Dodaj do ulubionych

Oponki a oponki

24.01.19, 10:32
Przed sylwestrem miałem problemy z podjeżdżaniem pod wyciąg na sześcioletnich Dayton DW510 - aż musiałem łańcuchy wytargać z bagażnika. Dziś założyłem Continental TS860 za całe 190 PLN sztuka. Stay tuned w sobotę tam wracam :)
Obserwuj wątek
    • who_cares Re: Oponki a oponki 25.01.19, 08:45
      Po dzisiejszym poranku mam wrażenie, że wcześniej jeździłem na slickach po torze do driftingu :)
      • nazimno Re: Oponki a oponki 25.01.19, 08:57
        Bardzo tanio kupiles.
        Sprawdzales indeks daty?
        • who_cares Re: Oponki a oponki 25.01.19, 09:01
          4812 ale "mały" rozmiar 185/65R15 - co ciekawe w Norauto.
          • who_cares Re: Oponki a oponki 25.01.19, 09:01
            4818 oczywiście :)
            • who_cares Re: Oponki a oponki 25.01.19, 09:02
              www.norauto.pl/produkt/opona-zimowa-continental-wintercontact-ts-860-185-65r15-88t_2059272.html
              • nazimno Re: Oponki a oponki 25.01.19, 10:34
                dla porownania:

www.atu.de/shop/Felgen-Raeder-und-Reifen-w5369/Reifen_w10523/Continental-WinterContact-TS-860-18565-R15-88T-MS-Winterreifen-CN010A

Roznica nie jest az tak znaczna dla samej opony.
                W Niemczech wywazenie i montaz/szt. jest jednak drozszy.
                To sa opony o bardzo dobrym eksploatacyjnie profilu.

• jeepwdyzlu Re: Oponki a oponki 26.01.19, 15:38
                  To sa opony o bardzo dobrym eksploatacyjnie profilu.
                  ----
                  Co to znaczy?
                  Pytam bo nie wiem 😀
                  • nazimno Re: Oponki a oponki 26.01.19, 16:59
                    Nie scieraja sie nadmiernie, trzymaja przyczepnosc w roznych warunkach i sa wzglednie ciche.
                    Ten bieznik jest niemal optymalnie dobrany.
                    • jeepwdyzlu Re: Oponki a oponki 26.01.19, 17:03
                      Jasne. Dzieki...
                      • nazimno Re: Oponki a oponki 26.01.19, 17:08
                        Najkrotsza drog hamowania

www.gripgate.com/automobilblog/autobild-conti-wintercontact-ts860-mit-kuerzestem-bremsweg-auf-naesse-und-schnee/
                        • who_cares Re: Oponki a oponki 27.01.19, 12:40
                          Jest bardzo dobrze wręcz, podjeżdżam po śniegu w miejsca gdzie wcześniej mielilem kołami IMHO cztery lata i zimówki trzeba zmieniać...
                          • nazimno Re: Oponki a oponki 27.01.19, 12:45
                            Glebokosc bieznika robi swoje.
                            Z butami jest to samo.
                            • who_cares Re: Oponki a oponki 27.01.19, 15:30
                              No właśnie stare miały około 5 mm jeszcze...
                              • engine8 Re: Oponki a oponki 27.01.19, 19:12
                                Ja mam Nokian Hakkapeliitta 9 SUV i sa super - ciche i wogole sie nie zdzieraja... mam je chyba 4 lata i jak nowe. :)
    • qqbek Re: Oponki a oponki 25.01.19, 09:41
      Dzisiaj test gwarantowany, jak gdzieś na południu mieszkasz.
      U mnie przez noc były 3 centymetry, od 6 rano już kolejne 3 i ciągle sypie, wydaje mi się, że coraz intensywniej.

Ja u siebie (też 15'', ale 195 szerokość) dałem 900 za komplet Michelinów Alpin 6 i jestem bardzo zadowolony (a to trochę ryzyko było, bo opona nowa i do tej pory nie była przetestowana przez ADAC i innych).
      • who_cares Re: Oponki a oponki 25.01.19, 10:08
        Stolyca - ale rano było słabo z odśnieżaniem. A jutro trasa w Pienieny ....
      • kanna13 Re: Oponki a oponki 25.01.19, 12:28
        Powinny być lepsze niż Alpin 5, a te 5 są naprawdę dobre :-)
        • qqbek Re: Oponki a oponki 25.01.19, 13:09
          Alpin 5 średnio wypadły w niemieckich testach, ale były chwalone przez użyszkodników. Wiem, bo mam oponiarza w rodzinie. Mnie do "6" przekonał ten nowatorski kształt lamelek i wielowarstwowe konstrukcja bieżnika. Tyle hasła reklamowe, ale póki co się sprawdzają i to dobrze.
          • samspade Re: Oponki a oponki 25.01.19, 13:21
            Z ciekawości spojrzałem na te opony. Na którejś ze stron pokazało mi 430 pln za sztukę.
            Mam nadzieję że za te 2 miesiące zimy już nie będzie i zimowki kupię jesienią.
            • qqbek Re: Oponki a oponki 27.01.19, 23:54
              Nie wiem dlaczego, ale sprawdziłem swój rozmiar i też są już trochę droższe teraz (ja zamawiałem "na zapas" pod koniec września). Ale nadal poniżej 1000 za komplet. Zaleta auta z oponami o profilu rodem z auta Goofy-ego z kreskówek (195/65R15) :)
              Chcę sobie kupić nowe felgi na letnie (zawsze to wygoda, a do tego trzeba trochę kosztów wygenerować, bo przychody wprost walą w drzwi) i się zastanawiam, czy nie zostać przy 15''. Szyku pod remizą piętnastkami nie zadam, stówą w ostry zakręt też nie wejdę... ale koszt gum i komfort na dziurawych drogach też nie są do pogardzenia.
              • jeepwdyzlu Re: Oponki a oponki 28.01.19, 09:38
                Kurwa gubek nie rób wstydu pod remizą...
                Dziś 17tka to żenada, no ewentualnie jako zimowa, ale latem na 15tkach????? Dużym autem?
                Bój się boga sknerusie....
                • trypel Re: Oponki a oponki 28.01.19, 09:50
                  a ja sie z qqbkiem zgadzam
                  w dupie mam wygląd jesli jest to kosztem mojego komfortu
                  stad bmw było na 16
                  stad w dodżu zamieniałem 20 na 17tki
                  teraz niestety mam 18tki w tiguanie bo nie było innej opcji i szkoda
                  • jeepwdyzlu Re: Oponki a oponki 28.01.19, 10:12
                    Trypel wiesz jak wyglądałoby Twoje auto na 16tkach? Z profilem 60 jak u sama?
                    Ok, unikajmy w autach typu tiguan 19tek.
                    Ale bez popadania w przesadę...
                    U siebie w NX mam 18tki i NIE zauważam spadku jakości jazdy...
                    • trypel Re: Oponki a oponki 28.01.19, 10:16
                      ja mam i tak profil 55 przy 18tkach i 13 cm gumy ale jak widzę tiguany na 17tkach to wygladają tak samo.
                      Natomiast w trójce komfort jazdy na 16 i na 18 (obie runflat) róznił sie zasadniczo.
                      to jest ta tendencja w motoryzacji jakiej nie rozumiem
                      • vogon.jeltz Re: Oponki a oponki 28.01.19, 19:41
                        > to jest ta tendencja w motoryzacji jakiej nie rozumiem

Auta coraz cięższe (byle gówno klasy B waży dobrze ponad tonę), to potrzebne coraz większe tarcze, żeby to zatrzymać. Więc się ładuje coraz większe felgi i wmawia się klienteli, że tak lepiej wygląda. Nie wygląda.
                        • trypel Re: Oponki a oponki 28.01.19, 19:51
                          Ale jesli do tego samego modelu wchodzą koła od 16 do 19 cali to wtedy co?
                          Po co na sile dawać 18 tki a 16 zostawiać do bieda wersji skoro są tacy co woleliby 16tki ale nie mogą.
                          • vogon.jeltz Re: Oponki a oponki 28.01.19, 20:20
                            > Ale jesli do tego samego modelu wchodzą
                            > koła od 16 do 19 cali to wtedy co?

Bo większość klientów jest już zaprogramowana: większe = ładniejsze = lepsze. Więc takie chcą. A producent (i oponiarze) zacierają ręce, bo mogą więcej zarobić.

A jesteś pewien, że ta biedawersja jest - poza wyposażeniem - taka sama jak twoja? Bo może ma słabszy silnik, mniej waży, więc ma mniejsze tarcze i może mieć mniejsze kółka?
                  • jeepwdyzlu Re: Oponki a oponki 28.01.19, 10:17
                    Przy okazji...
                    Przy sobotniej wódeczce usłyszałem urban legend:
                    Zimą przednie koła trza podpompować do 3 atm (wg instrukcji 2,2 do 2,4)
                    Ok, rozumiem, że przy mrozach rzędu -25 trzeba SPRAWDZIĆ ciśnienie, bo może być niższe, ale teraz? Przy minus2? Podnosić bo mokro i błoto?
                    Dla mnie bełkot i bzdet...
                    • nazimno Re: Oponki a oponki 28.01.19, 10:28
                      Nominalne +0,2 i jest zawsze git do nastepnej kontroli.
                      W koncu producent musial to gdzies rozumnie testowac i nie bez powodu podaje wartosc nominalna.
                • qqbek Re: Oponki a oponki 28.01.19, 11:04
                  jeepwdyzlu napisał:

> Kurwa gubek nie rób wstydu pod remizą...
                  > Dziś 17tka to żenada, no ewentualnie jako zimowa, ale latem na 15tkach????? Duż
                  > ym autem?
                  > Bój się boga sknerusie....

To nie darcie szkłem dupy o te kilka groszy, ja nie jestem misiaczek.
                  To doświadczenie życiowe 😂

W X5 miałem 19 i 17.
                  19 kupiłem najlepsze możliwe (Michelin Latitude Sport 3) za całą taczkę siana, a mimo wszystko cierpiałem przy nich na gorszych drogach.
                  I wcale nie był to jakiś strasznie wysoki profil (255/50R19 z przodu, 285/45R19 z tyłu). Dobrze to wyglądało (bo felgi miałem czarne, więc do srebrnego samochodu z fabrycznym pakietem shadow line po prostu cudownie to pasowało), świetnie się prowadziło... ale choroba, jak zmieniałem na zimówki (17'' a więc cal gumy więcej na kole) to mój kręgosłup przyjmował tę zmianę z wyraźną aprobatą.

To nie kwestia kosztów, czy homologacji (VW w Sportsvanie dopuszcza do 225/45R17), to kwestia preferencji. Po chuj ma samochód świetnie wyglądać, jak ma 110 koni pod maską i ma robić za dupowóz?
                  • jeepwdyzlu Re: Oponki a oponki 28.01.19, 12:41
                    Po chuj ma samochód świetnie wyglądać, jak ma 110 koni pod maską i ma robić za dupowóz?
                    ---
                    😀😀😀😀
                    To powinno być motto milionów ludzi!!!
                    • qqbek Re: Oponki a oponki 28.01.19, 13:31
                      jeepwdyzlu napisał:

> 😀😀😀😀
                      > To powinno być motto milionów ludzi!!!

Niestety nie jest i mamy agrotuningowane, 45-konne Corsy B.
                      Widziałem taką u siebie pod wodopojem (miejscowym nocnym) ze dwa miesiące temu. Koła w negatywie, zestaw audio, przyciemnione szyby, rura od rynny z tyłu... i C12NZ (1.2, 45 KM) pod maską :D Muszę przegrzebać zdjęcia w telefonie, bo rzecz jasna obfotografowałem ją dookoła 📷
                      • samspade Re: Oponki a oponki 28.01.19, 18:22
                        qqbek napisał:

> Niestety nie jest i mamy agrotuningowane, 45-konne Corsy B.

Agrotuning jest zły sam w sobie. Czy to 45 konna Corsa czy któraś z emek.
                        Z drugiej strony jeśli właścicielowi się podoba. Nam nie musi.
              • samspade Re: Oponki a oponki 28.01.19, 09:50
                Ja mam a właściwie będę miał 215/60 na 16.
          • kanna13 Re: Oponki a oponki 25.01.19, 14:08
            Patrzyłem za oponami dobrymi na suchym i mokrym jako priorytet wyboru i tutaj wg. mnie sprawują się bardzo dobrze. Po śniegu też jadą nie najgorzej do przodu.
            W każdym razie ESP czy ASR specjalnie nie ingerują w zachowanie więc dla mojego stylu jazdy są OK.
      • qqbek Re: Oponki a oponki 27.01.19, 20:28
        Udało mi się zerwać w końcu przyczepność. Co najśmieszniejsze z tyłu.
        Wczoraj w nocy, - 11 na zewnątrz, jadę sobie z Obywatelskiej w Podzamcze w Lublinie (dwa zakręty po 60-70 stopni w bardzo krótkim odstępie czasu). Pierwszy (w prawo) jak po szynach, w drugi (w lewo) przód wjechał dobrze, a tył chciał dalej jechać prosto 😂 Na razie opon nie przekreślam, bo po delikatnej kontrze i dodaniu gazu wyciągnął się ładnie. No i było zmarznięte błoto pośniegowe w roli nawierzchni.
      • gzesiolek Re: Oponki a oponki 27.01.19, 23:37
        A ja jeśli chodzi o wolne zużywanie właściwości wraz z kolejnymi zimami i głębokością bieżnika polecam Goodyear. Mam 4letnie UltraGripy 9 225/55/r17. Bieżnika 5-6mm i to na aucie gdzie część użytkowników narzeka na zbyt lekki przód i kłopoty z ruszaniem na śniegu/lodzie (Mazda 6 kombi GJ FL1). No i ostatni tydzień na trasach Wisła -Szczyrk z podjazdem do Hotelu gdzie byli tacy co bez łańcuchów nie dali rady. A Mazda śmigła bez najmniejszych kłopotów. Miałem w lecie szukać opon na przyszły sezon a tu tak pewnie służą dotychczasowe że nie wiem czy nie poczekam roczek...
    • trypel Re: Oponki a oponki 27.01.19, 21:28
      Dzisiaj miałem kolejny test zimowy moich conti ts850 p
      Zieleniec, wyjazd z hotelu, pod mocna górkę, trzeba sie rozpędzić bo śniegu kupa. No i jak sie już rozpędziłem to jakiś kretyn stwierdził ze na końcu wyjazdu sie zatrzyma i wysadzi rodzine. I mnie zablokował. Stanąłem a jak odjechał to bez najmniejszego poślizgu ruszyłem. I to nawet bez wybrania snow.
      Naprawdę świetne opony na śniegu.
      • who_cares Re: Oponki a oponki 30.01.19, 07:23
        Podjechałem bez zająkniecia pod wyciąg w Bachledowej Dolinie od strony Jezerska gdzie końcówka wąskiej drogi to ubity śnieg posypany żwirkiem. Łańcuchy zostają w bagażniku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka