19.03.18, 22:13
Tak się zastanawiam nad zmianą auta. I pomyślałem o Fordzie Edge ale nie tym co w salonach z kopciuchem pod maską tylko sprowadzonym ze stanów. Wiem, że po jakimś tam większym bądź mniejszym dzwonie ale takiego z 2015 można już kupić za ok. 100k. Pytanie jest o jednostki napędowe. Najczęściej można spotkać 2.0 Ecoboost i 3.5 V6, rzadziej i zdecydowanie drożej 2.7 Ecoboost. Wiem, że te 2.0 to to samo co w S-max i Mondeo. Czy ktoś może coś powiedzieć na temat trwałości 2.0 i może coś więcej o 3.5 i 2.7. Czy ktokolwiek w Polsce byłby w stanie serwisować te silniki oprócz 2.0?
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: EDGE 19.03.18, 22:19
      Uwazaj bo teraz jest cala kupa popowodziowych ktorych nie moga sie pozbyc...
      Tak ze ja bym nie ryzykowal chyba ze potwierdzony ze byl sprzedany i uzywany tylko w Californi..
      • hutchence Re: EDGE 19.03.18, 22:56
        Wiem, ale jeżeli mam dostęp do aukcji to głowa spokojna. Zawsze carfax można sprawdzić.
        • engine8 Re: EDGE 19.03.18, 23:17
          Carfax przez pol roku po tym jak skasowalem swoje auto pokazywal ze jest nietykane...
        • engine8 Re: EDGE 19.03.18, 23:26
          I wlasnie one ida glownie przez aukcje.
          Jedynie to diler albo osoba prywatna ale Ty chcesz rozbitka wiec z aukcji ubezpieczeniowych - na ktorych kupuja "dilerzy" i oni auto przygotwuja tzn "czyszcza" i puszczaja znow na aukcje jako "czyste".
          Wiesz o tym ze carfax to nie przymus - warsztaty i instytucje wpisuja informacje jak chca i czesto wile takich "zapomina" bo wtedy tranzakcje sa "lepsze"
          Carfax jest dobry w normalnych ukladach ale jak mafia kupuje mase popowodziowych to tylko po to aby zarobic na tym.
          Tak ze jesli auto bylo w srodkowych Stanach w czaasie powodzi to jest szansa i bez ogledzin warsztatu bierzesz na siebie ryzyko.
          Kiedys takie wlasnie kupilem od wielkigo autoryzowanego dilera i jak przyprowadzilem do domu i wymontowalem panel pod deska to tam jeszcze we wtyczkach byl piasek....
          Oczywiscie przyjeli z powrotem i przeprosili bo bali sie sprawy sadowej ... ale to pokazalo ze nawet dilerzy moga sie nabrac na aukcjach.
          • hutchence Re: EDGE 20.03.18, 11:03
            Mam wgląd w te aukcje a i poważny handlarz też ma wszystkie dane w jaki sposób wszedł w posiadanie konkretnego auta. No i w ciemno, bez sprawdzenia w serwisie nie kupię.
    • bigzaganiacz Re: EDGE 19.03.18, 23:14
      Bez przesady ogarniety janusz powinien dac sobie rade a czesci sobie spokojnie sciagniesz , chociaz pewnie 2,0 bedzie najlatwiejszy do serwisu , forum tematyvzne powinno cie nakierowac na wlasciwe tory
    • galtomone Re: EDGE 20.03.18, 07:18
      Poszukaj w swojej oolicy firmy serwisujacej auta z usa. Podjedz, pogadaj... czesto tez maja kontakty, zeby cos bezpiecznie sciagnac.
      Ja swoje (przypadkiem) od at w takiej serwisuje - choc czesc nie byla amerykanska...
      • hutchence Re: EDGE 20.03.18, 11:02
        No i tu jest problem bo mój mechanik specjalizuje się w Jeepie i Chryslerze. Cadiego, Infiniti, Acura itd. też zrobi ale jak byłem zainteresowany S-Maxem to tylko powiedział ... Fordzik? Inna sprawa, że chodzi mi tylko o silniki 3,5 i 2,7. Bo reszta jest praktycznie taka sam jak w europejskiej wersji.
    • toreon Re: EDGE 20.03.18, 08:22
      2.0 203 PS - trwałość potwierdzam z pierwszej ręki.
      Można tylko odrobinę rozczarować się dynamiką w przypadku ciężkiego samochodu z automatem, jak to jest np. w przypadku S-maxa.

• hutchence Re: EDGE 20.03.18, 10:59
        W EDGE jak i w S-Max jest wersja 240 KM. Ale najdziwniejsze to EDGE z tym silnikiem wg testów jest szybszy od S-Maxa.
    • liczbynieklamia Re: EDGE 20.03.18, 11:03
      Proponowałbym sprawdzone 3.5 V6. Mocny, trwały, bezawaryjny. Przy normalnej jeździe zużycie paliwa na poziomie 2.0 EcoBoost. Prawdopodobnie łatwiej będzie ci znaleźć mechanika, który będzie serwisował 3.5 V6 niż 2.0 EcoBoost.
      • hutchence Re: EDGE 20.03.18, 11:04
        To jest silnik z poprzedniej generacji?
        • engine8 Re: EDGE 20.03.18, 16:52
          Wolisz nowy i nie sprawdzony w eksloatacji silnik i z turbo od starszego i solidnego dostarczajacego moc bez bez uzycia steroidow?
          • hutchence Re: EDGE 20.03.18, 17:31
            No właśnie nie. Pytam się czy to starszej gen. bo to znaczy, że jest dobry. Ogólnie wolę gdy moc jest z pojemności a nie z turbo.
        • liczbynieklamia Re: EDGE 23.03.18, 12:21
          Rodzina tych silników to rok bodaj 2006, produkowane są do dzisiaj. Oczywiście jakieś tam zmiany są pomiędzy generacjami, ale to w zasadzie ten sam silnik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka