Dodaj do ulubionych

Przejechałem fordem Pumą 500 km

14.05.20, 15:35
Przejechałem 560 km pumą 1,0 125KM titanium, z tego 400 drogą szybkiego ruchu z Wrocławia do Szczecina.
Fajne auto. Dość duże, sporo większe niż fiesta. Przyjemna kabina, znakomite zawieszenie. Wygodne fotele, świetny nienerwowy tempomat, utrzymanie pasa ruchu, muzyczka, navi, bardzo mocne ledowe światła- wszystko bardzo dobrze działa
Wady:
Motor. 3 cylindry, wibruje, powyżej 3200 obrotów hałasuje. Wcale nie pali mało, 9 w mieście, 7.5 na trasie.
Układ kierowniczy. Maślany, bez wyczucia, źle wspomagany (za mocno, brak neutralnego punktu, na autostradzie myszkuje. Wymaga uwagi) 6 biegowa skrzynia zaprojektowana do oszczędzania, 6tka słaba lekko pod górę traci moc. Ale chodzi świetnie.
Drobiazgi- słaby za krótki podłokietnik. Wkurwiające niebieskie podświetlenie, za krótkie siedzisko, gruba ale niezgrabna kierownica.
W sumie rozczarowanie. Auto ładne, napakowane elektroniką, niezbyt drogie, ale motor do dupy, układ kierowniczy jak w polonezie....
Obserwuj wątek
    • nousecomplaining Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 17:20
      > Fajne auto. Dość duże, sporo większe niż fiesta. Przyjemna kabina, znakomite zawieszenie. Wygodne fotele, świetny nienerwowy tempomat, utrzymanie pasa ruchu, muzyczka, navi, bardzo mocne ledowe światła- wszystko bardzo dobrze działa
      > W sumie rozczarowanie...

Trochę niespójna ta recenzja - wiem, że wymieniłeś też wady, ale i tak nie wiadomo, czy auto w końcu fajne czy niefajne.
      • jeepwdyzlu Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 17:30
        Zależy dla kogo. Spore, dobrze wyposaż9ne, ładne, solidne, niedrogie. Ale jeździ gorzej niż inne fordy. Więc jako drugie auto w rodzinie, pierwsze dla emeryta - ok. Dla ludzi lubiących jazdę, moc, doceniających wyważone układy jezdne - to nie.
        • waga170 Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 17:38
          Prosciej bym napisal. Byla ladna ale smierdzialo jej z geby.
          • jeepwdyzlu Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 17:42
            Waga kurwa marnujesz się. Powinieneś być testerem! :-)
          • nousecomplaining Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 17:50
            Ale jak odwrócisz szyk zdania i powiesz 'Śmierdziało jej z gęby, ale była ładna', to wymowa recenzji też będzie inna, na korzyść recenzowanego obiektu.
            • carnivore69 Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 17:54
              ”Everything before the word "but" is horse sh*t.”

Pzdr.
              • nousecomplaining Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 19:40
                Już to kiedyś cytowałem na tym forum, ale ciągle aktualne : )
            • waga170 Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 17:55
              Nie za bardzo rozumiem. W takiej czy odwrotnej kolejnosci, moj test zawsze zakonczyl sie jazda.
              • nousecomplaining Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 19:42
                No nie zrozumiałeś faktycznie.
                • waga170 Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 19:57
                  Znaczy sie ladnie jej smierdzialo z geby? Upila sie perfumami czy co?
                  • nousecomplaining Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 20:15
                    Dobra, już wystarczy tego (nie)zrozumienia.
    • bywalec.hoteli Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 17:45
      Moje doświadczenia z marką Puma są bardzo złe jeśli chodzi o obuwie oraz średnie jeśli chodzi o torby.
    • klemens1 Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 18:37
      Jakie obroty na VI biegu przy 120 np.?
      I nie po to jest VI bieg, żeby były osiągi, tylko właśnie żeby na autostradzie jechać równo.
      • jeepwdyzlu Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 22:29
        Jakie obroty na VI biegu przy 120 np.?
        I nie po to jest VI bieg, żeby były osiągi
        ----
        Przy 120 i 130 jest cicho i ok. 140 to granica komfortu. Jedzie i 165 ale zachowuje się nerwowo a motor wyje. Jechałrm 180 i może z 10 szybcirj by poszedł ale po co? To auto z tym silnikirm, skrzynią i zawieszeniem jest do spokojnej jazdy...Niestety minimalna górka zmusza do redukcji. Minimalna taka że wczesniej ich nie zauważałem :-)
        • klemens1 Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 16.05.20, 08:57
          Ale konkretnie obrotów nie pamiętasz?
    • tbernard Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 14.05.20, 18:47
      A jaką największą prędkość udało się z niego wycisnąć?
      • wtop.ek Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 15.05.20, 07:42
        Dziwne z tym układem kierowniczym, bo Fordy zawsze miały bardzo dobre opinie jeśli chodzi o ten temat.
        • jeepwdyzlu Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 15.05.20, 12:33
          Dziwne z tym układem kierowniczym, bo Fordy zawsze miały bardzo dobre opinie jeśli chodzi o ten temat.
          --
          Właśnie.
          Zwłaszcza focus.
          A tu kicha jest...
      • hutchence Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 16.05.20, 14:49
        Mam ten silnik w Tourneo Connect. Tylko 100KM. Ogólnie wystarczający. Ale bardziej do miasta niż w trasę. Spalanie ma średnie 7.2. Tylko, że 90% miasto. Ten silnik jest do miasta. Przy jeździe autostradowej 120-130 spalanie jest w okolicach 10 l/100. Pewnie w Fieście czy Focusie jest lepiej bo to niskie auta. Ale Tourneo jest wysokie i Puma również jest wyższa niż przeciętne auto. Ogólnie lepszym rozwiązaniem byłby 1.5 Ecoboost. Ale chyba przekracza normy i tyle z tego. A ja osobiście wyciągnąłem z niego prawie 180 km/h. Tylko długo tak nie jechałem bo szkoda żyłować karton mleka no i chlać zaczął niewiele mniej niż HEMI przy tej prędkości.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 15.05.20, 07:48
      Miałem kiedyś Pumę pierwszej generacji. Fajne auto. Miała najlepiej chodzącą skrzynię biegów z jaką się spotkałem (taka klikająca) i rewelacyjny silnik 1,7 125KM. Wnętrze z Fiesty.
      • hutchence Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 16.05.20, 15:05
        Też to miałem. Silnik Yamahy. Mały wariat.
    • hukers Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 15.05.20, 12:56
      Ja tą Pumą się kiedyś zainteresowałem, widząc ją z daleka z przodu i zastanawiając się co to za nowy model Porsche. Ona ma taki dość ciekawy patent, chyba niespotykany w żadnym innym samochodzie, mianowicie pod podłogą bagażnika jest taki spory schowek z korkiem spustowym. Można tam sobie włożyć coś brudnego, a później po wyłożeniu, wyjąć korek spustowy i spłukać ten box wodą.
      • waga170 Re: Przejechałem fordem Pumą 500 km 18.05.20, 07:09
        hukers napisał:

> niespotykany w żadnym innym samochodzie, mianowicie pod podłogą bagażnika jest tak
        > i spory schowek z korkiem spustowym. Można tam sobie włożyć coś brudnego, a póź
        > niej po wyłożeniu, wyjąć korek spustowy i spłukać ten box wodą.

To fakt, patent niespotykany nigdzie indziej. Bo wszedzie indziej na dnie zaglebienia jest po prostu otworek splywowy a nie jakis korek. Sprawdz czy w tym wehikule nie ma korka spustowego na dole kazdych drzwi, bo jak sie na dole drzwi nazbiera wody to dlaczego mialaby sama stamtad wykapac? Korek spustowy w medycynie to jest prostata:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka