Dodaj do ulubionych

hybryda pali jak smok

02.03.18, 23:34
Cos dziwnego sie dzieje z moja Toyota Yaris, przez kilka miesiecy po wyjechaniu z salony (kupilam samochod ok rok temu) palila ok 5.5/100km, po kilku miesiacach zaczelo spalenie rosnac dochodzac nawet do 7l. Bezposrednio po przegladzie gwarancyjnym znowu zeszlo do ok 5.5l, i znowu powoli ale systematycznie rosne. W serwisie Toyoty (Warszawa al Krakowska - naprawde nie polecam) gledza mi o 'stylu jazdy' i nie chca przyjac do wiadomosci ze styl mam caly czas taki sam, jezdze spokojnie, piratem naprawde nie jestem. Co moze byc przyczyna?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: hybryda pali jak smok 02.03.18, 23:49
      Hehe.
      "Pali jak smok".
      Pocieszne :)

Zima jest proszę pani, pragnę poinformować.
      "Ale jak jest zima, to musi być zimno, tak? Pani kierowniczko, takie jest odwieczne prawo natury!"
      • bywalec.hoteli Re: hybryda pali jak smok 27.02.25, 12:43
        hihi, pierwsza odpowiedz dobra, ale ktoś wyciągnął wątek po 7 latach
    • waga170 Re: hybryda pali jak smok 02.03.18, 23:52
      Moze na przegladzie gwarancyjnym podpompowali kola?
    • engine8 Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 00:46
      Nie wiem jaki to rok ale na 2017 w specyfikacji Yarisa hamerykanskiej napisane ze pali 30/36 mpg co sie rowna 7.8/6.5 l/100km
      Czyli jestes w zakresie...

www.toyota.com/fuel-efficient-cars/
      • przyjemny_gosc Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 01:13
        Tak mnie ciekawi dlaczego powołujesz się na źródło amerykańskie.
        Toyota firma japońska, temat i problem z Polski. Co do tego mają USA?
        • liczbynieklamia Re: hybryda pali jak smok 05.03.18, 10:38
          Amerykańskie informacje o zużyciu paliwa mają chociaż jakiś związek z rzeczywistością. Europejskie nie za bardzo. Wyobrażacie sobie pozew zbiorowy w Europie, że jakiś VW pali dwa razy tyle ile miał palić?
      • waga170 Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 02:59
        30/36 (7,8/6,5) jest dla Yaris, ona ma Hybryde co powinna palic mniej a pali 7.
        Do zalozycielki watku, albo pal Cie licho, albo pal Cie szesc.
      • galtomone Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 08:37
        Ty Ale jak Camry Hybrid ma "42/38 est. mpg2" to Yaris Hybrid musi miec kolo 50 mpg jak nie lepiej...
        • galtomone Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 08:38
          Btw: mnie kom aktualnie pokazuje 18 mpg srednie
          • waga170 Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 09:04
            Nie 6 a 60 litrow na sto kilometrow dopiero zaczyna szczypac po kieszeni. Ale jezdze nim tylko latem i tylko okolo tysiaca kilometrow:) Nie powiem co to bo mnie jakis Nazi namierzy i dokona zemsty za to ze jego przodkow te samochody....
            • galtomone Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:27
              Namierzanie OK, ale naprawde sadzisz ze on pretekstu potrzebuje? :-)
    • engine8 Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 00:58
      Nazywasz to paleniem jak smok..... moj pali 18 l/100 is smokiem go nie nazywam... :)
    • galtomone Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 08:36
      Zima?
    • do.ki Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 10:00
      Jak jest zima, to jest zimno i każdy samochód więcej pali. A te 7 l to w mieście czy poza nim?
      • waga170 Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 10:34
        Przede wszystkim nalezy ustalic skad klientka bierze swoje numery. Jak z jakiegos "komputra" pokladowego to jedno, a jak z tankowania do pelna, zapisywania licznika i nastepnego tankowania do pelna i uzycia kalkulatora, to drugie.
        • vogon.jeltz Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 11:41
          A ja się zastanawiam, skąd się biorą te bujdy o dramatycznych różnicach pomiędzy spalaniem pokazywanym przez "komputra" (debilna elektronika w tym przypadku zawsze zaniża, oczywiście, ciekawe czemu we wszystkich innych jest godna zaufania) a rzeczywistym spalaniem wyliczonym na podstawie tego, ile wleje się do baku. Sprawdzałem w kilku samochodach i nigdy ta różnica nie była większa niż 0,2 litra.
          • tbernard Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:06
            U mnie w Hondzie gdy zeruję licznik B przy tankowaniu do pełna, to przy następnym tankowaniu do pełna wskazanie z komputera pokazuje dokładnie tyle co liczone ręcznie. Tam nie ma żadnej filozofii i po prostu zawsze pokazuje iloraz (zero gdy jest dopiero wyzerowane aby nie dzielić przez zero) spalonego od wyzerowania przez przejechany od tego momentu dystans i pomnożone przez 100. Też mnie zadziwiają te rozbieżności. No chyba, że ktoś kieruje się wskazaniem chwilowym i błyskawicznie w rozumie robi przeliczenia i inaczej mu wychodzi ;)
            • vogon.jeltz Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:35
              To są chyba jakieś legendy miejskie będące reliktem czasów, kiedy wchodziły komputery pokazujące parametry jazdy i elektroniczny wtrysk paliwa, a gaźniki odchodziły do lamusa. Niejeden Janusz myślał pewnie wtedy "co mi tu, panie, jakiś gupi komputr bedzie, dwajścia pińc lat jeżdże i wiem swoje, to jest spisek tych wrednych producentów". I każdą zaobserwowaną różnicę wyolbrzymiał na potwierdzenie swojej spiskowej teorii, każdą zaś zgodność wskazań ignorował. A ponieważ, jak wiadomo, najgłupsze memy utrwalają się najsilniej (vide wszelkie religie świata), to ta "mądrość ludowa" trwa przekazywana z pokolenia w pokolenie. Nie wiem, czy jest to tylko specyfika Potato Republic of Bolanda, ale jedzie januszyzmem-tupolewizmem na kilometr.
              • bwv1080 Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 16:54
                vogon.jeltz napisał:
                > I każdą zaobserwowaną różnicę wyolbrzymiał na potwierdze
                > nie swojej spiskowej teorii, każdą zaś zgodność wskazań ignorował.

Zaniżanie wskazań zużycia paliwa na komputerach pokładowych konkretnie w Toyotach (szczególnie tych hybrydowych) o wartości rzędu 5-8 % jest dość dobrze udokumentowanym faktem, na podstawie całkiem sporej próbki.
                • vogon.jeltz Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 17:09
                  To ciekawe. Spytam kogoś, kto ma Yariskę i bardzo dba o jak najmniejsze zużycie paliwa, więc na pewno zwraca uwagę na wskazania kompa.
            • allegropajew Re: hybryda pali jak smok 05.03.25, 09:07
              Moja honda sama kasowało licznik A po zatankoswaniu.
              Pokazywała faktycznie koło 0.2 więcej niż z tankowania.
              Teraz jeep sam nie zeruje, ale też fałszuje o 0.2.

Gościula
          • waga170 Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:09
            > . Sprawdzałem w kilku samochodach i nigdy ta różnica nie była większa niż 0,2 l
            > itra.
            Zero dwa litra. Jestes niezly wnikliwy anatom, bo u mnie wiecej niz zero dwa litra to przelykam miedzy sniadaniem a drugim sniadaniem:)
            Ja jestem z pokolenia sprzed komputrow i zawsze leje jak jest malo, do pelna, a pozniej znow jest malo to znow leje do pelna. I w lazience u mnie wisi rolka papieru a nie kawalek szkla. I nie mierze srednicy tej rolki po zalozeniu i potem w trzy dni pozniej. Ku... mac, stopnia ostrosci szkielka tez bym nie mierzyl. Z dokladnoscia do zero dwa. Misiaczek Cie zarazil?
            • vogon.jeltz Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:20
              > Zero dwa litra. Jestes niezly wnikliwy anatom

Wyjątkowo zgodzę się tu z nazim. Jesteś niezły tępy ciołek. Komp pokazuje spalanie z dokładnością do 0,1 a kalkulator oblicza z dokładnością jaką chcę.

> zawsze leje jak jest malo, do pelna, a pozniej znow jest malo to znow leje do pelna

A, to dlatego cały czas piedrolisz od rzeczy. Jesteś po prostu permanentnie najebany.
              • waga170 Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:45
                > > zawsze leje jak jest malo, do pelna, a pozniej znow jest malo to znow lej
                > e do pelna
                >
                > A, to dlatego cały czas piedrolisz od rzeczy. Jesteś po prostu permanentnie naj
                > ebany.

Nie, ja mowilem o laniu benzyny do pelna do baku w samochodzie a nie o laniu do pelna wodeczki do mojego brzucha:)
                • vogon.jeltz Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:52
                  > Nie, ja mowilem o laniu benzyny do pelna do baku w samochodzie

Tak ci się tylko mogło wydawać, ponieważ jesteś notorycznie ubzdryngolony
                • galtomone Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 13:56
                  waga170 napisała:

> laniu do pelna wodeczki do mojego brzucha:)

FUJ! Na szczescie sa alternatywy.
                  Nie wodeczka... i nie twoj brzuch :-)
            • galtomone Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:36
              Ale nie kontrolujesz mniej wiecej ile na baku przejezdzasz?
              Ja kontorluje, bo jak auto nalge zaczyna znaczenie wiecej palic (a wiem, ze nie ku temu powodu typu cegla, same korki, nietypowa jazda) to wiem, ze cos jest nie tak.
          • galtomone Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:29
            vogon.jeltz napisał:

> A ja się zastanawiam, skąd się biorą te bujdy o dramatycznych różnicach pomiędz
            > y spalaniem pokazywanym przez "komputra" (debilna elektronika w tym przypadku z
            > awsze zaniża, oczywiście, ciekawe czemu we wszystkich innych jest godna zaufani
            > a) a rzeczywistym spalaniem wyliczonym na podstawie tego, ile wleje się do baku
            > .

Hmmm... ja mam srednie na nasty tys 18 mpg
            Chwilwo srednie po tanowaniu 14 mpg
            A liczone faktycznymi km i l LPG - srednie dla 290 tankowan daje 15,9l/100km
            • vogon.jeltz Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:39
              Raz - podkręć jasność wypowiedzi, bo piszesz poza granicą moich zdolności rozszyfrowywania twojego bełkotu.
              Dwa - a ten gaz masz spięty z kompem pokładowym tak, że pokazuje ci parametry jazdy na LPG?
              Trzy - faktyczna pojemność butli to wartość rozmyta. Niby 80% nominalnej, ale raz wchodzi ciut więcej innym razem trochę mniej.
              • galtomone Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 14:01
                Komputer pokazuje:
                po ostatnim tankowaniu, srednia 14 mpg
                Srednia z dluuugiego przebiegu - ponad 10kkm (nie kasowalem) 18 mpg
                A liczone faktycznymi km i l LPG - srednie dla 290 tankowan daje 15,9l/100km

Nie wiem co mam jak z czym spiete - nie ja to spinalem. Zakladam, ze auto mysli iz jedzie na benzynie i tak liczy spalanie po czasie otwarcia wtryskow. Zakladam tez, ze powinienem palic o 20-30% wiecej niz pokazuje komputer jesli pokazuje dobrze.

I tyle... 14 mpg to 16.8 l/100km + 25% daje ok 21l/100km i na oko (teraz jezdze króciutkie odcinki i jest mróz) sie zgadza.
          • tiges_wiz Re: hybryda pali jak smok 26.04.18, 22:49
            U mnie komputer pokazuje z dokładnością do 0.1 i sprawdziłem to na kilku tankowaniach, ale u ojca różnice dochodzą do 1l/100 km.

Tylko, że i niego coś się zacina jak się hamuje silnikiem. Zamiast pokazywać 0, to ciągle pokazuje ostatni pomiar chwilowy.
    • 71tosia Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 11:55
      1. (galtomone, do.ki) do ponad 7l doszlam w pelni lata w kilkanascie tygodni po zakupie (samochod kupilam wczesna wiosne), wczesna wisona gdy bywalo zimno samochod palil mniej. Na trasie pali troche mniej ale w przypadku hybryd powinno byc odwrotnie. W miescie jest wiecej hamowania z ktorego hybryda 'dostaje sie' energie, na autostradzie ciagnie sie sciezkie baterie wiec hybryda pali wiecej niz nie hybryda.
      2. roznica miedzy wskazaniem komputer a tym co wlewam do baku nie jest duza (sprawdzalam).
      3. (qqbek) 7l to duzo nawet na hybryde nawet w zimie, dlatego w serwisie ciagle opowiadaja o stylu jazdy
      4. (waga170) cisnienie w kolach ok, sprawdzam co jakis czas
      5 (engine8) jezlie hybryda yaris pali tyle co nie hybryda to po co doplacac za nia nie male pieniadze.

• galtomone Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:34
        Hmmm.. no to faktycznie sporo.
        O ile to co Toyota mowi w materialach marketingowo informacyjnych to nie totalna sciema.

Poszukamlbym info na forach uzytkonikow twojego modelu. Jak maja pdobnie tzn. ze tyle ma palic i dalas sie zrobic w bambuko. Jak nie to cos jest nie halo...

Wtedy masz nastepujace opcje:
        1. Inne ASO i od razu rozmowa z kieronikiem serwisu... jesli nie pomoze,
        2. Wizyta u prawnika - pismo do Toyoty o usuniecie wady lub zabranie pasci samochodopodobnej niezgodnej z umowa. Do tego moze sie przydac opinia niezaleznego rzeczoznawcy/test drogowy
        3. Jesli takie pismo nie pomoze - brak naprawy/usuniecia wady, brak rekacji, itd.. pozostaje ci tylko sad.
      • waga170 Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 12:35
        Moja madra glowka wpadla na razie na tylko jeden pomysl, gdzie sie tankujesz. Bo w moim dluuuugim doswiadczeniu za kolkiem odkrylem ze benzyna z innej stacji trzy procent drozsza potrafi dac 10 procent dluzszy przebieg. I tu absolutnie nie chodzi o to ze jedna miala wicej "oktanow" niz druga, po prostu w jednej bylo mniej babelkow czy zwyklej wody, czy obojetnie czego tam znanego nieuczciwym operatorom stacji.

4. (waga170) cisnienie w kolach ok, sprawdzam co jakis czas
        SZACUN! Wazne dla zuzycia paliwa, zuzycia opon i bezpieczenstwa.
      • do.ki Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 14:22
        OK, wyjaśnienie przyjmuję. To, że na trasie, przy prędkościach autostradowych hybrydowy yaris spali nie 5 a 7 na 100, to by mnie jeszcze aż tak bardzo nie zdziwiło, bo to zależy od stylu jazdy. Hybrydą jeździ się inaczej niż "zwykłym samochodem" w sensie, że starasz się jednak wykorzystywać układ hybrydowy. W mieście to nawet 5 l/100 km w przypadku tego samochodu to by było dużo i wskazywałoby znowu na styl jazdy może niekoniecznie od razu zły, ale po prostu nienastawiony na obniżenie spalania. Coś za coś. Ja numer większym Lexusem CT w ruchu miejskim spokojnie schodzę poniżej 5, a jak droga pozwala, to i poniżej 4 l/100 km. A na trasie: 6,5 do 7.

A co do pkt 5: pytanie jest dobre. Odpowiedzi są dwie: kupujesz hybrydę jeśli chcesz zamanifestować swoją "zieloność", albo jeśli system fiskalny promuje takie rozwiązania. I tyle w temacie.

PS: katalogowym spalaniem nie ma co się sugerować. Moja druga hybryda z wtyczką ma katalogowo 2,5 l/100 km, a realnie to zależnie od długości trasy. Jeśli trasa jest znacznie dłuższa od zasięgu na akumulatorach, to realnie 10-12 l/100 km. Jak dobrze pogonić, to i 15 by się pewnie dało spalić.
    • bwv1080 Re: hybryda pali jak smok 03.03.18, 16:46
      71tosia napisała:
      > zaczelo spalenie rosnac dochodzac nawet do 7l.

Przy jazdach na krótkich dystansach (latem poniżej 4, zima poniżej 6-7 km) takie zużycia są możliwe. Szczególnie przy niekorzystnym i nieprzewidującym (choć niekoniecznie pirackim) stylu jazdy.
    • krolroger Re: hybryda pali jak smok 26.04.18, 14:51
      Nie wiem czemu ale pali zdecydowanie za dużo o ile piszesz o danych z komputera. Moja auriska kombi pali po mieście średnio 4,8 przy spokojnym stylu jazdy... Yaris jest lżejszy... Czy po tankowaniach też zauważyłaś wzrost spalania ?
    • hhg2 Re: hybryda pali jak smok 27.02.25, 08:58
      Hej, to faktycznie dziwne, co piszesz o swojej Toyocie Yaris. Jeśli styl jazdy się nie zmienił, a spalanie rośnie, to może być coś nie tak z autem – np. filtr powietrza, wtryskiwacze albo nawet kwestie związane z olejem silnikowym. Serwis czasem próbuje zrzucić winę na kierowcę, ale warto to sprawdzić u innego mechanika. Zajrzyj sobie na kalkulatorpaliwa.com.pl – możesz tam porównać spalanie i zobaczyć, czy coś się nie zgadza. Trzymam kciuki za rozwiązanie problemu!
      • dodekanezowiec Re: hybryda pali jak smok 27.02.25, 19:56
        hhg2 napisał(a):

Zajrzyj sobie na [url=kalkulatorpaliwa.com.pl]kalkulatorpaliwa.com.pl[/u
        > rl] – możesz tam porównać spalanie i zobaczyć, czy coś się nie zgadza. Trzymam
        > kciuki za rozwiązanie problemu!

Skąd wiesz czy osoba pisząca w 2018 przeżyła pandemię 2020-2021?
        • klemens1 Re: hybryda pali jak smok 28.02.25, 07:26
          On już tego nie czyta - jego zadaniem jest wrzucenie linka.
          • dodekanezowiec Re: hybryda pali jak smok 28.02.25, 10:02
            klemens1 napisał:

> On już tego nie czyta - jego zadaniem jest wrzucenie linka.

Nasrallah - nasral i wody nie spłuknal.
    • oixio Re: hybryda pali jak smok 27.02.25, 11:59
      Moje propozycje to:
      1. Filtr powietrza. Warto poszukać lepszego niż fabryczny?
      Można łatwo wymienić i ewentualnie wykluczyć.
      2. Jakość paliwa - zmień stację lub tankuj 98 - zobaczysz szybko różnicę!
      • qqbek Re: hybryda pali jak smok 27.02.25, 22:14
        oixio napisał:

> Moje propozycje to:
        > 1. Filtr powietrza. Warto poszukać lepszego niż fabryczny?
        > Można łatwo wymienić i ewentualnie wykluczyć.
        > 2. Jakość paliwa - zmień stację lub tankuj 98 - zobaczysz szybko różnicę!

Ja tam myślę, że jak ona kupiła to auto w 2017, nowe z salonu, a problem pojawił się na początku 2018, to albo już ten samochód dawno temu sprzedała, albo już dawno problem rozwiązała.
        BTW - benzyna 98 ma niższą wartość opałową niż 95 - serio. Więc o ile silnik wyraźnie się tej pierwszej nie domaga, to niższe spalanie zanotuje na 95 (choć różnice będą marginalne).
    • donaldte Re: hybryda pali jak smok 27.02.25, 12:18
      71tosia napisała:

> Cos dziwnego sie dzieje z moja Toyota Yaris, przez kilka miesiecy po wyjechaniu
      > z salony (kupilam samochod ok rok temu) palila ok 5.5/100km, po kilku miesiaca
      > ch zaczelo spalenie rosnac dochodzac nawet do 7l. Bezposrednio po przegladzie g
      > warancyjnym znowu zeszlo do ok 5.5l, i znowu powoli ale systematycznie rosne. W
      > serwisie Toyoty (Warszawa al Krakowska - naprawde nie polecam) gledza mi o 's
      > tylu jazdy' i nie chca przyjac do wiadomosci ze styl mam caly czas taki sam, je
      > zdze spokojnie, piratem naprawde nie jestem. Co moze byc przyczyna?

Dopompuj opony :) Prawidłowe ciśnienie to 2,2 bar. Jeśli masz 1 bar to ma prawo palić nawet 9 litrów ;)
    • donaldte Re: hybryda pali jak smok 27.02.25, 12:20
      71tosia napisała:

> Cos dziwnego sie dzieje z moja Toyota Yaris, przez kilka miesiecy po wyjechaniu
      > z salony (kupilam samochod ok rok temu) palila ok 5.5/100km, po kilku miesiaca
      > ch zaczelo spalenie rosnac dochodzac nawet do 7l. Bezposrednio po przegladzie g
      > warancyjnym znowu zeszlo do ok 5.5l, i znowu powoli ale systematycznie rosne. W
      > tylu jazdy' i nie chca przyjac do wiadomosci ze styl mam caly czas taki sam, je

Ps. Przestań jeździć na ręcznym ;)
      Sprawdź czy hamulce się nie zapiekły.
    • donaldte Re: hybryda pali jak smok 27.02.25, 12:55
      71tosia napisała:

Już wiem. Układ hybrydowy najbardziej obniża spalanie nawet do zera jadąc na samym prądzie, ale tylko w mieście. W trasie układ hybrydowy się wyłącza i auto pali jak normalna benzynówka czyli w mieście 5,5 a w trasie 7 i zagadka rozwiązana ;)
      • galtomone Re: hybryda pali jak smok 28.02.25, 07:01
        Pomijając fakt, ze watek ma 7 lat, to piszesz idiotyzmy

donaldte napisał:

> W trasie układ hybrydowy się wyłącza

Taaaa.... Cos jeszcze ci sie w trasie wylacza?
    • hhg2 Re: hybryda pali jak smok 03.03.25, 03:40
      To dość interesująca sytuacja. Wahania spalania mogą wynikać z różnych czynników, takich jak jakość paliwa, warunki atmosferyczne, zużycie elementów układu hybrydowego czy drobne błędy w oprogramowaniu sterującym. Jeśli chcesz dokładniej monitorować swoje spalanie i porównać koszty paliwa, możesz skorzystać z kalkulatora na stronie kalkulatorpaliwa.com.pl – pomoże Ci lepiej zrozumieć zmiany w zużyciu paliwa i ewentualne nieprawidłowości.
      • dodekanezowiec Re: hybryda pali jak smok 03.03.25, 06:27
        To dość interesujaca sytuacja że odpisujesz do kogoś kto pisał 7 lat temu i nie dał.znaku życia.
        A masz coś takiego jak
        kalkulatorolejuwglowie.com.pl?
      • allegropajew Re: hybryda pali jak smok 05.03.25, 09:13
        Od używania klimy BARDZO zależy. W hondzie mojej to było aż ¾ litra na 100. W mniejszym aucie będzie i literjon.

Gościula
    • bolo2002 Re: hybryda pali jak smok 09.03.25, 08:58
      Nie miał człowiek problemów-wiec kupił sobie hybrydę , wiec sie nie dziw, ze Ci fiksuje spalanie. Teraz -te nowe wynalazki-to zawsze znak zapytania. A mój 19-letni diesel pali dokładnie tyle samo-czyli 5,5 l i nie chce wiecej .pamietaj- ze te Toyoty nie sa produkowane w Japonii !!!! I zobacz-kto stoi przy taśmach produkcyjnych.
      • vogon.jeltz Re: hybryda pali jak smok 09.03.25, 09:24
        > Teraz -te nowe wynalazki-to zawsze znak zapytania.

Jakie nowe wynalazki? HSD jest starsze niz twój koreański gruz. I przez trzy dekady dowiodly, że są najbardziej niezawodnym rodzajem napędu, a jednocześnie mają najniższe TCO.
        • bolo2002 Re: hybryda pali jak smok 11.03.25, 08:38
          Tyle tylko, ze od czasu zakupu-7 lat mineło i ja nie zajmuje sie problemami spalania, bo ono sto w miejscu i wynosi srednio 5,5 l. Nawet obroty nie drgnęły a przebieg- 230 tys km . Nie naprawiałem niczego!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka