waga170 28.06.17, 09:53 W sensie doslownym, kiedy w czasie jazdy gdybysmy mieli "akcelerometr" wychylilby sie on najbardziej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galtomone Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:02 Chyba sporo zalezy od warunkow wyjsciowych i rodzaju napedu. Ale osobiscie sklanialbym sie ku p. maksymalnegomomentu obrotowego silnika. A to jak bardzo jest to odczuwalne (subiektywnie) i przez jaki czas do utrzymania to osobna sprawa. Co do akcelerometru to na 100% najbardziej wychyli sie gdy predkosc poczotkowa bedzie = 0 Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:10 Odpowiadam nie odpowiadajac:) Rzucilem kapelusz do ringu/mam nadzieje ze wsadzilem kij w mrowisko i ozywilem zacne Forum, ale chwilowo postoje z boku I zobacze jak dyskusja, jezeli bedzie, sie rozwinie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:22 Tylko przy napedzie rakietowym, waga. I wiesz, ze innej odpowiedzi nie ma. Z kolei co do akcelerometru. Nikt juz zadnego mechanicznego gowna nie uzywa, wiec nie ma sie co "wychylac". Poniewaz galtomenek prosil o "konkrety", to zlituje sie: Ten wystarczy nawet, gdybys wetknal sobie w... bagaznik silnik rakietowy. www.a-tech.ca/Product/Series/1034/7500A_High_Precision_MEMS_Accelerometer/?tab=1 A teraz niech galtomonki popisza sie wiedza w kilkudziesieciu linijkach. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:41 A czesto jezdzisz takim autem? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:45 Kiedys Czerwony Kapturek spotkal wilka w lesie. wilk pyta: - a dokad to idziesz, Czerowny Kapturku? - a ch... ci do tego odpowiedzial Kapturek Wracajac do samochodow: -Waga probuje rozruszac ten grobowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:50 nazimno napisał: > -Waga probuje rozruszac ten grobowiec. No to przeciwdzialanie poszlo Ci swietnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:54 Wrecz przeciwnie - DOSKONALE. Chcialem uniknac sytuacji, gdy o przyspieszeniu beda mowic milosnicy "literatury o snach". Takich np.: "Chyba sporo zalezy od warunkow wyjsciowych i rodzaju napedu. Ale osobiscie sklanialbym sie ku p. maksymalnegomomentu obrotowego silnika. A to jak bardzo jest to odczuwalne (subiektywnie) i przez jaki czas do utrzymania to osobna sprawa." oranyboskie... Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 11:18 Zauwazylem ze nazimno juz nie wspomina o spacerach z psem. Teraz juz wiem co sie stalo: Pies zdechl na wscieklizne, ale zanim zdechl, dal rade ukasic nazimno. Stad u niego ta piana na pysku. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 11:20 A moze to pora roku i marne chlodzenie? I w zimie nazimno... jest do przyjecia a w lecie co zdanie to sie gotuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 11:25 Post przedtam dalem piatke Scweppesowi, ale on i Ty powinniscie dostac po piatce, bo w swoim pierwszym poscie wspomniales "od predkosci zero" co jest prawda w przypadku strzalu ze sprzegla. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 12:06 Nic nie pisales o znaku tego przyspieszenia, waga. Jesli dopuscimy minus, to wystarczy przyp...c samochodem w przeslo betonowego wiaduktu. Juz lepszego przyspieszenia ze znakiem minus (chyba) nie uzyskasz. Choc - kto wie - ... przy Twoim talencie.... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 12:18 Dziekuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 12:15 Znam inną wersję - spotyka Czerwony Kapturek (CK) wilka (W) w lesie: W: stój głupia pipo! CK: jak się pan nieładnie i nierzeczowo wyraża, ja nie jestem głupia pipa! W: no to kto ty jesteś? CK: czerwony kapturek! W: jak to? CK: no pan popatrzy panie wilku, mam czerwone buciki, czerwone rajstopki, czerwoną sukienkę, czerwoną pelerynkę z czerwonym kapturkiem i czerwony kosz.... O JA GŁUPIA PIPA, koszyczka zapomniałam! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 12:18 I to jest dobry dowcip, nie znalem go. Kwintesencja baby. Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 22:18 > Nikt juz zadnego mechanicznego gowna nie uzywa, wiec nie ma sie co "wychylac". Skoro capacitive, to sie cos wychyla (proof mass fizycznie zmienia polozenie). Jest to jak najbardziej mechaniczne zjawisko. Gdyby taki czujnik byl nie capacitive lecz jakis piezo, to w takich wykorzystywane jest odksztalcenie krysztalow lub pojawiajace sie w nich naprezenie a nie przemieszczenie, choc mozna sie doszukac mikroprzemieszczen warstw w cialach odksztalcanych i poddanych naprezeniom. Wiec serce piezo czujnikow tez jest mechaniczne, glabie jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 10:23 > glabie jeden Następny miły pan. Kocham to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 02:26 >Następny miły pan. Kocham to forum. Sprawiedliwosci musi stac sie zadosc. Ty tez dostaniesz jak zasluzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 07:33 Dwoch ponurych repow z inercyjna (nomen omen) bystroscia umyslu nie jest w stanie skumac kpiny z wagi, ktorego wiedza zatrzymala sie na przyrzadach "wychylowyh". Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 07:48 Pan doktor kazal jesc wiecej witaminy C no to zjadles jedno "c" a mogles zjesc dwa i napisac "wyhylowyh". Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 07:57 Dokonaj pomiaru przyspieszenia wlasnym, zwisajacym czujnikiem WAHADLOWYM. To jedyna szansa, zeby go ruszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 08:04 Slabiutko, nawet tu powtarzasz moj zart. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 08:22 ...cos podobnego...waga "produkuje" zarty... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 10:17 > Sprawiedliwosci musi stac sie zadosc. Masz na myśli to coś, co widnieje w nazwie obecnej przewodniej siły narodu? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 10:51 > Sprawiedliwosci musi stac sie zadosc. Mnie staremu prykowi kojarzy sie to z "Sprawiedliwosci stalo sie zadosc" wykrzykniete kiedys przez Jana Ciszewskiego po rzucie moneta. Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 19:31 sugerujesz młodziakom, że kiedyś, jakaś polska drużyna wygrała mecz dzięki rzutowi monetą. Ona ten mecz przegrała, a losowanie dotyczyło koloru strojów, w których miały te zespoły wystąpić. PS, dzięki za piatke Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 21:41 > sugerujesz młodziakom, że kiedyś, jakaś polska drużyna wygrała mecz dzięki rzut > owi monetą. Ona ten mecz przegrała, a losowanie dotyczyło koloru strojów, w któ > rych miały te zespoły wystąpić. sprinterzy.com/sprawiedliwosci-stalo-sie-zadosc-44-lata-po-rzucie-moneta-dajacym-awans-gornikowi-zabrze-historia-znowu-laskawa-dla-polski-karol-zalewski-w-finale-mistrzostw-europy/ Masz szczescie ze nie stawiam stopni z historii sportu! Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 01.07.17, 10:02 cyt. z azs-olsztyn-nr1.blog.onet.pl/2010/05/01/polska-gornik-sprawiedliwosci-stalo-sie-zadosc/ "Jan Ciszewski relacjonujący ten mecz dla TVP wrzeszczał hasło przytoczone w tytule. Dlaczego sprawiedliwości stało sie zadość? M.in. dlatego, ze Górnik będący formalnym gospodarzem chciał grac w białych strojach, ale Rzymianie tez i nalezało przeprowadzić losowanie, które wygrała Roma." A mecz faktycznie wygrali. Też dzięki rzutowi monetą emot [wstydzi się] Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 01.07.17, 11:59 Jezeli tak bylo (z tymi strojami) to szczegol mi do tej pory nieznany. Zawsze myslalem ze "Sprawiedliwosci stalo sie zadosc" bo wygrali lepsi, bardziej zaslugujacy na wygrana. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:26 Innymi slowy nie znasz odpowiedzi. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:40 ...przestaniesz robic z siebie IDIOTE, galtomonku ? ...a przynajmniej pajacyka... PS Kazdy obiekt (niezaleznie od tego jak jest napedzany) przyspiesza w przestrzeni zgodnie z dzialaniem i wartoscia na ten obiekt dzialajacej sily, proporcjonalnie do niej, a odwrotnie proporcjonalnie do masy obiektu. Pomijam w rozwazaniach rozne opory osrodka, bo to sprawa oboczna. Chcesz miec przyspieszenie, musisz przylozyc sile. I chcbys sie zesr..., to nie nadasz przyspieszenia Ziemi, ktora Twoja obecnosc toleruje. Bo nie masz az tyle sily. Przyklad realny: gdyby ktos dal Ci solidnego kopa, to polecialbys nawet na orbite okoloziemska. I kto wie, czy nie byloby to najlepsze rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Jestes skonczonym chamem 28.06.17, 10:43 i koncze z toba wszlekie dysksuje. Grzecznie cie pare razy prosilem... Widac po paru dniach wrciles do bycia burakiem, kotry nie umie ograniczyc sie do wymiany merytorycznych argumentow. Kolejne dyskusje porwadz sobie na tym pozimie z bimota i misiaczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Jestes skonczonym chamem 28.06.17, 10:46 Nareszcie przestane te twoje glupoty czytac. Szkoda, ze sobie z tego sprawy nie zdajesz, ale tak juz masz. W zasadzie powinienes podziekowac za te uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:44 Ciesze sie ze twoje auto ma zasze takie samo przyspieszenie, nie zaleznie od obrotow silnika i biegu na ktorym jedziesz... Aaaaa zapomialem, ono ma (jak wszystkie) naped rakietowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:47 Nie mam zamiaru zajmowac sie wyjasnianiem banalow na takim poziomie wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 13:54 > Kazdy obiekt (niezaleznie od tego jak jest napedzany) przyspiesza w przestrzeni > zgodnie z dzialaniem i wartoscia na ten obiekt dzialajacej sily, proporcjonalnie > do niej, a odwrotnie proporcjonalnie do masy obiektu. Te, rydzyk-fizyk, ale nie o to było pytanie. W żadnym samochodzie przyspieszenie nie jest stałe - ani w funkcji czasu, ani prędkości, ani obrotów silnika, bo i moc tegoż nie jest rozwijana równomiernie w całym przedziale obrotów. I może być tak, że samochód przyspieszający szybciej do setki będzie miał maksymalną wartość chwilową przyspieszenia mniejszą niż taki, który robi to wolniej. Pytanie, tak jak ja je zrozumiałem, brzmi: dla jakiego samochodu ta maksymalna wartość chwilowa jest największa, albo - przeformułowując - w jakim samochodzie możemy doświadczyć największego chwilowego przeciążenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 14:31 > Pytanie, tak jak ja je zrozumiałem, brzmi: dla jakiego samochodu ta maksymalna wartość chwilowa jest największa, albo - przeformułowując - w jakim samochodzie możemy doświadczyć największego chwilowego przeciążenia. Ja bym stawiał na ropniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 16:35 Stanowczo elektryk. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 14:59 A ja to doskonale wiem, drogi przynudzajacy autorze tworczosci epistolarnej. Na twoje pytanie juz tu gdzies odpowiedz jest. Dobrze, ze uzyles slowa "przeciazenia". Wiec co do twojego pytanka. Nalezy - (jakim?) - tym samochodem przypi...c w podpore betonowa jakiegos sporego wiaduktu. Wartosc chwilowa przeciazenia - GWARANTOWANA. No to wio! I albo doswiadczysz i bedziesz to pamietac albo doswiadczysz, ale juz na innym swiecie. I to jest najlepsza z odpowiedzi, niestety, waga juz wydal (rozrzutnie) nagrode. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 15:30 > A ja to doskonale wiem, drogi przynudzajacy autorze tworczosci epistolarnej. Rzekł koleś, którego post był dłuższy niż moja nań odpowiedź i skupiał się na cytowaniu podręcznika fizyki do pierwszej gimnazjum. > Nalezy - (jakim?) - tym samochodem przypi...c w podpore betonowa jakiegos sporego wiaduktu. Jest to odpowiedź kreatywna, a jednocześnie zgodna z zadanym pytaniem. Co sugeruje, że może jeszcze będą z ciebie ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 15:35 Nie ucz mnie ani matematyki ani fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 15:38 Wskaż, w którym miejscu próbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 15:41 Cytujesz to, co utkwilo ci w lepetynce...bystrzaku... "na cytowaniu podręcznika fizyki do pierwszej gimnazjum" Wiec sugerujesz mi, ze na tym, co ty, etapie skonczylem nauke. ... a rob, co chcesz... wachluj sie Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 15:47 > Wiec sugerujesz mi, ze na tym, co ty, etapie skonczylem nauke. Nic podobnego. Stwierdzam tylko, że druga zasada dynamiki Newtona, którą cytujesz, to materiał z pierwszej klasy gimnazjum (tzn. tak przypuszczam, za moich czasów było to bodaj w 6. klasie podstawówki). Zaprawdę, pokrętne są twoje drogi wnioskowania. Nic dziwnego, że wszędzie widzisz "insynuację" i wymierzony w ciebie "spisek". Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:41 brednie starej majewskiej ze straganu z kartoflami Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 10:55 obstawiam, że akcelerometr najbardziej wychyli sie na 1. biegu podczas przyspieszania od 10 do 15 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 11:00 zakładam, że silnik nie ma turbo Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Cieplo, cieplo 28.06.17, 11:14 > obstawiam, że akcelerometr najbardziej wychyli sie na 1. biegu podczas przyspie > szania od 10 do 15 km/h Ale posiadanie turbo nie zmieni odpowiedzi na moje pytanie. Rownie dobrze moglbym zapytac kiedy samochod z turbo ma najwieksze przyspiesznie i odpowiedz dalej bylaby ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Cieplo, cieplo 28.06.17, 11:24 Najwieksze przyspieszenie bedzie przy sile ktora da najwieksza roznice miedzy stanem poczatkowym. Pasazer (alkcelerator) pewniw bardziej odczuje "zajeczy skok". Generalnie im wieksza sila w stosunku do masy tym wieksze przyspieszenie... Ale w przypadku auta (nie z napedem rakietowym) raczej trudno uolulniac. Tesla inaczej przyspiesza niz 911 Turbo czy Maluch. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Cieplo, cieplo 28.06.17, 11:33 > Najwieksze przyspieszenie bedzie przy sile ktora da najwieksza roznice miedzy s > tanem poczatkowym. Sto procent racji. > Ale w przypadku auta (nie z napedem rakietowym) raczej trudno uolulniac. > Tesla inaczej przyspiesza niz 911 Turbo czy Maluch. Niemniej jednak, Tesla, Maluch, Wostok czy lodz podwodna przyspieszaja najbardziej przy sile napedowej, ktora jak sam powiedziales, "da najwieksza roznice miedzy stanen poczatkowym". Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Cieplo, cieplo 28.06.17, 12:16 "Najwieksza jest ta liczba, ktora jest najwieksza" ....buhaha... Gooooooooool! Brawooooooo! Bravissimo! Uraaaa -wpieriooooooood! A tak w ogole to g..o prawda. To jedno. Rakieta np. ma dwa rozne silniki rakietowe/zespoly silnikow. W I-szym stopniu i w drugim stopniu. Gdy ten drugi stopien odpala, mimo, iz jest to z reguly mniejszy silnik, to ma i znacznie mniejsza mase do przyspieszenia. Rakieta juz ma jednak konkretna predkosc w momencie odpalenia silinka drugiego stopnia. I to "nowe przyspieszenie" moze byc wieksze, niz przy pierwszym stopniu. A wiesz, z jakim przyspieszeniem startowaly Space Shuttle? ...ale z was mozna sobie robic jaja... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Cieplo, cieplo 28.06.17, 12:22 A jak ma 1 stopien albo 3? > Rakieta juz ma jednak konkretna predkosc w momencie odpalenia silinka drugiego stopnia. > I to "nowe przyspieszenie" moze byc wieksze, niz przy pierwszym stopniu. WOW!!!! A auto jadac 80km/h identycznie przyspiesza do 100 gdy wcisnie sie gaz do dechy... to czy jest na biegu 3,4 czy 6 jest bez znaczenia - przypsieszenie jest takie samo.... A ja glupi bylem - p kiedo grzyba ja dotad redukowalem przed wyprzedzaniem - glupia pipa ze mnie. BTW BARAWO nazimno !!!!! Jak na to wpadles, ze rozne silniki w rakiecie (do tego na roznych wysokosciach) moga dac rozne przyspieszenia???? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Cieplo, cieplo 28.06.17, 12:29 Ja sobie robie jaja, kapujesz? Nie mam zamiaru zmieniac twojego sposobu myslenia, bo jest to wysilek bezskuteczny, bezcelowy, wrecz niepotrzebny. PS Nie tlumacz mi tych roznych dupereli na temat samochodu, bo to nudne jest. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Cieplo, cieplo 28.06.17, 12:42 nazimno napisał: > Ja sobie robie jaja, kapujesz? Acha... tak samo jak tu: - forum.gazeta.pl/forum/w,20,164217335,164217335,Najtrudniej_z_konsekwencjami_demokracji.html Re: Vogon i nie tylko zgodza sie ze mna.... nazimno 28.06.17, 11:16 Pieknie strzalajac sobie stope. Wiesz.... az mi sie ciebie zal zrobilo. Tak sie glupio podlozyc w dyskusji :-) Prawie jakbys koszyka idac do Babci zapomnial... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Cieplo, cieplo 28.06.17, 12:54 Zgoda vogona jest dla ciebie argumentem? ....oranyboskie... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Cieplo, cieplo 28.06.17, 16:37 Nie jest i dobrze wiesz, ze nie na to wskazuje. Chciales blsnac Panie Ekspercie a tu znow sie wszyscy smieja - auć! Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 11:14 Na danym biegu akcelerometr wychyli się najbardziej przy obrotach maksymalnego momentu obrotowego. A pomijając opory powietrza, gdybyś narysował wykres pomiaru przyspieszenia z całego biegu, jego kształt byłby taki sam jak wykres maksymalnego momentu (oczywiście pod warunkiem "gazu do dechy"). Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 11:21 Shweppes siadaj, piatka! Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 12:01 pytanie brzmiało: kiedy w czasie jazdy [...] akcelerometr wychylilby sie najbardziej? Przeciez to oczywiste, że podczas przyspieszania z max. momentem na 1. biegu od predkości 10 do 15 km/h, akcelerometr wychyli sie bardziej niż na 4. biegu od predkości 80 do 95 km/h. Więc najbardziej wychyli się na 1. biegu od predkości 10 do 15 km/h tesz chce piatke Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 12:20 Dzis galtomonek dostaje nagrode na otarcie lez za tortury z mojej strony. Wiec obejdziesz sie sianem. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 12:26 Prawdziwe pomiary: suw.biblos.pk.edu.pl/downloadResource&mId=503339 Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 15:59 Znalazlem te "mapke", dotyczaca wartosci (ujemnych) przyspieszen przy wypadkach: www.ncbi.nlm.nih.gov/core/lw/2.0/html/tileshop_pmc/tileshop_pmc_inline.html?title=Click%20on%20image%20to%20zoom&p=PMC3&id=3217513_aam51_p225f10.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 16:01 > chce piatke Czworka z plusem, bo te 10-15 km/h bedzie prawda tylko jezeli akurat wtedy przypadnie max moment obrotowy silnika. Akurat wsteczny ma czesto wieksze przelozenie niz jedynka, wiec wlaczajac jazde do tylu, najwieksze przyspieszenie osiagniete moz byc na wstecznym. Masz szanse dostac piatke jak odpowisz dlaczego wsteczny ma takie wysokie przelozenie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 18:55 Cobys nie tylko nie mogl jechac za szybko ale zeby auto jechalo nawet bez nacisknia gazu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 19:35 A tak praktycznie to jeszcze dlatego ze aby owrocic obroty trzeba dodac jeszcze jedna zebatke Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 21:15 Jestklawo pewnie wiedzial ale nie zdazyl odpowiedziec, trudno, piatka idzie do Engine. Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 10:22 > piatka idzie do Engine. emot [płacze] Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 17:34 Moj sie wychyla najbardziej na zakretach Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 17:54 > Moj sie wychyla najbardziej na zakretach Czego Ty uzywasz jako akcelerometru:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 17:57 Wystawia "lokiec" przez okno. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 18:33 Zone. Najbardziej czuly i zawsze dostaje bardzo precyzyjny "feedback" - na zakretach to mam chyba z 5 -g.. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 20:09 A idź ty z tym akcelerometrem. Mój model ma powiadomienia dźwiękowe o przekroczeniu przeciążeń granicznych, których to powiadomień nie da się wyłączyć (limitów przeciążeń też niestety nie udało mi się podnieść a uważam je za przesadnie niskie). A już próba krótkiego powygłupiania się na drodze nieodmiennie kończy się przejściem akcelerometru w jeden z dwóch trybów awaryjnych ("foch", albo "foch + albo przestajesz, albo dalej ja poprowadzę"). A ad rem - niezależnie od tego, jak wyglądają bezwzględne wartości przyśpieszeń, liczy się przyśpieszenie względne a to osiąga największe wartości nie przy linearnym przyśpieszeniu, ale po redukcji o dwa biegi w dół (czy to ręcznej, czy po kickdownie w automacie). Jak ostrzej ruszam, to wciśnie mnie w fotel, ale przyśpieszenie będzie stopniowe i zanim osiągnie maksymalną wartość już się do niego przyzwyczaję. Jak zredukuję (ja lub automat) i dam po garach, to dostaję dosłownie "kopa w dupę" (zwłaszcza w obecnym samochodzie różnica pomiędzy powolnym rozpędzaniem się bez zmiany biegu a ostrym kopnięciem w gaz skutkującym redukcją o dwa biegi jest kolosalna). Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 21:05 U mnie pada krotkie - "Musisz?" Ewentualnie - "Przeciez wiesz, ze robi mi sie niedobrze" - to jak ma dobry humor i bierze mnie na litosc. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 21:21 U mnie zaczyna sie roznie, ale konczy zawsze tak samo. Pogodzony z rychla utrata zycia akcelerometr mowi sam do siebie: I po ch... ja za niego wychodzilam... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 22:27 hehehehe to kiedys jeszcze dawno temu jak mialem M5.. zatrzymalem si ena swiatlach i obok mnie Corvetta. Obaj na siedzeniach pasazereow mielismy ..pasazerki... No wiec spojrzelismy po sobie, usmiechnelismy sie, lekki gaz na potwierdzenie.... Swiatla zmienily sie na zielone, ja gaz a tu BANG....ciezka lapa pasazerki na mojej glowie jak 10kg ciezarek. Patrze ze Corvera jak polecila ale nie...tez zwolnila i on te ma lape na czubku.... hehehehehe... Na nastepnych swiatlach gosc odsuwa szybe i mowi "chcesz sie zamienic?" Mowie "Nie - przeciez przeciez byl remis - obie rownie szybkie " hehehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 22:34 To zamach na autonomie kierowcy nie mowiac juz o probie pobicia. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 22:44 Z podobnej beczki: Ja kiedys stalem na swiatlach a moja jadla winogrona. Zbyt lapczywie bo sie zakrztusila. No to zaczalem ja klepac po karku, swiatla sie zmienily, ja nie jade, nagle po obu moich stronach policjanci! Stali akurat za mna i mysleli ze babe nawalam:) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 22:24 No u mnie jest tak, że sama potrafi prawą stópkę wyprostować i wcale ani wolno, ani mało dynamicznie nie jeździ... tylko mi nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 22:36 Jestes pod pantoflem. Trzeba bylo to uregulowac w intercyzie. Teraz jest za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 22:42 Chodzi o to, że jak ja kieruję, to się nie boję... a jak lepsze pół kieruje, to się czasem boję :) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 22:49 Eeeee tam, strach ma ....duze niebieskie oczy. Wybaczyc mozna i nawet trzeba. Ale - intercyza tez moze byc. Nawet "niepisana". Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 22:58 Fakt, akurat w tym wypadku duże i niebieskie :) A co do intercyzy - wystarczy konkurencja "jazda samodzielna" i już nam się zmienia styl jazdy. Średnie spalanie w mieście (moje) wynosi wtedy 21,0; podczas gdy "niebieskie oczy" notują ledwie 18,7 (dane z komputera, rzeczywiste spalanie LPG jest wyższe). Jak nam się zdarza jeździć wspólnie, to niezależnie od tego, kto akurat częściej (albo wyłącznie) prowadzi, jest jakieś 19,5-20,0. Wygląda na to, że ja się bawię dla zabawy... a lepsze pół, żeby mi ciśnienie podnieść (bo ja jak jeździmy razem zużywam mniej, czyli jeżdżę grzeczniej niż sam, a ona więcej paliwa, czyli jeździ niegrzeczniej ze mną na pokładzie niż sama) :) Jako, że jestem "ten co jeździ na stację" to nawet jak się dłużej samochodu samodzielnie nie dotykam (np. "na tygodniu" kiedy do pracy jeżdżę MPK/rowerem), to dane mam z pierwszej ręki zawsze (spod dystrybutora, gdzie zawsze sprawdzę średnie spalanie, przed skasowaniem wskazania chwilowego przed odjazdem). Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 23:10 Najwyzszy czas nauczc sie ekodrajwingu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 23:22 Eee cooo? ;) Umówmy się - nie posiadam auta nadającego się do ecodrivingu, tutejszy eco-troll Rysio w 50 konnym Punto, gdyby tylko zobaczył mnie startującego spod świateł (bez pasażerów) to złapałby się za głowę, bo startuję kilkukrotnie szybciej niż wyprzedzające Rysia autobusy PKS (ale jak ostatnio wrzuciłem na twarzoksiążkę filmik, gdzie spod świateł dosłownie masakruje mnie Jeep Cherokee, to znajomi jakoś ze zrozumieniem podeszli do moich wynurzań, że chyba już czas na coś nowszego i mocniejszego). To E36 mogłem poniżej 7 litrów na 100 km spalać (poza miastem), E53 to jednak inna para kaloszy... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 23:30 Sprawiasz przyjemnosc autorom podatkow od paliw czyli podlizujesz sie rzadowi. Temu rzadowi. Zsraz na Ciebie napadnie galtomonek, zes jest "pisior". Pilnuj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 00:12 Obawiam się, że więcej tej partii i jej jaczejkom oddaję w PIT niż w akcyzie i VAT od paliw :( W porównaniu do typowego Sebix-a i Karyny, beneficjentów 500+ i dozgonnych wyborców przedstawicieli miejscowej jaczejki to jestem ładne parę tysięcy głębiej w kaczych zadach co miesiąc z tytułu podatków (tak bezpośrednich jak i pośrednich) :( Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 09:51 Zapoznaj sie z systemami podatkowymi Singapuru albo UAE. Wqurw osiagnie maksimum. I popatrz: to "dzika Azja". Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 28.06.17, 23:37 Na danym przełożeniu - przy maksymalnym momencie obrotowym. Przy danej prędkości - dla przełożenia dającego obroty największej mocy. W danym momencie i przy przekładni CVT - dla obrotów maksymalnej mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 19:20 to wszystko można zapisać: siła = moc / prędkość Możesz sprawdzić, że to działa też na danym przełożeniu moc oczywiście czynna czyli moc z silnika - straty. Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 02:43 > to wszystko można zapisać: > siła = moc / prędkość I przy starcie wszystko co sie rusza i ma jakakolwiek moc rozwija nieskonczenie wielka sile. Ty bys sie wyleczyl z tej fizyki na poziomie czwartej klasy i przestal pisac bzdury. Nie rozumiesz podstawowych pojec, choc masz ich pelno w gebie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 08:37 bunkumowe pseudonaukowe pier....nie. To moze przytocz precyzyjny model analityczny momentu startu pojazdu i sprecyzuj jednoczesnie wszystkie parametry stale, zmienne determinujace wielkosc uzyskanego przyspieszenia. Wez Mathlab w lapy i zamodeluj. Przyjmij time resolution np. 10us. No to wio. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 08:51 To moze Ty przytocz ten model a my go skomentujemy? Jak go przytoczysz na furmance to komntarze beda ciekawsze! No to wio! Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 10:18 Wy to mozecie conajwyzej powachlowac sie. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 04:39 Dopoki bedziesz uzywal wzorow w postaci: > siła = moc / prędkość A nie: i.wpimg.pl/O/730x0/m.autokult.pl/wzory-d5b639b81e99de43471353418b.png To bedziesz jak ten slepy Antek opowiadajacy o kolorach. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 10:16 Ziew .... przecież ja podałem wzór nr 3. cytuję: moc oczywiście czynna czyli moc z silnika -(MINUS) straty co można zapisać jako P*sprawność przeniesienia napędu. W czym masz więc problem? Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 19:40 Przy przyspieszaniu jest to zazwyczaj chwila po starcie. Tu wykres dla Porsche 911 turbo, które jest w stanie wyciągnąć ponad 1g s23.postimg.org/wu0yed5vv/porsche.png Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 09:40 tiges_wiz napisał: > Przy przyspieszaniu jest to zazwyczaj chwila po starcie to potwierdza, co napisałem wyżej, że akcelerometr najbardziej wychyli się na 1. biegu od predkości 10 do 15 km/h. @waga170 nalegam na te piatke Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 09:56 Chcesz to masz: Piatka*, w dodatku w piatek, a to dobry poczatek! > to potwierdza, co napisałem wyżej, że akcelerometr najbardziej wychyli się na 1 > . biegu od predkości 10 do 15 km/h. Zaden prawnik nie uzywa konkretnych liczb. Mowi "niska predkosc" albo "wysoka predkosc" ale nigdy 10 do 15 km/h. Bo w ten sposob sam by obalal swoja teorie gdyby druga strona udowodnila ze to jednak bylo 9 albo 16 km/h czyli 10-15 jest bzdura, Wysoki Sadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 10:34 s24.postimg.org/jmsw9uu91/Porsche.png w tym wypadku około 22 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 12:12 A ja tu widze linki reklamowe i fotki niewinnych istot pod takimi tytulami: "This Beauty Is Looking For A Date Tonight" "How To Find A Really Devoted Girlfriend" I Ty chcesz, zebysmy sie skoncentrowali na jakiejs charakterystyce "Porsche"? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 12:23 Reklamy są dobierane indywidualnie przez algorytmy, na podstawie twojego profilu aktywności w internecie. Jakoś nieszczególnie dziwi mnie, że widzisz akurat takie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 12:26 Nastepne twoje urojenie do kolekcji jako komentarz do kpiny. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 12:33 Jeśli ktoś ma urojenia, to raczej nie jestem to ja, bo ja żadnych linków reklamowych tam nie widzę. Zapewne usuwa je mój adblocker, co by oznaczało, że ty nie potrafisz go u siebie zainstalować. Co też nieszczególnie mnie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 12:42 I znow urojenie polaczone z insynuacja z kategorii "kurduplowatych". Wiesz co, stary - - jeszcze mi sie nie zdrzylo, aby spotkac kogos tak latwo dajacego sie wyprowadzic w pole jak ciebie. Dzieki temu twoj "image" ciagle jest uzupelniany o cechy, ktorych nigdy bys bezposrednio nie ujawnil. Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 14:27 Mój drogi, ja nie insynuuję, ja się po prostu z ciebie zwyczajnie nabijam. Fakt, że wydaje ci się, że w ten sposób "wyprowadziłeś mnie w pole", czy też budowanie przez ciebie na tej podstawie mojego "image'u" tylko potwierdza moją obserwację o twym ewidentnym defekcie osobowości. Tym samym, który odpowiada za to, że będąc przekonanym o własnej nieomylności, wszędzie widzisz insynuacje i wymierzone w ciebie spiski "bandy trojga". To ma pewnie w psychologii jakąś nazwę, ale nie chce mi się szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 14:32 Zaczynasz odgapiac argumenty, tak samo jak krasnoludek galtomonek. Ale - od tego jest niezla droga, by sie czegos nowego nauczyc. A ja mam w sumie zupelnie niezla rozrywke. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 14:40 > Zaczynasz odgapiac argumenty ... rzekł koleś, który w co drugim poście powtarza te same brednie o "urojeniach" i "insynuacjach". Żeby było zabawniej, ja to twoje zaburzenie osobowości przywołałem wcześniej jako argument... na twoją obronę. > by sie czegos nowego nauczyc. Nie sądzę, by ci to groziło. Jesteś organicznie impregnowany na wszelkie zmiany w postrzeganiu świata. A tylko tak można się czegoś nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 14:49 Zapewniam cie, ze od ciebie niczego nie mozna sie nauczyc, poza beznadziejnym i nudnym stylem wypowiedzi, ktory przypomina gledzenie starego wylenialego belfra. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 15:01 Ostatnio twierdziłeś, że mógłbym być pismakiem. Czemu ja zaprzeczyłem mówiąc, że mój styl jest na to przyciężkawy. Tak że twoja próba ubliżenia mi po raz kolejny idzie w próżnię, bo ja jestem doskonale świadomy tej słabości. Przy czym - z dwojga złego jednak wolę (a i niejeden się ze mną zgodzi) taką wypowiedź: może i lekko zalatującą ględzeniem, ale poprawną formalnie, stylistycznie, logicznie i niosącą jakąś treść, od kiepsko trzymającego się kupy bełkotu kolesia z urojeniami o własnej boskości. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 15:15 Tak - moglbys byc pismakiem ze wzgledu na mentalnosc, tzw. "podlegla". Bez tego nie przezylbys jednego dnia w zadnej redakcji. Bedziesz kontynuowac to beznadziejne blablablablabla...zapewne dosc dluuuuuugoooooo.... Zaloz sobie od tego momentu, ze ja ci cos odpowiedzialem i wal dalej te bzdety jak kataryna. A teraz koncze te rozrywke. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 16:05 > Tak - moglbys byc pismakiem ze wzgledu na mentalnosc, tzw. "podlegla". To jest zawsze niezmiernie zabawne, jak goście skażeni spiskową mentalnością połączoną z elementarnymi brakami we wiedzy i metodach wnioskowania, albo wręcz zaprzeczający faktom (jak tam "dziura" w budżecie Bundesrepubliki?), kreują się na tych "niepokornych". Proepidemicy, korwinoidzi, denialiści klimatyczni, pisiory, samozwańczy forumowi guru - galeria tych osobliwości jest doprawdy przebogata. Owszem, czasem zdarzy się, że jakaś jednostka faktycznie wymyka się schematom i dokonuje przełomu w myśleniu, ale to jest przypadek jeden na miliony. I niestety nie jesteś to ty, nazimno. > A teraz koncze te rozrywke. A tak się ponoć świetnie bawiłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Wykres 1 biegu z prędkością 01.07.17, 14:08 A moze tylko cos udawalem? A teraz analizuj... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Wykres 1 biegu z prędkością 30.06.17, 12:37 przy okazji, gdy mowimy o przyspieszeniach realnych: www.autocar.co.uk/car-news/best-cars/top-10-fastest-accelerating-cars-world Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 08:34 Oczywiście przy hamowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 08:47 O - i to jest odpowiedź! Człowiek myśli o poprawnym kierunku przyśpieszenia, ale zapomina, że może ono mieć odwrotny zwrot też :) Brawo dla tego pana! Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 09:48 W warunkach: sucho, nawierzchnia o maks. przyczepnosci, opony o biezniku/cisnieniu/mieszance gumy idealnych do tych warunkow, najlepiej pod gorke, i pod wiatr, stan hamulcow (cisnienie plynu przy ostrym hamowaniu, tarcze, okladzin/klocki) i ich konstrukcja (odprowadzenie ciepla) idealny, stan amortyzatorow idealny, geometria zawieszenie bez zarzutu, kierowca umiejacy hamowac i zachowac sie w warunkach ewentualnej utraty przyczepnosci. O ABS nie wspominam, bo nie jest to idealne narzedzie dla dobrych kierownikow. Czyli prawie niewykonalne dla zwyklego Janusza. Dowody na to - ulice, drogi, autostrady i wszystkie dzwony. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 19:57 Osiągniesz przy hamowaniu dłużej duże opóźnienie, ale maksymalne powinno być podobnie w okolicach 1g. Zależy od przyczepności opon. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 20:27 Toz napisalem o tym. Pomoc moglby Palec Bozy, ktorym pojazd zostalby dodatkowo "docisniety" do jezdni, ale na to bym jednak nie liczyl. Trzeba liczyc na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 20:34 Też racja, za wyjątkiem bardzo wolnych aut, gdzie nie sposób zerwać przyczepności na suchej nawierzchni (chociażby moja E36) zależność ta mogłaby mieć zastosowanie. Ale zapominasz o jednym. W ponad 95% aut na naszych drogach napęd przekazywany jest na koła jednej osi. Ograniczenia związane z przyczepnością osi napędowej sprawiają, że maksymalne przyśpieszenie związane z napędzaniem jednej osi będzie niższe niż maksymalne przyśpieszenie związane z hamowaniem kół obydwu osi. Ze zrozumiałych względów producenci upierają się przy tym, by bardziej skuteczne hamulce instalować z przodu. Z niezrozumiałych względów upierają się jednak też i przy tym, by napędzać przednią oś, co z punktu widzenia granicznych wartości przyśpieszenia jest, delikatnie mówiąc, trochę nierozsądne (a wiem co mówię - na papierze Saab 9-5 Aero powinien być spod świateł delikatnie lepszy od mojej kolubryny, a ze trzy razy nam się udało wspólnie ruszać... i to zawsze on zostawał daleko z tyłu). Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 20:49 Nie zapominam :o) U mnie w fwd przy hamowaniu będzie większe, ale dałem tam wyżej Porsche, który ma 1.25g na 1 biegu nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 20:57 youtu.be/zJRh9FG83d0 Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 21:16 ta :P downforce robi takie cuda. I tam jest a tyle ciekawie, że im szybciej jedzie tym jest większy. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 21:24 I jeszcze jedna ciekawostka, www.brembo.com/en/PublishingImages/car/formula-1/f1-infographics/Brembo_F1%202014_Special_1202-11.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 21:19 "Bo od Porsche wszystko inne jest gorsze". Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 23:55 tiges_wiz napisał: > Nie zapominam :o) > U mnie w fwd przy hamowaniu będzie większe, ale dałem tam wyżej Porsche, który > ma 1.25g na 1 biegu nawet. Dobra, dobra - 6.5 s do setki to średnie przyśpieszenie rzędu 0.45 g. Co Tobie po supersamochodzie, jak zdecydowana większość aut na drodze przyśpiesza do setki wolniej niż w 6.5 sekundy? Mam (cienki to cienki ale zawsze) akcelerometr w kamerze i 0.7 chyba nie przekroczyłem przy przyśpieszaniu. Z resztą prosta arytmetyka mówi - od 0 do 100 km/h w 7.3 s (wariant optymistyczny oparty o testy, producent podaje 7.5) oznacza średnie przyśpieszenie 0.38g. Jechałem 997 Turbo i wiem, że wrażenia oferowane przez to auto porównać można jedynie do przyśpieszeń z parku rozrywki... ale 99,99% aut na drogach to nie są supersamochody zdolne rozpędzić się do setki w nieco ponad 3 sekundy (albo poniżej tej wartości). Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 08:42 W kazdym wspolczesnym smarkofonie jest kupa czujnikow, a w sklepie Google nastepna kupa apek do prezentacji pomiarow. To tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 15:59 Myślę, że łatwiej zorietnować poprawnie kamerę Mio, niż ufać akcelerometrowi z telefonu, który trzeba by było dość dokładnie umieścić czy to równolegle czy to prostopadle do kierunku jazdy, żeby pomiary były miarodajne. A więc - jako zabawka dobry będzie i telefon i kamera (z tym, że kamerę łatwiej jest poprawnie umocować). Jako przyrząd pomiarowy - nie no rozśmieszaj mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 01.07.17, 10:11 Wbrew pozorom daje calkiem poprawne wyniki. Sprobuj, a potem oceniaj. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 01.07.17, 10:19 Accelerometer Data Reader Accelerometer Data Recorder ... i inne Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 01.07.17, 11:16 Mój jest dość dokładny i ma akcelerometr liniowy trójwymiarowy, grawitacyjny i mpl (cokolwiek to jest), więc nie trzeba go dokładnie ustawiać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 01.07.17, 13:40 Zapomnialem to " przypomniec". Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 01.07.17, 12:49 Dobra w telefonie jest zbyt czuły, bo jak się trzęsie na wolnych obrotach to pokazuje do 3g i pomiary z dupy, bo skala za duża się robi. Za to obehrzałem 8.99 do setki. Poprawiłem 9.01 hehe.. Ale już 8 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 01.07.17, 13:43 Telefon nalezy polozyc na tylnej kanapie na sklebionej kurtce, albo swetrze. Drgania zostana wytumione, zostanie to, co powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 01.07.17, 13:51 wytlumione, q...a,mialo byc. I jeszcze. Dane cyfrowe mozna dowolnie filtrowac numerycznie filtrem , nawet w Excelu. Odpowiedz Link Zgłoś
plastikpiokio Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 29.06.17, 18:34 są dwa takie przypadki ---pierwszy kiedy jestes na bani i widzisz sygnał do zatrzymania podany przez umundurowanego funkcjusza i drugi kiedy na zakręcie nie wyrabiasz się i po przełamaniu barierek spadasz do przepasci i tu można dyskutowac gdyż jest to spadek swobodny .. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 00:54 większa masa+szersze opony + ten sam silnik = wolniejsze przyspieszenie+większe spalanie. Oto dlaczego wolę Polo od Golfa z tym samym silnikiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 10:19 Przecież ty i tak nie przyspieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Kiedy samochod ma najwieksze przyspiesznie? 30.06.17, 16:03 Ależ oczywiście, że nie przyśpiesza... takie przyśpieszenie to nie tylko niepotrzebne zużywanie paliwa, ale też nadmierna eksploatacja części. Od razu mi się filmik Rysia_111 w tym miejscu przypomina, gdzie przejeżdżającego zielone "z biegu" Rysia zaraz za skrzyżowaniem wyprzedza ruszający z miejsca stary autobus PKS :D Jak od gardłował za tym, że ten z PKS to pirat i bandyta ekologiczny... gdzieś go ostatnio wcięło - wie coś ktoś? Może wku_wił swoim "ekodrajwingiem" jakiegoś agresywnego karka w AMG czy M-ce i teraz dochodzi gdzieś do siebie na rehabilitacji ortopedycznej po tym, jak mu karku "na migi" próbował wytłumaczyć, że się lewego pasa nie korkuje? Odpowiedz Link Zgłoś