Dodaj do ulubionych

Pytanie do Niknejma-VTi!!!???

IP: 5.1R2D* / 3.225.84.* 22.04.02, 22:58
Witaj!
W kilku postach m.in. Twoich znalazlem ten dodatek za pojemnoscia-"VTi". Co to
wlasciwie oznacza. Pamietam ze kiedys CRX mialy system zmiennych faz rozrzadu i
Honda nazwala to VTEC. Czy to o to chodzi? I jaka jest naprzyklad roznica w
mocy pomiedzy dajmy na to silnikiem 1,4 z i bez VTEC o ile oczywiscie takie sa.
Sam mam Corolle 1.4 VVTi i musze przyznac , ze miedzy innymi dzieki tym
zmiennym fazom rozrzadu i 97 KM zdecydowalem sie na to auto. Honda w owym
czasie byla drozsza, a chcialem miec nowe auto, a poza tym w Poznaniu podobno (
moze i w calej Polsce) serwisy nowych Hond bywaja najdrozsze.
Pozdrawiam
Jankes
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Pytanie do Niknejma-VTi!!!??? IP: *.atlanta-05-10rs.ga.dial-access.att.net 23.04.02, 03:51
      Odpowiem za Nikejm'a (bo wydaje mi sie ze wiem o co chodzi:)
      VTI o ile sie nie myle pochodzi od "Variable Timing".
      Chodzi o to ze optymalny czas i moment otwarcia zaworow przy niskiej predkosci
      obrotowej nie jest wcale najlepszym czasem i momentem otwarcia zaworow przy
      duzej predkosci. Dlatego producenci tak projektuja walek rozrzadu by znalezc
      rozsadne optimum dla wszelkich predkosci obrotowych. Dlatego jedna z form
      tuningu jest zmiana walka - samochod bardzo zle chodzi na niskich obrotach,
      ale na wysokich hula ze az strach.

Honda poszla inna droga - zrobila walek + mechanizm ktory zmienia czas
      otwarcia zaworow w zaleznosci od predkosci obrotowej. W ten sposob mozna
      osiagnac dobre wyniki zarowno na niskich jak i na wysokich obrotach. O ile
      wiem to obecne rozwiazanie VTI (czasem nazywane VVTI) ma dwie nastawy, ktore
      przelacza silownik.

Przyszlosc? Delphi Automotive pracuje nad zaworami ktore beda otwierane
      elektrycznie. Juz maja prototyp. Podobno pozwala to na zdumiewajaca poprawe
      osiagow silnika. Rozwiazanie ma byc dostepne w nowych silnikach za 2-3 lata
      wraz z innymi nowymi bajerami (elektryczne doladowanie, wspomaganie, klima
      itp.). A do tego wszystkiego nowa instalacja 42V zamiast dotychczasowych 12V.
    • Gość: Marcel Re: Pytanie do Niknejma-VTi!!!??? IP: *.reshall.umich.edu 23.04.02, 05:51
      Niestety po angielsku, ale z rysunkami ;-)
      www.onthenet.com.au/~billzila/vvtvtec.htm

milej lektury!
      marcel
      • Gość: Toster Re: Pytanie do Niknejma-VTi!!!??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.02, 08:09
        Zobacz na www.hondapl.org
    • Gość: Niknejm VTi!!!??? IP: 5.1R2D* / *.pg.com 23.04.02, 12:07
      Gość portalu: Jankes napisał(a):

> Witaj!
      > W kilku postach m.in. Twoich znalazlem ten dodatek za pojemnoscia-"VTi". Co to
      > wlasciwie oznacza. Pamietam ze kiedys CRX mialy system zmiennych faz rozrzadu i
      > Honda nazwala to VTEC. Czy to o to chodzi?

VTi to wersja samochodu, która ma silnik wyposażony w mechanizm VTEC DOHC i
      bogate wyposażenie; coś jak GTi u VW.

> I jaka jest naprzyklad roznica w
      > mocy pomiedzy dajmy na to silnikiem 1,4 z i bez VTEC o ile oczywiscie takie sa.

Nie ma 1.4 VTEC. Są za to 1.6 (bez VTEC, 115KM), 1.6 VTEC SOHC (125KM) i 1.6 VTEC
      DOHC (160KM). Różnica jest spora, prawda?
      Szczegóły dotyczące VTEC i innych mechanizmów sterowania rozrządem na stronie:

www.hondapl.org/vteccompare/vteccompare.html

W skrócie - VTEC SOHC to mechanizm zmiennych faz rozrządu i zmiennego skoku
      zaworów dolotowych. VTEC DOHC to mechanizm zmiennych faz rozrządu i zmiennego
      skoku zaworów dolotowych i wylotowych. Jest on dwustopniowy lub trzystopniowy (w
      odróżnieniu od wielostopniowych systemów VVTi Toyoty), ale ma za to system
      zmiennego skoku zaworów (zaimplementowany przez Toyotę w Corolli T-sport i
      Celice, jako VVTLi), co powoduje bardzo duży wzrost mocy.
      Dla przykładu - silnik 1.8VVTi Toyoty ma około 140KM. Ten sam silnik, tylko VVTLi
      ma 192KM. Spora różnica, prawda?
      Silnik Hondy S2000 VTEC DOHC (2L pojemności) ma 240KM, a więc 120KM z litra
      pojemności. Jest to jeden z nielicznych (jeśli nie jedyny) silnik samochodowy
      produkowany seryjnie na świecie, który ma z litra pojemności 120KM - bez
      turbodoładowania.
      Najnowszym pomysłem Hondy jest i-VTEC, czyli w uproszczeniu połączenie systemu
      podobnego do VVTi Toyoty z VTEC Hondy. Nowy Civic TypeR ma silnik 2L i moc max
      200KM, a przy tym bardzo korzystny przebieg krzywej momentu obrotowego.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: marlesz Re: VTi!!!??? IP: *.interecho.com / 192.168.4.* 23.04.02, 21:02

> W skrócie - VTEC SOHC to mechanizm zmiennych faz rozrządu i zmiennego skoku
        > zaworów dolotowych. VTEC DOHC to mechanizm zmiennych faz rozrządu i zmiennego
        > skoku zaworów dolotowych i wylotowych. Jest on dwustopniowy lub trzystopniowy
        > ale ma za to system zmiennego skoku zaworów

No właśnie i co z tego wynika - czy tylko zwiększona moc w przypadku DOHC?
        Chodzi mi nie o techniczne szczegoły tylko o czystą praktykę - jaka jest różnica
        w Vtec-u DOHC i SOHC?

pozdr
        • Gość: Niknejm Re: VTi!!!??? IP: 5.1R2D* / *.pg.com 24.04.02, 14:33
          Gość portalu: marlesz napisał(a):

> No właśnie i co z tego wynika - czy tylko zwiększona moc w przypadku DOHC?
          > Chodzi mi nie o techniczne szczegoły tylko o czystą praktykę - jaka jest różnic
          > a w Vtec-u DOHC i SOHC?

Różnica jest mocno odczuwalna. W przypadku obydwu silników (1.6 VTEC SOHC i 1.6
          VTEC DOHC) przebieg krzywej momentu obrotowego jest bardzo płaski, a to przebieg
          krzywej momentu obrotowego i jego wartość (na kołach) decyduje o przyspieszeniach
          (i oczywiście masa pojazdu + inne parametry). VTEC DOHC ma max moment obrotowy
          nieco wyższy niż VTEC SOHC (153Nm vs 144Nm). To pierwsza różnica.
          Ponadto VTEC SOHC osiąga moment maksymalny na sporo niższych obrotach (5200
          obr/min). Problem w tym, że czerwone pole na obrotomierzu zaczyna się tu poniżej
          7000 obr/min. Tymczasem VTEC DOHC ma moment zbliżony do maksymalnego aż do ponad
          8000 obr/min (a na niższych obrotach też nie ustępuje w stosunku do VTEC SOHC).
          Wynika to z większej 'sterowalności' rozrządu przy zastosowaniu VTEC DOHC
          (sterowanie dolotem i wylotem, nie tylko dolotem). Mamy więc w DOHC szerszy
          zakres obrotów silnika do wykorzystania. Możemy więc, bez obawy o zaniżenie
          prędkości max na poszczególnych biegach (także Vmax!), skrócić przełożenia
          skrzyni biegów, co poprawia moment obrotowy na kołach, a więc dynamikę.
          Efekt? Samochody o podobnej masie (Civic 4D 1.6 VTEC DOHC i Civic 5D 1.6 VTEC
          SOHC) mają niemal sekundę różnicy w czasach przyspieszania do 100km/h (na korzyść
          DOHC). Samochód z VTEC DOHC jest też elastyczniejszy, dzięki krócej
          zestopniowanej skrzyni biegów i ma trochę wyższą Vmax.
          I to się naprawdę czuje. Natomiast pamiętajmy, że w przypadku VTEC DOHC krótsze
          zestopniowanie skrzyni biegów oznacza, że na tym samym biegu, przy takiej samej
          prędkości, obroty silnika w VTEC DOHC będą nieco wyższe. Trochę wyższy będzie
          więc poziom hałasu i spalanie.
          Uff, ale się rozpisałem ;-)

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: szatan Re: VTi!!!??? IP: *.acn.pl / 10.133.131.* 24.04.02, 14:45
            nie wiem czy dobrze zrozumiałem zrozumiałem...twoim zdaniem VTEC DOHC
            który ma "krótszą" skrzynię więc analogicznie krótszą piątkę ma Vmax większe
            niż SOHC mimo że ten co wynika z zestopniowania skrzyni na poszczególnych
            biegach ma niższe obroty....to dlatego że DOHC ma większy zakres obrotów
            i większą moc?

pozdrawiam
            • Gość: Niknejm Re: VTi!!!??? IP: 5.1R2D* / *.pg.com 24.04.02, 15:02
              Gość portalu: szatan napisał(a):

> nie wiem czy dobrze zrozumiałem zrozumiałem...twoim zdaniem VTEC DOHC
              > który ma "krótszą" skrzynię więc analogicznie krótszą piątkę ma Vmax większe
              > niż SOHC mimo że ten co wynika z zestopniowania skrzyni na poszczególnych
              > biegach ma niższe obroty....to dlatego że DOHC ma większy zakres obrotów
              > i większą moc?

Dokładnie tak. Civic 4D 1.6VTEC DOHC ma krótszą piątkę niż Civic 5D 1.6VTEC SOHC.
              Do sprawdzenia na www.hondapl.org ;-)

Pozdrawiam,
              Niknejm
      • Gość: Jankes Re: VTi!!!??? IP: 5.1R2D* / 3.225.84.* 23.04.02, 21:48
        Gość portalu: Niknejm napisał(a):

>
        > VTi to wersja samochodu, która ma silnik wyposażony w mechanizm VTEC DOHC i
        > bogate wyposażenie; coś jak GTi u VW.
        >
        Nie urazajac innych Forumowiczow, ktorzy odpowiedzieli przed Niknejmem, to jest
        najwlasciwsza i najbardziej wyczerpujaca odpowiedz na moje pytanie. Prawde mowiac
        nawet wykracza chwilami poza to co chcialem uzyskac( tym lepiej).
        Dziekuje wszystkim za odzew na pytanie(moze powtorzone, ale ...." Kto pyta nie
        bladzi").
        PZDR
        Jankes
        • Gość: Enzo Re: VTi!!!??? IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 24.04.02, 09:17
          Niknejmowi się omsknął 1.5 VTEC-E (wersja ekonomicza VTEC'a) - spalanie cudo i
          marzenie
          • Gość: Niknejm Re: VTi!!!??? IP: 5.1R2D* / *.pg.com 24.04.02, 13:58
            Gość portalu: Enzo napisał(a):

> Niknejmowi się omsknął 1.5 VTEC-E (wersja ekonomicza VTEC'a) - spalanie cudo i
            > marzenie

Pominąłem go świadomie. ;-) Został zastąpiony niemal równie ekonomicznym
            silnikiem 1.5VTEC o mocy 114KM, o troszkę lepszej dynamice (1.5VTEC-E miał 90KM).

Pozdrawiam,
            Niknejm

• Gość: Enzo Inplementacje VTEC - dodatkowe wyjaśnienia IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 24.04.02, 09:45
          www.hondapl.org/tech/vteccompare.html
          • Gość: Marek Super artykul! IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 24.04.02, 14:56
            Bardzo mi sie podobal. Poza tym zwrocil uwage na jedna powazna wade silnikow
            VTEC - wiekszy rozmiar glowicy + znacznie wieksza wirujaca niesymetryczna mase
            = znacznie wieksze drgania.
            • Gość: Arturo Re: Super artykul! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.04.02, 10:14
              Gość portalu: Marek napisał(a):

> Bardzo mi sie podobal. Poza tym zwrocil uwage na jedna powazna wade silnikow
              > VTEC - wiekszy rozmiar glowicy + znacznie wieksza wirujaca niesymetryczna mase
              > = znacznie wieksze drgania.

Eeeee mam w/w 1,5 Vtec 114 km i jakoś nie zauważyłem tych drgań??? Poczytaj
              jeszcze raz o cały tekst są wzmianki o kompensowaniu drgań itd. Drgania to mi się
              z dieslem kojarzą;). Nawiasem silnik odcina ok 7200 więc nie oga sobie pozwolić
              na za dużo drgań bo zywotność bardzo by ucierpiała.

W uzupełnieniu zalet Vtec dodam, że SOHC rzuca na kolana bardzo niskim spalaniem -
              mniejsze niż 1,4 a DOHC mimo wyśrubowanych osiągów nadal pali mniej więcej tyle
              co konkurencja w tej klasie. No jeśli można mówić o konkurencji bo do 2 litrów
              niedoładowanych trudno znaleźć coś porównywalnego ;)

pozdrawiam,

Arturo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka