18.03.18, 12:45
Pytanie: czy istnieje silnik powiedzmy z pięcioma zaworami na cylinder który ma możliwość odłączania zaworów - powiedzmy że w danej chwili działają tylko dwa - jeden dolot, drugi wydech?
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Zawory 18.03.18, 13:21
      Takie rozwiazanie nie ma j
      • nazimno Re: Zawory 18.03.18, 13:27
        Takie rowiazanie nie ma jasnego uzasadnienia.
        Nie znane mi jest zastosowanie w silniku
        produkcji seryjnej.
        Istnieja juz silniki bez rozrzadu mechanicznego
        z rozrzadem elektronicznym dla zaworow, modele
        eksperymentalne.
        Tam mozliwe jest wszystko.
    • trypel Re: Zawory 18.03.18, 13:35
      W układzie 4 zaworów taki układ istnieje od wielu lat w hondzie w silniku motocyklowym. VTEC działa tak ze do 7000 obrotów silnik pracuje jak układ 2 zaworowy a powyżej 4. Niby ma swoje zalety ale moment przejścia jest dość wkurzający.
    • waga170 Re: Zawory 18.03.18, 19:08
      Silnik taki istnieje, byl wymyslony przez inzyniera ktory wiekszosc czasu spedza trzymajac jedna dzurke w nosie zatkana palcem i odtyka ja tylko jak porzebuje glebiej oddychac.
      • nazimno Re: Zawory 18.03.18, 20:56
        Facio pytal o 5 dziurek.
        Przeczytaj pierwszy post.
        • waga170 Re: Zawory 18.03.18, 21:27
          "powiedzmy że w danej chwili działają tylko dwa - jeden dolot, drugi wydech? "
          Ja sie odnioslem do uzywania tylko jednego z dwoch czy trzech dostepnych dolotow. Z wydechami podobny idiotyzm.
          • nazimno Re: Zawory 18.03.18, 21:34
            Tamten wyraznie zapatrzyl sie na saksofon.
    • engine8 Re: Zawory 18.03.18, 22:16
      Takie cos wymyslili wtedy kiedy silniki mialy jeden zawor wlotowy i jeden wylotowy .... i w takich silnikach wtedy odlacza sie jeden cylinder jak nie potrzebny...
      www.jdpower.com/cars/articles/tips-advice/engine-cylinder-deactivation-saves-fuel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka