Dodaj do ulubionych

Ferrari 360

29.08.18, 13:27
W końcu auto-moto to trzeba się pochwalić.
Miałem okazję przejechać się tym niecałe 100 km i zastanawia mnie skąd się wzięła legenda i wzdychanie do tej marki. Auto wydaje się mieć same wady. No chyba, że na tym właśnie ma polegać jego urok. A zatem:
- jest głośny, ale głośny w taki niezbyt przyjemny sposób. Mimo że to V8 to brzmiał bardziej jak stary garbus niż jak np. corvetta. Przynajmniej takie wrażenie było z wnętrza
- przyspieszenie d**y nie urywa, mam wrażenie że Leon Cupra czy Focus ST dają subiektywnie mocniejsze wrażenie wciskania w fotel
- elastyczność j.w. Zwłaszcza na 6 biegu można się poczuć jak w passacie tdi
- funkcjonalność na poziomie zero, nie ma nawet gdzie marynarki położyć, za oparciami jest tylko jakaś nędzna półka, chyba na portfel albo na prezerwatywy
- nieprecyzyjna skrzynia biegów (podobno to ostatni model z manualem)
- każdy wokół chce się ścigać (dla niektórych to może zaleta)
- cena (w tym przypadku coś koło 90 tys. euro za 13-latka)

Z rozmowy z właścicielem wynikało, że takie auto ma sens jedynie jako 4-te lub 5-te w rodzinie i posiada się je głównie dla odreagowania oraz spojrzeń na ulicy.
Chyba coś w tym jest ale nic poza tym.

Obserwuj wątek
    • pies_w_studni Re: Ferrari 360 29.08.18, 13:43
      To samochód do upalania na torze, a nie jeżdżenia po bułki czy przyciągania spojrzeń. Może jeszcze zawieszenie za twarde?
      • toreon Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:55
        No jeszcze może bagażnik za mały;-)
        Nie wiem czy wyłącznie do jeżdżenia na torze. W "Dynastii" służył też do jeżdżenia do restauracji, na weekend etc.
        W polskich warunkach powiedzmy, że chciałbym podjechać pod wiejską remizę na dyskotekę. I gdzie odłożę skórzaną kurtkę?
    • trypel Re: Ferrari 360 29.08.18, 13:56
      Zajrzałem z ciekawości, 4.5 s do 100 w słabszej wersji.
      A punkt o elastyczności wywołuje pytanie - to silnik z odcięciem na 9000 obr, jak sprawdzałeś przyspieszenie ( to co dupy nie urywa) to zmieniałeś bieg przy tych 9000 czy jak we wspomnianym passacie tdi przy 2500?
      • nazimno Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:05
        To focus rs mk3 jest lepszy.
        • trypel Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:15
          Sprzed 15 lat?
          • trypel Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:18
            Focus rs z tych samych lat przyspieszał w 6.7 s do 100. Jednak słabiej
            • nazimno Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:19
              nowy RS z 350 "koniami"
            • nazimno Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:23
              Hubraum
              2.300 ccm
              Leistung
              350 PS
              Höchstgeschwindigkeit
              266 km/h
              Beschleunigung
              4,7 s (0-100 km/h)
              • trypel Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:26
                No to nawet nowy lepszy ńie jest.
                4.7 to więcej niż 4.5 a max 266 to mniej niż 298.
                Pomyśleć ze 15 lat, inna epoka a Ferrari i tak lepsze :)
                • nazimno Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:37
                  Zalozyli mu kaganiec na Vmax, bo konkurencja plakala w mankiet z zazdrosci.

A te 0,2 sekundy to skutek poslugiwania sie nowoczesna cyfrowa technika pomiarowa,
                  a nie jakims starym stoperem marki Ruhla z zacinajacym sie przyciskiem...buhaha...

RS lepszy od Ferrari i nie kosztuje tyle.
                  Mozna nim "spoko" jezdzic codziennie do roboty.
                  I malo kto sie polapie, ze to RS, jesli zamowisz "bez znamion".
                  • trypel Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:43
                    Lepszy bo tańszy?
                    Ok można tez tak
                    • nazimno Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:53
                      I mozna go podrasowac w firmie majacej certyfikat TÜV na te czynnosc do:
                      Ford Focus (Mk3) RS 2.3 / 350 PS / 224 kW 460 Nm -------->>>>> 400 PS / 294 kW 540Nm
                      Wystarczy wgrac nowa zawartosc chipa za ok. 800 €.

Problem jest taki, ze wowczas dop...la sie ubezpieczyciel pojazdu i podnosi znacznie stawke.
                      Taka zmiana musi byc oczywiscie odnotowana w dowodzie rejestracyjnym.

Polizei koooooooochaaaa takich z "podrasowaniem", ktorych zlapie na przekroczeniu predkosci.
                      • duze_a_male_d_duze_m Re: Ferrari 360 29.08.18, 15:02
                        Jak niemiecki policjant oceni czy soft nie jest oryginalny?
                        • nazimno Re: Ferrari 360 29.08.18, 15:42
                          W dowodzie rej. jest adnotacja.
                          Policjant widzi, ze samochod jest podrasowany i tylko o to chodzi, ze to widzi.
                          I dopieprza mandat z gory, nie ma sie co tlumaczyc, ze spieszylismy sie, bo zona rodzi.

Gdyby mial podejrzenie co do legalnosci, to moglby skierowac na badanie techniczne,
                          a to jest upierdliwe.

• toreon Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:52
        No właśnie subiektywnie zupełnie nie wyglądało to na 4,5. Niewykluczone, że ze względu na wiek (14 lat) było coś kopnięte.
        A co do 6-tki to przy stówie pedał w podłogę - jakoś ciągnął ale żeby to było od tej chwili moje hobby? Niekoniecznie
        • trypel Re: Ferrari 360 29.08.18, 15:11
          Jak lecę samolotem to subiektywnie poruszam się wolniej niż jadąc skuterem 120 :)
          A elastyczność to parametr który do mnie nie przemawia w przypadku wysokoobrotowego silnika benzynowego
    • tbernard Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:08
      A czy wersja którą jeździłeś to ropniak, czy benzyniak? Pamiętasz ile palił na setkę?
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:11
      Takie auta nie są wygodne ani tym bardziej poręczne. Podobno tylko 911 nadaje sie po bułki. Kupujesz kawałek inżynierskiej sztuki, legendy i piękna. Obcowanie z tym ma dawać przyjemność.
      • tbernard Re: Ferrari 360 29.08.18, 14:30
        Sporo może zależeć w jakim wyposażeniu.
      • toreon Re: Ferrari 360 29.08.18, 15:20
        No ale właśnie niespecjalnie daje, przynajmniej w moim odczuciu.
        Dla jasności - ja nie mówię, że ten wóz to kupa g***a i że wolałbym fabię 1.0 ale po prostu spodziewałem się że po tej jeździe będę miał - jak to mówią kobiety - motylki w brzuchu a tu nie bardzo.
        • qqbek Re: Ferrari 360 29.08.18, 22:56
          Ee - mi starsza 911 (997) się bardzo podobała.
          Fajne auto.
          Niefajne koszty utrzymania.
          Byle g... padnie, a kosztuje sporo.
          Ale auto zajefajne.

Tyle, że ja pojeździłem tą chwilę Turbo.
          Turbo zjada to Ferrari 360 na śniadanie (sekunda krócej do setki).
    • klemens1 Re: Ferrari 360 29.08.18, 15:32
      No proszę - a w wątku obok przekonują, że trzeba zazdrościć frajerom, którzy kupili ferrari.
      I jeszcze ta chora cena za 13-latka - 30 % drożej masz nową teslę z przyspieszeniem 2.5 do 100. Nie hałasuje.
      • trypel Re: Ferrari 360 29.08.18, 15:42
        Albo 4 skody
        Ups to tez frajerstwo
        Bo można 10 dacii
        Albo żeby już na 300 % nie byc pedałem można kupić ze 200 pozbawianych plastików furmanek m.olx.pl/oferta/woz-konny-furmanka-CID757-IDv8sM6.html
        Ja tylko nie rozumiem jak to funkcjonuje. Człowiek jest mądry, robi pieniądze, staje sie milionerem a potem nagle durnieje i zamiast jeździć Dacia to kupuje Ferrari czy innego mercedesa.
        • nazimno Re: Ferrari 360 29.08.18, 16:32
          "Nie da ci Wacia tego co Dacia.
          I jazda na Waci tego nie daci."

• klemens1 Re: Ferrari 360 29.08.18, 16:44
          trypel napisał:

> Albo 4 skody

Ja podałem argumenty, a ty zachowujesz się jak obrażony bachor.

Porównujemy szybkie wozy z przyspieszeniem ok. 3 sekund do 100.
          Tu widać, że ferrari jedzie na frajerach, bo z czego ta cena wynika? Z mitu marki i sztucznie wydłużonego czasu oczekiwania na nowe auto - żeby frajer poczuł, że jest wyjątkowy.
          • trypel Re: Ferrari 360 29.08.18, 16:55
            Sorry ale to Ty wszystkich co kupują auta lepsze niż lowbudget traktujesz jak frajerów.
            A tu mówimy o Ferrari w wieku 15 lat. Akurat to już jest lokata kapitału. Nie trzeba nawet tym jeździć.
            • klemens1 Re: Ferrari 360 29.08.18, 17:10
              trypel napisał:

> Sorry ale to Ty wszystkich co kupują auta lepsze niż lowbudget traktujesz jak f
              > rajerów.

Ale te auta NIE SĄ lepsze.
              A sorry - mają lepsze plastiki i tableta.
              Poza tym to jest to samo.

No i jeżeli traktujesz teslę Model S P100DL jako lowbudget, to widać, że dla ciebie ten "budget" to tylko cena. Im więcej - tym lepiej.

Bo - jak można się było spodziewać - to ferrari to żadna rewelacja. No ale kosztuje - więc jest przez ten sam fakt zajebiste.

> A tu mówimy o Ferrari w wieku 15 lat. Akurat to już jest lokata kapitału. Nie t
              > rzeba nawet tym jeździć.

No tak - kolejni frajerzy będą się zachwycać "legendą".
              Bo dla nich się te legendy tworzy.
      • engine8 Re: Ferrari 360 29.08.18, 17:25
        Jedno z drugim nie koliduje...
        Nie ma co ukrywac ze trzeba mic kase - aby miec Ferrari jako 4 czy 5 auto (np MB, Range Rover, Porsche 911 do jazdy ) uzywane przez godzine czy dwie 2x w tygodniu tylko po to aby sie wszyscy ogladali. Dla ludzi bogatych cena nie jest chora - cen ajes niewazna. NAjwiekszy problem to wystarczjaco duzy garaz do parkowania poniewaz garazowanie "gdzies tam" to juz niewygoda.
    • engine8 Re: Ferrari 360 29.08.18, 16:56
      Tu jest dobre podsumowanie
      jalopnik.com/owning-a-ferrari-for-a-year-was-a-disappointment-1668355120
      • toreon Re: Ferrari 360 30.08.18, 08:59
        No tak, coś w tym stylu.
        BTW, widzę że nie tylko w Polsce dziennikarze motoryzacyjni, pardon - blogerzy motoryzacyjni, mają taką irytującą manierę filozofowania o duperelach zamiast dzielić się po prostu wrazeniami z jazdy.
        • nazimno Re: Ferrari 360 30.08.18, 10:02
          Wrazenia z jazdy nadaja sie wylacznie na fora erotyczne.
    • szymi_mispanda Re: Ferrari 360 30.08.18, 10:07
      z moich doswiadczen z kilkoma roznymi modelami to dodalbym jeszcze na pierwszym miejscu fatalna jakosc wykonania w zasadzie wszystkiego od spasowania karoserii po wnetrze

no I to ze nie moge z zadnego takiego wysiasc normalnie tylko zajmuje to 10 minut ale rozumiem ze mali ludzie tu nie widza problemu
    • bwv1080 Re: Ferrari 360 30.08.18, 12:04
      toreon napisał:
      > - jest głośny, ale głośny w taki niezbyt przyjemny sposób. Mimo że to V8 to brz
      > miał bardziej jak stary garbus niż jak np. corvetta.

To jest kwestia wału korbowego flat plane, jak w prawie każdym Ferrari z V8.
      Silnik V8 z wałem flat plane brzmi jak dwa połączone silniki R4, a nie jak jeden V8. Jest też zwykle głośniejszy.

Corvette ma zwykle wał cross plane i ze dwa razy większą pojemność na cylinder (i oczywiście całego silnika).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka