schweppes1 12.02.15, 07:32 Golf VII 1.4 TSI DSG. Czy robię jakąś krzywdę skrzyni, gdy chcąc szybko ruszyć zrobię coś takiego: - wcisnę hamulec, - wrzucę D, - dodam gazu na 4000 RPM, - puszczę hamulec i jednocześnie gaz do dechy. Link Zgłoś Obserwuj wątek
crannmer Re: Pytanie do automatowców 12.02.15, 07:57 schweppes1 napisał: > Czy robię jakąś krzywdę skrzyni Przypalasz sprzeglo. Link Zgłoś
do.ki Re: Pytanie do automatowców 12.02.15, 11:35 Juz w chwili zwiekszenia obrotow powyzej biegu jalowego dales sygnal do zalaczenia sprzegla. Zmodyfikuj swoj plan szybkiego ruszania, wrzucajac S zamiast D. I mniej gazu na stojaco. Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Pytanie do automatowców 12.02.15, 12:29 DSG to jest zwykła skrzynia manualna, tylko ze zautomatyzowanym sterowaniem i podwójnym sprzęgłem. W wyniku takiej operacji sprzęgło dostaje po tyłku. W CVT jest analogicznie. W skrzyniach automatycznych jest problem taki, że moc jest rozpraszana w przekładni hydrokinetycznej i łatwo ją przegrzać. Link Zgłoś
crannmer Re: Pytanie do automatowców 12.02.15, 14:47 liczbynieklamia napisał: > DSG to jest zwykła skrzynia manualna, tylko ze zautomatyzowanym sterowaniem i p > odwójnym sprzęgłem. To nie jest zadna ani zwykla, ani niezwykla skrzynia manualna, bo tam w ogole nie ma opcji obslugi manualnej (= zmiany biegow poprzez dzialanie sila miesni na ciegna, drazki, sprzegla itp.). Gdyby zredukowac automatyke DSG do minimum, to zostalaby nie skrzynia manualna, lecz dwusprzeglowa skrzynia preselekcyjna. Przekladnie planetarne i hydrokinetyczny zmiennik momentu obrotowego nie sa warunkami sine qua non skrzyni automatycznej. A gderanie na wszystko, co nie ma hydrokinetyki i rzedow planetarnych, ze to nie automat, to tylko gderanie. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Pytanie do automatowców 12.02.15, 15:27 A gderanie na wszystko, co nie ma hydrokinetyki i rzedow planetarnych, ze to nie automat, to tylko gderanie. ---------- dla mnie automaty to hydrokinetyka, dsg i skrzynie bezstopniowe skrzynie zautomatyzowane - np w peugotach czy fiatach to jednak ersatz... jeep Link Zgłoś
crannmer Re: Pytanie do automatowców 12.02.15, 16:47 Za kryterium konieczne (obok oczywiscie automatycznego sterowania i samoczynnego wykonywania zmiany biegu) mozna by przyjac zmiane przelozen pod obciazeniem, ktora maja min. automaty planetarne, DSG i bezstopniowe. A ktorej nie maja np. zautomatyzowane skrzynie mechaniczne z pojedynczym sprzeglem ciernym. Link Zgłoś
do.ki Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 02:43 A dlaczego ersatz? Czy używa się ich jakoś inaczej Czy działają gorzej? Link Zgłoś
crannmer Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 06:47 do.ki napisał: > Czy działają gorzej? Jak sie nie zmienia biegow osobiscie, lecz robi to automat, to przerwy na wysprzeglenia i zmiany biegu denerwuja, nawet jak sa wzglednie krotkie. W skrzyniach zmieniajacych przelozenie pod obciazeniem tych przerw nie ma. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 09:09 a steptronic jaką jest skrzynią? Są wyczuwalne momenty zmiany przełożenia ale ta skrzynia to chyba hydrokinetyczna jest... Czyli wg. twojej definicji; pełny automat a jednak moment zmiany biegu jest wyczuwalny choć na tyle jest on krótki, że nie denerwuje.. Link Zgłoś
crannmer Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 10:27 swan_ganz napisał: > a steptronic jaką jest skrzynią? Najczesciej planetarna z hydorokinetyka. Bo steptronic czy tiptronic to okreslenia marketingowe odnoszace sie wlasciwie do mozliwosci dodatkowego recznego sterowania zmiana biegow, a nie do rodzaju skrzyni. > Są wyczuwalne momenty zmiany przełożenia ale > ta skrzynia to chyba hydrokinetyczna jest... Czyli wg. twojej definicji; pełny > automat a jednak moment zmiany biegu jest wyczuwalny choć na tyle jest on krótk > i, że nie denerwuje.. Nie czytasz dokaldnie. Ja nic nie pisalem o wyczuwalnosci zmiany biegow. Ja pisalem o czasie wysprzeglenia, przerwy w napedzaniu samochodu. W skrzyniach zautomatyzowanych z jednym sprzeglem taki moment musi z przyczyn konstrukcyjnych byc. One nie zmieniaja biegu pod obciazeniem. W skrzyniach planetarnych, DSG i bezstopniowych (i kilku innych) przerwy w napedzaniu samochodu nie ma, bo one zmieniaja przelozenia bez wysprzeglenia. Zmiana przyspieszenia podczas zmiany biegu wynika tylko ze zmiany czynnego przelozenia skrzyni, a nie z dodatkowego czasowego rozlaczenia ukladu przeniesienia napedu. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Pytanie do automatowców 12.02.15, 13:13 jako jeden z nielicznych jeżdzę na raz allroadem z automatem i accordem manualem i jak piszę (nieraz) że manual daje frajdę a skrzynia - nawet zajebista odbiera połowę życia a auta to wszyscy się mnie czepiają :-( JEDYNYM autem w którym tego nie widziałem była trójka BMW 328 z ośmiobiegowym automatem (hydrokinetycznym o dziwo a nie dwusprzęgłówka), ale pracował niesamowicie szybko a oprogramowanie dosłownie odczytywało intencje... Pewnie takie czy lepsze skrzynie są w porsche, może w silniejszych jaguarach... jeep Link Zgłoś
carnivore69 Re: Pytanie do automatowców 12.02.15, 13:32 Ktora opcje masz ustawiona w tym allroadzie? Wczoraj kolega sie zwierzal, ze umknal wymuszajacemu pierwszenstwo tylko dlatego, ze przed pewnym skrzyzowaniem z kiepska widocznoscia jak zawsze wybral ustawienie 'sport' (ktore rzekomo odczytalo intencje rownie dobrze jak 8-biegowka bmw, z ktorej Twoim opisem sie zgadam). No, ale wtedy - tez rzekomo - pali jak smok. Pzdr. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Pytanie do automatowców 12.02.15, 14:21 ja mam wersję 233 KM tiptronic i tej skrzyni bardzo daleko do BMW niestety.... jeep Link Zgłoś
carnivore69 Re: Pytanie do automatowców 12.02.15, 16:16 Wiem tylko, ze on ma rocznik 2011 (lato) i trzy litry. Pzdr. Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Pytanie do automatowców 12.02.15, 17:48 W Audi zestawien napedow jest sporo, jezdzilem q5 diesel + s-tronic 7b. i benz. + tipronik 8b (sama skrzynia to chyba ta sama konstrukcja co w BMW), przewagi dwusprzeglowej nie zauwazylem. Ps ile masz biegow w allroadzie? Link Zgłoś
swan_ganz Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 09:13 ta sama skrzynia to chyba ta sama konstrukcja co w BMW jako użytkownik i jednego i drugiego zdecydowanie się z tobą nie zgodzę.. Jestem tylko konsumentem a nie fascynatem technicznych rozwiązań (szczerze mówiąc w ogóle mnie to nie interesuje) ale jako konsument widzę (a raczej czuję..) duża różnicę między step tronikiem a tip tronikiem.. Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 10:10 A z ciekawości, napisz w jakich konkretnie modelach? Link Zgłoś
crannmer Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 10:37 swan_ganz napisał: > różnicę między step tronikiem a tip tronikiem.. I jedne i druge sa AFAIK od ZF. Samo okreslenie marketingowe "Steptronic" vs. "Tiptronic" nic nie mowi o konkretnie uzytej generacji i wersji (z liczba biegow i oprogramowaniem wlacznie). Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 10:47 Tak jest en.wikipedia.org/wiki/ZF_8HP_transmission Ale oprogramowanie różne, nawet w obrębie jednego modelu. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że jedna skrzynia mogą działać różnie w zależności od kierowcy, w trybie adaptacyjnym. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 11:27 Ps ile masz biegow w allroadzie? ------- ja mam sześć co do BMW producent ten sam - ZF ale BMW zupełnie inaczej oprogramowuje skrzynię.. Różnica jest ewidentna dla każdego kto prowadził oba auta i nie jest tylko kosmetyczna. W audi skrzynia troszkę szarpie, ma kłopoty z redukcją i jest.... no powiedzmy - jak 20 la temu.. W BMW na małym i średnim gazie skrzynia działa jak bezstopniowa, a na dużym gazie - trzyma obroty, ciągnie a w czasie redukcji masz wrażenie międzygazu :-) (wiem, że nie dosłownie ale taki jest efekt) I W BMW ewidentnie dostosowuje się do dynamiki jazdy. jeep Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 12:21 Ok, ja twierdzę, na podstawie własnego doświadczenia, że skrzynia 8b ZF 8HP w BMW (116i F20) nie działa lepiej niż skrzynia 8b ZF 8HP w Audi Q5 (2.0 TFSI 225KM), czy 8b ZF 8HP w Jeepie Grand Cherokee. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Pytanie do automatowców 14.02.15, 11:32 ja też mam sześć biegów; i w moim aucie (Q7) i w aucie córki (BMW 320 xd coupe) i jeśli wykonał je ten sam producent to nie wiem co BMW z nimi dodatkowo robi ale we własnych autach daje lepszy produkt niż Audi... Link Zgłoś
nfplakto Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 12:54 Jesli 233 KM, to to jest C6, produkowane do 2008 roku z ZF 6HP z szescioma biegami. To nie obecna osmiobiegowka z BMW. Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 13:06 no jasne tyle czy nowsza skrzynia w a6 jest dużo lepsza? pewnie lepsza ale i tak nie tak dobra jak w BMW (jak mieli 6 biegów to też było lepiej :-) jeep Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 13:23 W nowych odmianach A6 tiptronic występuje tylko z dieslem >300KM. Poza tym skrzynie dwusprzegłowe s-tronic. Link Zgłoś
nazimno To wyjatkowo szkodliwe. Juz Ci napisali. 12.02.15, 17:19 Zobacz sobie podrecznik, to zrozumiesz, dlaczego tak jest. www.natef.org/NATEF/media/NATEFMedia/VW%20Files/DSG-SSP.pdf Masz 6 czy 7 przelozen? Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: To wyjatkowo szkodliwe. Juz Ci napisali. 13.02.15, 09:07 Tragedii pewnie nie ma, bo jakby była, to by gaz nie działał przy naciśniętym hamulcu (jak w gokartach :)) - realizacja takiej funkcji to żaden problem. Szybsze zużycie na pewno występuje. ps W S3 z s-tronic jest tryb "launch control" - przycisk + gaz + hamulec (zdaje się, że obroty zatrzymują się na 4tys.) i wio. Link Zgłoś
crannmer Re: To wyjatkowo szkodliwe. Juz Ci napisali. 13.02.15, 10:32 duze_a_male_d_duze_m napisał: > by gaz nie działał przy naciśniętym hamulcu (jak w gokartach :)) W gokartach, ktorymi jezdzilem, nacisniecie hamulca w niczym nie wplywalo na dzialanie pedalu gazu. > ps W S3 z s-tronic jest tryb "launch control" - przycisk + gaz + hamulec (zdaje > się, że obroty zatrzymują się na 4tys.) i wio. Wybor tego trybu mowi skrzyni, ze ma mimo wcisnietego gazu nie zwierac sprzegla, puki hamulec jest wcisniety. Pytanie, czy w normalnym trybie tez tak dziala. Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: To wyjatkowo szkodliwe. Juz Ci napisali. 13.02.15, 10:43 crannmer napisał: > W gokartach, ktorymi jezdzilem, nacisniecie hamulca w niczym nie wplywalo na dz > ialanie pedalu gazu. Jeździłem gokartami "dla ludu" i tak jest. > Wybor tego trybu mowi skrzyni, ze ma mimo wcisnietego gazu nie zwierac sprzegla > , puki hamulec jest wcisniety. Pytanie, czy w normalnym trybie tez tak dziala. normalnie w s-tronic jak trzymasz hamulec lewą nogą i dodasz gazu sprzęgło zaczyna przekazywać część momentu. Link Zgłoś
schweppes1 Dobra, przyznam się. 13.02.15, 10:14 Naoglądałem się tego i zacząłem zastanawiać, czy w samochodzie dla plebsu też da radę coś takiego zrobić :D Link Zgłoś
crannmer Re: Dobra, przyznam się. 13.02.15, 10:34 schweppes1 napisał: > Naoglądałem się A slowka-klucza "launch control" podczas ogladania nie zauwazyles? Link Zgłoś
bimota Re: Pytanie do automatowców 13.02.15, 12:11 TU SAME AUTOMATY... DO GLOSOWANIA NA PO... Link Zgłoś
xvqqvx Nie polecam www.oponydowozkow.pl - denna firma 14.02.15, 15:40 Nie polecam dennej firmy z kretynami spamerami. Link Zgłoś