Dodaj do ulubionych

BMW seria 1 vs gaz

22.11.15, 22:17
Cześć, pytanie który silnik Bmw seria 1 "nada sie go gazu".
Auto z 2010.
Dzięki za info i pomoc.
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: BMW seria 1 vs gaz 23.11.15, 09:39
      > Cześć, pytanie który silnik Bmw seria 1 "nada sie go gazu".

Pytanie jest tak sformułowane, że pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą mi do głowy, nie nadają się do zamieszczenia na forum, bo bym co najmniej dostał bana.
      • galtomone Re: BMW seria 1 vs gaz 23.11.15, 09:55
        Masz racje. Ewidentnie autor się pomylil, i miał napisac, które niemieckie BMW 1 będzie najlepsze do gazowania? :-)
    • robke Re: BMW seria 1 vs gaz 23.11.15, 09:58
      bambo.pl napisała:

> Cześć, pytanie który silnik Bmw seria 1 "nada sie go gazu".
      > Auto z 2010.
      > Dzięki za info i pomoc.

Chcę kupić konia; mogę go karmić trocinami?
      • galtomone Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 23.11.15, 10:16

• bambo.pl Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 23.11.15, 19:46
          Jaki silnik benzynowy w samochodzie bmw 1 jest najlepszy do zasilania gazem płynnym?
          Better?😊
          • qqbek Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 23.11.15, 21:15
            bambo.pl napisała:

> Jaki silnik benzynowy w samochodzie bmw 1 jest najlepszy do zasilania gazem pły
            > nnym?
            > Better?😊

Właściwie każdy benzynowy silnik BMW E81/E82/E87/E88 (czyli pierwszej generacji "jedynki") da się zasilać gazem płynnym. Gorzej znoszą gaz czterocylindrowce (a zwłaszcza N45 i N45N) najlepiej zaś starszy N52.
            Do gazowania, z oczywistych względów (gwizdki), nie nadaje się za bardzo najmocniejszy N54 (owszem, jest to wykonalne... ale).

W wypadku wszystkich silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa (więc chyba większość z rocznika 2010) wymagana będzie, rzecz jasna, instalacja z wtryskami fazy ciekłej, co tanie nie będzie.
            • galtomone Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 23.11.15, 21:52
              Nie tyle z wtryskami do fazy cieklej, tylko dedykowana do silnika zasilanego wtryskiem bezpośrednim. Ja wtrysk ciekly mielem a Ave z pośrednim wtyskiem benzyny. Cieklosc gazu nie ma nic wspólnego z rodzjem wtryskiwaczy Pb.
              • qqbek Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 24.11.15, 15:07
                A są jakieś instalacje dedykowane dla silników z wtryskiem bezpośrednim benzyny, które nie opierałyby się na wtryskiwaczach fazy ciekłej LPG? A jeśli tak, to jak wtryskiwać benzynę do malutkich dolotów takich silników?
                • galtomone Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 05:42
                  Tego nie wiem. Wiem , ze czesc instalacji ma nadal osobne wtryski dla gazu i dotrysk benzyny (w tej sytuacji nie wiem, czy gaz może być podany płynnie - i odparować w cylindrze - czy może być podany w formie lotnej) a czesc zdaje się już jest wstanie wykorzystać wtryski beznynowe do podania gazu (i tu chyba LPG musi być plynne i nie ma dotrysku benzyny).

Generalnie instalacji tych jest mało i sa bardzo drogie + sa dedykowane dla bardzo konkretnych silnikow.
            • trypel Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 07:57
              że zapytam zupełnie z innej bańki - E90 z 3litrową benzyną (gdzieś koło 230 KM) z 2008 roku t bedzie wtrysk bezpośredni czy normalny do zagazowania?
              • qqbek Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 08:38
                Wszystko zależy od tego czy przed czy po face-liftingu.
                Po wrześniu 2008 wszystkie 3 litrowe benzyny miały bezpośredni wtrysk. Do września był montowany N52, który ma wtrysk pośredni.
                Generalnie N53 - wtrysk bezpośredni.
                N52 - wtrysk pośredni.
                Jaki jest silnik dojdziesz po VIN (są sieciowe dekodery VIN BMW, nie będę wklejał linku, wystarczy z ciotki Google skorzystać).
                • trypel Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 08:43
                  rejestracja styczeń 2008, wiec pewnie produkcja 2007. Więc wtrysk tradycyjny.
                  dzięki.
                  • qqbek Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 08:47
                    Na oko to chłop w szpitalu umarł. N53 produkowano od 2007 więc nie można nic wykluczyć (nie znam polityki BMW na poszczególne rynki, więc może gdzieś wcześniej się pojawił). W razie czego, nawet jak nie ma dostępu do wnętrza samochodu, to wszystkie BMW mają VIN w widocznym miejscu przy dolnej krawędzi przedniej szyby (w ten sposób nawet pod nieobecność właściciela możesz sobie rozkodować VIN i sprawdzić - z resztą tak ma przecież większość aut chyba).
                    • trypel Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 25.11.15, 09:28
                      luz
                      to na razie badanie tematu
                      jak zmienię robotę a polityka samochodowa w nowej zmusi mnie do pazdzierza (a na razie mówią że polityka jest nienaruszalna) to bedę negocjował prywatny a ten akurat mi sie spodobał (328xi kombi)

dzięki za pomoc
          • galtomone Re: Zatem forum Ci sie kolego pomylilo 23.11.15, 21:50
            Nie pisałem do Ciebie, tylko kolegi co pisal, ze chce kupic konia i pytal czym go karmic - nie to forum.
    • praktiss Re: BMW seria 1 vs gaz 23.11.15, 22:41
      Zagazujesz bezproblemowo wszystkie silniki z wtryskiem pośrednim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka