Dodaj do ulubionych

Vectra 2.0 CD - opinie

IP: *.pl 16.04.02, 10:35
Bracia i Siostry,

Nadarza mi sie okazja do kupna samochodu Vectra 2.0 CD, 4 airbagi, klimatronic,
rok 1999, 60 000 km przebiegu.

Mam prośbę o opinie dot. tego samochodu (słabe i mocne punkty).

Może ktoś też wie ile kosztuje instalacja gazowa do takiego auta? Aktualnie
jeżdżę turbodieslem, więc przesiadka na dwulitrowa benzynę będzie wiązała się z
dramatycznym wzrostem wydatków na paliwo (dużo jeżdżę - ok 40-50 kkm rocznie).

Dzięki za rzeczowe opinie,
pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: Farfocel Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.pl 16.04.02, 10:45
      I jeszcze jedno pytanie: czy rocznik 1999 to model po faceliftingu?
      • Gość: artih Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.save.pl 16.04.02, 13:33
        '99 to model po face-liftingu.

Ja mam rocznik 2000 i jest świetny. Mam 36 tys. km.

Ale jak chcesz montować do niej gaz, to lepiej nie kupuj. Zmarnujesz takie
        auto ...
        • Gość: bolo Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: 213.186.69.* 16.04.02, 14:36
          Gość portalu: artih napisał(a):

> '99 to model po face-liftingu.
          >
          > Ja mam rocznik 2000 i jest świetny. Mam 36 tys. km.
          >
          > Ale jak chcesz montować do niej gaz, to lepiej nie kupuj. Zmarnujesz takie
          > auto ...

ja mam rocznik 1997 i 99tys. km ,i też jest świetny
          jak chcesz oszczędnie jeździć, to kup lepiej diesla (DTi)

• Gość: Farfocel Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 13:49
        Dlaczego to montując dobrą, markową instalację gazową miałbym "zmarnować" auto?
        • Gość: artih Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.save.pl 16.04.02, 15:07
          Ponieważ nowoczesny silnik 16V po przejechaniu kilkudziesięciu tys. km straci
          dużo na wigorze i własnościach dynamicznych.
          Będzie głośniej pracował, więcej palił i częściej potrzebował wymiany uszczelek
          (a czasem nawet zaworów!) - ale o tym zwolennicy gazu oraz stacje zakładające
          instalacje nic ci nie powiedzą.

Wiem to z doświadczenia (jestem rzeczoznawcą gieldowym).
          artih@o2.pl
        • Gość: Robo Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.04.02, 09:27
          Gość portalu: Farfocel napisał(a):

> Dlaczego to montując dobrą, markową instalację gazową miałbym "zmarnować" auto?

Ja jestem ciekaw jak to możliwe skoro producenci aut montują fabrycznie
          instalacje gazowe np. reno, volvo, może coś więcej na ten temat?

• Gość: bolo Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: 213.186.69.* 17.04.02, 10:58
            Gość portalu: Robo napisał(a):

> Gość portalu: Farfocel napisał(a):
            >
            > > Dlaczego to montując dobrą, markową instalację gazową miałbym "zmarnować"
            > auto?
            >
            > Ja jestem ciekaw jak to możliwe skoro producenci aut montują fabrycznie
            > instalacje gazowe np. reno, volvo, może coś więcej na ten temat?

a niektórzy producenci wręcz zabraniaja montażu instalacji gazowej w swoich
            samochodach, np. BMW
            >

• Gość: Adam Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.acn.waw.pl 17.04.02, 07:17
      Gość portalu: Farfocel napisał(a):

> Bracia i Siostry,
      >
      > Nadarza mi sie okazja do kupna samochodu Vectra 2.0 CD, 4 airbagi, klimatronic,
      >
      > rok 1999, 60 000 km przebiegu.
      >
      > Mam prośbę o opinie dot. tego samochodu (słabe i mocne punkty).
      >
      > Może ktoś też wie ile kosztuje instalacja gazowa do takiego auta? Aktualnie
      > jeżdżę turbodieslem, więc przesiadka na dwulitrowa benzynę będzie wiązała się z
      >
      > dramatycznym wzrostem wydatków na paliwo (dużo jeżdżę - ok 40-50 kkm rocznie).
      >
      > Dzięki za rzeczowe opinie,
      > pozdrawiam,

Jeźdżę dwulitrową Vectrą benzyna 99 rok 52 tyś przebiegu. Przez dwa lata zrobiłem
      32 tyś i poza dwoma przeglądami nic nie trzeba było robić!!Ogólne wrażenia z
      jazdy super, ale silnik jest trochę za słaby. Spalanie w granicach 11,5- 12 w
      mieście to standard, w trasie 8-10 w zależności jak szybko jeździsz. Wszystko
      zależy od ceny, ale dzisiaj nie dał bym za to auto więcej niż 40 tyś PLN. Jeżeli
      jest tańsze to bierz. Swoją drogą pomyśl o wersji 2,5 170KM. Koszt niewiele
      większy , ale silnikowo to dwa światy. Ja poprzednio miałem Vectrę 1,6 i dlatego
      2.0 wydawała mi się dużo lepsza, ale jeżeli jeszcze nie kupiłeś to polecam jednak
      2,5.
      Tylko jej nie "zagazuj" ten samochód musi mieć "duszę", jazda na gazie takim
      samochodem to profanacja. Coż wysokie koszty, ale jaka radość z jazdy.

Adam:)

• Gość: Farfocel Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 10:20
        Dzięki za opinie.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z poglądami niektórych przedmówców na temat gazu
        ("profanacja", "marnowanie auta", "zagazowanie").

Jak wspomniał Robo, instalacje gazowe są montowane na linii produkcyjnej przez
        renomowane firmy (volvo, renault) i mniej renomowane (fiat, daewoo). W Europie
        jeździ ok. 2 mln aut napędzanych gazem (z tego 700 tys. w Holandii).

Wspólczesne instalacje gazowe umożliwiają sterowany mikroprocesorem,
        sekwencyjny wtrysk mieszanki do każdego cylindra. Przebiegi motorów zasilanych
        gazem są zbliżone do tych karmionych benzynką (przy właściwej obsłudze i
        eksploatacji).

Osiągi silnika nie ulegają, w przypadku instalacji najnowszych generacji
        (wtrysk gazu), żadnemu obniżeniu (badania na hamowni). Instalacje starszych
        generacji powodowały niewielki spadek mocy.

Zbiornik na gaz płynny może byc umieszczony pod samochodem w specjalnej
        obudowie co pozwala na zachowanie funkcjonalności bagażnika. Poza tym zbiornik
        mozna umieścić w miejscu koła zapasowego a to ostatnie zostawć po prostu w
        garażu (przez ostatnie 7 lat nie zdarzyło mi sie "złapać gumy" a na wszelki
        wypadek można wozić taki specjalny zestaw w sprayu do szybkiej
        naprawy "kapcia").

Myślę, że postawa ortodoksów uważających za świętokradctwo montaż instalacji
        gazowej do auta innego niż stary żuk, polonez czy nysa jest zupełnie
        nieuzasadniona.

Pozdrawiam wszystkich (ortodoksów także) :)
        • Gość: artih Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.save.pl 17.04.02, 11:25
          Po twojej wypowiedzi łatwo można wyczuć, że cytujesz foldery firm produkujących
          bądź zakładających instalacje gazowe.

Co do Volvo i Renault to chciałem przypomnieć, że auta na gaz (poszczególne
          modele) wychodzą na rynek po kilka miesięcy później niż wersje benzynowe - tyle
          bowiem trwa przekonstruowanie i dostosowanie silnika do tego rodzaju paliwa.

Proszę więc nie wciskać takich bredni innym ludziom.
          Badania na cytowanej hamowni i inne (po wielotysięcznym przebiegu) dokonane
          przez "Auto Bild" oraz TUV dowodzą, że spadek mocy, zużycie silnika i
          zwiększone zużycie materiałów eksploatacyjnych w silniku ma miejsce przy
          instalacjach domontowywanych do silników (przewidzianych jako) benzynowych.

Oprócz BMW montażu instalacji gazowych wzbraniają: Nissan, Mitsubishi, Rover,
          Hyundai, Lancia, Alfa Romeo.
          Takich informacji (popartych odpowiednimi pismami) można uzyskać w każdym
          salonie tych firm w niemczech - u nas niestety nie bo "gazowe lobby" jest już
          za duże.
          • Gość: Robo Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.04.02, 14:08
            Coś mi się zdaje że ty jesteś rzeczoznawcą jak ja mandarynem, tematy na jakie
            się wypowiadasz i w jaki sposób to robisz nasuwa moje podejrzenia. Nie cytuje
            żadnych folderów, a to że niektóre firmy nie zalecają montażu może i tak jest,
            po pierwsze mówimy o oplu, opel nie radzi zakładać gazu? nie więc trzymajmy się
            tematu, są teraz instalacje gazowe różne także z wtryskiem i montuje to też du
            (wtrysk sekwencyjny) co prawda drogie ale jak ktoś dużo jeździ to się opłaca, a
            po drugie znam osobiście kilka przykładów gdzie ludzie na instalacjach gazowych
            robili po 180.000 km bez problemów poza tym pogadaj z taksówkarzami którzy
            jeżdzą z instalacjami( wiekszość) co oni na to i na końcu jestem ciekaw czy
            rzeczoznawcy są ujęci jakimś numerem ewidencyjnym lub czymś takim jeżeli tak to
            podaj go na forum i przekonamy się czy jesteś naprawdę rzeczoznawcą

Robo
          • Gość: Koli Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 17.04.02, 16:51

> Co do Volvo i Renault to chciałem przypomnieć, że auta na gaz (poszczególne
            > modele) wychodzą na rynek po kilka miesięcy później niż wersje benzynowe - tyle
            >
            > bowiem trwa przekonstruowanie i dostosowanie silnika do tego rodzaju paliwa.
            >
            Np. w polsce Renault nie pozwala zamontować instalacji LPG do "swoich" samochodów.
            Ciekawe czym to jest spowodowane, bo np. mój Renault Clio ma nawet specjalną
            kontrolkę na tablicy rozdzielczej informujacą o zasilaniu auta gazem...
            Może jest to kwestia jakości gazu, a może "fachowości" instalatorów...
            • Gość: artih Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.save.pl 18.04.02, 11:50
              Wskaż więc gdzie napisałem coś, co niezgodne jest z prawdą ROBO - "rzeczoznawco
              z powołania".

Mam legitymację, jest na niej numer, płacę co roku składki do PZMOT-u ale
              żadnych szczegółów ci nie podam.
              • Gość: Niknejm Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.pg.com 18.04.02, 13:07

> Wskaż więc gdzie napisałem coś, co niezgodne jest z prawdą ROBO - "rzeczoznawco
                > z powołania".

Ja wskażę. Dane n/t przyspieszenia Civica 3D do 100km/h, wersja 'stara', czyli
                poprzednia. Podawałeś nieprawidłowe dane, dotąd też nie byłeś w stanie
                odpowiedzieć na kilka 'pytań kontrolnych', które Ci zadałem. Przykre to, ale
                prawdziwe. Ale to było w innym wątku.

> Mam legitymację, jest na niej numer, płacę co roku składki do PZMOT-u ale
                > żadnych szczegółów ci nie podam.

;-)

A co do gazu - lecę powiedzieć znajomej, która przejechała na gazie Mazdą 323
                200000km, żeby natychmiast wypruła instalację gazową z auta, bo zaraz jej się ta
                Maździna rozsypie ;-)

Pozdrawiam,
                Niknejm
                • Gość: artih Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.save.pl 18.04.02, 16:11
                  ... hmmm .... po co tu cokolwiek dodawać ?
                  • Gość: Robo Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.04.02, 16:19
                    Rzeczoznawcą nie jestem, nie mam zamiaru, spytałem tylko o potwierdzenie
                    twojego tytułu "samozwańcu" nie wierzę Ci bo piszesz rzeczy niezgodne z prawdą,
                    a to że boisz się powiedzieć swojego numeru to tylko potwierdza że jesteś
                    przebierańcem i tyle.
                    • Gość: artih Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.save.pl 18.04.02, 16:21
                      Szczerze mówiąc mało mnie interesuje co myślisz ty i tobie "znawcy" podobni.
                      Ci którzy chcą uzyskają u mnie poradę i tyle.
                      • Gość: Farfocel Re: Vectra 2.0 CD - opinie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.02, 16:49
                        Arith, powiedziałeś, że jesteś "rzeczoznawcą giełdowym".

Nie spotkałem sie z takim określeniem, chociaż współpracowałem swego czasu z
                        rzeczoznawcami PZMot (chodziło o sporządzanie opinii n/t prawodłowości
                        wykonanych napraw mechanicznych i blacharskich).

Nie chcę podrywać twojego autorytetu (o ile jesteś rzeczoznawcą) ale może
                        mógłbyś odpowiedzieć na pytanie:
                        W jakim trybie i po spełnieniu jakich warunków uzyskuje się wpis na liste
                        rzeczooznawców samochodowych (giełdowych?) i kto takie listy prowadzi i nadaje
                        odpowiednie uprawnienia?!

Pozdrawiam,
    • pacio Re: Vectra 2.0 CD - opinie 18.04.02, 17:27
      60.000 km. to dla tego silnika pestka /mam na szafie 145.000 km. /
      Przy ok 100.000 wymień rozrząd nie patrz na instrukcje że do 120.000 km.
      Na temat silników z rodziny ECOTEC zarżnięto już ze trzy klawiatury, nie będe
      się rozpisywał. Ze wzgędu na swoje właściwości możesz śmiało lać 98 oktnową,
      jesteś litr do przodu i osiągi troszkę się poprawią, dot.
      przyspieszenia /zmienia sie krzywa momentu obrotowego na ok. 3.700 rpm, a i
      silnik zyskuje na dobrym paliwie, oraz montować instalacje gazową !
      zamontowałem takie cudo tak 15.000 km. wstecz /pamiętaj o plastikowych
      korektorach / z mapą wtrysku instalacja ostatniej generacji /w Wawie ok. 4.000
      zł./ Prawie zero różnicy, a to co zostaje w kieszeni to czyste złoto.
      Auto kupiłem jak miało 24.000 km. / 1998 / i żadnych problemów !
      Przy ok. 100.000 km. wymieniłem regulator wolnych obrotów / ok. 200 zł.
      całość / i nic.
      jeżeli jesteś z Wawy i oklic, prześlij na priva e-mail, mam kilka niespodzianek
      dot Vectry.

Szerokiej Drogi !
      pacio
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka