waga170 28.03.20, 05:31 Dlaczego w silniku "wywija sie" czy jak go tam zwal, panewka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liczbynieklamia Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 09:14 Panewka przegrzewa się, zaciera i zaczyna poruszać się razem z wałem korbowym, zamiast pozostać nieruchoma względem korbowodu lub bloku silnika. Przyczyną najczęściej jest niedostateczne smarowanie (brak oleju, zatkany kanał olejowy, ...) ewentualnie wada materiałowa. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 10:16 jak się oszczędza na oleju i wymienia co 30 000 km to takie są skutki Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 10:29 Przyczyną może być po prostu pech. Odpowiedz Link Zgłoś
yasiaq Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 10:51 Przyczyną są zazwyczaj niewłaściwe poglądy kierownika.. Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 14:15 waga170 napisała: > Dlaczego w silniku "wywija sie" czy jak go tam zwal, panewka? Brak filmu olejowego między czopem a panewką. Do tego dochodzi przy braku oleju, przy niskim ciśnieniu, przy przegrzaniu, przy przeciążeniu na niskich obrotach,przy brudnym oleju ... Odpowiedz Link Zgłoś
bruner4 Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 15:01 Powodem zatarcia panewek jest zazwyczaj niewłaściwy poziom oleju (komuś nie chce się sprawdzać), nawet jego chwilowy niedobór może spowodować początek zacierania panewki, w późniejszym etapie eksploatacji może nastąpić całkowite jej zatarcie- zablokowana na czopie wału panewka obraca się razem z nim. Inną częstą przyczyną zacierania jest stosowanie niewłaściwego oleju , modne są ostatnio akcje internetowych trolli handlowych, zalecających używanie innego oleju niż zaleca producent (chodzi o jego parametry). Nie wiem jaki jest mechanizm tej akcji , ale zauważyłem że trollują tak nie tylko ci, którzy sami sprzedają oleje ale nawet właściciele warsztatów naprawiających auta (część z nich też sprzedaje oleje). Wielu daje się nabrać na takie zalecenia. Inny powód to "cudowne " dodatki do oleju lub płukanki- potrafią zmniejszać drożność kanałów olejowych, co prowadzi do gorszego smarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 17:06 Mnie sie tam nie wywija ani nigdy nie wywinela :) Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 18:11 Ale na pewno cos kiedys spaliles na panewce. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 18:14 No to to ja codziennie robie i czasami sie az dymi ale nigdy mi sie panewka nie podwinela i jezdze na orginalnych - widocznie dobrze smaruje ? Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 20:01 1 - Pamiętasz ze szkoły obrazki, gdzie zimą druty są naprężone, a latem zwisają? Podobnie jest z autami. Części stalowe na starcie (zimne) z założenia konstruktora mają mniejsze wymiary po to, by rozgrzane osiągnęły wymiary optymalne, właściwe. Czyli dawanie buta na w pełni niedogrzanym silniku to zabójstwo dla tego silnika. Jak w seksie. Zaniedbasz grę wstępną, masz kłopoty. 2 - Tzw. styl jazdy "szybki i agresywny". 3 - Kiepska, czyli tanie, chińskie materiały, nieterminowa obsługa auta i wiara w bajki, że wymiana oleju co 30 tyś. nie ma negatywnego wpływu na stan techniczny silnika. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 20:09 Błąd. Inne wymiary od optymalnych. Mniejsze wymiarów zewnętrznych, większe wewnętrznych. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 20:49 "1 - Pamiętasz ze szkoły obrazki, gdzie zimą druty są naprężone, a latem zwisają?" Nie musze wcacac do lat szkolnych - 20 lat wystrczy ze sie cofne.. i to nie zalezy od pory roku ale pory dnia Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: No dobra szpece, pytanie mam 28.03.20, 21:13 engine8 napisał(a): > Nie musze wcacac do lat szkolnych - 20 lat wystrczy ze sie cofne.. i to nie za > lezy od pory roku ale pory dnia Ta 1 była tylko bardzo skrótową próbą przypomnienia pytającemu, że temperatura ma wpływ na zmiany objętości masy. Dlatego też nie należy latem tankować pod korek, i odstawiać auta na parking, bo paliwo o temperaturze circa 14 C pobrane ze zbiornika na stacji, w baku auta rozgrzeje się do nawet ponad 30, zmieni objętość i wyciecze. Podobnie sprawa się ma względem pozostałych zespołów i podzespołów auta. Szczególnie dotyczy zawieszenia. To pracuje na zasadzie skręcania, ściskania i wyginania się gumy. A jak wiadomo guma rozgrzana ma wyższą elastyczność od zimnej. Czyli but i popierdalanie po dołach na zimnych elementach auta w ogóle skraca ich żywotność. Powtarzam. Jak w seksie. Gra wstępna to priorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: No dobra szpece, pytanie mam 29.03.20, 00:54 engine8 napisał(a): > Nie musze wcacac do lat szkolnych - 20 lat wystrczy ze sie cofne.. i to nie za > lezy od pory roku ale pory dnia Co tam pora dnia, roku, 20 lat temu to nie wisialo jak druty a stalo jak slupy. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: No dobra szpece, pytanie mam 29.03.20, 03:01 waga170 napisała: > Co tam pora dnia, roku, 20 lat temu to nie wisialo jak druty a stalo jak slupy. Na stojących słupach wiszą druty z prądem w których płynie wysokie napnięcie. Jak temperatura spada, to napnięcie robi się większe i druty mniej zwisają. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: No dobra szpece, pytanie mam 29.03.20, 03:45 Wiem bo zem kiedys plywal na golasa w lodowatym jeziorze i z tego napniecia az nienormalnie wygielo slup. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos_z_kosmosu Re: No dobra szpece, pytanie mam 29.03.20, 12:29 waga170 napisała: > Wiem bo zem kiedys plywal na golasa w lodowatym jeziorze i z tego napniecia az > nienormalnie wygielo slup. No to w kosmosie chyba mamy inne prawa fizyki. U nas słupy kurczą się i stają się gąbczaste. Odpowiedz Link Zgłoś