marekggg 25.05.15, 01:50 bedzie Prawie (i) Sprawiedliwie? bo prezes nie lubi fotoradarow... i cwaniakowanie na drodze bedzie dozwolone i przywrocone. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Duda 25.05.15, 11:44 prezes to ma bardzo duży problem, on nie zniesie konkurencji na własnym podwórku i co teraz zrobić? zaraz sie okaże że wyhodował węza na mymłonie i pojawi sie nowy wróg :) Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Duda 25.05.15, 11:54 Wymowne jest to że Duda nie podziękował prezesowi, i to co powiedział Kurski. Oni nie liczyli na wygraną. Może być ciekawie i może się okazać że Duda się teraz odetnie od całej swojej partii. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Duda 25.05.15, 11:58 dokładnie tak osmielam sie pomysleć że wygrana jest prezesowi bardzo nie na rekę... i od wczoraj martwi sie co z tego wyjdzie. Pojawia sie nowy leader, młodszy, bardziej stojący na ziemi, zmiany w Pisie na horyzoncie :) Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Duda 25.05.15, 12:05 Raczej się mylicie. Prezes jest wybitnym taktykiem i zwyczajnie użył Dudy jako dźwignię do powrotu partii do przywództwa w parlamencie. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Duda 25.05.15, 12:25 Ale zauwaz, ze to Kurski i Szydlo musza szybko medialnie przywracac pozycje Prezesa... Duda milczy i ma mojego plusa (nie bylo "melduje wykonanie zadania", co mi dalo w pysk jako wyborcy w 2005)... Wiem, ze sie ludze, ale jakby tak na stale schowac Macierewicza, Kaczynskiego i dorzucic do nich Ziobre i Kurskiego, to sam pewnie bym na nich zaglosowal ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Duda 25.05.15, 13:04 i Pawłowicz, nie zapomnij o Pawłowicz! pożyjemy zobaczymy. Zobaczymy jak sie wykręca z obietnic oczywiscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Duda 26.05.15, 09:41 trypel napisał: > Zobaczymy jak sie wykręca z obietnic oczywiscie :) Słońce Peru nie obiecywało? Jest już tak fajnie, że wolało zostawić cały ten syf i zostać dużym misiem w Brukseli (za taśmami u Sowy). Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Duda 26.05.15, 10:19 trypel 25.05.15, 13:04 napisał: > Zobaczymy jak sie wykręca z obietnic oczywiscie :) to nie twój tekst? Moja odpowiedź była komentarzem, że nie tylko Duda coś tam obiecywał. Ma znakomite wzorce Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Duda 26.05.15, 11:42 Ale co ma jedno do drugieo? Znaczy wszystko będzie OK, ze Duda naobiecywal i nic bo inni tez sa zli? Już się tłumaczenie zaczyna??? Wali mnie co inni. Doda naobiecywal, dUda został wybrany niech się z tego rozlicza a nie tłumaczenie, ze PO tez było zle. Ludzie nie głosowali na to ze by tez było zle (tylko z PiS) tylko żeby było lepiej, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Duda 27.05.15, 07:35 galtomone napisał: > Duda naobiecywal i nic bo inni tez sa zli? > Już się tłumaczenie zaczyna??? jeśli zarzucasz mi brak obiektywizmu, to sam bądź bezstronny i rozlicz obiecanki Słońca Peru i Gafy Bula. Bo dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Duda 27.05.15, 11:19 No wlasnei ludzie rozliczyli... glosujac nie na Bula... a na jesieni rozlicza PO... Myslisz, ze jakby spelnil razem z Tuskiem obietnice to ktokolwiek chcialby glosowac na Dude? Problem w tym, ze nie wynika z tego nic bo miast jednych obiecujacych i nic nie robiacych beda drudzy... Lepiej tez raczej nie bedzie, bo jak tamci choc obiecywali jakies reformy i ciecia przywilejow (czego nie zrobili) to Ci nowi/starzy z PiSu obiecuja tylko nowe przywileje i wydatki... Zaraz mi sie zacznie poprawiac... a to 500zl na drugie dziecko co miesiac, a to kredyt w CHF bede splacac po kursie z dnia wyplaty przez bank itd itp... juz sie doczekac nie moge... Tusk mi nigdy takich rzeczy nie obiecal ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Duda 26.05.15, 13:28 Myślisz ze wzorcem dla Dudy jest PO? No to zajebista zmiana ekipy :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Duda 26.05.15, 07:07 Tez tak mysle. Jarek nie jest durniem. On wie, ze dla niego to najprawdopodobniej ostatnie wybory, ktore musi wygrac. Urodzil sie w 1949 r. wiec dzis ma 66 lat.... za chwile bedzie 70 I chocby z tego powodu (+ ZDROWIE) nastepna kadencja w sejmie juz pewna nie jest. PiS ma szanse na zwycieztwo I Jarek chce byc premierem, miec realna wladze.... A duda bedzie potrzebowac stabilnej wikszosci w pierwszej kadencji jesli chce myslec o reelekcji. Myzianie sie ze wszystkimi mu tego nie da, bo Jarek moze go odciac od kasy....I w wyborach za 4 lata wystawic kogos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
po_matador Re: Duda 26.05.15, 00:31 Duda nie zaatakuje prezesa i nie da powodu aby prezes jego atakował. Konflikt między obu panami byłby dla nich śmiertelnie niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: Duda 25.05.15, 16:01 Fotoradarów to sobie można nie lubić będąc w opozycji. Idę o zakład, że gdy dojdzie do władzy, szybko je polubi. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na swoje... 25.05.15, 19:50 ...obietnice wyborcze? Jak do koryta dorwie się brat Lecha, zawsze dziewica na jesieni, to będzie trzeba część z tych wyborczych gruszek na wierzbie sfinansować, żeby nie stracić resztek wiarygodności. Pytanie tylko skąd weźmie pieniądze na sfinansowanie tych fanaberii. Wiesz skąd? Bo ja aż za dobrze wiem skąd. Wyciągnie się jeszcze tęższą lagę "do poprawiania bezpieczeństwa" i nakaże służbom regularne łupienie podróżnych na rogatkach. Kiedyś było to domeną zbójów i rozbójnika Rumcajsa z Żacholeckiego lasu... ale państwo nie znosi konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na swoje... 25.05.15, 20:09 tak jakoś smiesznie nikt nigdy nie bał na poważnie tych obiecanek. przypomnijcie se chłopaki te podatki 15 PROCENT. dochodowy vat i coś tam jeszczcze. acha-sympatyczne bło hasełko TANIE PAŃSTWO. i co? i jajco.!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Powiesz, że ponad 8 milionów... 25.05.15, 20:15 ...świadomie zagłosowała na kłamcę? Chcieliście Polski no to ją macie! Skumbrie w tomacie, skumbrie w tomacie, skumbrie w tomacie, pstrąg! Odpowiedz Link Zgłoś
po_matador Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 00:35 Ale tak było. Bujdy Dudy nie mają żadnego znaczenia, ludowi chodziło o przepędzenie nienawistnej mordy Komorowskiego i sekundującej mu PO-wskiej hołoty. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 07:10 Bo tacy madrzy jestesmy. Kraj (moze wolno) ale idzie do przodu. Kryzys nas specjalnie nie dotknal a patrzac na kraje w europie mglo byc bardzo marnie. Nikt nam specjalnie nie brudzil. poslka miala coraz mocniejsza pozycje w EU - bo na miejscu Tuska, to na pewno paru innych cicaloby sie znalezc... I co? I zacznyamy to wszystko zmieniac .... Na co? Tego niekt nie wie.... Za dobrze nam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 09:30 Kraj idzie do przodu bo musi iść, nie zależnie kto by rządził to kasa z UE spowodowała by że kraj by się rozwijał. Większość inwestycji jest przecież współfinansowana przez UE. Ten znowu z tym kryzysem. Nie dotknął chyba tylko elit politycznych i najbogatszych bo całą masę polaków którym zamiast etatów zmieniono umowy na śmieciówki, ludzi których zwolniono z pracy bo kryzys jednak dotknął. Skoro u nas było lepiej niż na zachodzie to czemu ludzie dalej wyjeżdżali a nie wracali do Polski? Jaką silniejsza pozycje?Nikt się z nami nie liczył, nie liczy i nie będzie liczył, a to że Tuska wybrana na tak wysokie stanowisko?Przypadek?Nie sądzę ale nie pewno nie ma to nic wspólnego z pozycją Polski w UE. Przestań łykać to co mówią w TVN i w piszą w GW. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 09:38 KASA Z UNII POWODUJE JEDYNIE ZADLUZENIE.... I KTO TU WYPOMINA INNYM LYKANIE PROPOAGANDY... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 10:02 only_the_godfather napisał: > Ten znowu z tym kryzysem. No bo jest to fakt. Chcesz zaprzeczac rzeczywistosci? Prosze bardzo... nie wiem tylko po co sie oszukiwac. > Nie dotknął chyba tylko elit politycznych i najbogats > zych bo całą masę polaków którym zamiast etatów zmieniono umowy na śmieciówki, > ludzi których zwolniono z pracy bo kryzys jednak dotknął. Po pierwsze to nie prawda, bo do najbogatszych jest mi rownie daleko co na Marsa. Bezrobocie w PL z powodu kryzysu nie zmienilo sie jakos drastycznie. Oczywiscie mozna sie klocic o metody statystyczne, czy kto jest bezrobotny ale fakt pozostaje faktem - moglo byc znacznie, ZNACZNIE gorze gdyby dotknelo nas to co Hiszpanie, Portugalie czy Grecje. Po drugie, lepsza smieciowka (co kolwiek to jest - o tym za chwile) czy wogole brak pracy? Po trzecie - o co chodzi z tymi smieciowkami?????? Przez 6 lat LEGALNEJ pracy w UK mialem (jak wiekszosc moich znajomych) usna umowe z pracodawca. I nic wiecej nie potrzebowalem! Okreslilismy liczbe godzin pracy, pensje I tyle. Co mi wiecej potrzeba??? Wazne, zeby od tej umowy pracodawca zaplacil co sie nalezy - w zakresie ubiezpieczenia zdrowotnego I emerytalnego. Jedyna rzecz, ktora ponad to mnie interesuje to okres wypowiedzenia (platnego). I tyle. Oczywiscie nie twierdze, ze w PL jest super, bo jak mniem po przez umowy smieciowe rozumiemy te od ktorych pracodawca nie odprowadza zadnych skladek - tak, pod tym wzgledem nalezy je wszystkie zrownac. Tyle, ze wysokosc skladek (I tu sie mogl popisac DUDA albo Komorowski) powinna byc liczona jak podatek (do pewnej kwoty). By oplacalo sie leganie podpisac tez umowe na 100 zl. Ae to tez tyczy sie prowadzenia biznesu. Zarobiles na poczatku 100 - placisz od 100, zarobisz za 3 lata million zplacisz od wyzszej kwoty. Ale z tym nigdy zadna wladza nic nie zrobila wiec o co placz nagle teraz. Duda zreszta tez nic sensownego w tym zakresie nie obiecywal, poza tym ze wszystkim da... Znow wracamy zreszta do podtsawowej kwestii, nie da sie specjalnie modyfikowac tylko Polskiej gospodarki (sposobu zatrudniania) nie odnoszac tego do calej EU - przestanmy wreszcie myslec tylko o swoim kraju bo tak sie nie da!!!! Zaden z Was nie wyjezdza nigdy z argumentami, ze co mnie obchodzi Płock, jak to u mnie w Koziej Wolce jest tak czy śmak. Jakos miasta w obrebie jednego kraju nie chcą się od siebie izolować. Podobnie musi być w EU. Problem braku pracy dla młodych to nie jest problem PL tylko EU bo zmagają się z nim wszyscy, Problem uciekającego kapitału jeśli chodzi o podatki, to nie jest problem PL tylko EU. W zasadzie każdy (wlacznie z umowami smieciowymi - w UK nazywają się ZERO hours - tak, pracodawca podpisuje umowę z pracownikiem na ZERO godzin w miesiącu!!!) jest problemem przynajmniej konytnentu. Banki, korporacje, podatki, praca.... I wszelkie rozwiązania krajowe, będą rozwiązaniami na krotka mete. Podobnie jak kwestia wojny na ukrainie. Im bardziej intergalna czescia UE będziemy tym wieksz enasze bezpieczenswo. Dzis gdyby chcieli nam zabrać jakiś miasto na wschodzie, które od lat JEST CZESCIA kraju to byśmy nie dali. Wiec stanmy się taka sama, istotna czescia UE - a PiSem, który chce bronic naszej suwerenności raczej nie ma na to większych szans, podobnie jak na przyłączenie się do USA. > Skoro u nas było lepi > ej niż na zachodzie to czemu ludzie dalej wyjeżdżali a nie wracali do Polski? Zadales pytanie jak mój 5 letni syn. Nie sadze, ze jesteś glupi jak male dziecko, wiec potraktuje to jako czysta manipulacje. A czy mowi ci w tym zakresie cos roznica poziomu zycia generalnie??? My ich gonimy a nie jesteśmy im rowni. ZatemCHoc nam (wolniej) roslo a im spadalo to i tak statystycznie poziom zycia jest na zachodzie wyższy. Stad nie osiedlają się tu Niemcy czy hiszpanie. To chyba naprawdę oczywiste pytanie było.... Ale jednocześnie nasz wolny rozwój oznaczal mniejsze lub brak podwyżek, czy brak odczucia (subiektywnego!!!) ze jest nam lepiej. Zas na zachodzie oznaczal obniżenie poziomu zycia. Rezygnacje z dwóch aut, na rzecz jednego. Wakacje przez tydzień a nie dwa i nie na Karaibach tylko nad morzem srodziemnym, itp. Z ich p. widzenia to jednak spora zmiana na gorsze. Być może (tego się nie dowiemy) gdyby nie kryzys rozijalibysmy się jeszcze szybciej i może trochę tego wzrostu PKB splyneloby na dol. Ja nie zaprzeczam, ze z tym jest zle. Ale tez zawsze byo z tym zle. Polski kapitalizm od samego początku (bo się tworzy) jest dużo bardziej drapieżny i bezwzględny niż zachodni. Ale tam miał on czas na to by dojrzej - przynajmniej w części spraw. Bo prywatny (nie korporacja) pracodawaca dużo bardziej docenia pracnownika niż u nas. Ale na takie mizany potrzeba czasu i zmiany w ludziach a nie rządu. > J > aką silniejsza pozycje?Nikt się z nami nie liczył, nie liczy i nie będzie liczy > ł, a to że Tuska wybrana na tak wysokie stanowisko?Przypadek?Nie sądzę ale nie > pewno nie ma to nic wspólnego z pozycją Polski w UE. A z czym???? Oczywiście, ze się z nami licza. Na tyle ile liczyc się powinni. Nie od razu Rzym zbudowano. Ale wspolpraca PL z Nimcami i Francja była naprawdę dobra. Kto wie, czy gdyby nie to Francuzi już dawno nie dostarczyliby mistrali Ruskim? Nie można się stawiac okoniem i do zachodu i do wschodu - a tak to ostatnio było (za czasów Fotygi). Jak nas nikt nie będzie lubil to się nami nikt przjmowac specjalnie nie będzie... i tak tez to wtedy było. > Przestań łykać to co mówią w TVN i w piszą w GW. Widzisz... ja czytam (oglądam) także zachodnie zrodla, stad nie zadaje bezrefleksyjnie tak idiotycznych pytan, dlaczego skoro u nas było tak dobrze w kryzysie to się Niemcy masowo do nas nie przprowadzali. Wiec może ty przestan bezrefleksyjniewszystko lykac i zastanow się jak faktycznie działa pansto , swiat i zycie. Co teraz duda, kaze polskim pracodwacom być dobrymi dla pracownikow??? :-) Bankom kaze obnizyc ceny na kredyty czy za prowadzenie kont i naliczy im podatek od tego co zarabiają? Hipermarkety obciąży pdatkim obrotowym (obiecal w pierwszej debacie) ale zakaz podnoszenia cen? Będą sprawdzać walizki czy się kasy nie wywozi a przelewy wyższe niż 1000 euro z granice zostaną zakazane? No... i przecież nie checemy pracować do smieci... to może na emeryture już od 50 r. zycia??? Od razu by bezrobocie spadlo :-) Bo przecież bezrobocie jest przez emerytow! Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 10:30 galtomone napisał: > Oczywiście, ze się z nami licza to propaganda i chciejstwo Kraśki, Lisa i Kuźniara. Czytałem niedawno wypowiedź Bieńkowskiej (tej od "ale jaja" i 6 tys. pensji dla idiotów), w której przyznała że traktują nas tam w UE bardzo protekcjonalnie (coś jak my Ukrainę) i wierzą w białe niedźwiedzie na ulicach Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 11:22 Acha... czyli jak nam nie pasuje - to tym od Lemingow nie wierzysz. Ale jak zgadza się to z twoja wizja swiata to wierzysz. A prawda lezy jak zwykle po srodku ... z tym ze jednak wskazuje na to, ze byle czym w EU nie jesteśmy. I tak, stanowiska Polakow w instytucjach EU to potwierdzając. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 16:32 chłopie, ty masz cierpliwość. Wchodzisz w nudne szczegóły. A przecież jest tragicznie i winny jest System. Duda załatwi. Cuda :) Musimy sobie czasem dupy odmrozić i nie ma chyba na to lekarstwa. Dobrze że to Duda a nie całkiem Kaczyński. Jest prawnikiem, nie jest oszołomem, mam nadzieję że zbyt dużo nie napsuje. Co do obiecanek to nie spełni bo PO przeszkadza itd, poradzi sobie z łatwością. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 19:48 wujaszek_joe napisał: > chłopie, ty masz cierpliwość. No, sam się dziwie ;-) Niby oczywiste rzeczy a trzeba tlumaczyc :-) > Wchodzisz w nudne szczegóły. No bo bez nich wychodzą populistyczne bzdury. Typu załatwimy banki, hipermarkety i smieciowki biedzie raj. Ja jestem za - tylko nie pisze się na ponoszenie konsekwencji! > A przecież jest tragicznie i winny jest System. No tak, ale... A). Przt tak skomplikowanym swiatowym systemie zaleznosci (i wsumie braku dobrej woli w roznych krajach) loalnie to sobie można pogwizadac. B). przeciętny obywatel dowolnego kraju nie chce sluchac prawdy, ze nie da się tego wszystkoego zmienić z dnia na dzień, nie wyzynajac w pien polowy ludzkości i przy okazji zmieniając całkowicie system ekonomiczny swiata - czy tez, - bardziej zwiazane z naszym podworkiem ze nie ma znaczenia kto rzadzi, bo ani PO, ani PiS, ani Kukiz ani ktokolwiek inny nie wyda z kasy 100 jak dostaje 5 A przynajmniej nie zrobi tego jeśli nie chce zakopać kraju kilka lat później - nie ma balangi na kredyt w obecnym systemie. Predzej czy później rachunek trzeba zaplacic. > Duda załatwi. Cuda :) No wlasnie... chyab na to sporo osob liczy myslac, ze Duda czy kukiz czy ktokolwiek inny dokona ZMIANY - czyli ze w piątek będzie zle... ale po weekendzie od podniedzialku już będzie super. Drobne, male zmiany, małymi krokami, czasem nie popularne, często subiektynie dla kogos krzywdzące (bo ktoś straci prace, zapłaci większy podatek, itp.) dadza zmiane na lepsze. Jak nie to to tylko rewolucja, ale znow bez pewności, ze ci co zaczna to będą faktycznie wygrani... > Musimy sobie czasem dupy odmrozić i nie ma chyba na to lekarstwa. Chyba nie ma.... >Dobrze że to Duda a nie całkiem Kaczyński. Jest prawnikiem, nie jest oszołomem, mam nadzieję > że zbyt dużo nie napsuje. Czy ja wiem.... Szczerze.. to chyba wolabym Jarka jako Prezydenta z w miare rozsądnym sjemem i rzadem niż odwrotnie.. Prezydent nie wiele może - w najgorszym wypadku będą się z nas smiac.... a rząd... oj, tu może być znaczenie gorzej szczególnie gdy sejm będzie tylko glosowal na TAK > Co do obiecanek to nie spełni bo PO przeszkadza itd, poradzi sobie z łatwością. Zaprzysierzony będzie w sierpniu, wybory we wrześniu. Jak PiS będzie mieć większość to by spelnic oczekiwania narodu (bo konurs rozdawnictwa i obiecanek dopiero się zacznie) to może być roznie. A potem zamiast isc wolno naprzód, ajk się opamiętamy będziemy odrabiać straty i splacac dlugi. Chyba, ze nie będą mieć większość. Naprawde licze na to, ze lewica się pozbiera, bo opozycja w sejmie musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 22:31 to jest wszystko na zimno skalkulowane i ciemny lud dostanie jakieś becikowe na odczepnego. na resztę nie pozwoli nagle odkryty tragiczny stan państwa. Obsadzą stanowiska swoimi ciamajdami, zaczną jakieś szaleństwa i tyle. zmarnowane lata. Tyle że dziś jest niewiele lepiej. Kopacz skupiła się na trwaniu,w ogóle druga kadencja PO jest słaba. Choć przy następcach to przejdą do historii jako odpowiedzialni politycy.. musi pojawić się coś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 27.05.15, 07:40 galtomone napisał: > byle czym w EU nie jesteśmy. > I tak, stanowiska Polakow w instytucjach EU to potwierdzając. każde państwo UE ma jakis etat w tych instytucjach. Stanowisko Bieńkowskiej, to zdaje się, komisarz d/s lotów kosmicznych, więc raczej obciach niż przejaw szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 27.05.15, 08:47 No... ale Tusk I Buzek to nie sprzataczki. Jakby nie patrzec jest znacznie lepiej w tym zakresie niz bylo I takze w tym zakresie PL idzie do przodu. Trudno zeby od razu dali nam 100% stanowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 09:32 galtomone napisał: > Kraj (moze wolno) ale idzie do przodu bo zwiększa się PKB? To tylko zapis księgowy. Jeśli szwedzka firma wybuduje nam drogę i wystawi za to fakturę, my idziemy do przodu (bo wzrasta PKB), ale kasa idzie do Szwecji. Nam (np. gminie) zostaje do spłacenia kredyt za połowę wartości inwestycji (UE nie płaci za całość). >patrzac na kraje w europie mglo byc bardzo marnie. biedni Belgowie i Holendrzy. Muszą ciągnąć te swoje przyczepy na Lazurowe Wybrzeże. Pewnie nie stać ich na hotel Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 10:17 jestklawo napisała: > bo zwiększa się PKB? To tylko zapis księgowy. Nie tylko PKB. Ale tak jest to jeden ze wskaznikow. Tyle, ze ni da się go bezpośrednio odnieść do każdego Kowlaskiego czy Nowaka. > Jeśli szwedzka firma wybuduje nam drogę i wystawi za to fakturę, my idziemy > do przodu (bo wzrasta PKB), ale kasa idzie do Szwecji. Nam (np. gminie) zos > taje do spłacenia kredyt za połowę wartości inwestycji (UE nie płaci za całość) > . Oraz droga przy której mogą powstać kolejne firmy bo teraz będą wstanie obsluzyc klientów do których wcześniej, bez drogi dojechać się nie dalo. Powstana miejsca pracy, podobnie przy budowie drogi... tak to działa na całym swiecie. Nie tylko w PL. Nikt normalny (o ile może) nie inwestuje swoich pieniędzy tylko cudze!!!! Solorz Plusa za własne oszczednosci kupil i z własnych zyskow go splaca? Buffet inwestuje swoje prywatne pieniądze? Gimna sama na wybudowanie drogi by nie miała i trudno tez chyba wymagac od szwedzkie firmy, by za wlasna kase (czy kredyt) wybudowala droge w Pcimiu dolnym, po której będzie można "za darmo" jedzic. Wiec może torche rozsądku w tym wszystkim... > >patrzac na kraje w europie mglo byc bardzo marnie. > > biedni Belgowie i Holendrzy. Muszą ciągnąć te swoje przyczepy na Lazurowe Wybrz > eże. Pewnie nie stać ich na hotel No... biorac od wage, ze przed kryzysem stać ich było na jezdzenie poza europe to ewidentenie stopa zyciowa im się obnizyla. Chyba oczywistym jest, ze kryzys doknal zachod i nas na innym poziomie bogactwa??? Czy nie oczywiste??? A skoro tak, to nadal stać ich na więcej niż nas. Ale chyba uczicwie byłoby tez napisac, ze gdyby nasze PKB zaczelobyc ujemne to na pewno bardziej odczulibyśmy slowo kryzys i kraj jako taki marzylby o sytuacji, która przezylismy czyli z niewielkim ale jednak wzrostem. Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 10:43 galtomone napisał: > Ale tak jest to jeden ze wskaznikow. Tyle, ze ni da się go bezpo > średnio odnieść do każdego Kowlaskiego czy Nowaka. to może podaj jakiś wskaźnik świadczący że "Kraj (moze wolno) ale idzie do przodu", który da się "bezpośrednio odnieść do każdego Kowlaskiego czy Nowaka". >Powstana miejsca pracy, podobnie przy budowie drogi teoretycznie tak, ale to nie dotyczy PL zegarmistrza Nowaka. Polscy podwykonawcy nawet nie polizali pieniędzy za swoja pracę > Nikt normalny (o ile może) nie inwestuje swoich pieniędzy tylko cudze!!!! > Solorz Plusa za własne oszczednosci kupil i z własnych zyskow go splaca? > Buffet inwestuje swoje prywatne pieniądze? oni zainwestowali kredyt w dochodowe (w założeniu) biznesy). Jak polska gmina zdoła spłacić kredyt wziety tylko po to, żeby w statystykach pokazać "absorpcję środków z UE"? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 26.05.15, 11:36 jestklawo napisała: > galtomone napisał: > > > Ale tak jest to jeden ze wskaznikow. Tyle, ze ni da się go bezpo > > średnio odnieść do każdego Kowlaskiego czy Nowaka. > > to może podaj jakiś wskaźnik świadczący że "Kraj (moze wolno) ale idzie do p > rzodu", który da się "bezpośrednio odnieść do każdego Kowlaskiego czy Nowak > a". Dobrze wiesz, ze najbardziej ogolnym jest PKB, ale podobnie jak ze srednia statystyczna... trzeba z tym uważa. Tzn inaczej - PKB dokładnie swiadczy o tym, ze kraj idzie do prozdu co nie musi być roznoznacze z faktem, ze Nowakowi zyje się lepiej. Ba, często może zyc mu się gorzej... Ale chyba domyślasz się, ze kwestie wskaznikow stattstycznych sa bardzo zlozone. Tak czy siak, Panstwo jako calosc ma się ekonomicznie coraz lepiej. Ale faktycznie (qubek tez o tym pisal) powinnismy się pochyic nad tym by w miare możliwości wszyscy mogli ten wzrost odczowac. Z tym nikt nie dyskutuje Problemem sa proponowane metody. I tu nie ma zgody. Przykladem może być becikowe - kolejna pozycja która sporo kosztuje a trdnu uznac ze sa (chyba ze w zakresie przyznawania cos się mienilo - swoje dostalm 6 lat temu) dobrze wydawane. Wiec zdecyduj się... o co ci chodzi. Czy chcesz rozmawiać ogolnie o kondycji kraju - czy idzie do przodu czy nie, czy tez o tym jak się zyje ludziom - ale tu trzeba się skupic na konkretnych grupach społecznych a dla każdej powody mogą być inne/ rozne i do tego nie zależne od PKB. Bo przecież gdy PKB rosnie dynamicznie czyli (generalizując) więcej ludzi może więcej wydac, to szewcom (naprawiajacym buty) zyje się coraz gorzej - prawda? > >Powstana miejsca pracy, podobnie przy budowie drogi > > teoretycznie tak, ale to nie dotyczy PL zegarmistrza Nowaka. Polscy podwykonawc > y nawet nie polizali pieniędzy za swoja pracę Pi pierwsze nie wierze, ze żaden i w każdej sytuacji! Po drugie, sa mechanizmy, które sprawiają, ze także firma w której pracuje musi podwykonawcom placic - bo kolejne faktury nie zostaną zapłacone. Po trzecie, tez czasem nie dostajemy kasy - ryzyko prowadzenia biznesu po prostu takiej jest a dwa, ze do podpisywania złych umow mojego szefa nikt nie przymusza . Po trzecie znam dziesiątki sytuacji, gdy to polski kapital, za polska inwestycje, nie zpalacil polskim podwykonwacom - i co? > > Nikt normalny (o ile może) nie inwestuje swoich pieniędzy tylko cudze!!!! > > > Solorz Plusa za własne oszczednosci kupil i z własnych zyskow go splaca? > > Buffet inwestuje swoje prywatne pieniądze? > > oni zainwestowali kredyt w dochodowe (w założeniu) biznesy). Jak polska gmina z > doła spłacić kredyt wziety tylko po to, żeby w statystykach pokazać "absorpcję > środków z UE"? Zadenj gmienie nie wolno wiac takiego kredytu. Zreszta tez zadnej gminy nikt nie zmusza do budowy drogi czy oczyszczalni sciekow, naprawy chodnikow, czy inwestycji w szpital. A jednak gminy po przez władze wybrane przez mieszkancow chcą robic takie rzeczy i tak rozwijać swoje iejscowosci. Przeciez do przyjmowania srodkow z EU nikt nie zmusza podobnie jak wybierania wspomnianej frmy ze Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 27.05.15, 07:54 galtomone napisał: > najbardziej ogolnym jest PKB, ale podobnie jak ze srednia stat > ystyczna... trzeba z tym uważa. więc wrócilismy do punktu wyjścia > PKB dokładnie swiadczy o tym, ze kraj idzie do prozdu to niezupełnie tak. PKB jest tylko zapisem ksiegowym w komputerze, który oprócz statystyki nie ma wpływu na nic. W skrócie to suma wszystkich legalnych transakcji zawartych na terenie kraju. Na PKB ogromny wpływ ma nasz eksport (faktury wystawiają producenci na terenie Polski) maszyn i chemii. Tyle tylko że te maszyny i ta chemia nie są polskie, a korzyść z naszego PKB mają USA i UE i to one idą do przodu, a nie my. Dopiero na trzecim miejscu jest eksport rolny i to sa jedyne zauważalne i realne pieniądze (dodatnie saldo w 2014 roku: 6 mld euro), które maja wpływ na rozwój Polski. I oczywiście ludu pracującego miast i wsi > Przeciez do przyjmowania srodkow z EU nikt nie zmusza formalnie nie, ale to miło mieć w sprawozdaniach "absorpcję środków z UE" i np. ocieplać rudery, które rozpadną się zanim to ocieplenie zacznie przynosić oszczędności Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 27.05.15, 08:49 No nie wiem... ja tam widze sporo zmian na lepsze dzieki srodkom z EU. Chocby np. droby fakt, ze nie musze juz kupowac mineralnej, bo mam wreszcie dobra wode w kranie. Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Powiesz, że ponad 8 milionów... 27.05.15, 08:56 > mam wreszcie dobra wode w kranie. :) ja tez, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na swoje... 25.05.15, 20:44 będzie trzeba część z tych wyborczych gruszek na wierzbie sfinansować, żeby nie stracić resztek wiarygodności. W PRZECIWIENSTWIE DO PO, KTORA NIE TYLO NIE MUSI SPELNIAC OBIECANEK, ALE NAWET MOZE ZROBIC DOKLADNIE ODWROTNIE NIZ NAOBIECYWALA, A I TAK MOZE LICZYC NA GLOSY OBYWATELI... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na swoje... 25.05.15, 21:30 I po co ta histeria? Nic strasznego się nie stało. Zmiana władzy to naturalna kolej rzeczy. Szczególnie kiedy władza jest słaba. Czy nowa będzie lepsza? Pożyjemy zobaczymy. Choć osobiście watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na swoje... 25.05.15, 22:03 Widzisz - to samo mówiono w 1933 roku u naszych sąsiadów :) Szczerze mówiąc - bardzo boję się populizmu PiS. Ciężko pracowałem by być tu, gdzie jestem, by mieć to co mam i widmo bezmyślnego rozdawania wszystkiego gołodupcom średnio mi odpowiada. Godzę się na wyrównywanie szans społecznych, na zmuszanie pracodawców do uczciwszego dzielenia się wzrostem gospodarczym z pracownikami (bo to w tej dziedzinie Polska za rządów liberalnej gospodarczo PO ma solidne braki). Nie godzę się na tani populizm i rozdawnictwo. Jestem socjaldemokratą a nie narodowym socjalistą i narodowych socjalistów po prostu się boję! Więc wybacz - to nie histeria, to po prostu reakcja obronna. Mam też wystarczającą wiedzę z zakresu demografii, by wiedzieć że jakakolwiek obniżka wieku emerytalnego (to tylko przykład populistycznych haseł Dudy) była w tym kraju możliwa bez sprowadzenia , w ciągu najbliższej dekady, przynajmniej kilku milionów par rąk do pracy... sami już nie tylu "nowych obywateli" (słowa imć Zagłoby) nie naciupciamy, na to czas minął w latach 90-tych. Nie życzę też sobie, by z moich podatków szły pieniądze na finansowanie górnikom "piętnastek", "szesnastek" czy "siedemnastek" za fedrowanie (głównie strat)... tylko dlatego, że jeden Duda drugiemu Dudzie to obiecał (a akurat można założyć, że jak już od ćwierć wieku przez kolejne rządy, tak i teraz po raz kolejny będzie to obietnica spełniona) Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 25.05.15, 22:32 Zapomniałeś wspomnieć o akcyzie na paliwo - czy przypadkiem nie jest zbyt niska? Kierowcy to taka niezawodna, dojna krowa, mogą się odrobinę dorzucić. Najlepiej wypatrzeć taki moment kiedy ropa naftowa lub dolar pójdą trochę w dół to wówczas podwyżka akcyzy przemknie niemalże niezauważona. Rada gratis. Nie ma za co. Również coś czuje w kościach, że od jesieni zacznie się intensywne zbieranie kaski na realizację różnych ochłapów socjalnych. Jedyna nadzieja, że jakiś ich potencjalny koalicjant typu Korwin czy Kukiz zacznie im tu rzucać kłody pod nogi. Ale w tego ostatniego akurat wątpię. Idą ciekawe czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 25.05.15, 22:38 A kiedy obecna władza olala górnictwo przez 8 lat nie miałeś reakcji obronnej? Kiedy obecna władza olewala przez 8 lat resztę miałeś reakcje obronną? Ludzie znudzili się straszeniem pisem. Mają tego dość. Nie można przez 8 lat jechać na jednej z granej płycie. Czy nowa wladza po wyborach parlamentarnych zmieni kraj w krainę mlekiem i miodem płynąca? Wątpię. Juz zresztą o tym pisałem nauczony lokalnym doświadczeniem. Czy będzie gorzej? Też wątpię. Będziemy klepac stara bide. A może się mylę i nowa władza weźmie się za banki, korpo i innych złodziei. Może będą bardziej liberalni gospodarczo niż obecna władza. Zobaczymy. A porównanie do 33 roku jednak niestosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 25.05.15, 22:51 Po damski wuj mi reakcja obronna na "olanie górnictwa"? Mieszkam na Lubelszczyźnie... tu Górnictwo (przez duże "G" bo nie sterowane przez związki zawodowe) miało się przez 7,5 roku dobrze. Do wprowadzenia populistycznych działań, mających na celu uspokojenie przepłacanych słono działaczy ze śląska. Nie, na bogacenie się spółki Lubelski Węgiel, na otwieranie nowych pokładów, na otwarcie nowego pola (właściwie to nowa kopalnia) reakcji obronnej nie miałem. Wybacz. Powinienem się zrzucić na czternastki dla wydobywających trzy razy drożej górników ze Śląska (a czekaj... właśnie to, do kufy nędzy zrobiłem dzięki rządowi z PO). Ja jestem znudzony PO i przerażony PiS-em. Boli mnie to, że poza pajacem Palikotem nie mam na kogo głosować. Jaką ty chcesz starą biedę klepać? Ja mam dwie średnie krajowe z okładem, żona ponad średnią. Ja już, tu i teraz, jestem syty i skłonny podzielić się z innymi... byle nie bezmyślnie. I nie z bardziej (i niezasłużenie) sytymi, kosztem tych najbardziej potrzebujących. Banki złodziejami? Bo co? Bo bogatym kredyty we Frankach dawały - rozczulasz. Korporacje? Żona pracuje w jednej z nich... wilk nie wygląda tak źle od środka... powiem więcej - pracuje dużo mniej niż ja, martwiąc się o dziesięć razy mniej rzeczy niż te, o które ja muszę się martwić. Tego, że będą gospodarczo bardziej liberalni bym się nie obawiał. Taniego populizmu się boję. Co do porównania do 1933 roku - gdyby myślenie nie bolało, uznałbyś je za ze wszech miar stosowne. Jedynie doświadczenie tamtych lat dzieli desperatów i kryptofaszystów pokroju Macierewicza, Pawłowiczowej, Kaczyńskiego, Sobeckiej od tego, czym naziści wsławili się wkrótce potem. Śmiem bowiem twierdzić, że mentalność (a zwłaszcza poglądy geopolityczne) już nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 25.05.15, 23:09 Gdyby myślenie nie bolało powiadasz? Zastosuj wiec ta rade z łaski swojej do siebie. Górnictwo przez wiele lat miało się dobrze bo ceny węgla były inne. I olali to górnictwo bo zgadzał się cyferki. A teraz liberalna platforma i tak dala pieniądze dla górników. A Bogdanka to prawda ma się dobrze. Również ze względów geologicznych. Banki, korporacje wyprowadzają zyski za granicę. Ale jest super bo masz w średnie krajowe. Jesteś syty wiec i inni tacy są. A jak nie są to ich wina. Przecież nikt nie każe im pracować za 1300 miesięcznie. Mogą zmienić pracę lub wziąć kredyt. A tak rozczulam bo korpo od wewnątrz nie wygląda tak źle. Ale zawsze łatwo rzucić ze inni są faszystami. Jaki rzeczowy argument. Taka reakcja obronna. Chyba na klauzulę ws. unikania opodatkowania. Ale to nie pis chce to wprowadzić. Tylko liberalna platforma. Ta sama liberalna sprzeciwiała się zapisowi o rozstrzyganiu wątpliwości na korzyść podatnika. Liberalizm ze hej. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 25.05.15, 23:36 Bogdanka ma się źle. Po ostatnich dopłatach spadła poniżej rentowności i generuje (przez ostatnie miesiące) straty. Bo dotowany węgiel ze Śląska jest tańszy niż wydobywany 3 razy taniej węgiel z Lubelszczyzny. Co do wyprowadzania zysków za granicę - każdy wyprowadza zyski za granicę, gdy mu się to opłaca. Jestem syty, więc i inni przy odrobinie starań tacy być mogą. Reszcie trzeba zaś pomóc... ale nie, do kufy nędzy darmozjadom-węglokopom ze Śląska. Największą przewiną PO i poprzednich rządów jest to, że za realnym wzrostem gospodarczym nie poszedł realny wzrost płac. Bo to, że ktoś dostaje 1300 złotych (lub mniej) za pełen etat pracy wartej (średnio) ponad dwa razy więcej jest największą hańbą tego systemu. Korporacje mają ludzką twarz. Tego nie zmienisz. Może nie wszystkie, może tylko ta, w której pracuje moja małżonka (choć w to akurat wątpię). Na pewno współtworzą obecny krajobraz gospodarczy i nie ma co się na nie, a priori, wypinać. Co do zmiany pracy lub wzięcia kredytu - nikt nie broni. Mam kuzyna ze średnim zawodowym, który zarabia porównywalnie do mnie... po prostu jest dobry w tym co robi i lubi to. Gdyby miał wyższe poparte kilkoma podyplomówkami (jak ja) to pewnie zarabiałby dwa razy tyle co ja. A czy mam prawo kogoś, kto dzieli naród na lepszych i gorszych nazywać faszystą? Uważam, że tak. Po tym, co widziałem w wykonaniu stronnictwa politycznego pana Dudy (zwanego, w dość nieudanym dowcipie "Prawem i Sprawiedliwością") mam (a przynajmniej tak uważam) prawo zwać ich faszystami. I - nigdy, przenigdy, nie deklarowałem się jako fan platformy. Imputowanie mi bezwarunkowej przychylności dla tej formacji politycznej w warunkach pozbawienia mnie prawa do uprzedniej lobotomii prewencyjnej uważam za niehumanitarne :P Jak już tu powyżej stwierdziłem - jestem socjaldemokratą, a nie kretynem, na PO nie głosowałem w żadnych z wyborów parlamentarnych i w jedynie dwóch turach wyborów prezydenckich (w drugiej turze Tusk-Kaczyński w roku 2005 oraz Komorowski-Kaczyński w 2010 roku). Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 07:44 Nie chodzi o to jaka twarz maja korpo. Chodzi o to ze wyprowadzaja zyski, o to ze sa traktowani lepiej niz mniejsze podmioty. Ludzie glosowali na Dude mie dlatego ze wierza w te obietnice ale dlatego ze maja dosc rzadow po. Ze maja dosc mowienia im ze sami sobie winni ze zarabiaja 1300 ma smieciowce. Dlatego ze widac ze po stracila kontakt z rzeczywistoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 23:11 Korporacje mają taką samą mordę wszędzie. Ale nie wszystkie są do cna złe. Co do wyprowadzania zysków - z tym walczy się stawkami CIT a nie nacjonalizacją banków. Duda nic o obniżaniu stawek CIT nie mówił. Mówi o jakimś "uruchamianiu biliona 400 miliardów na inwestycje" (cytaty za andrzejduda.pl). Ja też mam dość rządów PO. Nigdy nie głosowałem na PO w wyborach parlamentarnych! Co do bycia samemu sobie winnym zarabiania 1300 na śmieciówce - sam zarabiałem niewiele więcej 10 lat temu. Też na śmieciówce. Wziąłem dupę w troki, pojechałem się lekko "odkuć", zrobiłem podyplomówki, uprawnienia, założyłem firmę (i przez pierwsze 2-3 lata nadal klepałem biedę)... teraz mam się jak pączuś w masełku po tej dekadzie. Za 1300 bym powiek nie podniósł. Ale kosztowało mnie to sporo wyrzeczeń, a przede wszystkim bardzo dużo pracy. Ostatnią "niedzielę niepracującą" przed tą przedwczoraj miałem... w lutym. Zapierniczam jak mały robocik z nadzieją na to, że coś mi to da. Wybór populistów-urawniłowców z PiS to najlepsza metoda na to, by skłonić mnie do zwolnienia obrotów... do otwarcia browara i stwierdzenia "pier..lę, nie robię". Bo skoro chcą zabierać bogatym by dawać biednym, to w pierwszej kolejności polecę ja, "bogaty" podług kategorii statystycznych. Co do utraty przez władzę z PO kontaktu z rzeczywistością - pełna zgoda. Wpierdzielając kalmary za nasze podatki zapomnieli, kto w demokracji jest suwerenem, i teraz suweren (ku ich szczeremu zaskoczeniu, wynikającemu z faktu, że się za suwerena uważali) pokazał im brzydkiego "faka". Ale ze zwycięstwa Dudy się nie cieszę. Cieszyłbym się z prezydenta Palikota albo Biedronia... no ile można wybierać prawicę non-stop w jednym kraju? Nawet SLD wystawiło w tych wyborach konserwatywną ekstremę. To samo Konstanty Ildefons Gałczyński widział w drugiej RP. Stąd moja analogia do "Skumbrii w tomacie" gdzieś tu już wykorzystana. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 11:22 qqbek napisał: > Korporacje mają taką samą mordę wszędzie. Ale nie wszystkie są do cna złe. Nie twierdzę że są złe. > Co do wyprowadzania zysków - z tym walczy się stawkami CIT a nie nacjonalizacją > banków. Nie twierdzę że należy nacjonalizować banki. > Duda nic o obniżaniu stawek CIT nie mówił. Mówi o jakimś "uruchamianiu biliona > 400 miliardów na inwestycje" (cytaty za andrzejduda.pl). Nawet nie wczytywałem się w jego propozycje. Wystarczyła mi wypowiedź w tv o jakimś narodowym programie budownictwa. I co chwila eksperci specjaliści. > Ale ze zwycięstwa Dudy się nie cieszę. Ja też. Jest mi to obojętne. > Cieszyłbym się z prezydenta Palikota albo Biedronia Było by mi to równie obojętne. Nie ma znaczenia kto pilnuje żyrandola. Plus palikota zwyczajnie nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
boomslang99 Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 16:29 Heh Jestem bardziej czytelnikiem niż pismakiem tego forum i trudno mi się oprzeć wrażeniu, że niektórzy tutaj mylą forum z programem typu rolnik szuka żony. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 07:31 samspade napisał: > Górnictwo przez wiele lat miało się dobrze bo ceny węgla były inne. I olali to > górnictwo bo zgadzał się cyferki. A teraz liberalna platforma i tak dala pienią > dze dla górników. Masz racje... ale kto robil dym z powodu pierwszego planu zwiazanego z zakmnieciem czesci kopaln? Bo mnie sie wydaje, ze to PiS (obiecujac gornikom prosperite za twoje pieniadze) grozil prawie rewolucja.... > Banki, korporacje wyprowadzają zyski za granicę. No I??? Robia tak na calym swiecie. Zatem problem mozna rozwiazac tylko razem z innymi, ale PiS z UE sie nie lubi... Podatek? Porsze bardzo, banki nadal beda wyprowadzac kase... a podatek zaplacisz ty I ja. Piszesz o bankach I korporacjach... "polskie" firmy robia dokladnie to samo - Plus/Polsat, LPP zeby daleko nie szukac... I nie jest to tylko nasza domena.... Kazdy chce placic jak najmniej. Robienie w tym zakresie czegos w jednym krarju - czy obiecywanie ludziom ze tu rozwiazemy problem jesy po prostu klmastwem. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 09:40 A czemu trzeba robić z innymi? Robią tak na całym świecie? Niech świat się martwi. Wielka Brytania tez nie lubi się z UE i tragedii z tego powodu nie ma. Nie ma żadnego obowiązku żeby lubić UE. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 09:47 UE się prędzej czy później (w moim mniemaniu prędzej) rozpadnie. trzeba tylko jednego polityka z jajami który swój kraj z tego eurokołchozu wyprowadzi. Dalej zacznie się efekt domina. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 10:23 W obecnej formie EU jest dalek aod tego jak miałem nadzieje, ze bedze wygladac kiedy tworzyla się w latach 90tych. Faktycznie, za dużo regulacji, za dużo biurokracji, za dużo pierdul, za mało głębszej integracji. Ale tez żaden z krajów nie chce oddac ciagle kawalka. Trudno być razem będąc osobno. Zas w globalenej gospodarce bycie osobno to bycie na przegranej pozycji względem silniejszych gospodarek. Gwarantuje Ci, ze Rosjanie czy Chinczycy o niczym innm nie marza niż o tym by się EU rozpadla i by z każdym krajem moc rozmawiać osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 10:20 Coz... az nie wiemc o ci odpowiedzieć. Nie wiem czy tak mało wiesz o swicie, czy sobie ze mnie zartujesz teraz. Ale żeby Cie nie obrazić...poczytaj może jak działa swiat i zastanow się jak zate można go zmieniac oraz jak wielka potega będziemy w izolacji (jako przykład nich posluzy ci Rosja). Ja zacznie się odpływ kapitału, odpływ inwestycji (bo przciez niech swiat się martwi, my se damy rade).... to (nie majac ropy i innych ważnych bogactw które maja Rosjanie) jak długo sobie damy rade sami? Proszę... wprowadzmy samodzielnie ostre dla banków, korporacji, dużych firm prawa.... tylko co zrobimy z tymi wszystkimi ludzmi których ni zwolnią jak się wyniosą (bo będą mieli gdzie, bo nie chcesz dzialac wspólnie z innymi krajami).? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 13:19 A kto mówi o izolacji, wprowadzaniu ostrych praw? Niech wprowadza podatek obrotowy. Do tego nie potrzeba zgody świata. Niech uszczelnia system podatkowy. Do tego tez nie potrzeba zgody świata. Do zmniejszenia wydatków, likwidacji agencji agencyjek tez nie potrzeba zgody świata. Jeżeli wprowadzenie takich rozwiązań oznacza izolacje to cóż.... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 13:41 samspade napisał: > Niech wprowadza podatek obrot > owy. Do tego nie potrzeba zgody świata. Masz 100% racji w zakresie zgody. Nie wiem tylko czy wzrost cen detalicznych cie ucieszy, bo chyba nie sadzisz, ze podatek ten zostanie zapłacony przez hipermarket ? :-) > Niech uszczelnia system podatkowy. Do > tego tez nie potrzeba zgody świata. Jasne :-) Fajnie jest napisac takie supr haslo. Sam bije Ci brawo bo to swietny pomyl... człowiek się az dziwi, ze nie tylko u nas ale i w innych krajach nikt na tak proste i oczywiste rozwiązanie problemu nie wpadl. Może zatem zechcesz uchylić rąbka tajemnicy i napiszesz jeszcze jak? :-) > Do zmniejszenia wydatków Których, na co? Bo to dość istote, w switle tego, ze PiS i Duda raczej obiecują zwiększenie wydatków... >, likwidacji agenc > ji agencyjek tez nie potrzeba zgody świata. Acha... A co zlego jest w agencjach. Czyli jak prowadzisz firme i od czasu do czasu potrzebujes więcej rak do pracy to albo będziesz musial ich szukac sam albo nikogo nie zatrudnisz??? Zabysmy się dobrze zrozumieli. Obecny system zatrudniania pracowników agencji w części firm to faktycznie patologia. 100%. Ale nie sa temu winne agencje czy tez nie fakt ze istnieją a do dupy napisane praw pracy... którego zmienić się nie da bo lament podnoszą związki zawodowe zanim jeszcze wiadomo o co chodzi (z jednej strony) albo organizacje pracodawców (z drugiej). Wiec to co mam yobecnie to kompromis jednych i drugich... Ale zamykanie agencji przyniesie więcej szkody niż pożytku bo takie firmy tez sa na rynku potrzebne. Moja kolezanka od wielu lat pracuje wlasnie przez agencje i w zyciu by tej pracy na etat nie zamienila. Kiedy potrzebuje pracować więcej to pracuje a jak ma ochote na wyjazd to jedzie na wakacje. Ale tez jest odpowiednio oplacana. Ona się tak zartudnia bo cce a nie musi. A ja zatrudniają nie z powodu obcicnania (sztucznego kosztów)tylko z faktyczniej potrzeby np. zastępstwa pracownika. Zatem sama w sobie agencja to nie czyste zlo - tak samo jak noz. Skoro ludzie się dzgaja to zakazmy produkcji, używania i posiadania nozy? > Jeżeli wprowadzenie takich rozwiązań oznacza izolacje to cóż.... Przypomnij sobie lata Pani Fotygi .... a to tez jeszcze izolacja nie była. Ale takie glosy na skrajniej praowucy się pojawiają, ze sami powinnismy się izolować i zdaje się o tym pisales - ze sami sobie damy rade. No to ja ci mowie, ze nie damy. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 20:43 galtomone napisał: > Masz 100% racji w zakresie zgody. Nie wiem tylko czy wzrost cen detalicznych ci > e ucieszy, A o ile większy będzie ten wzrost? > > Do zmniejszenia wydatków > > Których, na co? Napisałem niżej między innymi agencje agencyjki delegatury. Ogólnie szanowanie publicznego pieniądza. > Bo to dość istote, w switle tego, ze PiS i Duda raczej obiecują > zwiększenie wydatków... A co ja rzecznik pis i dudy? > >, likwidacji agenc > > ji agencyjek tez nie potrzeba zgody świata. > > Acha... A co zlego jest w agencjach. Czyli jak prowadzisz firme i od czasu do c > zasu potrzebujes więcej rak do pracy to albo będziesz musial ich szukac sam alb > o nikogo nie zatrudnisz??? Nie o takie agencje chodziło? Skąd ten pomysł? Przecież to nie są agencje utrzymywane za publiczne pieniądze. Chodziło o agencje modernizacji płyt wiórowych i tego typu. > Skoro ludzie się dzgaja to zakazmy produkcji, używania i posiadania nozy? ????? > > Jeżeli wprowadzenie takich rozwiązań oznacza izolacje to cóż.... > > Przypomnij sobie lata Pani Fotygi .... a to tez jeszcze izolacja nie była. Ale > takie glosy na skrajniej praowucy się pojawiają, ze sami powinnismy się izolowa > ć i zdaje się o tym pisales - ze sami sobie damy rade. W którym miejscu napisałem że mamy się izolować i ze sami damy sobie radę? Bo nie przypominam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 07:25 samspade napisał: > A o ile większy będzie ten wzrost? Pije z ekspresu a nie parzona wiec ciężko wrozyc, ale na pewno w takiej kwocie by wyrownac straty związane z wysokoscia podatku ewentualnie by przy okazji podbic marze. Już pisałem przecież. Nie czytales? > Napisałem niżej między innymi agencje agencyjki delegatury. Ogólnie szanowanie > publicznego pieniądza. Aaaa te agencje. No... niby czemu teraz mieliby je likwidować, skoro ci sami ludzie w latach 05-07 tylko obsadili je swoimi ludzmi. Zwariowales??? :-) Toz te stanowiska to karta przetargowa dla własnych działaczy. I to się tyczy każdej partii. > Nie o takie agencje chodziło? Nieporozumienie. > W którym miejscu napisałem że mamy się izolować i ze sami damy sobie radę? Bo n > ie przypominam sobie. No to ta cie zrozumialem. Temat staje się jalowy, wiec nie chce mi się szukac wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 07:28 Ratowanie tylkow na stolkach samorzadowych: www.m.prw.pl/articles/view/42859/robcie-tak-dalej-poranny-przeglad-prasy Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 11:28 Ceny poszły by do góry bardziej a może nie. W każdym razie dziwi mnie czemu nie ma pomysłów podatku obrotowego. Bo co najmniej śmieszne jest że że duże koncerny płacą grosze. Koncern by nie uciekły. Szkoda zysków. Nie ma znaczenia zagraniczne czy polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 12:11 Pomysly sa, ale naszczescie nikt ich w zucie na razie nie wprowadzil. Gwarantuje ci, ze rowno (jesli nie ciut wiecej) o wysokosc podatku obrotowego wzrosna ceny detaliczne. Na koniec dnia nie zaplaci go siec tylko my. To przeciez jasne I oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 12:50 My juz płacimy. Większymi podatkami, niższa kwota wolna od podatku itp. Klauzulą o unikaniu opodatkowania, wytycznymi o minimalnej skuteczności kontroli skarbowych. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Tak tyka licznik dlugo w PLN: 27.05.15, 12:54 www.nationaldebtclocks.org/debtclock/poland Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Wszystkim rosnie? 27.05.15, 13:33 www.nationaldebtclocks.org/debtclock/hungary - bo cudownym wegrom tez.... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 13:28 Ty... moglbys rozmawiać ze mna po ludzku bo traci się sens. Jak ze zdania, ze kolejny podatek, obrotowy zapłaci konsument wyciagnales wniosek, ze teraz nic nie plaicmy i laskawie mnie o tym informujesz. Co ma jedno z drugim wspólnego??? Owszem!!! Placimy już w ch podatkow - chvesz klejnego? Bo ja nie, Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 13:38 Co ma jedno z drugim wspólnego? Pytasz się serio czy tylko żartujesz? I kto mówi o kolejnym podatku? Problem jest w całym systemie. Jest on do dupy. Duzi, bogaci unikają płacenia a ze ktoś płacić musi to płacą mali. Nie wiem czemu duże firmy nie miały by płacić podatku od przychodu, obrotowego czy coś w tym stylu? Zamiast dochodowego bo okazuje się ze często to instytucje charytatywne. Nie wiem czemu to zwykli ludzie maja płacić a ci duzi nie. Bo duzi mają pieniądze na omijanie systemu. Nie wiem czemu tego nie zmieniać. Nie wiem czemu mamy się cieszyć ze jesteśmy zielona wyspą. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 16:48 samspade napisał: > Nie wiem czemu duże firmy nie miały by płac > ić podatku od przychodu, obrotowego czy coś w tym stylu? Dobrzy by bylo zamiast uzywac populistycznych hasel zaczac wiedziec o czym sie pisze. ZObacz czym sie rozni podatek dochodwy od obrotowego I zobacz kto REALNIE placi ten drugi. To raz, Reformowanie systemu podatekowego (by bogaci placili wiecej) po pierwsze sprawi, ze bogaci sie z kasa wyniosa (robili tak zawsze, w kazdym kraju I robia tak juz u nas), nawet jak sie nie wyniosa to w skali kraju ich dodatkowa danina I tak nie sprawi, ze biedni nie beda biedni. A po drugie jesli reforma ma polegac na dokladaniu nowych podatkow I do tego durnych (jak wspomany obrotowy, ktory pieknie na papierze wyglada.... "no bo Tesco mialo X mld zl obrotu to niech placi") jest jeszcze gorsze niz zostawienie tego co jest. Piszac takie bzdury jak napisales w poprzednim poscie + stawiac obok siebie podatek dochodowy I obrotowy stwierdzam, ze nie masz BLADEGO pojecia o czym piszesz. Czym innym jest uszczelnanie system podatkowego - a to najlepiej robic po gruntownej reformie (takze polityczne EU), bo jej obecna forma to idiotyczna - jestesmy razem, mamy wspolna walute ale wszystko inne osobno - I nie ma szans sie sprawdzic co juz widac. Albo EU sie rozsypie - a my (kraje) zaczniemy sie miedzy soba "szarpac" I kazde mocarstwo bedzie moglo dowolnie grac jednymi przeciwko drugim, albo faktycznie chcemy tworzyc wspolna Europe. Z jednym rzadem, jedna polityka zagraniczna, wolna I demokratyczna. > Zamiast dochodowego b > o okazuje się ze często to instytucje charytatywne. I co zmieni wprowadzenie podatku obrotowego poza faktem ze w 100% zostanie przerzucony na konsumenta??? Zreszta nie chce wiedziec. Wszysto co mialem w temacie do powiedzienia, powiedzialem. Nie moja rola jest cie przkonywac, ze sie mylisz. Daj borze, zebysmys sie nie musieli przkonac do czego prowadza takie populistyczne hasla. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 18:28 Moze i nie mam bladego pojęcia. Ale ty tez nie. Powielasz "madrosci" ze firmy się wyniosą. Jasne. Same zrezygnują z milionowych zysków. Lepiej tatry mac obecna sytuacje. Gdzie duzi nie płacą a od małych wymaga się płacenia. Bo ktoś płacić musi. Masz rację co miałeś powiedzieć powiedziałeś. Powinniśmy się wyginac dalej i pytać czy dostatecznej gładko w nas wchodzą. Bo inaczej uciekna. Prawdę mówią. Państwo kolonialne. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 28.05.15, 06:58 Zamiast pisac banialuki "Gdzie duzi nie płacą a od małych wymaga się płacenia." - zobacz ile firmy zaplacily I od jakich kwot. Co nie znaczy, ze system nie ma dziur I firmy (I LUDZIE!!!) nie usiluja splacic jak najmniej. Jeszcz raz - czym innym jest uszczelnianie czym innym dokladanie kolejnych. Faktycznie, z Rosji )najcjonalizacja I brak mozliwosci czeso zabrania zyskow za ganice) nikt sie nie wyniosl. Powiedz mni... jak otworzysz sklep w pciumiu dolnym, warzywniak... I tab bedziesz mogl wydac kase.... to na cholere ci ten sklep, skoro ty mieszkasz w gdansku a kolejna firme (za te pieniadze) chcialbys otworzyc pod dreznem? Ale najwazniejsze - czego albo udajesz, ze nie widzisz albo faktycznie nie rozumiesz to to, ze to nie firmy placa wiekszosc podatkow tylko TY!!! Zawsze! Wiec jak dolozysz im jeszcze 1 czy 5 to I tak zaplacisz go ty w cenie produktu czy uslugi. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 09:46 Fajnie że Twoja żona pracuje w takiej super korporacji, ja jednak z swojego doświadczenia prace w korporacji wspominam najgorzej. To już lepiej miałem u polskiego "prywaciarza wyzyskiwacza". U mnie pracownik szczególnie ten niższego szczebla mimo iż praca w dziale finansowym był traktowany jak zwyczajny niewolnik. Problem żeby dostać urlop, problem żeby cokolwiek zaplanować bo przecież szefostwo co dzień zmieniało plany. Sorry to już lepiej miałem w budżetówce. Jak by myślenie nie bolało to wiedziałbyś dlaczego Hitler doszedł do władzy. Hitlera popierali zwykli ludzie którym żyło się coraz gorzej, którzy byli bez pracy i którym wmawiano że przecież jest ok. Jak już doszukujesz się analogii to poszukaj ich też w tej kwestii. Górnictwo?To jest problem znany od czasów rządów SLD jak nie wcześniej, a PO też bała się zrobić z tym porządek i ugięła się pod żądaniami górników. W tej kwestii zachowali się tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone No miejmy nadzieje, ze nie!!! 26.05.15, 07:25 samspade napisał: > A może się mylę i nowa władza weźmie się za banki, korpo i innych złodziei. Ty sie modl zeby tak nie bylo, bo to nie banki zaplaca frycowe tylko ty I ja - jak zawsze. Jakiekowliek zmiany systemu, podatki, ograniczenia, itd... musialby byc robione na szczeblu EU, dla calej Europy, zeby to mialo glebszy sens. A najlepiej by w ramach takiej inicjatywy dodatkowo dogadac sie z USA, Japonia, Chinami, Szwajcaria. Ale to dluga droga... populistyczne bedzie prosciej doj...ac bankom podatek oraz grozic czesci nacjonalizacja (o tym tez Duda mowil w kampanii). Efekt bedzie taki, ze czesc bardziej strachliwych grup sie wycofa (sprzeda swoje banki w PL) a reszta podniesie ceny zeby wyrownac sobie straty wywolane podatekim. Jesli ktokolwiek mysli, ze wlasciciele bankow zarobia mniej to sie grubo myli!!!! Zwykle przy takich podwyzkach na wyrownanie strat bank solidarnie pojda w gore o wiiecej niz trzeba. Wiec bedzie I podatek I wieksze zyski a my za o zaplacimy, Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 26.05.15, 08:59 Juz są wprowadzane wysokie opłaty. A czy cześć "ucieknie"? Droga wolna. Nie lubię tego określenia ale cześć osób ma trochę racji w twierdzeniach ze jesteśmy krajem kolonialnym. Ciągle powtarza się że powinniśmy konkurować kosztami pracy. Tania siła robocza. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 26.05.15, 10:09 samspade napisał: > Juz są wprowadzane wysokie opłaty. A czy cześć "ucieknie"? Droga wolna. Tak??? widze ze lubisz placic 100 zl miesięcznie za ROR - ja nie. > Nie lubię tego określenia ale cześć osób ma trochę racji w twierdzeniach ze jes > teśmy krajem kolonialnym. Ciągle powtarza się że powinniśmy konkurować kosztami > pracy. Tania siła robocza. Ale sami sobie jesteśmy winni!!!! Przyjmujemy taka prace i takie warunki. Jak moja Ukochana Zona szukala pracy i pytana ja o stawke za godzine to kolejna odpowiedzia pracodawcy było... No ale inne biora mniej - to sobie inne zatrudniajcie. I co...? Zatrudniali ja. Nigdy nie była bez pracy. Ja zrobiłem podobnie i tez nie było problemu. Także w PL. Trudno wymagac od innych by nas cenion skoro sami się nie cenimy. Sami nie lubimy kupować najtańszych smieci, ale tak się przedstawiamy pracodawcom. A zawsze będzie tak, ze pracodawca będzie chciał zaplacic jak najmniej i jest w (teoretycznie) mocniejszej pozycji. Ale tylko tak długo jak znajdzie frajerow by pracowali. Nie wszystko da się wyprowadzić do Chin czy Wietnamu, ale to niestety sa znow nie problemy PL czy lokalne co wynikające z modelu gospodarki globalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 26.05.15, 13:25 Widzisz? Raczej "widzisz". Kto mówi o 100 pln za ror? Trzeba skończyć z chodzeniem na paluszkach obok gigantów. Nie uciekna. a co do zarobków to idź to powiedz ludziom zatrudnianym przez agencję na śmieciowki. Ze sami sobie winni. Bo mogli powiedzieć ze chcą zarabiać 2 razy tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 26.05.15, 13:49 samspade napisał: > Widzisz? Raczej "widzisz". Kto mówi o 100 pln za ror? No ja mowie. I to wcale nie jest dużo. Wywal polowe banków z PL to zobaczysz, znacjonalizuj polowe tych co zostana ile zpalacisz za ROR. > Trzeba skończyć z chodzen > iem na paluszkach obok gigantów. Nie uciekna. Chodzenie na paluszkach a nacjonalizacja to nie to samo. Chodzenie na paluszkach a tworzenie ogólnoeuropejskich, systemowych rozwiazan (zamiast lokalnych które można latwo ominąć) to nie to samo. Poza tym pamięta, ze patrząc chociażby na rynek elektorniki użytkowej widać jak bardzo znaczącym rynkiem dla części firm jesteśmy... > a co do zarobków to idź to powiedz ludziom zatrudnianym przez agencję na śmieci > owki. Ze sami sobie winni. Bo mogli powiedzieć ze chcą zarabiać 2 razy tyle. A nie mogli? Stary... każdy jest kowalem swojego losu!!!! Kots zabranial zostać lekarzem czy inżynierem? Było mi zle, spakowałem się i wyjechałem. Teraz chce mieć więcej to pracuje od rana do wieczora w dwóch firmach. Nikt mi nic nie daje. Wrecz przeciwnie. I nie pracuje u siebie na na etacie. Tez moglbym się oburzać, ze mój szef jedzi kolejnym nowym autem a ja od 2008 r miałem jedna podwyzke. I pytac gdzie ten wzrost, itd. Ale ja widze jak wygląda branża w której pracuje, jak na nas ma wypływ gospadarka PL i na swiecie - bo działamy i tu i poza krajem. A ty wszystko upraszczasz i jesteś przkonany, ze twoja wizja to faktyczny model działania swiata i ekonomii. Przyrko mi ale niestety to wszystko nie jest takie proste. I ja chętnie się moim "bogactwem" podzielę, ale w sensowny sposób. Doplacanie do kogos tylko po to by mogl wykonywać niepotrzebna prace nie jest dla mnie sensowne. Dlatego nie podobalo mi się co zrobilo PO. Ale tez nie mam watpilowsci, ze PiS bylby tu lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 26.05.15, 20:15 Przecież nie mówię o wyrzucaniu banków. Nie mowie również o ich nacjonalizcji. A ogolnoeuropejskie rozwiązania to czyste science fiction. Utopia. Nierealne marzenia. Właśnie przez takie mówienie o byciu kowalem własnego losu wygrywa pis. Właśnie przez takie pie...nie mają tak duże poparcie. Ludzie zygaja od słuchania tego bzdetu z telewizji. Na jesieni tez wygra pis. W sumie może i dobrze. Gorzej nie będzie a może cześć osób się otrzasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 27.05.15, 07:30 samspade napisał: > Przecież nie mówię o wyrzucaniu banków. Nie mowie również o ich nacjonalizcji. > > A ogolnoeuropejskie rozwiązania to czyste science fiction. Utopia. Nierealne ma > rzenia. Jak wiele innych w przeszlszlosci - brak niewolnictwa, prawa obiet, malzenstwa gejow w Irlandii,.... Zapytaj w latach 50tych kogos o to czy Europa się kiedyś zjednoczy ja dziś... Zapytaj o to kogos w latach 80tych Jakies marzenia i wizje przyszłości trzeba mieć. I ja się nimi w swoich wyborach kieruje. > Właśnie przez takie mówienie o byciu kowalem własnego losu wygrywa pis. Właśnie > przez takie pie...nie mają tak duże poparcie. Ludzie zygaja od słuchania tego > bzdetu z telewizji. ??? > Na jesieni tez wygra pis. W sumie może i dobrze. Gorzej nie będzie a może cześ > ć osób się otrzasnie. W to raczej nie watpie, bo alternatyw brak a PO się pogubilo. Żeby daleo nie szukac... wyborcza.biz/biznes/1,100896,17989566,Znaki_towarowe_LPP_wracaja_do_Polski__Dobry_PR___.html?biznes=katowice#BoxBizImg LPP nadal leci w kule - ale tego wyborcom nikt nie mowil, ze to nie ze zagraniczne korporacje sa zle, tylko fakt, ze sa takie Cypry, itd... A trudno zagranicznym formom zabronić posiadania form w PL.... Ale czytajmy: "w marcu ubiegłego roku rząd przyjął projekt zmian przepisów podatkowych, które mają zapobiegać nadużyciom." I co??? Gdzie sprawne dalsze decyzje w takich sprawach. polowa ludzi nie wie, ze projekt gotowy, a dwa... co z tego... skoro sobie lezy i czeka na lepsze dni. A już dawno można było klujace ludzi w oczy sprawy choć sprobowac poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 27.05.15, 11:29 Już widzę jak europa staje się tworem z jednym prawe podatkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 27.05.15, 12:14 Juz widze jak Niemcy sie jednocza, juz widze jak bedzie mozna pracowac w UK, juz widze jak dadza murzynom takie prawa jak bialym, juz widze jak bedzie mozna w katolickiej iralandi zawierac jednoplciowe mazenstwa, juz widze jak zalegalizuja marihuana w niektorych stanach, juz widze jak rosja wywola w dzisiejszych czasach wojne,.... Mala wyobraznie masz I malej wiary najwyrazniej jestes. Ja tam ufam, ze europejczycy nie sa idiotami I bedziemy chciec zyc razem I blisko sie bie a nie osobno I odgradzac sie murami, ku uciesze poteg swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 27.05.15, 12:43 Tyle ze to ciągle inne sprawy niż wprowadzenie w 30 krajach jednolitego systemu podatkowego a co za tym idzie systemu wydawania tych pieniędzy. Jak to wprowadzic? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 27.05.15, 13:31 A jak sprawić żeby powstala EU? Musi być wola... kiedyś będzie. Jak ludzie wreszcie sobie uswiadomia, ze problem - młodzi nie maja pracy - to nie jest problem polski, niemiecki czy hiszpański tylko nasz, wspólny, i tylko wspólnie możemy cos z tym zobic... Podobie jak z 1000 innych problemow na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 27.05.15, 13:46 Będzie wola wśród wszystkich krajów członkowskich żeby wprowadzić taki sam system dla wszystkich krajów? Może kiedyś. Ciekawe ile wtedy będzie krajów członków? Do tej pory pozostaje się nam cieszyć i nie narzekać. Zamiast narzekania uciekać. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 27.05.15, 16:50 EU w obecnej formie to jeszcze gora 5 -10 lat. Nie da sie byc zjednocza Europa, ktora nie jest zjednoczona. To fizycznie nie mozliwe I przyklad grecji, wloch hiszpani wlasnie to pokazuje. Co wiecej nie da sie np. wlaczyc ze swiatowym kartelem bankowym inaczej niz tworzac federacje na wzor USA. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 27.05.15, 18:36 Poczekamy zobaczymy co będzie. W UK będzie referendum. Zobaczymy co ugraja dla siebie. A potem pójdą kolejni. Może UE będzie tym czym powinna być. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 28.05.15, 07:03 Referendum w UK ma byc w 2017 - to tez jeszcze nie jeste pewne. Gdyby sie okazalo, ze ryzyko wyjscia z EU jest duze to Cameron sie 3 razy zastanowi, bo dla UK to wclale nie byloby dobre. Szczegolnie, ze UK ma calkiem niezly "deal" w ramach EU oraz tego co placa I co dostaja. Ich glowne uwagi dotycza kwestii zwiazanych z emigrantami... ale to sa takie dyskusje jak u nas wybuchy. Realnie bez znaczenia I obie strosny wiedza, ze to tylko chleb dla malych ludzi. Ot.... po co sie skupiac na problemach gospodarki na ktore UK samodzielnie pracuje, na bankach (City jest przeciez jednym z centrow finansowych swiata. Ale prosciej wszelkie problem zwalic na obcych.... A co do samej EU - wszyscy widza, ze w obecnej formie - tylko (I to nie scisla) unia walutowa to si nie sprawdzi. Zeby daleko nie szukac: www.hbrp.pl/news.php?id=783 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek taki Off-Topic 27.05.15, 00:19 Elektronika użytkowa. Jestem zadowolonym użytkownikiem telefonu Z1 compact, marki Xperia, firmy Sony, czyli jednego z gigantów elektroniki użytkowej. Kupiłem ten telefon w sklepie, za gotówkę (z resztą taki mam zwyczaj -abonament bez kredytu na telefon -telefon kupuje sam). W cywilizowanym świecie producent od miesięcy już udostępnia Androida 5.02 a i 5.1 będzie zaraz dostępny. W bantustanie nadal można o tym pomarzyć. Ja zaktualizuję pewnie za kilka miesięcy. Ci z kredytami na słuchawki za rok. Tak traktują Polskę koncerny elektroniczne. - Ludzie mawiają o nim, że wygląda jak prosię trzy razy ogłuszane... ale to dlatego, że studiował. (B.Hrabal "Bambini di Praga 1947") Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: taki Off-Topic 27.05.15, 07:32 Marudzisz... ;-) Ja mam Taba S8.4, tez ze sklapu i tez bez aktualizacji... ale nikt jeszcze nie dostal, tak producenci się pala do aktualizacji Andka generalnie. Dla wszystkich to koszt i kłopot. A ze dodatkowo z 5.0 były duże problemy częściowo usunięte przez 5.1 to wręcz się ciesz, ze nie dostales. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: taki Off-Topic 27.05.15, 19:16 Marudzę - właśnie ciągnie się 5.1 Jak bym miał z nakładką operatora telefon, to bym sobie jeszcze poczekał :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: taki Off-Topic 28.05.15, 07:05 Moj S8.4 nie wykazuje checi do aktualizacji. Osobiscie mam spore nadzieje, na to ze na W10 (telephony/tablet/laptopy) w sklepie werszcie zaczna sie pojawiac (jak u konkurencji) aplikacje (bo kilku brakuje) I tablet bede mogl zamienic na windowsowy - cala reszta gadzetow jest na Windows + Xbox :-) Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 26.05.15, 09:39 To najlepiej nic nie róbmy i dalej bądźmy murzynami europy i cieszmy się że kolejny zagraniczny koncern buduje w Polsce montownię. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 26.05.15, 10:25 Pewnie, lepiej żeby jej nie wybudowal tylko wybudowal w innym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: No miejmy nadzieje, ze nie!!! 26.05.15, 20:27 MY MAMY ROBIC, A RZAD SIE NIE WTRACAC... Odpowiedz Link Zgłoś
po_matador Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 00:47 Wszystkie wymienione negatywne zjawiska miały miejsce także za rządów PO, zatem PiS wiele więcej tutaj nie sknoci. Obniżenie wieku emerytalnego nie jest żadnym problemem, to jest tylko kwestia porządnego przewietrzenia budżetu i wyrzucenia z niego ogromnej masy sankcjonowanych ustawami wydatków sztywnych. Co do emigrantów to nie sądzę aby ktoś traktował Polskę poważnie jako miejsce do osiedlenia. Nikt ich tutaj nie chce i zanosi się na to, ze jeśli w ogóle się tu pojawią, to zostaną po prostu narzuceni siłą. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 09:34 Uczepiliście się tego wieku emerytalnego a Duda jasno powiedział, że owszem obniży do 65 ale wtedy emerytura będzie niższa jak będziesz pracował do 67 roku. Zwyczajne daje wybór coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 07:19 qqbek napisał: > Szczerze mówiąc - bardzo boję się populizmu PiS. Witaj w klubie! > Ciężko pracowałem by być tu, gdzie jestem, by mieć to co mam i widmo bezmyślneg > o rozdawania wszystkiego gołodupcom średnio mi odpowiada. Dokladnie - to zaczyna smierdziec komunizmem... jak juz wszystko rozdamy I dalej bedzie ch..wo... to zapewne kolejnym pomyslem PiS bedzie (on zreszt sie przebija juz powoli - zeby wszystko bylo polskie - np. banki) bedzie komunistyczne upanstwowienie gospodarki - bankow, przemyslu, moze hipermarketow tez.... bo wtedy bedzie moz tym "sprawiedliwe" sterowac! > Godzę się na wyrównyw > anie szans społecznych, na zmuszanie pracodawców do uczciwszego dzielenia się w > zrostem gospodarczym z pracownikami (bo to w tej dziedzinie Polska za rządów li > beralnej gospodarczo PO ma solidne braki). 100% racji! > Nie godzę się na tani populizm i roz > dawnictwo. Jestem socjaldemokratą a nie narodowym socjalistą i narodowych socja > listów po prostu się boję! A co ja caly czas o PiS pisze, ze to taka prawica jak ja afroamerykanin. To jest partia narodowo-katolicko-socjalistyczna. A ja jestem centrowy... no... moze berdziej centro-lewicowy. > Mam też wystarczającą wiedzę z zakresu demografii, by wiedzieć że jakakolwiek o > bniżka wieku emerytalnego Ale co to Jark obchodzi co bedzie sie dzialo jak on bedzie miec 80 lat? > Nie życzę też sobie, by z moich podatków szły pieniądze na finansowanie górniko > m "piętnastek", "szesnastek" czy "siedemnastek" za fedrowanie (głównie strat).. Miedzy innymi tym przegrala teraz wybory PO. Miala stac twardo na ziemi I sie nie dac zastraszyc... Decyzje dotyczace kopaln... podobnie jak KRUS w koncu ktos bedzie musial podjac a im dluzej czekamy tym wiecej nas to kosztuje. To ja wole mniejsza pensje z podatkow placic zwolnionym gornikom, zeby nic nie robili.... nic doplacac dobezsenspwnej pracy, ktora nas kosztuje jeszcze wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 09:37 Ty się boisz że PiS chce aby część gospodarki czy sektora finansowego była w rękach Polskich?A co w tym złego?To może jednak zróbmy jak chciała PO oddajemy wszystko w ręce obcego kapitału. Stańmy się murzynami europy i tyle. Fajne że ty i qqbek dobrze zarabiacie i wam się powodzi. Ale w tym kraju jest jeszcze cała masa ludzi którzy nie zarabiają pond dwie średnie krajowe tylko zarabiają nieco ponad płace minimalna albo płace minimalną. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 10:36 only_the_godfather napisał: > Ty się boisz że PiS chce aby część gospodarki czy sektora finansowego była w r > ękach Polskich?A co w tym złego? Po pierwsze nazywa się to nacjonalizacja i o ile dobrze pamiętam zle się kojarzy, wszystkim. Po drugie pamiętam jak swietnie były zarzadzane i jak swietnie dzialaly firmy Panstwowe. Po trzecie wszyscy wiemy jaka dojna krowa jest KGHM. Po czwarte jeśli Polskie nie = państwowe to cna nam za roznica, skoro "polskie" firmy robia dokładnie to samo czyli uciekają z kapitalem z PL - wspoamnaine już sztandarowe przykłady ostatniego okresu to LPP czy Plus/Polsat. A tkich firm sa zapewne setki (podobnie zresztą jak obywateli, którzy otwierają fikcyjne jednoosobowe firmy poza granicami PL a pracują to). Po piate uważam, ze taka znacjonalizowana firma będzie kolejnym miejscem do obsadzenia kolesiami i finanowania pratykularnych interesow partii która akurat będzie rzadzic - to nie jest tylko przeciw PiS, to przeciw pomysłowi generalnie. Należy dzialac w ramach EU aby problem unikania opodtkowania, regulacji sektora bankowego, wypływu kapitału czy powstawania nowych miejsc pracy rozwiazac. Po to mamy wspolna europe, żeby tak jak dziś jedzie się z podkarpacia za praca do warszawy mzna było jechać z dowolnego miesjsca w eurpoie do dowolnego miejsaca w Europie. A czy podatek zapłacisz we Wroclawiu, Poznaniu, Kopehnadze czy Barcelonie ne miało znaczenia. Dzis tez przecież mamy gminy bogatsze i iedniejsze... bo fabryka czy cos podobnego tworzy się w miejscu A a nie B. Ale jakos nie slychac by z tego podowu miasta się na siebie obrazaly i chciały izolować. To dokładnie to samo tylko skala inna. > To może jednak zróbmy jak chciała PO oddajemy w > szystko w ręce obcego kapitału. Kapital nie ma narodowoscie, nigdzie na swiecie! Ma tylko wlasnosc. Zawsze sie liczy to kto ma kase i co chce z nia zrobić. > Stańmy się murzynami europy i tyle. Nie da rady, bo to tak nie działa. Czy biedne podkarpackie to polscy murzyni? Tania sila robocza z która się nikt nie liuczy, bez praw??? Ale nie slyszalem, żeby były hasla o tym iż kapital musi być podkarpacki.... bo wlascicielami firm tam działających były gmiy czy województwo. > Fajne że ty i qqbek dobrze zarabiacie i wam się powodzi. Ale w tym kraju jest j > eszcze cała masa ludzi którzy nie zarabiają pond dwie średnie krajowe tylko zar > abiają nieco ponad płace minimalna albo płace minimalną Podonie jak w innych krajach. A to co proponujesz i co pięknie brzmi nacjonalizacja, polski kapital, itd... niestety nie dziala. Jaka jest srednia placa w grupie Polsatu? W LPP?? To przeciez polski kapital!!! Ale prywatny - i ludzie zarabiają tak samo jak w innych nie polski ale prywatnych firmach. Zarabia się więcej tylko w panstowych firmach i to tez nie wszystkich, bo taki PKO jakos sprzątaczkom nie placi 2 razy tyle co PEKAO czy ING... Ciekawe czemu??? Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 11:36 > Kapital nie ma narodowoscie, nigdzie na swiecie! Kolejny delikwent, ktory uwierzyl Leszkowi B. A tymaczasem, nie wiedzac tego, Hollande pojechal zwiedzac Kube w towarzystwie przedstawicieli Pernod Ricard, Accor, Air France, Carrefour i Orange. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 12:18 carnivore69 napisał: > > Kapital nie ma narodowoscie, nigdzie na swiecie! > > Kolejny delikwent, ktory uwierzyl Leszkowi B. To nie kwestia wiary tylko fakt. > A tymaczasem, nie wiedzac tego, Hollande pojechal zwiedzac Kube w towarzystwie > przedstawicieli Pernod Ricard, Accor, Air France, Carrefour i Orange. No I....? Mowimy o kapitale grneralnie czy resztakach spolek z udzialem skarbu panstwa, bo to jedyne, ktore poza kierowaniem sie zyskiem musza jeszcze sluchac politykow (I tu faktycznie capital... a raczej firma) ma narodowosc. Ale takich firm nie jest zbyt wiele.... Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 27.05.15, 17:32 Mowimy o kapitale generalnie, tyle ze w praktyce. W teorii (tej z finansow 101) obaj doskonale wiemy, ze jest jak mowisz. Niemniej polityka gospodarcza na calym swiecie rozgrywa sie przez owe "resztki spolek z udzialem skarbu panstwa" tudziez inne zaprzyjaznione (poprzez rady nadzorcze i inne powiazania) podmioty. Kapital skads sie bierze. To nie drobni ciulacze decyduja o jego strategicznej alokacji, a czesto powiazane w rozny sposob z rzadami panstw firmy i fundusze. Mery Elwro nie zaorali anonimowi inwestorzy maksymalizujacy wartosc swoich udzialow. Rowniez nie oni odcieli finansowanie Malmy. Trasfer zyskow za granice to nie tylko minimalizacja opodatkowania, ale rowniez optymalizacja jego geograficznej struktury (czytaj: placenie podatkow tam, gdzie trzeba). Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 28.05.15, 07:17 Zgadzam sie z tym co napisales. Gdybysmy rozmawiali o naszym potencjalmym narodowym (ciulaczy) potencjale kapitalowym to on ma jak najbardziej narodowosc. Tyle, ze to jak z akcjonariatem - jest rozdrobniony wiec bez realnego glosu w wiekszosci przypadko. Gora mozemy kupowac/bojkotowac zakup marki/firmy. Ale duzy capital, ten o ktory jest awantura, ten nalezacy do 1-5% najbogatszych ludzi, korporacji, bankow (I banksterow) ten narodowosc, granice, rase, kolor skory ma juz dawno gdzies. Ma sie mnorzyc jak najszybciej I przy minimalnym koszcie - nikt realnie nie wie po co ale tak jest. Podrzucalem Samspade taki prosty ale dosc szczery artykulik w zakresie tego przed jaka decyzja jako Europa I ludzie stoimy. Uwazam, ze jest w nim duzo racji. Nie trzeba sie znac namakroekonomii, rynkach kapitalowych, itd... by widziec, (szczegolnie teraz) ze euro zostalo wprowadzone jako wspolna waluta zbyt szybko.... bo powinno byc we wspolnym panstwie a nie roznych panstwach, ktore nadal maja sprzeczne interesy I mozliwosci. Obecnie I tak nadal nalezy chciec wejsc do strefy - bo moze sie uda jednak realnie zjednoczyc Europe. A jesli nie I sie to wszystko rozleci... to I tak koszt w przypadku posiadania waluty narodowej moze byc wiekszy... Bo jak Euro pojdzie na dno... to zlotowka jeszcze glebiej. A tu masz link: www.hbrp.pl/news.php?id=783 Jestem tylko zaszokowany, ze EU tak kiepsko, tak zle sprzedaje te idee I pomysl. Zamiast od lat tlumaczyc ludziom (kopiacy doly francuz, niemiec anglik czy polka specjalnie sie od siebie nie roznia - a ich glossy sa najwazniejsze I jak widac na przykladzie wybrow w roznych krajach ich nastojamy dla wlasnych interesow [tak zreszta byo zawsze] grac najlatwiej - a to wskzujac im imigrantow jako wroga, a to klase srednia, a to zydow, a to gejow, a to wierzacych). I EU zamiast dorzec do tych ludzi I wytlumaczyc im wizje europy - dlaczego bycie razem bedzie dla nas /nich dobre - to traktuje sie nas z buta , z gory zakladajac ze zaglosujemy ZA. Troche EU w tym zakresie (arogancji) diala jak PO u nas. A potem wszyscy sa zdziwienie, ze mimo faktycznie slusznego kierunku (bo wystarczy spojrzec poza UE ile znaczal male panstwa narodowe) ludzie glosuja na skrajana prawice.... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na swoje... 25.05.15, 22:44 Zmiana władzy to naturalna kolej rzeczy JESLI STEROWANIE ODGORNA MOZNA NAZWAC NATURALNYM... JA MYSLE, ZE TROSZKE LEPSZA BEDZIE, GORSZA NA PEWNO NIE... TYLE, ZE JAK NA RAZIE ZMIANA JEST JEDYNIE KOSMETYCZNA. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 25.05.15, 23:09 Ale kto kim steruje? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: A skąd weźmie 250 "dużych baniek" na 26.05.15, 09:34 TAJNE SLUZBY SCENA POLITYCZNA I WAMI... Odpowiedz Link Zgłoś
po_matador Re: Duda 26.05.15, 00:26 Mało prawdopodobne. Do tego trzeba mieć większość w Sejmie a na dodatek przyciska Unia. Nie sądzę, żeby nawet po wygranej na jesieni PiS miał ochotę na starcie z UE. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Dzieki ci Platformo, 26.05.15, 13:58 ze stajesz się coraz bardziej ajk PiS Bis. Będę pamietal o tym we wrześniu! wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17986127,Sejm_nie_zajmie_sie_projektem_SLD_o_zwiazkach_partnerskich_.html#Czolka3Img Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Dzieki ci Platformo, 26.05.15, 16:34 musi się jakieś nowe ugrupowanie urodzić, do wzięcia jest przecież całkiem spory elektorat. Ludzi normalnych, których obrażają obiecanki Dudy jak i mizeria Platformy. Właściwie cały dawny elektorat PO. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno I to na lamach GazWybu: 26.05.15, 17:08 wyborcza.pl/1,75968,17986135.html#MTstream Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: I to na lamach GazWybu: 26.05.15, 17:14 juz w radiu słyszałem , jaja jakieś. Jesli oni naprawde tak myślą to są na 100% drodze do przerżnięcia jesiennych wyborów. Odrobiny samokrytyki brak... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: I to na lamach GazWybu: 26.05.15, 19:58 Na razie to sami nie wieddza co robic. Sluchac Girtycha??? Skret w prawo??? I komu oni chcą zabrać wyborców... Musielby powiedzieć ze w smolensku było 15 wybochow (czyli bardziej się zradykalizować) by moc myslec o przejeciu części elektoratu pis. W prawo dla PO jest tylko smierc. Zamiast korzystać ze slabosci sld i lewicy generalnie, kopnac w tylek reszty gowinow i stanac w paru kwestiach twardo na nogach, pokazac jaja to oni sami nie wieddza czego chcą. Nie da się być jednocześnie chrześcijanska partia co się myzia ze sprzedajnym psl i jednocześnie walczy o wyborców z lewej, prawej i z centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: I to na lamach GazWybu: 26.05.15, 20:05 Czyli robia z ludzi idiotow... Chca tego sami. Napisalem juz raz- na scenie nie ma partii kompetencyjnej - i to zadnej. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dzieki ci Platformo, 26.05.15, 17:18 TA.. TRZEBA IDIOTOW ZAGOSOPDAROWAC I PRZEDSTAWIC IM ULUDE WYBORU.... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Dzieki ci Platformo, 26.05.15, 19:54 No... czekam... jak deszczu. Bo PO mam po dzierki w noscie jak i glosowania z rozsądku bo alternatywa jeszcze gorsza. W moich osobistych preferencjach powinien się dogadać Balcerowicz z Palikotem i czescia ludzi z lewej strony, którzy mogli by go trochę ostudzic i zadbac o lepsza redystrybucje tego PKB. Ale bez rozdwnictwa i przejadania. A przy okazji powoli sprawić by państwo wreszcze było wolne swiatopoglodaowo i zaczelo upodmiotawiac obywatela. Naprawde trzeba było czekac do wyborw by np. kwestie intepretacji/watpliwosci podatkowych/prawnych z urzędu rozstrzygać na korzyść obywatela. Durny obowiązek meldunkowy! - jest jak był. Kasa poszla na cepik a parwo jazdy i dowd rej w 21 wieku!!!!!!!!! nadal trzeba wozic przy sobie bo papierek wazny. I tysiące takich małych bzdur... A to po nich człowiek czuje, ze zyje mu się lepiej i wtedy może sluchac władzy, która cos dla niego robi, ze związki partnerskie sa potrzebne , itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Dzieki ci Platformo, 27.05.15, 07:06 Wypowiedz W.Frasyniuka to ostrzezenie:: www.tvn24.pl/donald-tusk-pozostawil-po-sobie-spalona-ziemie,545971,s.html Dla tych, ktorzy beda teraz "decydowac". Idioci bowiem beda sie pakowac w podobne klopoty - tak jak to zrobil obecny establishment zwiazany z platforma w gumofilcach. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Myślisz że ludzie się tym interesują? 26.05.15, 20:48 Ogólnie mają to gdzieś. Może w dużych miastach. Ale to tez nie wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Tak powinien sie konsolidowac polski kapital. 27.05.15, 07:36 Naturalnie - wyborcza.biz/biznes/1,100896,17987535,Powstaje_spozywczy_gigant__Maspex_przejmuje_Agros.html?biznes=katowice#BoxBizLink Choc, jeśli za chwile tez dokonają optymalizacji podatkowej, to co nam za roznica czy udzialy sa w rekach polaka, chinczyka czy Niemca? Odpowiedz Link Zgłoś