bambo.pl 22.11.15, 22:17 Cześć, pytanie który silnik Bmw seria 1 "nada sie go gazu". Auto z 2010. Dzięki za info i pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vogon.jeltz Re: BMW seria 1 vs gaz 23.11.15, 09:39 > Cześć, pytanie który silnik Bmw seria 1 "nada sie go gazu". Pytanie jest tak sformułowane, że pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą mi do głowy, nie nadają się do zamieszczenia na forum, bo bym co najmniej dostał bana. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: BMW seria 1 vs gaz 23.11.15, 09:55 Masz racje. Ewidentnie autor się pomylil, i miał napisac, które niemieckie BMW 1 będzie najlepsze do gazowania? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
robke Re: BMW seria 1 vs gaz 23.11.15, 09:58 bambo.pl napisała: > Cześć, pytanie który silnik Bmw seria 1 "nada sie go gazu". > Auto z 2010. > Dzięki za info i pomoc. Chcę kupić konia; mogę go karmić trocinami? Odpowiedz Link Zgłoś
bambo.pl Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 23.11.15, 19:46 Jaki silnik benzynowy w samochodzie bmw 1 jest najlepszy do zasilania gazem płynnym? Better?😊 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 23.11.15, 21:15 bambo.pl napisała: > Jaki silnik benzynowy w samochodzie bmw 1 jest najlepszy do zasilania gazem pły > nnym? > Better?😊 Właściwie każdy benzynowy silnik BMW E81/E82/E87/E88 (czyli pierwszej generacji "jedynki") da się zasilać gazem płynnym. Gorzej znoszą gaz czterocylindrowce (a zwłaszcza N45 i N45N) najlepiej zaś starszy N52. Do gazowania, z oczywistych względów (gwizdki), nie nadaje się za bardzo najmocniejszy N54 (owszem, jest to wykonalne... ale). W wypadku wszystkich silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa (więc chyba większość z rocznika 2010) wymagana będzie, rzecz jasna, instalacja z wtryskami fazy ciekłej, co tanie nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 23.11.15, 21:52 Nie tyle z wtryskami do fazy cieklej, tylko dedykowana do silnika zasilanego wtryskiem bezpośrednim. Ja wtrysk ciekly mielem a Ave z pośrednim wtyskiem benzyny. Cieklosc gazu nie ma nic wspólnego z rodzjem wtryskiwaczy Pb. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 24.11.15, 15:07 A są jakieś instalacje dedykowane dla silników z wtryskiem bezpośrednim benzyny, które nie opierałyby się na wtryskiwaczach fazy ciekłej LPG? A jeśli tak, to jak wtryskiwać benzynę do malutkich dolotów takich silników? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 05:42 Tego nie wiem. Wiem , ze czesc instalacji ma nadal osobne wtryski dla gazu i dotrysk benzyny (w tej sytuacji nie wiem, czy gaz może być podany płynnie - i odparować w cylindrze - czy może być podany w formie lotnej) a czesc zdaje się już jest wstanie wykorzystać wtryski beznynowe do podania gazu (i tu chyba LPG musi być plynne i nie ma dotrysku benzyny). Generalnie instalacji tych jest mało i sa bardzo drogie + sa dedykowane dla bardzo konkretnych silnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 07:57 że zapytam zupełnie z innej bańki - E90 z 3litrową benzyną (gdzieś koło 230 KM) z 2008 roku t bedzie wtrysk bezpośredni czy normalny do zagazowania? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 08:38 Wszystko zależy od tego czy przed czy po face-liftingu. Po wrześniu 2008 wszystkie 3 litrowe benzyny miały bezpośredni wtrysk. Do września był montowany N52, który ma wtrysk pośredni. Generalnie N53 - wtrysk bezpośredni. N52 - wtrysk pośredni. Jaki jest silnik dojdziesz po VIN (są sieciowe dekodery VIN BMW, nie będę wklejał linku, wystarczy z ciotki Google skorzystać). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 08:43 rejestracja styczeń 2008, wiec pewnie produkcja 2007. Więc wtrysk tradycyjny. dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 08:47 Na oko to chłop w szpitalu umarł. N53 produkowano od 2007 więc nie można nic wykluczyć (nie znam polityki BMW na poszczególne rynki, więc może gdzieś wcześniej się pojawił). W razie czego, nawet jak nie ma dostępu do wnętrza samochodu, to wszystkie BMW mają VIN w widocznym miejscu przy dolnej krawędzi przedniej szyby (w ten sposób nawet pod nieobecność właściciela możesz sobie rozkodować VIN i sprawdzić - z resztą tak ma przecież większość aut chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 09:28 luz to na razie badanie tematu jak zmienię robotę a polityka samochodowa w nowej zmusi mnie do pazdzierza (a na razie mówią że polityka jest nienaruszalna) to bedę negocjował prywatny a ten akurat mi sie spodobał (328xi kombi) dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 23.11.15, 21:50 Nie pisałem do Ciebie, tylko kolegi co pisal, ze chce kupic konia i pytal czym go karmic - nie to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
praktiss Re: BMW seria 1 vs gaz 23.11.15, 22:41 Zagazujesz bezproblemowo wszystkie silniki z wtryskiem pośrednim. Odpowiedz Link Zgłoś