galtomone 26.01.21, 16:52 spidersweb.pl/autoblog/ds9-cena-polska/ Przyznam szczerze, że mnie opis i cena nie zachęca... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 26.01.21, 17:08 Flagowa limuzyna spin-offu Citroena, która nawet nie ma zawieszenia hydropneumatycznego - czyli jedynej cechy, która mogłaby ją wyróżniać wśród konkurencji. No ale cała "marka" DS to od początku pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Komu DS9? 26.01.21, 18:36 Tak się zastanawiam i nie wiem jaki wg PSA czy raczej Stellantis target dla tego modelu... A 200k to mało nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: Komu DS9? 26.01.21, 20:43 Jeżeli odniesie się te 200k do 110k za hondę jazz, to co prawda tanio nie jest ale segment B dobija powoli do 100k. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 26.01.21, 21:59 100k peelenów za segment B? Kurna, za tyle to mogę mieć siedmiomiejscowe Berlingo z automatyczną skrzynią na prawie maksymalnym wypasie z wyprzedaży rocznika. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Komu DS9? 26.01.21, 22:10 Jeszcze... Np. z wyprzedaży można dorwać C3 Crossa za 65k PLN. Ale nowy ze skrzynią AT po rabatach to już 20k PLN więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: Komu DS9? 26.01.21, 23:11 Ostatnio interesowałem się małymi samochodami w bogatszej wersji wyposażenia, to poniżej 80k w zasadzie nic nie ma, np yaris 85-90k. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 27.01.21, 11:27 > Ostatnio interesowałem się małymi samochodami w bogatszej wersji wyposażenia, > to poniżej 80k w zasadzie nic nie ma, np yaris 85-90k. No to ja nie wiem... Te cenniki są jakoś totalnie z dupy. Ja akurat przeglądałem ostatnio wyprzedaże rocznika w Citroenie, bo takie Berlingo jest samochodem, który bardzo mnie interesuje, bo byłoby zaspokojeniem wszystkich moich motoryzacyjnych potrzeb (przynajmniej jeśli chodzi o pierwszy samochód w rodzinie). I około stówy można mieć je całkiem konkretnie wypasione i na dodatek z dwoma dodatkowymi siedzeniami. Yaris jest świetny, ale, kurna, dwa rozmiary mniejszy. Pytanie - czy to przypadkiem nie była hybryda? To mogłoby tłumaczyć wysoką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Komu DS9? 27.01.21, 11:56 Najtańszy nowy Yaris w cenniku zaczyna się ponad 60k PLN, ale wystarczy dołożyć coś więcej niż litr mleka pod maską i cokolwiek z wyposażenia i już jest blisko 80k PLN... Dasz maksa z hybrydą przekraczasz 90k PLN pdf.sites.toyota.pl/spec_yaris_2021.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
normalny_ludz Re: Komu DS9? 31.01.21, 14:54 Za 49tys. masz z silnikiem 1.5, oczywiście rocznik 2020. 1-litrówkę można poniżej 45tys. kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Komu DS9? 31.01.21, 15:25 Masz... W cenniku... Auta w większości niedostępne... Przynajmniej aktualna generacja... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Komu DS9? 26.01.21, 19:16 Cena jest jaka jest. Ciekaw jestem kwestii zawieszenia. Nie ma hydro ale Francuzi chwalą się że mają zamiast niego super hiper tech i jest równie dobra. Ale wygląd. Muszę przyznać że umiom robić ładnie powyginane blachy. I nie tylko blachy. Inna kwestia to jak dla mnie dziwna sprawa z tworzeniem nowej marki. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 26.01.21, 22:00 Zwykłe zawieszenie nie będzie równie dobre, nie ma takiej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Komu DS9? 27.01.21, 08:27 Toteż nie będzie zwykłe. Będzie super hiper tech. Ale na serio widziałem gdzieś w jakimś teście że c5 aircrosa ze daje to radę. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 27.01.21, 11:28 > Ale na serio widziałem gdzieś w jakimś teście że c5 aircrosa ze daje to radę. Ten test zapewne robił ktoś, kto nigdy nie jeździł porządnym hydro. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Komu DS9? 27.01.21, 11:37 Nie wiem jeździł czy nie. Nie porównywał tego zawieszenia do hydro. Stwierdzał że daje radę. Dają tam jakieś poduszki hydrauliczne czy jakoś tak. Nie sprawdzałem bo gdy kupowaliśmy c5 aircrossa nie było jeszcze a w innymi nie mieliśmy chęci jeździć Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 27.01.21, 11:46 > Nie wiem jeździł czy nie. Nie porównywał tego zawieszenia do hydro. Stwierdzał że daje radę. Od "daje radę" do "jest cechą unikalną i wyróżniającą" jeszcze bardzo daleka droga. A co jak co, ale flagowa limuzyna marki aspirującej do premium (za każdym razem, jak to piszę w kontekście DS, chce mi się śmiać) powinna czymś się wyróżniać. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Komu DS9? 27.01.21, 11:57 Ale nikt nie mówił że ma być cecha unikalną i wyróżniającą. A może wyróżniać się wyglądem. Trochę to mało ale z drugiej strony kto bogatemu zabroni. Natomiast odczucia w kwestii ds mam trochę podobne. Nie do końca rozumiem o co chodzi i w jakim celu wyodrębnili ds jako markę. Nie rozumiem ale bardzo podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
normalny_ludz Re: Komu DS9? 31.01.21, 14:59 Wyodrębnili tak, jak Toyota-Lexus , Honda-Acura, a tu miało być Citroen-DS jako bardziej "ekslusiwe". W całej historii, cytrynie się to nie udało, więc i teraz nie widzę sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: Komu DS9? 26.01.21, 20:39 Na rynku polskim sukcesu pewne nie odniesie ale na francuskim może być kupowany. Jeżeli weźmie się pod uwagę, że cena w Polsce jest taka sama jak we Francji a średnia płaca w Polsce 1200 €, a we Francji 3000 €, to można przyjąć, że dla Francuza taki DS9 będzie 2,5 razy tańszy w stosunku do zarobków. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Komu DS9? 26.01.21, 21:33 zycie na zachodzie jest ciut drozsze niz w polsce. wiec nie gadaj glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: Komu DS9? 26.01.21, 23:07 Może i życie jest droższe ale jak porównamy samochody jakie jeżdżą we Francji i w Polsce to mimo wszystko Francja wypada lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Komu DS9? 27.01.21, 00:49 grzek napisał: > średnia płaca w Polsce 1200 €, a we Francji 3000 €, to można przyjąć, że dla F > rancuza taki DS9 będzie 2,5 razy tańszy Matematyk wlazl na patyk. Gdyby ten samochod dawali we Francji za darmo to by byl tam JEDEN raz tanszy niz w Polsce. Zeby byl 2,5 razy tanszy, to powinni dawac nie za darmo, ale doplacajac jeszcze poltora ceny. Jade do Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Komu DS9? 27.01.21, 01:02 waga170 napisała: > grzek napisał: > > > średnia płaca w Polsce 1200 €, a we Francji 3000 €, to można przyjąć, że > dla F > > rancuza taki DS9 będzie 2,5 razy tańszy > > Matematyk wlazl na patyk. Gdyby ten samochod dawali we Francji za darmo to by b > yl tam JEDEN raz tanszy niz w Polsce. Zeby byl 2,5 razy tanszy, to powinni dawa > c nie za darmo, ale doplacajac jeszcze poltora ceny. Jade do Francji. Może chodziło o to, że jak Francuz ze średnim zarobkiem będzie odkładał na książeczkę pekao na auto przez X lat, to średnio zarabiający Polak będzie odkładał 2,5*X lat aby takie auto kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Komu DS9? 27.01.21, 03:26 Nie, chodzi o to ze jak Ty zarabiasz tysiac a ja 500, to Ty zarabiasz dwa razy tyle co ja, a ja POLOWE tego co Ty. Nie dwa razy mniej niz Ty. Aczkolwiek niektorzy tak osobliwie licza. Dwa razy tyle co ja to raz tyle co ja plus jeszcze drugi raz tyle co ja. Dwa razy mniej niz ja to znaczy zero (o jeden raz mniej tego co ja) minus jeszcze raz tyle, czyli wchodzimy na strone liczb ujemnych. Jezeli zarabiasz dwa razy tyle co ja to ten sam produkt w Twoim przypadku kosztuje polowe tego co w moim, a nie dwa razy mniej. Musialem sie do czegos przyczepic:) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 27.01.21, 08:07 > a ja POLOWE tego co Ty. Nie dwa razy > mniej niz Ty Połowa to jest właśnie dwa razy mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Komu DS9? 27.01.21, 08:55 vogon.jeltz napisał: > > a ja POLOWE tego co Ty. Nie dwa razy > > mniej niz Ty > > Połowa to jest właśnie dwa razy mniej. A dwie polowy czyli tyle samo to jest jeden raz mniej? Czy jeden raz wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 27.01.21, 09:48 > A dwie polowy czyli tyle samo to jest jeden > raz mniej? Czy jeden raz wiecej? Zarówno pomnożenie, jak i podzielenie przez jeden daje ten sam wynik: liczbę, którą dzielimy/mnożymy. Kto cię uczył matematyki? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Komu DS9? 27.01.21, 09:06 Jeszcze lepiej: Ty i siostra dostaliscie po dziadku ktory mial dwa domy, po polowie spadku czyli po jednym domu. Idz teraz do sadu i zapytaj dlaczego ja kurwa dostalem DWA RAZY MNIEJ NIZ ONA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 27.01.21, 09:46 Nie pierdol, dostałem tyle samo co ona. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Komu DS9? 27.01.21, 09:18 vogon.jeltz napisał: > > a ja POLOWE tego co Ty. Nie dwa razy > > mniej niz Ty > > Połowa to jest właśnie dwa razy mniej. W potocznym rozumowaniu. Połowa to nie jest dwa razy mniej. Jeśli ktoś zarabia x a inny ktoś 2x to jeden zarabia dwa razy więcej od drugiego a drugi połowę tego co pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 27.01.21, 09:47 > W potocznym rozumowaniu To w takim razie co oznacza "dwa razy mniej" w ścisłym, niepotocznym rozumowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Komu DS9? 27.01.21, 10:36 Rzeczywiście pojebało mi się. Tak to jest jak chce się udziwniać na siłę. My bad Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: Komu DS9? 27.01.21, 10:58 vogon.jeltz napisał: > > W potocznym rozumowaniu > > To w takim razie co oznacza "dwa razy mniej" w ścisłym, niepotocznym rozumowani > u? W niepotocznym nie wiem czy powinno się używać. A w potocznym zasada jest prosta: X razy mniej oznacza mniej o 100*(1-1/X)%. W odróżnieniu od Y razy więcej, czyli więcej o (Y-1)*100%. Czyli symetria idealna ;-) Pytanie pozostaje oczywiście co znaczy pół raza więcej. (Tyle co dwa razy mniej?) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Komu DS9? 27.01.21, 13:53 carnivore69 napisał: > Pytanie pozostaje oczywiście co znaczy pół raza więcej. (Tyle co dwa razy mniej?) Ściśle rzecz ujmując - tak. Trzeba jednak odróżniać "X razy więcej" od "o X razy więcej" Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Komu DS9? 27.01.21, 21:55 klemens1 napisał: > carnivore69 napisał: > > > Pytanie pozostaje oczywiście co znaczy pół raza więcej. (Tyle co dwa razy > mniej?) > > Ściśle rzecz ujmując - tak. Trzeba jednak odróżniać "X razy więcej" od "o X razy więcej" Mam wrażenie, że w potocznym języku zwrot bez 'o': Bogacz ma X razy więcej niż Biedak. <=> Biedak ma X razy mniej niż Bogacz. W zadankach z matmy dla końcówki podstawówki chyba takie rozumienie obowiązuje ale mi się to nie podoba. Mam wrażenie, że w moich czasach obowiązywało: Jeden ma X razy tyle co Drugi. Czasem X było większe a czasem mniejsze od 1 i wiadomo było przez to kto ma więcej a kto mniej. Być może współczesne zadanka z matmy mają wykosić tych co w subtelnościach językowych się pogubią, choćby z samą istotą matmy byli całkiem dobrzy. Taki element w stylu 'co poeta ma na myśli'. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Komu DS9? 27.01.21, 07:05 Tylko czy taka Francja wystarczy do tego, zeby produkcja modelu byla oplacalna... Smiem watpic. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hayd Re: Komu DS9? 27.01.21, 09:06 Myślę, że Francuz zarabiający 3000 euro i tak nie kupuje DS9. Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: Komu DS9? 27.01.21, 11:25 Przypuszczam, że zdecydowanie nie kupi, DS9 może być ofertą dla rządu albo dla francuskiej administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: Komu DS9? 26.01.21, 21:16 1.6 w standardzie Odlot Mogli by wrzucić jakieś V6 chociaż. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Komu DS9? 26.01.21, 21:24 no wlasnie - to mnie przeraza. silnik z kosiarki do wielkiego samochodu Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Komu DS9? 27.01.21, 07:08 marekggg napisał: > no wlasnie - to mnie przeraza. silnik z kosiarki do wielkiego samochodu Z jednej strony w zasadzie mi rybka czy tam jest 1.6, silnik elektrzyny czy cokolwiek inego - jezli jedzie ok. Z drugiej strony jednak jest w czlowieku niemlodym juz cos, co sie w nim buntuje na taki pomysl... I cos co nie pasuje do "obrazka"... Jakis dysonans taki.... Odpowiedz Link Zgłoś
grzek Re: Komu DS9? 26.01.21, 23:20 V6 nie wrzucą, bo nie mają a nawet jakby mieli, to nie wiem, czy specjalnie byliby chętni w dużej ilości. Wszyscy idą w kierunku hybryd i elektrycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Komu DS9? 27.01.21, 08:04 Podziękuj Unii, pewnie by chcieli i mogli, ale za duży "koszt dla środowiska". Nastały czasy, że kasę się robi na nierobieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 27.01.21, 11:20 > Podziękuj Unii, pewnie by chcieli i mogli, ale za duży "koszt dla środowiska". Nie "za duży koszt dla środowiska", tylko "nikt dziś tego nie kupi". Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Komu DS9? 27.01.21, 14:33 > Mylisz się. W ścisłym sensie - tak, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto jednak kupi. W sensie biznesowym - nie, botu tych "ktosiów" będzie niewystarczająca liczba, żeby taką wersję opłacało sie dodatkowo przygotowywać i przyniosłaby ona straty. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Komu DS9? 27.01.21, 18:17 Przede wszystkim byłaby nieadekwatnie droga. Nie przez wartość zamontowanego żelastwa, nakładu pracy projektowej itd tylko przez różne dodatkowe opłaty środowiskowe. Patrz historia jak to FCA zasponsorował Tesli fabrykę w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś