Dodaj do ulubionych

Nowy alltrack

26.06.15, 13:26
W Niemczech już jest do zamawiania. W Polsce dopiero na jesień.

Jakiś rok temu napisałem długiego mejla do Wolfsburga - chwaląc wyrób ale wypunktowując 3 główne wady (w sumie chyba jedyne).
- skrócenie przełożenia głównego (wysokie obroty przy prędkosciach autostradowych - 3000 przy 150)
- zbyt mały prześwit (16,5 cm) wnioskowałem o przynajmniej 1 cm wiecej :)
- za niski profil opon przeczący nazwie auta - all track

Nie wiem ilu było tych skarżących sie na dokładnie te same wady ale w efekcie nowy alltrack ma:
- 17,5 cm prześwitu
- opony 225/55 R17 ( wariant podstawowy) czyli 11,5 mm gumy wiecej
- 2500 obr przy 150 (wersja 190 KM)
- dłuższe przełożenie przy tej samej dsg 6 b, max predkość 220.

nie wiem czy w ogóle ktoś mojego mejla przeczytał. Ale pewnie innych skarżących sie na to samo już tak..
Pełen szacunek do VW
I wygląda na to że pojawiło się moje auto idealne i muszę na nie czekać :) pewnie do marca albo i dalej.

PS żeby nie było - czytałem wątek Galtomone o dieslach i nawet zacząłem myśleć o benzynie ale jednak te przeloty autostradowe robią swoje i moze kiedyś... na emeryturze
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: Nowy alltrack 26.06.15, 13:57
      U nas długo jezcze nikt ci nie kaze placic ekstra za posiadanie diesla.
      Choc z drugij strony sa bardzo dobre instalacjie LPG do silnikow TFSI - może zaczna być oferowane (jak dla części aut z Wloch czy Holandii) fabrycznie?
      • liczbynieklamia Re: Nowy alltrack 26.06.15, 20:41
        > Choc z drugij strony sa bardzo dobre instalacjie LPG do silnikow TFSI
        Vialle jakiś miesiąc temu ogłosiło bankructwo.
        • galtomone Re: Nowy alltrack 27.06.15, 08:26
          Nie wiedziałem - ciekawe.
          Ale sadze, ze powodem nie była jakość instalacji LPG (miałem, nie mogę się przyczepić) tylko to jak to wszystko (firma) dzialalo, jakie miało ceny. Ale producentow tej klasy jest więcej.
          • liczbynieklamia Re: Nowy alltrack 27.06.15, 11:02
            Został już tylko Prins. Jeszcze droższy od Vialle, a na spadek cen raczej nie ma co w obecnej sytuacji liczyć.
            • galtomone Re: Nowy alltrack 27.06.15, 16:31
              Tak czy siak, to tez fajna instalacja. Jeśli do tego auto jest fabrycznie przygotowane do jazdy na LPG (maly zbiornik na Pb + duzy na gaz) to chyba to lepsza opcja niż diesel.
              Przy nowym aucie i dużych przebiegach taka instalacja zwraca się bardzo szybko.
              • liczbynieklamia Re: Nowy alltrack 28.06.15, 12:03
                > Przy nowym aucie i dużych przebiegach taka instalacja zwraca się bardzo szybko.
                Niezupełnie. Koszt instalacji zwraca się po ok. 100 tysiącach kilometrów po trasie (silnik 1.4 TSI, po cenach paliw za 2014). I tak jest lepiej niż w dieslu, ale jak chce się naprawdę tanio, to lepiej wychodzi wybranie silnika z wtryskiem pośrednim. Niby się to powinno bardziej opłacać w samochodach jeżdżących po mieście (nie zużywa się benzyny na rozruchy), ale one zwykle robią mniej kilometrów, albo i tak mają bez przerwy gorący silnik i jeżdżą na gazie.

A fabrycznych instalacji za dużo nie będzie. Kraje, w których LPG ma dużo klientów to zwykle kraje bez dużego rynku na samochody nowe i bez własnego przemysłu samochodowego - Polska, Turcja, Holandia, Belgia. Wyjątki to Indie, Włochy i Korea Południowa. Na indyjskie samochody nie ma specjalnie popytu, koncern Fiata po ostatnich zmianach skoncentrował się na samochodach, jak to się nieładnie mówi "lajfstajlowych" i na rynek amerykański (żadna z tych kategorii nie daje popytu na LPG), zaś Kia/Hyundai ma jakieś nieśmiałe próby - może coś z tego będzie, ale niekoniecznie - większość ich rynków zbytu nie chce LPG, a poza tym oni wypuszczają różne samochody na różne rynki (i40/Sonata, itp.), więc nawet jak gdzieś trafi LPG, to niekoniecznie do nas. Najlepszym dowodem na nikłe zainteresowanie LPG w koncernach motoryzacyjnych jest właśnie bankructwo Vialle - dla Fiata, Hyundaia, czy nawet VW czy Toyoty ich kupienie to byłyby drobne.
                • galtomone Re: Nowy alltrack 29.06.15, 09:39
                  liczbynieklamia napisał:

> > Przy nowym aucie i dużych przebiegach taka instalacja zwraca się bardzo s
                  > zybko.
                  > Niezupełnie. Koszt instalacji zwraca się po ok. 100 tysiącach kilometrów po tra
                  > sie (silnik 1.4 TSI, po cenach paliw za 2014).

Tak drogie sa te instalacje??? To przynam szczerze nie wiedzialem. Spodziewalem sie kosztu -6-8k ale to mi na oko oznacza zwrot po maks 50kkm...

> I tak jest lepiej niż w dieslu,
                  > ale jak chce się naprawdę tanio, to lepiej wychodzi wybranie silnika z wtryskie
                  > m pośrednim.

Bez dwóch zdan, tyle ze takich silnikow coraz mniej :-( A VW chyba ju nie ma zadnego w oferowanych modelach...

> Najlepszym dowodem na nikłe zainteres
                  > owanie LPG w koncernach motoryzacyjnych jest właśnie bankructwo Vialle - dla Fi
                  > ata, Hyundaia, czy nawet VW czy Toyoty ich kupienie to byłyby drobne.

Zastanawiam się z czego to wynika... Dorzanie rozwiazaloby to to sporo kwestii. Tansza jazda dla klientów, nizsza tokszycznosc spalin, technologia znana od lat wiec nie wymagajaca dużych nakladow finansowych, itd..., itd....

Wrecz az oczywistym powinno być takie projektowanie i produkcja silnika, by praktycznie na etapie zamowniena dalo się zadecydować czy zakłada się mu zwykly bak czy butle na LPG. A silnikowi powinno być wszystko jedno (materiałowo/eksploatacyjnie) czym jest zasilany. Dwa programy w komputerze i już.

To trochę jak przygotowanie modelu do bycia z kierownica po lewej lub prawej stronie.
    • schweppes1 Re: Nowy alltrack 27.06.15, 01:26
      Jak gonisz służbowo w trasy i trzepiesz w granicach 50-70 kkm rocznie to tylko diesel. Mój wiceprezes skuszony cenami paliw w 2011 i parametrami w katalogach chciał "wydymać system" i kupił kilka o 10 koła tańszych niż diesle golfów 6 TSI dla handlowców, co się okazało spalały po 7,5l na 100 km zamiast katalogowych 6 i handlowcy musieli tankować co 600 km, w dodatku większość miała robione turbo przed 100kkm (pół dnia w serwisie). Sam przyznał, że popełnił błąd i kilka dni temu skończyły się umowy i zostały wymienione na golfy 7 TDI 150KM.
      • schweppes1 Re: Nowy alltrack 27.06.15, 01:29
        PS. W dodatku turbodiesla jak pogonisz to zamiast 5,5 spali max 6,5 a pogoniona turbobenzyna zamiast 7,5 spali 10, więc to się kompletnie nie nadaje do połykania kilometrów.
        • nfplakto Re: Nowy alltrack 27.06.15, 13:56
          A przy wyzszych predkosciach to roznica miedzy dieslem a benzyna o podobnej mocy dochodzi do 5L, a to juz sporo i robi jednak roznice.
    • marekggg Re: Nowy alltrack 28.06.15, 12:46
      tylko tak z ciekawosci - dlaczego twoim zdaniem przeswit o 10 mm jest taki wazny? mierzylesz wyboje na drodze? a dlaczego 13,5 mm?
      zmiana przeswitu wplywa na cala aerodynamike samochodu i tudziez na spalanie, zachowanie na zakretach, przy wiekszych predkosciach na autostradzie.
      • trypel Re: Nowy alltrack 28.06.15, 13:28
        Ważny jest po prosty większy prześwit. 16,5 cm dla auta na gorsze drogi to śmiech. Logan ma bodajże 18 a xc60 ponad 20 (chciałbym!)
        Standardowy nowy pasek ma chyb 14,5 cm a wersja 240 km jest obniżona o 1,5 cm co dla mnie wyklucza to auto z kręgu zainteresowań
        Co do zachowania na zakrętach - nie startuje w rajdach żeby to miało jakiekolwiek znaczenie. Jeżdżąc prze 2 lata jeepem (20cm i sztywna tylna oś) przy 180 tez się czułem pewnie. Akceptuje 1 l większe spalanie vs. normalny pasek z uwagi na powyższe zalety
        • marekggg Re: Nowy alltrack 28.06.15, 15:20
          powiedzmy sobie szczerze - ani jeden z tych samochodow to nie jest samochod "terenowy"
          - volvo XC XXX (wstaw numer jakikolwiek)
          - alltrack (golf, passat)
          - audi Q X (wstaw numer jakikolwiek)
          - yeti, octavia scout itp
          - subaru legacy, (outback moze)

chodzi o to, ze ludzie chca 4x4 i tyle. A ze sa rozne systemy - OK

przyznam sie - nie wiem jak Touareg, Cayenne i inne wynalazki. Ni wspomne o czyms jak Kaszkaj itp.
          • trypel Re: Nowy alltrack 28.06.15, 21:57
            a gdzie ja pisałem ze alltrack taki jest ?

ludzie chca 4x4 bo wiedzą że jezdzi sie tym lepiej. Moja malżonka nawet po przejazdzkach moim alltrackim teraz sama ma subaru. To nie ma być terenowe ale ma miec zalety jakich nie ma zwykła osobówka.
            Przeswit, 4x4, inny kąt natarcia i zejscia,
            Jakby nie fakt że jeep palił 15/100 na autostradzie to wolałbym coś takiego , albo pajero. Jezdzie sie tym swietnie również na autostradzie, widoczność lepsza, siedzi sie wygodniej...
            alltrack jest kompromisem - dobry na autostradzie, i dam radę zjechać korytem rzeki w Grecji nad dziką plażę i co ważniejsze wrócić (sprawdzone), a zuzycie paliwa po 2,5 roku to srednio 7,2
    • to.niemozliwe Re: Nowy alltrack 29.06.15, 15:28
      A nowy Superb 190KM 4x4 nie nada się?
      • trypel Re: Nowy alltrack 29.06.15, 21:47
        Outdoora nie ma jeszcze nowego. Poza tym rozmiar opon. Brak funkcji offroad. No i takie tam... W skodzie nie ma kamery na podczerwień do wykrywania ludzi na poboczu a bardzo mi się ten gadżet podoba - widziałem w A8 jak działa
        • to.niemozliwe Re: Nowy alltrack 29.06.15, 21:55
          Tzn. 17-stki też są z dieslem 190 KM i 4x4. Ale fakt, ze Outdoora nie ma i kamery na podczerwień też nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka