Dodaj do ulubionych

Polskie oleje silnikowe

03.03.17, 14:30
Kto używa polskich olejów silnikowych i czy sobie chwali. Lotos, Orlen, Jasol, Specol, Teda 5ex...

Jedną zmianę przejechałem na Specolu 0W40, od konkurencji odróżnia go cena, (poniżej 100 zł za bańkę 4L) - z karty wynika porządny skład. Teraz mam inne auto które wymaga 5W40 C3 i też pewnie kupię Specola (70 zł za bańkę). Jeśli nie widać różnicy (a raczej widać na korzyść Specola) to po co przepłacać.

Fajnie by było żeby jakiś polski producent robił oleje premium porównywalne z Redline, Penrite czy Millers.
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Polskie oleje silnikowe 03.03.17, 15:57
      SMIESZNI JUZ JESTESCIE Z TYMI OLEJAMI. SPECJALISCI Z KOZIEJ WOLKI...
    • sky.83 Re: Polskie oleje silnikowe 03.03.17, 17:49
      Ja jeżdżę na Specolu 5w30 Premium. Silnik 1,6 HDI PSA.
    • bemeta Re: Polskie oleje silnikowe 03.03.17, 18:55
      "to po co przeplacac" jakbmy forumowego przyglupa miska czytal.
      • wicehrabia.julian Re: Polskie oleje silnikowe 03.03.17, 21:17
        bemeta napisał:

> "to po co przeplacac" jakbmy forumowego przyglupa miska czytal.

to pozornie tak wygląda, porównaj sobie karty produktu i podstawowe parametry takiego Specola i topowych olejów tej samej lepkości i klasy to pogadamy, jak nie wiesz co porównywać to spier... odejdź
      • misiaczek1281 Re: Polskie oleje silnikowe 04.03.17, 17:18
        bemeta napisał:

> "to po co przeplacac" jakbmy forumowego przyglupa miska czytal.

akurat na oleju nie oszczędzam więc bredzisz ...:) jakbym ciebie czytał majaczącego o przygłupie misiu:)
    • szymi_mispanda Re: Polskie oleje silnikowe 03.03.17, 19:41
      Ja to jeżdżę bez oleju wogle. Po co mam przepłacać, samochód lżejszy i lepiej przyspiesza.

To bzdury marketingowe o tych olejach. Spróbujcie sami i opiszcie doznania na forum.
      • nazimno Re: Polskie oleje silnikowe 03.03.17, 20:20
        Niech sie tego napija, beda miec doznania.
        • szymi_mispanda Re: Polskie oleje silnikowe 03.03.17, 20:27
          Olej to bym się bal ale my kiedyś w pracy rozrabialismy z woda nafte. I jakoś nawet glowa nie bolała. Olej jak potem robia to estry dają to trujące jest.
          • nazimno Re: Polskie oleje silnikowe 03.03.17, 20:54
            Musieliscie miec po nafcie niezly
            jet-effect.
            • szymi_mispanda Re: Polskie oleje silnikowe 03.03.17, 21:00
              Niestety jak zwykle nie pamiętam. To jest mój problem bo się budzę zawsz i pierwsza myśl ku... gdzie jestem i co to za ludzie?

I cala zabawa jest zapomniana a na mojej zmianie wszyscy maja zawsze amnezje.
    • wicehrabia.julian Re: Polskie oleje silnikowe 03.03.17, 21:19
      i jeszcze mała prośba: jeśli nic nie wiesz o olejach to zanim cokolwiek napiszesz oglądnij to, proszę
      www.youtube.com/watch?v=PHZVmyjm9v0
      • misiaczek1281 Re: Polskie oleje silnikowe 04.03.17, 17:20
        leję ELFA...też wychodzi tanio bo coś koło 80 zł za 4 l...ważne by był zgodny ze specyfikacją producenta auta a nie ważna marka i cena:)
      • bimota Re: Polskie oleje silnikowe 04.03.17, 23:25
        TWIERDZA, ZE MNIEJSZE ZUZYCIE, PRZY WIEKSZYCH PREDKOSCIACH...
    • koza_oddam Re: Polskie oleje silnikowe 04.03.17, 18:42
      Ja jednak wolę przepłacać za LiqyMolly 10w40 mos2 i będę za niego przepłacał dalej. Ale co kto woli
    • santo222 Re: Polskie oleje silnikowe 19.05.18, 14:34
      no ja akurat jeźdże na oleju Shell Helix Ultra 5W-40 taki olej dobrała mi darmowa aplikacja Lubematch nie mam dolewek a silnik idealnie pracuje równo bez żadnych skoków na obrotach.
      • jackk3 Re: Polskie oleje silnikowe 19.05.18, 19:21
        To chyba blondyna pisala?
    • santo222 Re: Polskie oleje silnikowe 26.05.18, 11:46
      no a czemu nie olej z firmy Shell te oleje są produkowane w technologii technologii Shell PurePlus najbardziej zaawansowana formuła Shell do wysokoobciążonych silników i akurat ta firma ma wieloletnią tradycję
    • dawid.zac Re: Polskie oleje silnikowe 27.07.18, 09:43
      Dobre oleje można znaleźć na p52.com.pl. Kupuję u nich od dłuższego czasu.
      • nazimno Re: Polskie oleje silnikowe 27.07.18, 09:50
        A co nas to obchodzi, koles?
    • bombino Re: Polskie oleje silnikowe 10.11.18, 17:47
      Witam, dołoże 3 grosze od siebie. Twoja prośba sie chyba się spełniła, bo od ponad roku czasu na polskim rynku jest polski olej o nazwie PMO ( co prawda produkowany w Holandii, ale producent jest z Polski) . Cena niestety trochę wyższa niż średnia półka, ale czy my mamy coś co jest dobre a tanie? xD Ale niestety nie powiem ci opinji bo sam go nie stosowałem, wiem tylko, że weszli na rynek i z reguły ludzie chwalą xD Ale internety są tak duże że może ktoś sie wypowie. POZDRO
      • adam.makaron Re: Polskie oleje silnikowe 13.11.18, 22:16
        bombino napisał(a):

> Witam, dołoże 3 grosze od siebie. Twoja prośba sie chyba się spełniła, bo od po
        > nad roku czasu na polskim rynku jest polski olej o nazwie PMO ( co prawda produ
        > kowany w Holandii, ale producent jest z Polski) . Cena niestety trochę wyższa n
        > iż średnia półka, ale czy my mamy coś co jest dobre a tanie? xD Ale niestety ni
        > e powiem ci opinji bo sam go nie stosowałem, wiem tylko, że weszli na rynek i z
        > reguły ludzie chwalą xD Ale internety są tak duże że może ktoś sie wypowie. PO
        > ZDRO
        Ameryki baranie nie odkryłeś. PMO w Polsce jest już od dawna sprzedawane. A czy jest drogie to też nie sądze, ja za 5w30 4L płaciłem jakoś 120 zł to dużo? Chyba dla cebulaków co siedzą na zasiłkach bo sie pracować nie chce.
        • agios_pneumatos Re: Polskie oleje silnikowe 14.11.18, 06:37
          Serdecznie i uprzejmie witamy obu panów na forum.
          • adam.makaron Re: Polskie oleje silnikowe 14.11.18, 23:17
            A witam witam. Tylko ten Pan na górze coś jakiś nerwowy :) Ale takim nowym uzytkownikiem tego forum to ja nie jestem, czytam Was od dawna a konto też już jakiś czas mam. Chyba, że z innego powodu mnie Pan wita i czegoś poprostu nie zrozumiałem? :)
            • adam.makaron Re: Polskie oleje silnikowe 14.11.18, 23:19
              Albo to ja jestem nerwowy, że tak na niego naskoczyłem i on nie miał złych intencji :D
              • termos.adam Re: Polskie oleje silnikowe 15.11.18, 21:23
                No i po co od razu wyzywasz? Co z tego, ze ty jesteś taki mądry i wiesz, jakieś szczególy na temat oleju jakiegoś. Ja olej wymieniam 2-3 razy w roku, nie mam warsztatu ani nie prowadzę sklepu to skąd mam wiedzieć, ze olej juz jest od dawna. Ja tylko powiedziałem to co wiedziałem.
                • termos.adam Re: Polskie oleje silnikowe 15.11.18, 21:27
                  Ty zawsze wiesz wszystko najlepiej pewnie i ktoś nie może wiedzieć mniej niz Ty. I znowu powiedziałem to co wiedziałem :]
      • bizon323 Re: Polskie oleje silnikowe 23.12.18, 14:04
        PMO to nie jest polski olej baranie, to jest holenderski olej. To że mają odział w Polsce nie znaczy ze jest polski. Ehh nie wiedza.
    • wodka_lover Re: Polskie oleje silnikowe 15.11.18, 21:37
      Panowie, jeździłem kiedyś na specolu i powiem, że on dobry był do malucha :D Teraz zalalem do swojego Golfa i tak zaczął dzwonić, ze po tysiacu km zmieniem na inny haha
      • nazimno Re: Polskie oleje silnikowe 15.11.18, 22:24
        Zmien tez wodke, bo chlejasz jakas okropna siare...
        i we lbie ci sie miesza....
    • santo222 Re: Polskie oleje silnikowe 09.08.19, 14:02
      przeciez wiadomo że technologia idzie do przodu tak samo jest z olejami które dostosowują się do silnika który jest coraz bardziej żywotny min po przez zastosowanie dobrej jakości oleju.
      • only_the_godfather Re: Polskie oleje silnikowe 09.08.19, 15:24
        W związku z powyższym jako olej polecasz spamerze?
    • bruner4 Re: Polskie oleje silnikowe 09.08.19, 17:09
      Najlepiej sprawdź jaki olej zaleca producent do Twojego auta. Skąd przeciętny użytkownik ma wiedzieć który olej jest lepszy ? Na innych forach zauważyłem, że zalecają inny olej niż producent ludzie , którzy je sami sprzedają- i mają takie w swojej ofercie. Zwykle właściciele warsztatów (czasem dobrych). Potem problemy użytkownika związane ze szkodami jakie spowodował niewłaściwy olej są już jego problemami, ewentualnie tego, który kupił od niego auto.
      • only_the_godfather Re: Polskie oleje silnikowe 09.08.19, 17:35
        Tak bo producent samochodu zaleca najlepszy olej. Zaleca taki z producentem jakiego ma podpisaną umowę marketingową. Olej ma spełniać normy podane przez producenta, a marka oleju, to już niech każdy robi jak chce. Jeden woli zapłacić więcej i zalać silnik czymś lepszym, inny najtańszym olejem.
        • bruner4 Re: Polskie oleje silnikowe 10.08.19, 12:53
          Parametry oleju to podstawa jeśli chodzi o zamiennik, zauważcie że wielu internetowych filozofów olejowych potrafi je zmieniać. Olej zalecany przez producenta został przez niego przetestowany w danym aucie. Oprócz parametrów oleju występują inne ważne rzeczy np. działanie oleju na materiały auta oraz np. szkodliwość jego produktów spalania dla silnika.
          • only_the_godfather Re: Polskie oleje silnikowe 10.08.19, 17:27
            Czyli chcesz mi powiedzieć, że jak Renault zaleca Elfa co ogólnie jest syfem, to jak zaleję coś lepszego np Motula czy Millers Oil które spełniają te same normy (dla mojego silnika 5w30 norma Renault RN0700) to mi się silnik rozpadnie bo Renault przetestowało Elfa i dlatego go zaleca?Dobre sobie...
            • kanna13 Re: Polskie oleje silnikowe 10.08.19, 18:20
              A tak z ciekawości dlaczego Elf jest syfem? Cóż za filozofia olejowa tak twierdzi?
              Miałem megane, przejechałem od nowości na Elfie takim jaki zaleca renault 110 tys. km i nic się z silnikiem nie stało złego. Ba przejechał jeszcze u kolejnego właściciela kolejne 150 tys.
              Nawet bym zaryzykował stwierdzenie, że był to silnik 1.6 16V najlepszy jeśli chodzi o jego zużycie oleju bo pomiędzy wymianami 12-15 tys. nie musiałem dolewać nic.

Moje zdanie jest takie, że szkoda czasu na doktoryzowanie się w temacie oleju, lejemy olej, który spełnia wymagania producenta silnika a już wybór firmy czy cenę dobieramy sobie do własnego portfela. Ważniejsze jest jego regularne zmienianie w raz w filtrem, kontrola i ewentualne dolewanie gdy ubywa by nie dopuścić do zbyt małego poziomu.
              • only_the_godfather Re: Polskie oleje silnikowe 10.08.19, 18:55
                Elf mimo, że sprzedawany jako olej w pełni, nie jest takim olejem.
                • only_the_godfather Re: Polskie oleje silnikowe 10.08.19, 18:55
                  * w pełni syntetyczny
                • kanna13 Re: Polskie oleje silnikowe 10.08.19, 21:30
                  No wiem o tym. I co z tego? Spełnia normę? Spełnia.
                  • qqbek Re: Polskie oleje silnikowe 11.08.19, 02:09
                    kanna13 napisał:

> No wiem o tym. I co z tego? Spełnia normę? Spełnia.

Nie wiem.
                    Ja leję long life VW pomimo tego, że nie robię ostatnio nawet 15kkm pomiędzy wymianami.
                    Skoro producent zaleca, to z koniem się nie będę przecież kopał, różnica na bańce jest rzędu kilkudziesięciu złotych.
                    Między wymianami jeszcze nic nie dolałem.
                    Ale przedmówca, słusznie zresztą, zauważył, że to co Elf i Total sprzedają jako oleje "w pełni syntetyczne" nie spełnia wymogów takiego nazewnictwa u części spośród innych producentów oleju. I myślę, że o to i tylko o to jest ten spór.
                    • kanna13 Re: Polskie oleje silnikowe 11.08.19, 12:11
                      Ja też, leję 504 zamiast 502 a stosuje stały interwał wymiany oleju i to nawet mniejszy niż te 15 tys.
                      Co do dolewania to w sumie nie ma potrzeby ale zawsze po wakacjach gdzie robię 4-5 tys. km z tego z połowę po autostradach poziom na bagnecie się obniża o jakieś 3-4 mm więc te trzy setki dolewam by utrzymać poziom powyżej połowy wskaźnika.

Co do Elfa i nazewnictwa to wynika z tego jakie dany rynek ma normy prawne i u nas Elf będzie miał napis "Syntehetic" a w takich Niemczech już "HC Synthese" czyli wskazujący dokładnie na jego pochodzenie.
                    • nazimno Re: Polskie oleje silnikowe 11.08.19, 13:06
                      Dowolny, niskopopiolowy,
                      spelniajacy normy wg SAE,
                      przeznaczony dla silnikow
                      z DPF, gdy chodzi o wysokoprezne,
                      Oleje takie sa dobre ruwniez
                      dla silnikow benzynowych.
                      I po emocjach.
                      • nazimno Re: Polskie oleje silnikowe 11.08.19, 13:08
                        q...a ROWNIEZ paluch sie obsunal
                        • kanna13 Re: Polskie oleje silnikowe 11.08.19, 13:20
                          obsunął się z emocji