Dodaj do ulubionych

Reklama avensis - jak nie zarżnąć fajnej opowieści

01.10.04, 14:28
Mowa reklamie z krasnalem, któremu po głowie chodzi, żeby brudne łapki wytrzeć w tapicerkę. Po zastanowieniu nie robi tego, tylko wyciera się w spodenki. Pytanie: dlaczego? Dlatego, że mały srajtek jest koneserem pięknych wnętrz nowoczesnych samochodów i czekoladą nie chce zaburzyć jego harmonii? Czy raczej dlatego, że jak tatuś-despota zobaczy brudne auto zamknie bachora do komórki pod schodami? Powiało grozą i Harry Potterem...
Spieprzono kawał ładnej opowieści, a można było to pociągnąć inną nitką. Wiadomo, że w każdym nowych samochodzie tej klasy tapicerka jest ładna i pachnąca, i w ogóle w środku jest cycuś. Po jaką cholerę skupiać się zatem na takiej kompletnie nieistotnej dupereli? Nie można było zaakcentować baaaaaaardzo przestronnego wnętrza, przy okazji widz (jeśli tylko nie jest ociemniały) sam na wlasne oczy zobaczyłby sobie tą czystą i piękną tapicerkę.
I tak oto mamy zafotelikowanego szczelnie maluszka z brudnymi lapkami. Wiadomo, że się wytrze, ale w co? Kalkuluje: jak w spodnie, to mama spuści lanie (któż z nas nie oberwał za brudzenie spodni), bo to już recydywa. A może w fotel taty? Jasne! Siedzi tyłem, to nie zauważy, nigdy nie siedzi z tyłu więc nigdy się nie dowie (jak to dziecko - zakryję oczy to nikt mnie nie widzi). Do dzieła zatem ochoczo się zabrał, a tu... Kłopot! Yyyyypch! Nie może dosięgnąć! Yyyyypch! No nie da rady! To w drzwi - yyyyych... Też nie da rady... Coż, zostają spodenki.

I wilk syty i owca cała. Jest i fabuła, i panorama wnetrza, i wniosek: auto nie dość, że ładne i estetyczne, to jeszcze niesamowicie przestronne.
Obserwuj wątek
    • Gość: Yanek Re: Reklama avensis - jak nie zarżnąć fajnej opow IP: *.mtvk.pl 01.10.04, 16:14
      chyba masz za krotkiego pindola

zapodajesz tekst jakbys rano sie jebnal w parapet

ROTFL
    • Gość: verte Re: Reklama avensis - jak nie zarżnąć fajnej opow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 16:37
      > Kalkuluje: jak w spodnie, to mama spuści lanie (któż
      > z nas nie oberwał za brudzenie spodni)

Przepraszam ale mnie rodzice nie bili.Współczuje ci.
    • Gość: freak Re: Reklama avensis - jak nie zarżnąć fajnej opow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 17:05
      hehe, co ty bredzisz?? Zgłoś sie ze swoimi wizjami do agencji reklamowej, na
      pewno im sie bardzo spodobają ROTFL
    • Gość: Robertos Re: Reklama avensis - jak nie zarżnąć fajnej opow IP: 195.177.196.* 01.10.04, 18:58
      Jakos nie odnioslem wrazenia ze gowniarz jest bity przez rodzicow. Ciekawe skad
      masz takie skojarzenia?
      • remo29 Odpowiadam wszystkim powyżej 02.10.04, 01:06
        1)Yanek: spróbuj raz obejrzeć coś innego niż "Kiepskich"
        2)verte: mnie też rodzice nie bili, więc nie musisz mi współczuć. Tak odebrałem reklamę (i kilka osób z którymi rozmawialem też)
        3)freak: agencje reklamowe rzygają gniotami hurtowo. W tej materii radzą sobie znakomicie.
        4)Robertos: wytłumacz mi (zakładam że masz dzieci) co miałoby powstrzymywać takiego smyka przed wytarciem łapek o fotel, puszczeniem pawia na zagłówek, rąbnięciem kupy na welur, czy przyklejeniem lizaka do szyby? Myślisz, że taki gówniarz czyta auto-świat i jest świadom pozycji w rankingach samochodu w którym chcąc niechcąc jedzie? Jedyna rzecz która go może przed zamiarem powstrzymać to (co najmniej) opieprz. A to jako podszewka pod ten komunikat mi się właśnie nie podoba.
        • Gość: wredny Re: Odpowiadam wszystkim powyżej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 02:04
          remo29 napisał:
          > 4)Robertos: wytłumacz mi (zakładam że masz dzieci) co miałoby powstrzymywać
          > takiego smyka przed wytarciem łapek o fotel, puszczeniem pawia na zagłówek,
          > rąbnię ciem kupy na welur, czy przyklejeniem lizaka do szyby

ROZUM - dzieciak jest madrzejszy niz Ty
          a jak widac po Twojej reakcji - reklama dziala
          i o to chodzi
        • Gość: misiak Re: Odpowiadam wszystkim powyżej IP: 213.76.161.* 05.10.04, 11:50
          Masz racje Remo. Mam dzieciaka i wiem o co ci chodzi:)). Reszta kolesi raczej
          nie wie o co chodzi bo nie ma własnego samochodu , nie mówiąc już o
          dzieciach....
          • remo29 Re: Odpowiadam wszystkim powyżej 05.10.04, 14:54
            Oj chiba tak... A powoływanie się na "rozum" u trzylatka trąca amerykańskimi pseudo-doktrynami o wychowaniu bezstresowym i takich tam dyrdymałach. Dziecko ma "rozumek" - w przeciwnym razie nie wrzucałoby pilota od TV do kibla, nie pchałoby widelca do kontaktu i nie właziło na dwa razy wyższy od niego stół.
            Dziaci tak mają.
            W następnej reklamie pokażą uśmiechniętych dresiarzy po wyrokach, którzy wnoszą sąsiadom zakupy do domu, a pałami do bejsbola grają w bejsbola. I też wszyscy powiedzą, że to wiarygodne, tylko Remo29 marudzi...
            • franek-b Re: Odpowiadam wszystkim powyżej 05.10.04, 15:18

> Oj chiba tak... A powoływanie się na "rozum" u trzylatka trąca amerykańskimi
              ps
              > eudo-doktrynami o wychowaniu bezstresowym i takich tam dyrdymałach. Dziecko
              ma
              > "rozumek" - w przeciwnym razie nie wrzucałoby pilota od TV do kibla, nie
              pchało
              > by widelca do kontaktu i nie właziło na dwa razy wyższy od niego stół.
              > Dziaci tak mają.

wiesz co, szkoda mi Twojego dzieciaka, bo inteligencje jednak sie dzidziczy...
              Twoj tok rozumowania jest plaski jak stol, proponuje zmienic znajomych skoro
              podzielaja poglady w tej sprawie (choc z drugiej strony to socjologia dawno
              stwierdzila, ze ludzie otaczaja sie podobnymi do siebie, wiec idiota nie bedzie
              mial znajomych wybitnych intelektualnie...)
              na tym polega suspens tego klipu, ze mi moze 'Dziaci tak mają'(cytat) to na
              widok tapicerki auta mu sie to zmienilo... hmm az przykro to tlumaczyc takie to
              oczywiste.
              Dodatkowo proponuje zajrzec do piatkowego dodatku telewizyjnego wyborczej,
              gdzie ta reklama hmm byla normalnie zrozumiana (bez skojarzen z Harrym Potterem
              i innymi kretynstwami) i dostala wysoka note - to tak przy okazji powolywania
              sie na autorytety...

> W następnej reklamie pokażą uśmiechniętych dresiarzy po wyrokach, którzy
              wnoszą
              > sąsiadom zakupy do domu, a pałami do bejsbola grają w bejsbola. I też
              wszyscy
              > powiedzą, że to wiarygodne, tylko Remo29 marudzi...

Remo? a od kiedy reklamy sa wiarygodne? urodziles sie wczoraj czy glupiego
              udajesz? a mialem Cie za rozsadnego na tym forum frustratow...

pozdrawiam
              • remo29 Re: Odpowiadam wszystkim powyżej 05.10.04, 15:36
                [...]
                > Dodatkowo proponuje zajrzec do piatkowego dodatku telewizyjnego wyborczej,
                > gdzie ta reklama hmm byla normalnie zrozumiana

Aaa... To napisz od razu, że tu cię boli. Michnik też lubi pisać co jest właściwe, a co nie.
                Jak sądze twoje dzieci same się ubierają, chodzą do szkoły, gotują (jak chcą) i w ogóle w ogóle robią co chcą, bo wiedzą co w życiu jest dla nich dobre. Wszak mają rozum.
                A co do reszty twojego bełkotu: mam prawo interpretować cokolwiek jak chcę i kiedy chcę. Nikogo tu nie obraziłem i nie stawiałem jego znajomych w szeregu z idiotami. Przeczytaj sobie to co napisałeś i sam sobie odpowiedz (bo mnie to już nie interesuje) czy masz prawo mnie oceniać w taki sposób.
                • franek-b Re: Odpowiadam wszystkim powyżej 05.10.04, 15:46
                  > Aaa... To napisz od razu, że tu cię boli. Michnik też lubi pisać co jest
                  właści
                  > we, a co nie.

zarty... i to wolne...

> Jak sądze twoje dzieci same się ubierają, chodzą do szkoły, gotują (jak chcą)
                  i
                  > w ogóle w ogóle robią co chcą, bo wiedzą co w życiu jest dla nich dobre.
                  Wszak
                  > mają rozum.

A Twoje jak mowia na czarne biale to im przytakujesz...

> A co do reszty twojego bełkotu: mam prawo interpretować cokolwiek jak chcę i
                  ki
                  > edy chcę.

Twoje swiete prawo, co nie zmienia faktu, ze jest to forum PUBLICZNE, i jak
                  bredzisz, to mozesz sie spodziewac, ze ktos Ci powie, ze bredzisz.

> Nikogo tu nie obraziłem i nie stawiałem jego znajomych w szeregu z id
                  > iotami. Przeczytaj sobie to co napisałeś i sam sobie odpowiedz (bo mnie to
                  już
                  > nie interesuje) czy masz prawo mnie oceniać w taki sposób.

Powolales sie na autorytet Twoich znajomych, nie dziw sie wiec, ze za
                  publicznie rozglaszane przez Ciebie glupoty tez im sie dostalo.
                  Faktycznie nie ma o czym dyskutowac, za poezje Szymborskiej to sie nie bierz bo
                  taka lektura Cie zabije intelektualnie skoro przy reklamach wysiadasz
                  • remo29 Re: Odpowiadam wszystkim powyżej 05.10.04, 23:35
                    [...]
                    > Faktycznie nie ma o czym dyskutowac, za poezje Szymborskiej to sie nie bierz
                    > bo taka lektura Cie zabije intelektualnie skoro przy reklamach wysiadasz

Tiaaa... Tylko patrzeć jak Mikołajewski z "Telewizyjnej" dostanie NIKE, a na scenie zagra mu "Ich Troje" przy chocholim tańcu tych, co myśleli że są inteligentni bardziej. Kiepska to perspektywa wszak nawet sznur - co im sie ostał - może pojawić się w reklamie jako knot, co wielu przyjmie z entuzjazmem, pod warunkiem, że napisze o tym "Ktoś" przez wielkie "K".
                    • franek-b Re: Odpowiadam wszystkim powyżej 06.10.04, 10:15

> Tiaaa... Tylko patrzeć jak Mikołajewski z "Telewizyjnej" dostanie NIKE, a na
                      sc
                      > enie zagra mu "Ich Troje" przy chocholim tańcu tych, co myśleli że są
                      inteligen
                      > tni bardziej. Kiepska to perspektywa wszak nawet sznur - co im sie ostał -
                      może
                      > pojawić się w reklamie jako knot, co wielu przyjmie z entuzjazmem, pod
                      warunki
                      > em, że napisze o tym "Ktoś" przez wielkie "K".

Problemem nie jest to ,ze sa ludzie (w tym ja i pare innych osob, lacznie z
                      osoba z GW) i maja inne zdanie niz Twoje.
                      Teraz na serio:
                      Uwazam, ze problemem jest skojarzenie jakie masz z Ta reklama, tzn. ze dziecko
                      tylko pod wplywem bicia bedzie zachowywalo sie tak jak oczekuje ojciec. Nie
                      sugeruje, ze jest z Toba cos nie tak, bo w tym generalnie nie ma nic zlego,
                      poniewaz jest to sprawa modelu wychowawczego w jakim bylo sie samemu
                      wychowanym.
                      Ala do zastanowienia sie dla Ciebie, dlaczego wlasnie Ty masz takie skojarzenia
                      a nie wszyscy inni nie? Dlaczego ta sytuacja (ladny bobas, usmiechniety tatus,
                      pogodna muza, atmosfera sielanki w warstwie niewerbalnej) a mimo to kojarzy Ci
                      sie to z terrorem? polecam zastanowic sie nad tym, bo uwazam, ze jestes
                      niewatpliwie inteligentnym, kreatywnym czlowiekiem

pozdrawiam
                • Gość: Adrian4u Re: Odpowiadam wszystkim powyżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 15:47
                  z punktu widzenia "reklamiarza pieprzącego reklamy" - racja - zjebali reklamkę:)
                  ale czasem nie da się upiec tysiąca pieczeni na jednym ogniu. Istotą reklamy
                  jest jeden, silny, łatwy so zrozumienia przekaz... ale o tym można gadać i
                  gadać:)

pozdrawiam:)

A
                  • remo29 Re: Odpowiadam wszystkim powyżej 05.10.04, 23:48
                    Kiedyś było jak klikulatek niósł wrzątek w postaci kawy tchibo. "Widać było aromat" przy wtórze pompatycznej muzyki i lektora, który tak pięknie mówił, że aż cukier się z dupy sypał. I pewnie pobiegłbym do sklepu spróbować tego "aromatu", ale spociłem sie ze strachu oglądając do ostatniej sekundy ten spot, bo wyobrraziłem sobie co by było gdyby to dziecko wypierdoliło się o jakiś kamień, oblewając tym "aromatem" rączki.
                    Tu zaraz odezwie się kilku mądrali, którzy będą współczuć moim dzieciom, bo ICH dzieci mają ROZUM i nie obelwają się dla jaj wrzątkiem.
                    "Używanie" dzieci w reklamach jest bardzo trudne i nie można polecieć po łebkach, zwłaszcza, jeśli adresatem przekazu są m.in. tacy, co mają własne dzieci.
                • Gość: wredny Re: Odpowiadam wszystkim powyżej IP: 213.199.243.* 05.10.04, 23:39
                  remo29 napisał:

> Aaa... To napisz od razu, że tu cię boli. Michnik też lubi pisać co jest
                  > właści we, a co nie.

robisz dokladnie to samo

• remo29 Re: Odpowiadam wszystkim powyżej 05.10.04, 23:58
                    [...]
                    > robisz dokladnie to samo

Mnie nikt nie cytuje, nie powołuje się na moje wypociny, i nie mówi że czarne jest białe, bo "Remo tak napisał".
                  • Gość: pszczelarz do Remo IP: *.aster.pl 06.10.04, 00:00
                    Pomysł git! (mowa o tym, który zapoczątkował wątek)

Tak cierpliwie polemizujesz z róznymi (pardon le mot) łachmaniarzami. Ciekawość,
                    czy każe Ci tak czynić kultura czy inercja?

Pzdr
                    pszczelarz
                    • remo29 Re: do Remo 06.10.04, 00:41
                      [...]
                      > Tak cierpliwie polemizujesz z róznymi (pardon le mot) łachmaniarzami.
                      > Ciekawość, czy każe Ci tak czynić kultura czy inercja?

Kultury to mi brak, bo nie znam Szymborskiej; a co do inercji to nie wiem o co chodzi - parafrazując detektywa Bednarskiego: ja nic nie imputuję, bo ja nie wiem co to znaczy.
                      :))
                      • Gość: pszczelarz Re: do Remo IP: *.aster.pl 06.10.04, 00:47
                        He, he, he... No widze, żeś przytomniak, ale siłom prawda inercji ci podsunę:
                        inercją to w wolnym tłumaczeniu = siłą rozpędu.

Tak tylko pytam, bo aktywność wielu forumbytowiczów zadziwia mnie bezustannie i
                        troskom prawda napawa o żywą tkankę narodu!

pzdr
                        pszczelarz
                • Gość: freak Re: Odpowiadam wszystkim powyżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:00
                  Ale tej reklamy nie recenzuje Michnik, tylko facet który siedzi w temacie
                  profesjonalnie, ale to zapewne dla Ciebie żaden autorytet, bo przecież Twoj
                  kolega Gienek powiedział co innego to tak musi być hehehe
            • edek40 Re: Odpowiadam wszystkim powyżej 06.10.04, 12:40
              Odpowiem Ci zupelnie powaznie. Moja corka (2,5 roku) jest od mniej wiecej od pol roku pedantyczna czysciacha. Oczywiscie tyl fotela, za ktorym siedzi mala jest wyszmelcowany od bucikow, choc auto przestronne i nawet dla mnie wystarcza z tylu miejsca. Cale tylne siedzenie przypomina swiezy kompost pelen roznego rodzaju drobin organicznych, ktore usuwam widlami mniej wiecej raz w tygodniu burczac na moja kobiete, ze dziecko wytrzyma bez jedzenia czy picia pieciominutowa wyprawe do sklepu. Fotelik malej tez wyglada podobnie, ale tu czyszczenie musi odbywac sie duzo czesciej, bo inaczej nie chce w nim siadac, a to grozi odkryciem kompostu ponizej fotelika. Wtedy mogila - trzeba sprzatac od razu. Ten maly tyran-pedant nigdy celowo nie wyciera uszmelcowanych raczek o cokolwiek, co nalezy do samochodu tatusia. Konieczna jest interwencja chusteczki. Oczywiscie czystosc musi panowac tylko w samochodzie. Kiedys sprzatala ze mna wnetrze auta przez pol dnia i pewnie wyciagnela z tego wnioski. Pomalowac sciany w calym domu to nie problem. Jeszcze domywam rece po malowaniu praktycznie wszystkiego. Samodzielnie otworzyc danonka i nakarmic fotel (i swoje majtasy) to tez zaden problem. Pilota nigdy nie topi w kiblu. Zauwazyla, ze wystarczajaca sie denerwuje, jak tylko straci go nozka ze stolika przy kanapie. Po co mialaby zasuwac az do kibla? Moze dlatego smieszy mnie ta reklama, bo nie wydaje mi sie az tak naciagnieta. A brzdac calkiem niezle gra. Moze lepiej przyjac ta reklame z lekkim przymrozeniem oka?
    • Gość: TakMaByc Re: Reklama avensis - jak nie zarżnąć fajnej opow IP: *.net / 80.51.175.* 06.10.04, 00:18
      swietnie pamietasz te reklamy
      na dodatek "rozgryzasz" je wytrwale nadal od tylu dni - czyli reklama jest
      skuteczna !!
      czego wiecej moze oczekiwac reklamodawca ??

• remo29 Re: Reklama avensis - jak nie zarżnąć fajnej opow 06.10.04, 00:38
        > [...]czyli reklama jest
        > skuteczna !! czego wiecej moze oczekiwac reklamodawca ??

Ba! Do dziś pamiętam reklamę KIA Pride kombi z hasłem "nareszcie pełna klapa!". Ale czy o to rzeczywiście chodziło copywriterowi? Hmmm...
        • Gość: Adrian4u Re: Reklama avensis - jak nie zarżnąć fajnej opow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:17
          nie wiem, nie ja robiłem... ja tylko świstaka:)
          a z samochodów to Focusa i Ka - jak wchodziły na polski rynek, czyli dawno
          temu:)
    • Gość: ........... Re: Reklama avensis - jak nie zarżnąć fajnej opow IP: *.anwa.com.pl / *.anwa.com.pl 06.10.04, 09:26
      Reklama jest fajna, maluch słodki. Po co akcentować przestronne wnętrze, nie o
      o chodzi w tym spocie. Tonie jest Skoda Octavia, gdzie akcentują pozorną
      przestronność a naiwne Polaczki plasują ją w klasie Avensisa, H.Accord czy
      R.LAGUNY
    • art_0 Re: Reklama avensis - jak nie zarżnąć fajnej opow 06.10.04, 10:17
      Ta reklama i tak nie jest tak "słaba" jak nowa reklama Corolli: "to musi byc
      sen. Tylko w śnie Corolla nie zapala"
      Co za bzdura.....

pozdrawiam

Art
      • q02121974 Re: Reklama avensis - jak nie zarżnąć fajnej opow 06.10.04, 10:45
        "Tylko w śnie Corolla nie zapala"- to nie było tak. Poza tym reklama nie jest
        najgorsza, napewno będzie zapamiętana i o to chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka