Dodaj do ulubionych

OT android

19.07.16, 12:25
Wiem, że nie na temat, ale...
Przeglądam właśnie rachunek za telefon i co widzę? Przesyłanie danych w roamingu (ok. 30 połączeń dziennie). Pytanie brzmi czy ktoś wie jak to to wyłączyć? (Miałem wyłączone przesyłanie danych oraz aktualizacje w tle (czy jakoś takoś) W jaki sposób w tym durnym telefonie (S..ng S4) można definitywnie wyłączyć przesyłanie danych.
Coraz bardziej zastanawiam się nad powrotem do telefonu z windą.
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: OT android 19.07.16, 12:50
      Nie wiem, jaka wersje Androida masz.
      Poszukaj w ustawieniach -> licznik danych- > dane komorkowe:

Roaming danych - wylacz ptaszka (brak ptaszka w kwadraciku)
      Ograniczenie danych w tle - wlacz ptaszka w kwadraciku

I "po ptokach".
      Trzeba czytac Instrukcje Obslugi, bedzie taniej.

• liczbynieklamia Re: OT android 19.07.16, 13:43
      Przede wszystkim - zablokować u operatora. Mam dziwne wrażenie, że operatorzy ostro kombinują ze zrzucaniem winy na telefony.
      • nazimno Re: OT android 19.07.16, 13:47
        Oni niczego nie kombinuja. Oni to z zimna krwia wykorzystuja na full.

Ponadto zakladaja, ze kilkadziesiat procent klientow nie ma zielonego pojecia o szczegolowych ustawieniach smarkofonow oraz o konsekwencjach tych ustawien.

Wystarczy kupic sobie najprostszy telefon, a nie smarkofon i wyjezdzajac z Polski
        przelozyc do niego karte, o ile pasuje rozmiar.

• qqbek Re: OT android 19.07.16, 17:23
          A karta może nie pasować?
          Im prymitywniejszy telefon, tym większa karta SIM najczęściej (czyli większość jest jeszcze w standardzie Mini [FF2]), w smartfonie masz za to częściej już do czynienia z mniejszymi formatami (micro [FF3] i nano [FF4]) jak zgubiłeś resztki swojej karty (bo wyłamałeś, żeby mieć nano do smartfona jak ja na przykład) to kupujesz najtańszy starter za 5 zeta (uwaga - karty nano nie są standardem, oferuje je kilku operatorów tylko), wypierdzielasz (po wygadaniu 5 zeta/zużyciu pakietu danych, jak komu żal) kartę za 5 złotych i wkładasz swoją mniejszą w adapter do większej.

Dopiero co przeprowadziłem tę operację u siebie (w Sony Z3C mam nano, ale idzie do serwisu, a stary aparat [Z1C] obsługuje format micro).
          • nazimno Re: OT android 19.07.16, 17:54
            A wiesz, ze o tym nie pomyslalem...?

Zwykle, proste telefony maja przewaznie standardowego SIMa.
            Niedlugo skonczy sie babci sranie i trzeba bedzie rejestrowac.
            Twoj patent stanie sie, niestety, upierdliwy, ale mimo to mozliwy.

• galtomone Toś wymyslil... 19.07.16, 13:50
        liczbynieklamia napisał:

> Przede wszystkim - zablokować u operatora. Mam dziwne wrażenie, że operatorzy o
        > stro kombinują ze zrzucaniem winy na telefony.

I jak jesteś klientem T/M, Play, Orange, Virgin i jeszcze kilku innych operatorow to i w PL obcinasz sobie lepszy zasieg, bo sporo operatorow wymienia się teraz dostępem do swojej infrastruktury z innymi.
    • galtomone Step by step A 6.0.1 19.07.16, 13:53
      1. Menu z gory -> ustawienia
      2. Pierwszy od gory dzial - polaczenia - wybierasz opcje Wiecej
      3. Wybierasz sieci komórkowe
      4. Roaming danych - wylaczasz.

Ewentualnie dodatkowo, w opcji Licznik danych możesz całkowicie wylaczyc przesyl danych komórkowych. Osobiscie ym tak zrobil do czasu powrotu do PL (sam jestem tera na południu Europy i korzystam tylko z WiFi), bo w kraju roaming w większości wypadkow się przydaje.
      • nieznajacy_sie Re: Step by step A 6.0.1 20.07.16, 08:37
        Sęk w tym, że mam to wszystko powyłączane (Android 5.0.1) a i tak na rachunku było w w... i trochę wymian danych po 1.0 kB. Nie chodzi o kase, chodzi o zasadę. Innymi słowy nie lubie jak mnie ktoś (lub coś) w trąbę robi,
        • galtomone Re: Step by step A 6.0.1 20.07.16, 10:14
          Nie wiem zatem. U mnie wylaczone dane to wylaczone dane. Było tak w W8/8.1, było tak w W10m i jest tak teraz na Androidzie.
          • who_cares Re: Step by step A 6.0.1 20.07.16, 11:43
            To były prawdopodobnie sesje ściągania fixa (AGPS) do GPS żeby szybciej odnalazł lokalizację - trzeba to wyłączyć w telefonie - niektóre telefony mimo wyłączonej transmisji danych ściągają AGPS ...
            stackoverflow.com/questions/12343123/how-to-stop-android-gps-using-mobile-data
            • who_cares Re: Step by step A 6.0.1 20.07.16, 11:47
              A w Szamszungach wyłacza się to w menu Lokalizacja - Tryb - Tylko GPS
              • nazimno Re: Step by step A 6.0.1 20.07.16, 12:17
                Jest jeszcze cos "takiego":

en.wikipedia.org/wiki/Short_Message_Service#Silent_SMS
              • galtomone Re: Step by step A 6.0.1 20.07.16, 12:29
                U mnie sa 3 opcje - sam gps, tylko sieci (wifi, BT, GSM) lub wszystko do kupy.
                Wlaczony mam High accuracy mode (czyli wszystko razem), dany wylaczone (akurat jestm poza PL) i przesyl komórkowy = 0.

Sony Xperia Z5
        • nazimno Re: Step by step A 6.0.1 20.07.16, 10:24
          Snuja sie za Toba jak smrod za wojskiem...

pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82u%C5%BCby_specjalne
    • nieznajacy_sie Re: OT android 21.07.16, 11:06
      Dzięki za wszystkie informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka