Dodaj do ulubionych

punkty karne

14.07.15, 23:02
słuchajcie: czy możliwe jest przekroczenie ilości pktów karnych i nieświadome jeżdżenie z takim kontem? aż do kontroli policji, która zabiera prawo jazdy, bo podczas kontroli wyświetla się im info, że punkty przekroczone.
właśnie, jak to jest? bo policja tylko zabiera prawko tak? a uprawnienia zabiera ten, kto je wydawał, czyli starosta czy tam kto inny, kto dawał.

taka sytuacja hipotetyczna: przyznaję się do fotek za 2x10pkt nie mając świadomości, że przekroczę pkty, bo mam już dajmy na to 10. i co się dzieje dalej? kto mi przekaże info, że przekroczyłem pkty i nie mam już uprawnien?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: punkty karne 15.07.15, 00:55
      jak mozna nie wiedziec, ze sie ma punkty? przeciez cichaczem sie nie pojawiaja. zawsze mozesz sie zglosic na policje celem informacyjnym.
      • loyezoo Re: punkty karne 15.07.15, 10:35
        Jak można nie wiedzieć?Normalnie.Strzelają 2-3 fotki, o których możesz nie mieć pojęcia do czasu,aż przyjdzie liścik.
        • liczbynieklamia Re: punkty karne 15.07.15, 11:38
          > o których możesz nie mieć pojęcia do czasu,aż przyjdzie liścik.
          Ale oni nie dodają punktów "z automatu". Musisz przyjąć mandat albo przegrać przed sądem, żeby dopisali punkty (z dniem popełnienia wykroczenia). Nie dostaniesz punktów zupełnie nieświadomie. Możesz o tym co najwyżej zapomnieć.
        • koza_oddam Re: punkty karne 15.07.15, 11:39
          No ale w liściku jest prośba o wskazanie sprawcy, więc - dopóki nie ma wystawionego mandatu to liścik sam w sobie punktów nie przypisuje. Więc - jak można nie wiedzieć? Też mnie to ciekawi
          • tdf-888 Re: punkty karne 15.07.15, 12:29
            jak można nie wiedzieć?
            po pierwsze można nie pamiętać, ile się miało do tej pory

po drugie można tak jak ja martwić się na zapas, że poprzedni właściciel wskazał, że mi sprzedał auto, a do mnie w jakiś sposób ankieta z itd nie dotarła, więc oni mi przypisali punkty jako aktualnemu właścicielowi, a ja o tym nie wiem.

czyli nie wiecie jak w praktyce wygląda procedura odbioru prawka za punkty...

czasem się ogląda programy w rodzaju 'drogówka' i tam dopiero w trakcie kontroli okazuje się, że 'ooo pan przekroczył punkty...' (i to nie po dopisaniu ewentualnych za kontrolę, bo policja z patrolu też nie ma opcji sprawdzić tego!!) tylko im wychodzi podczas kontroli: 'nie ma', 'zbiera' or 'przekroczył 24'
            i nie czepiajta się, że wystarczy prawilnie jeździć...
            nieznajomość prawa szkodzi, więc ja rozważam różne przypadki, żeby wiedzieć, na czym się stoi.
            • who_cares Re: punkty karne 15.07.15, 14:50
              Wcześniej pisałeś że nie przerejestrowałeś samochodu a teraz martwisz się że poprzedni właściciel zgłosił w wydziale komunikacji sprzedaż wraz z podaniem danych nabywcy. Coś mi tu śmierdzi cebulą strasznie ....
              • tdf-888 Re: punkty karne 15.07.15, 15:35
                ten czuje od ktorego zalatuje... :P

i nawet nie potrafi czytac ze zrozumieniem... nie maftwie sie o to ze poprz wlasciciel zglosil sprzedaz w wydziale komunikacji a ze odeslal ankiete do itd (to ci od fotoadarow) ze teraz auto mam ja, a do mnie nic nie przyszlo, ewentualnie awizo zaginelo i oni mi przybili pkty zaocznie. osiołku
                ale cebulak to tylko cebule czuje, skoro ciągle ją żre
                • klemens1 Re: punkty karne 15.07.15, 17:57
                  To, że wskazał ciebie jako nowego właściciela, nie oznacza jeszcze że to ty kierowałeś.
                • liczbynieklamia Re: punkty karne 15.07.15, 19:19
                  > ewentualnie awizo zaginelo
                  Musiałoby tych awizów być przynajmniej 4 sztuki.
                  • tdf-888 Re: punkty karne 15.07.15, 19:32
                    o ile taką ankietkę nr 2 (do następnego właściciela) wysyłają poleconym...
                    a może faktycznie się zawiesili na tym, że auta nie zarejestrowałem u siebie w urzędzie i jeżdżę na starych blachach.
    • schweppes1 Przerabiałem temat 3x, ostatnio kilka tygodni temu 15.07.15, 17:10
      Po kilku tygodniach od przekroczenia punktów dostaniesz pismo z decyzją o skierowaniu Cię na egzamin kontrolny i psychotesty z powodu przekroczenia punktów. Oczywiście w międzyczasie uprawnienia masz, bo cofają je dopiero po niezdaniu go za pierwszym razem, ale przy kontroli zatrzymają dokument. Jeżeli zdasz za pierwszym razem, utrzymasz ciągłość uprawnień.

Ciekawą luką prawną jest to, że między przekroczeniem punktów a zdaniem egzaminu możesz popełniać wykroczenia do woli nawet za milion pkt., bo po zdaniu egzaminu i tak masz 0. Oczywiście przy pierwszej kontroli zabranie dokumentu i przy każdej następnej do zdania egzaminu 50 zł za jego brak.

Ja w ostatni piątek zdałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka