Dodaj do ulubionych

Nowa 5 series

13.10.16, 14:19
www.autoexpress.co.uk/bmw/5-series/91353/new-2017-bmw-5-series-revealed-specs-video-and-pictures
Teraz juz zupelnie oficjalnie. Wyglada jak polaczenie obecnej piatki (tyl) z 3GT (przod). Mocniejsza 4-cylindrowa turbobenzyna zostala awansowana do oznaczenia 530i (poprzednio 528i), a R6 - do 540i (poprzednio 535i).

Zapewne postep techniczny nastapil, niemniej wizualnie rewolucji nie ma. Przynajmniej mechanizm xDrive ma wreszcie nie wykluczac sie z wersja RHD ;-)

Pzdr.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Nowa 5 series 13.10.16, 14:26
      Skurduplona "7".
      No i nie ma V8 na start (będzie dopiero w M550i).
      I wszędzie turbiny, ani jednego "wolnego ssaka".
    • engine8 Re: Nowa 5 series 13.10.16, 17:37
      F10 5-ka juz byla za duza i za ciezka na jakakolwiek jazde (dobre "wozidlo") i nie miala wiele wspolnego z "duchem" BMW (K... tak ja wyciszyli i wyizolwali od otoczeniea ze aby slyszec silnik to robia to przez glosniki???) a teraz 2017 ma jeszcze wieksze gabaryty a najwiekszy silnik to 3 litrowa 6-ka? I do tego jeszcze zmienili "angel eyes" na jakies hako-podbne ksztalty??? Teraz to ludzie nawet w lusterku wstecznym nie beda widziec kto za nimi jedzie??
      Wczoraj poszedlem zrobic badania spalin na swoim E53 (ktory w sumie jest chyba najdrozszym w utrzymaniu BMW -ale no coz "Made in USA") i facio oglada i podziwia ze w takim dobrym stanie..i mowi "oj to jeszcze solidny model z solidnym silnikiem bo te nowe to "scienili" i blache i silnik". I chyba ma duzo racji..
      A ja swojej e90 (pomimo ze tez turbo) tez sie chyba dlugo nie pozbede. Co troche przejade sie nowszym modelem 3-ki i pomimo ze poprawiaja wyglad wnetrza i elektronike to niestety kosztem materialow i kosztem dwoch najwiekszych wartosci jakie mialo BMW - zawieszenie/prowadzenie i silnik.
      • qqbek Re: Nowa 5 series 13.10.16, 17:40
        Narzekasz na trochę ponad 1,6 tony F10, a sam jeździsz 2,2-tonową E53 :)
        Dobra, nabijam się, przecież sam doskonale wiem, ile z tego frajdy.
        Co do kosztów utrzymania - rzeczywiście tanio nie jest, ale ostrzegałeś :)
    • do.ki Re: Nowa 5 series 13.10.16, 18:24
      Gdzie jest wersja Touring?
      • qqbek Re: Nowa 5 series 13.10.16, 19:47
        Jak zwykle - przynajmniej rok po premierze wersji podstawowej... zaraz przed M-ką
      • carnivore69 Re: Nowa 5 series 14.10.16, 11:21
        Problemy z wlozeniem roweru beda pewnie podobne jak w F11. Ale i tak pewnie nie wszyscy skusza sie w zwiazku z tym na A6 ;-)

Pzdr.
    • killer-tom Re: Nowa 5 series 13.10.16, 21:58
      Może jestem stary, ale dla mnie najlepszą "piątką" jest ciągle e39.
      E60 to już padaka z wyglądu i kiepskie materiały wewnątrz, ale jeszcze silniki miała dobre.
      I jeszcze te oszukańcze nazewnictwo: 2.0 ma 530, a 3.0 - 540i.
      Za czasów e39 było odwrotnie, to pojemności były większe niż oznaczenia :)
      • engine8 Re: Nowa 5 series 13.10.16, 22:51
        Co do E39 w 100% zgoda i to jeszcze 530i (super silnik).
        Chociaz E28 na swoj czas byla tez dobrym autem.
        Akurat E60 w wersji sportowej i wypasionej byla ostatnia 5-ka z charakterem BMW i wygoda 7-ki ale ciagle nie czulo sie tej masy - dzieki zawieszeniu. Nie wiem ma co narzekasz wewnatrz - moja 545i z 2005 byla bardzo wygodna i dobrze sie wszytko "trzymalo" i bylo czym jechac.
        Problemem by jednak 4.4L silnik N62B44 i jak ktos mial 550i z silnikiem N62B48 (4.8l) to bylo calkiem dobre auto. Nie wspomne o M5 z S85B50 V10....Rakieta na steroidach.
        • killer-tom Re: Nowa 5 series 14.10.16, 17:42
          Odnośnie e60, to uważam, że poszli w dół z plastikami względem e39. Z zewnątrz mi się też nie podoba, ale to kwestia gustu.
          Ale fakt, że jeszcze charakter BMW miało. O M5 specjalnie nie mówię, bo to jednak inne auto.
          A że N62B44 było problemowe, to coś słyszałem, ale nie za dużo.
          Swoją drogą, choruję na e63, to warto wiedzieć żeby nie brać 645i.
          A co wiesz o silniku 3.0 272 konie? Nie pamiętam jego oznaczenia, ale występował w "poliftach".
          • qqbek Re: Nowa 5 series 14.10.16, 18:30
            N62 lubią olej, dużo oleju.
            Jak widzę E65 zostawiające siwy dymek za sobą, to wiem bezbłędnie, że to nie diesel, tylko 745i.
            Mój M62 albo trochę benzyny dolewa, albo prawie wcale nie pali oleju, N62 znajomego (też w opakowaniu z E53) pali pół litra na 1000km (i zdaniem niektórych to nie jest dużo na ten silnik). Tyle, że w 95% przypadków przyczyną są uszczelniacze zaworowe. No kurcze awaria niemalże porównywalna z niesławnymi łańcuchami z N47 ;)

Dostęp do niektórych elementów bywa problematyczny (stąd i serwis droższy). Nawet w E53 czy E70 to kawał silnika pod maską... a jak maska niższa.

Z drugiej strony z opinią jak z dupą, każdy ma własną. Wśród większości użytkowników BMW M60 i M62 uchodzą za jedne z najlepszych konstrukcji (zaraz po M50) ostatnich 30 lat. N62, który zastąpił M62 musiał się zmierzyć z prawdziwą legendą. Może stąd te niepochlebne opinie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka