Dodaj do ulubionych

POLSKA KULTURA JAZDY !!!

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.09.04, 23:25
Chcialbym w tym watku rozpoczac dyskusje na temat kultury jazdy w Polsce.
Bedac wiele lat w Niemczech, robiac tam prawo jazdy, spotykam sie w Polsce z
hamskim zachowaniem kierowcow. A to nie chca wpuscic przy zmianie pasu i
trzeba sie pchac, trzeba uwazac, aby sie ktos nie "nadstawil", itd.

Dlaczego tak jest w Polsce? Tyle hamstwa? Czeho was ucza w szkolach jazdy?
Jazdy na placykach manewrowych a nie jezdzenia po drogach??
Obserwuj wątek
    • ewcia.p Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! 21.09.04, 23:44
      tak na L-kach uczą jazdy na placyku, z tego co się zdaje ale bardzo dużo zależy
      od instruktora, jeżeli widzę że inastruktor pozwala stawać jakieś 5 metrów od
      drugiego samochodu to jest głupota, i jest jeszcze wiele innych przypadków
      braku umięjętności instruktorskich, ale kultury nie nauczysz się , kulturę się
      ma po prostu...........
      życzę bardziej miłych, przyjaźnie nastawionych kierowców, pozdrawiam
      • Gość: pfan Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 23:51
        a czego sie uczymy od urodzenia? kultury! myle sie?? czy moze rodze sie posiadajac kulture? nie wszystko zalezy od instruktorow, najwazniejszy czynnik to rodzina, jak wszedzie. jezeli ktos napatrzy sie przez 10 lat jezdzenia z ojcem/matka na chamstwo, to sam bedzie taki

pozdrawiam
      • Gość: zgryzliwy Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 00:18
        ewcia.p napisała:

> ..ale kultury nie nauczysz się , kulturę się
        > ma po prostu...........

Slogan , bezmyslnie powtarzany ,nie majacy pokrycia w rzeczywistosci.
        Nie uczysz swoich dzieci kultury ,bo odziedziczyly ja po mamie ?????
    • Gość: kami Zbyt szybko IP: 217.116.101.* 21.09.04, 23:46
      Mysle ze glowna przyczyna jest nadmierna predkosc.
      Predkosc rodzi agresje. Nie? Zrobcie test. Przejedzcie miasto przepisowa
      predkoscia i zwracajcie uwage na wasze reakcje. Przejedzcie te sama trase
      z 'polska miejska predkoscia'. Bedzie was wkurzalo wszystko; jeden za wolno,
      drugi szybciej niz wy inny ma problemy ze zmiana pasa....

Predkosc ponadto zabija ruch. Predkosc redukuje przepustowosc (np. zbyt duze
      separacje na swiatlach bo dostosowane do duzych predkosci - a i tak
      przejezdzaja je na czerwonych).

To oczywicie tylko jedna z przyczyn bo podstawowa jest raczej to ze skoro w
      narodzie kultury brak to dlaczego mialaby byc na drodze?

Dlaczego nie wpuszczaja? Ja sam tak robie. Dlatego ze wykorzystuja to tabuny
      cwaniaczkow by 'objechac' innych. Zawsze widze czy ktos naprawde potrzebuje
      zmienic pas czy jest to cwaniak ktory nie bedzie stal spokojnie jak inni.
      Smutne to ale glupote trzeba leczyc w taki sposob...

W szkolach jazdy nie ucza tez kultury na drodze (choc jesli czlowiek nie ma
      wpojonych zachowan w zyciu to jak niby go nauczyc na kursie prawa jazdy - droga
      to czesc zycia, nic innego)?
      • Gość: pfan Re: Zbyt szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 00:25
        a ja mysle ze to nie predkosc, ale opieszalosc kierowcow!
        stoje na swiatlach powiedzmy trzeci. pierwszy rusza 2 sec po zapaleniu sie zielonego, 2 rusza powiedzmy 3 sec po ruszeniu pierwszego... a czy nie mozna tego zgrac i delikatnie ruszyc w momencie gdy sie widzi ze pojazd przedemna ruszyl? pewnie ze lepiej poczekac az pojazd przejedzie 10 metrow i dopiero wtedy ruszyc...

pozdrawiam
    • Gość: znawca tematu bo każdy człowiek ma dwa oblicza IP: 81.190.171.* 22.09.04, 00:34
      Polacy ogólnie są chamami. Świadczy o tym już nawet samo blużnienie.
      1.Nie mają okazji się wyszumieć, tak jak Niemcy, którzy mogą sobie na swoich autostradach robić wyścigi.
      2.Siadając za kierownicę (nawet do interentu), czują się anonimowo, a to im pozwala na więcej, na udawanie kogoś kim nie są.
      • doro6 Oj, znawca,znawca 22.09.04, 18:19
        Nie rozsmieszaj mnie tym co piszesz, bo na tym akurat temacie chyba sie nie
        znasz.
        Czy znasz kogos w Polsce, kto bez przerwy powtarzalby "g..."? Czy moze byc cos
        bardziej obrzydliwego? A u sasiadow to jak bulka z maslem...
        Owszem, lepiej mi sie jezdzi w Niemczech,bo tam auto od wielu dziesiecioleci
        nie dzieli ludzi na tych ktorzy maja i pogardzaja ta reszta, a u nas to raczej
        nowa sytuacja. Nie prtzesadzalbym jednak z ta kultura, bo ci sami ludzie w
        Polsce jezdza bardziej brutalnie,a rozmawiaja w publicznych miejscach glosniej.
        tak juz jest

Gość portalu: znawca tematu napisał(a):

> Polacy ogólnie są chamami. Świadczy o tym już nawet samo blużnienie.
        Pozdr.
        R.
    • Gość: verte Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 01:23
      Gość portalu: Jeff napisał(a):

> Chcialbym w tym watku rozpoczac dyskusje na temat kultury jazdy w Polsce.
      > Bedac wiele lat w Niemczech, robiac tam prawo jazdy, spotykam sie w Polsce z
      > hamskim zachowaniem kierowcow. A to nie chca wpuscic przy zmianie pasu i
      > trzeba sie pchac, trzeba uwazac, aby sie ktos nie "nadstawil", itd.
      >
      > Dlaczego tak jest w Polsce? Tyle hamstwa?

A dlaczego ja się muszę wstydzić za rodaków za granicą?Ani taki nie mówi dobrze
      w obcym języku ani po polsku.Chamie buraczany pisałbyś chociaż poprawnie.
      • Gość: -) Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 22.09.04, 01:33
        no i mamy "Teraz Polska"
      • Gość: jeff Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.09.04, 17:02
        Ja zle gadac i pisac po polsku, bo ja ciezko uczyc sie tego jenzyka juz od dawna :)
        • Gość: didi Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! IP: *.student.uu.se 22.09.04, 17:47
          Interesujacy topic. Mieszkam na stale w Szwecji i 2-3 razy do roku jestem w
          Polsce samochodem(Warszawa-Starachowice-Staszow) Dotychczas nigdy (odpukac)nie
          spotkalem sie z problemem chamstwa czy nieuprzejmosci ze strony polskich
          kierowcow. Samochod mam w miare nowy (BMW '02 40kkm z czego 30kkm przejechanych
          w Polsce)i jak dotad zawsze bylem wpuszczany przy zmianie pasow w zakorkowanej
          Warszawie czy tez w trasie. Zawsze dziekuje awaryjkami za wpuszczenie i tak
          samo inni kierowcy wobec mnie. Takie sa moje refleksje na ten temat.

Pozdrawiam

Dominik
    • Gość: waldii Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! IP: *.iscnet.pl 22.09.04, 20:10
      Bedac wiele lat w Niemczech, robiac tam prawo jazdy, spotykam sie w Polsce z
      hamskim zachowaniem kierowcow. A to nie chca wpuscic przy zmianie pasu i
      trzeba sie pchac, trzeba uwazac, aby sie ktos nie "nadstawil", itd.
      Piszesz bzdury wystarczy jechać latem autobaną do essen motorkiem żeby w korku
      co drugi helmut otwierał drzwi przed nosem jak chcesz przebić się do przodu.
      U nas nigdy mnie to nie spotkało (spychanie z drogi,zajeżdżanie, chamowanie bez
      powodu gdy za blisko podjedziesz to norma)
      • Gość: Jan Ty na motorku... IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.04, 21:00
        mieszkam w Ruhrgebiecie i sie dziennie dziwie,jak ludzie inne auta wpuszczaja,zmieniaja pas bys swobodnie wjechal na autostrade.A tu mieszka na obszarzeW czestych korkach metoda tzw.zamka blyskawicznego to normalka.Wielu kierowcow jest do tego stopnia zdyscyplinowane,ze jada do konca zablokowanego pasa i tam wlaczaja sie do ruchu.Mimo ze juz wczesniej auta robia im odstepy!!!!!.W Polsce masz co pewien czas smierc przed oczami.Wyprzedzajacy na trzeciego z przeciwka na twoim pasie ruchu.Mialec to juz?Bo ja do tego stopnia,ze zjechalem na pobocze i auta za mna tez!!!
        Ruhrgebiet jest 3 razy mniejszy powierzchniowo niz cale wojewodztwo Slaskie i ma prawie tyle samo mieszkancow.Zageszczenie 1100 osob na km2.Nordrhein_Westfalen z 17,5 mln.mieszkancow ma najwiecej ludnosci w RFN,najwiecej samochodow i najmniej ofiar smiertelnych na drodze.55 na 1 mln mieszkancow.
    • caress Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! 22.09.04, 23:15
      Ogólnie rzecz biorąc, ludzie nie bardzo zdają sobie sprawę
      z tego, że na drodze obowiązują takie same zasady
      jak wszędzie indziej.

Poza tym, zależy gdzie jeździłeś. W Warszawie jest na drogach
      pełno małych, zakompleksionych i niedowartościowanych, męskich
      pracocholo-prostytutek. Agresywna jazda jest dla nich jedyną
      możliwością pokazania, że mają coś do powiedzenia. W pracy
      liżą buty szefowi, w domu panuje żona...

Jeżeli pojedziesz poza Warszawę, obraz się drastycznie zmienia.
      Oczywiście, wszędzie są idioci, ale generalnie, kultura kierowców
      poza Warszawą jest nieporównywalnie wyższa.

• dgr Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! 23.09.04, 09:52
        To napisz może gdzie jest taka kultura poza stolicą. Bo obserwując jazdę
        kierowców z poza Warszawy w Warszawie :-), jakoś nie moge tego zaobserwować.
        Pzdr
    • Gość: dolphin Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 09:34
      Szanowny p. Jeff, zgadzam się z tą Polską kulturą na drodze, jest tragicznie,
      natomiast nie zgadzam się z kulturą kierowców niemieckich. Dosyć kilometrów
      nakulałem już po europie, w tym głównie po trasach niemieckich, austryjackich,
      włoskich itp... i z żalem stwierdzam iż kultura jazdy niemieckich kierowców
      zatrzymuje się jedynie w obrębie ich kraju. po za terytorium niemiec, w/w
      kierowcy zaczynają wyścigi, chamstwo, znika już taki element jak wpuszczenie
      kogoś, podziękowanie, a zaczynają się również wyzwiska (często niecenzuralne).
      Łatwo to dostrzec nawet tu w Polsce, niemiecki kierowca czuje się u nas panem i
      władcą i ma głębokim poważaniu innych. wystarczy popatrzeć na granicy np. w
      Świecku co robią niemcy po przekroczeniu na naszą stronę, u siebie przepisowo u
      nas zaczyna się przysłowiowa polka!!!
      pozdrawiam i radzę poobserwować ziomali!!!
      • Gość: Jan Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! IP: *.dip.t-dialin.net 23.09.04, 11:13
        Jak Polacy wiezdzaja do RFN to zachowuja sie kulturalnie.No bo przystosowywuja sie do nowych warunkow tam panujacych.Niemcy to samo w Polsce,tak wynika z twojej wypowiedzi...
        • Gość: dolphin Re: POLSKA KULTURA JAZDY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 12:21
          prawo o ruchu drogowym jest w europie prawie identyczne i nie ma znaczenia czy
          jest się w Niemczech, Polsce, Austrii czy gdziekolwiek indziej. skoro polacy
          potrafią przepisowo jeździć po krajach, gdzie za wykroczenia drogowe są
          olbrzymie mandaty, to dlaczego po naszym kraju już nie potrafią??? i tak samo
          na odwrót, skoro niemcy potrafią kulturalnie jeździć u siebie to dlaczego palma
          im odbija u nas??? faktem jest że kary za wykroczenia u nas są śmieszne, ale to
          nie powinno zwalniać ich z przestrzegania kodeksu drogowego. Nie jesteśmy jako
          kierowcy święci ale też nie jedyni w takim zachowaniu na drodze, dla przykładu
          podam włoskich kierowców, których charakteryzuje absolutna ignorancja na drodze
          i całkowity olew przepisów, ale to trzeba zobaczyć na własne oczy żeby się
          przekonać jak wspaniale jeździ sie po makaroniarnii. Kolejny fakt to taki, że
          jeżeli chcemy aby u nas reszta europy jeździła jak u siebie to musimy się
          najpierw sami nauczyć kultury i przepisów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka