolno, ale olałem to i bardzo nie żałuję. Policja jeszcze mnie z tego powodu nie zatrzymała, a bryka tylko z przyciemnionym tyłem wygląda jak dostawczak niestety. Bezpieczeństwo - złodzieje nie widzą co masz w środku, poza tym coś mi się tak myśli, że szybę oklejoną szybą trudniej wybić niż zwykłą. Poczucie intymności - to naprawdę fajnie, jak ty widzisz tych obok, a oni cię nie widzą. Widoczność - po ciemku jest pewien problem, ale ten minus na pewno nie przysłania plusów. ;-) W słoneczny dzień nie muszę używać osłon przy bocznym słońcu. Obrzydliwe purchle i inne przypadłości mechaniczne - purchli nie mam (no, może jeden malutki na tylnej szybie, ale i tak podobno był problem żeby założyć tam folię, bo szyba jest porządnie wygięta), poza tym trzeba uważać żeby nie zarysować. Robiłem to w Raszynie - w sumie polecam. Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Przyciemniane szyby IP: *.med.umich.edu 08.04.02, 23:25 Jest jeszcze jeden plus: misie jadac za toba nie widza czys przypasny. Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 09.04.02, 15:53 Gość portalu: bObO napisał(a): > Robiłem to w Raszynie Na ul. 19-kwietnia? pozdr Link Zgłoś
Gość: bObO Re: Przyciemniane szyby IP: *.chello.pl 09.04.02, 16:16 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Gość portalu: bObO napisał(a): > > > Robiłem to w Raszynie > > Na ul. 19-kwietnia? > > pozdr aiowszem acio? bObO Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 09.04.02, 17:13 Gość portalu: bObO napisał(a): > acio? Tez tam zajechalem, ale jakos tak... No i sie niezdecydowalem. Pozdr ;-) Link Zgłoś
Gość: bObO Re: Przyciemniane szyby IP: *.chello.pl 09.04.02, 17:53 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Gość portalu: bObO napisał(a): > > > acio? > > Tez tam zajechalem, ale jakos tak... No i sie niezdecydowalem. > > Pozdr > ;-) Chyba wiem o co ci chodzi. Ze strachu nie zrezygnowałem ;-) i... stwierdzam, że jakość nie idzie w parze z imidżem. ;-) Jeśli po roku można już wyciągać wnioski. Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 10.04.02, 09:28 Gość portalu: bObO napisał(a): > Chyba wiem o co ci chodzi. O wrazenie jaki zrobil na mnie warsztat. Wedlug mnie zdecydowanie bardziej profesjonalny jest na Wolczynskiej (przy Conrada), czy na Chelmzynskiej (przy Marsa) - nota bene najtanszy z wszystkich przeze mnie odwiedzonych. > Ze strachu nie zrezygnowałem ;-) i... stwierdzam, że > jakość nie idzie w parze z imidżem. ;-) Nie "zestrachalem sie", ale skorzystalem z uslug, gdzie indziej. > Jeśli po roku można już wyciągać wnioski. No to przede mna jeszcze rok. ;-))) Link Zgłoś
Gość: vipR Lancia - niezla sciema IP: *.altkom.com.pl 10.04.02, 20:07 Dzis widzialem na miescie Lancie koloru granatowego, z przyciemnionymi na podobny kolor szybami. Wygladala bardzo gustownie. Nie przygladalem sie za bardzo, bo w srodku siedzial kierowca i nie chialem wyjsc na glupka (jak w reklamach Toyoty :) Do tematu przyciemniania dodam tylko od siebie, ze popieram przyciemnianie, ale w granicach rozsadku. Dobrze przyciemnione szyby powinny zapewniac dyskrecje kierowcy i pasazerom oraz ewentualnie wyposazeniu samochodu (radio), czy bagazom (zeby nie korcilo), ale powinny tez zapewniac wystarczajaca widocznosc. Osiagniecie kompromisu pomiedzy widocznoscia z zewnatrz, a widocznoscia z wewnatrz samochodu, to nie lada sztuka... Uwazam tez, ze szyby przyciemniane folia wygladaja gorzej (moga sie pojawic burchle z powietrza lub zarysowania) a w przypadku slabszych folii o niejednolitej grubosci, powodujacych odksztalcenia, pogarsza sie jeszcze i tak juz kiepska widocznosc. Moja (nie tylko moja) dewiza: skoro juz cos robic, to robic dobrze... Dlatego wybralbym przyciemnianie za pomoca napylania barwnika. Folie przycimniajace dobre sa w duzych fiatach, wiadomo - auto niskobudzetowe i nie ma sensu w nie inwestowac (jak lepsza folia to mozna nawet podwoic wartosc samochodu :) Dobrze napylona szyba nie powinna sie kojarzyc z tandeta i dresiarstwem... Pozdrawiam i zycze udanego przyciemnienia (i nie sluchaj przesmiewcow, bo oni tylko zazdroszcza) Link Zgłoś
Gość: Acura Re: Przyciemniane szyby IP: *.sympatico.ca 09.04.02, 00:12 Stosuje od ponad dziesieciu lat - same plusy. Link Zgłoś
Gość: macra Re: Przyciemniane szyby IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 19:34 a ja gdzies czytalem, chyba wlasnie w dodatku do wyborczej, ze boczne (kierowcy i pasazera) tez mozna przyciemniac ale "przepuszczalnosc" musi wynosic min. 70%! z kolei koles w zakladzie powiedzial ze na przyciemnienie przednich nikt nie da homologacji,a nawet jesli to i tak bedzie nic nie warta! i kto ma racje??? Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Przyciemniane szyby IP: 80.72.33.* 10.04.02, 09:33 Przeczytaj jeszcze raz: www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=352&wid=477104&aid=759914 Jesli idzie o przednie szybki to ich przepuszczalnosc musi sie miescic w 30% i musza one posiadac... homologacje fabryczna. Mi fachowiec tlumaczyl, ze jesli chce przyciemnic przednie to najlepiej kupic odpowiednio przyciemnione, bo przy kontroli na stacji diagnostycznej, czy policyjnej moga byc problemy, a tak mowisz, ze takie "wyszly z fabryki". Pozdr Link Zgłoś