16.10.16, 19:59
W moim nowo zakupionym - używanym - VW CC nie działa "piszczenie" tylnych czujników cofania. Co trzeba zrobić aby włączyć to "piszczenie": czy można to zrobić samemu (jak ?) czy tez tylko serwis może to zrobić ?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: VW CC 16.10.16, 22:34
      Skoro pytasz - lepiej oddaj to komuś kumatemu... niekoniecznie warsztatowi.
      W skrócie - układ czujników cofania włącza w większości aut ten sam przełącznik przy skrzyni biegów, który odpowiada za włączenie świateł cofania.
      Od tego bym zaczął.
      A potem... a potem po kolei... aż do znalezienia przyczyny.
      • crannmer Nastawy uzytkownika? 17.10.16, 08:20
        qqbek napisał:
        > Od tego bym zaczął.

Ja bym zaczal od nastaw w menu uzytkownika lub klawisza czujnikow (o ile obecny). Czy aby przypadkiem poprzedni uzytkownik nie zgasil czujnikow parkowania, bo mu przeszkadzaly.
        • qqbek Re: Nastawy uzytkownika? 17.10.16, 09:24
          Tyż racja.
          Tym bardziej, że brak zasilania układu by pewnie CANBUS zgłosił... o czym nie pomyślałem.
        • jestklawo Re: Nastawy uzytkownika? 20.10.16, 12:47
          crannmer napisał:

> Czy aby przypadkiem poprzedni uzytkownik nie zgasil czujnikow parkowania, bo
          > mu przeszkadzaly.

:))) jakie to urocze, czujniki mu przeszkadzały, więc przypadkiem je zgasił. I pewnie sie zdziwił, że nagle przestały mu przeszkadzać
    • thea19 Re: VW CC 17.10.16, 09:58
      U mnie mozna w menu ustawic sobie glosnosc czujnikow ( albo je calkiem wylaczyc) i roznych innych wyjcow, powitan, zamykania itd.
    • nazimno Re: VW CC 17.10.16, 10:21
      Czy ten samochod ma hak (+stosowne gniazdo okablowania) do holowania przyczepy?
    • albwu Re: VW CC 21.10.16, 21:02
      Dziękuję za wszystkie rady. Byłem w serwisie. Okazało się, że mój samochód nie ma opcji "piszczenia" przez czujniki. Ma kamerę cofania z zaznaczona odległością i producent uznał, że to wystarczy.
      • crannmer Re: VW CC 21.10.16, 21:20
        albwu napisał:
        > Ma kamerę cofania z zaznaczona odległością i producent uznał, że to wystarczy.

Z mojego dotychczasowego doswiadczenia z samochodami wyposazonymi w kamery cofania lub czujniki jestem zdania, ze w tym przypadku producent ma pelna racje.

W obecnym samochodzie z czujnikami z przodu i z tylu oraz z kamera cofania, czujniki wylaczylem, natomiast kamery uzywam przy kazdym parkowaniu. W porownaniu do czujnikow to zupelnie inna jakosc dodatkowej informacji i widocznosci.
        • jestklawo Re: VW CC 24.10.16, 09:22
          crannmer napisał:

> jestem zdania, ze w tym przypadku (>>producent uznał, że to wystarczy) producent ma pelna racje

:))) łaskawca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka