Dodaj do ulubionych

Najpiękniejszy weekend w roku

06.08.21, 09:47
Zostałem sam do poniedziałku.
I dzisiaj już po 14 robie sobie wolne
Aż zgłupiałem z tego szczęścia
Czy pomajstrować w garażu?
Czy pojechać gdzieś motocyklem?
Czy spożytkować ten kilogram wędzonej golonka co wczoraj odebrałem z paczkomatu i dokupić do tego jakieś napoje? I siąść z tym na tarasie na dwa wieczory?
Może umyć i wywoskowac obydwa auta?

Dziele się z wami moim szczęściem:)
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 10:14
      Zazdraszczam.
      Ja co prawda też o 14-ej robię sobie dziś już fajrant, ale wracam do domu po to, żeby zakasać rękawy i garaż opróżnić ze wszystkiego, bo w sobotę z teściem gres kładziemy (początkowo chciałem tylko jakąś powłokę zmywalną, taką nakładaną wałkiem do farb, walnąć, ale rozważywszy wszystkie "za i przeciw" doszedłem do wniosku, że "czemu nie gres, skoro materiał tańszy, a robociznę mam własną?")

Za to na wieczór mam fajnie, bo znajomy moje ulubione piwo do sklepu sprowadził i już od 16-ej powinny na mnie czekać dwie skrzynki Radegasta Ratar :)
      • vogon.jeltz Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 10:43
        > (początkowo chciałem tylko jakąś powłokę zmywalną, taką nakładaną wałkiem do farb

A nie chciałeś jakiejś żywicy wylać?
        • qqbek Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 11:10
          vogon.jeltz napisał:

> A nie chciałeś jakiejś żywicy wylać?

Poszperałem i to się jednak specjalnym wałkiem nakłada.
          Wpierw trzeba wyczyścić, potem specjalnym gruntem zagruntować, potem cierpliwie nałożyć i przeżyć jeszcze 2 dni w smrodzie, zanim się do końca nie zestali.
          Gres sobie położę sam, lekko tylko zwykłym gruntem przejadę, żeby chłonność zmniejszyć i na zwykłą, tanią zaprawę uelastycznioną przykleję.

Dlaczego?
          Poza wygodą i niższą ceną też i wygląd.
          Jak uszkodzę lub chemicznie zabrudzę powłokę z żywicy, to będzie brzydko wyglądało, a jak pierdolnie mi płytka gresu, to wezmę młoteczek i przecinaczek, rozrobię sobie trochę kleju i w pół godziny będę miał "jak nowe".
          • vogon.jeltz Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 11:23
            > potem cierpliwie nałożyć i przeżyć jeszcze 2 dni w smrodzie, zanim się do końca nie zestali.

Zanim się do końca nie zestali (as in: będziesz mógł wjechać samochodem i rzucać narzędzia na posadzkę) to nawet i tydzień. Ale pierwsze słyszę, żeby to śmierdziało. Przynajmniej te żywice (epoksydowe), których używam do moich celów, są praktycznie bezzapachowe. Może z tymi do podłóg jest inaczej.

> Jak uszkodzę lub chemicznie zabrudzę powłokę z żywicy, to będzie brzydko wyglądało

Uszkodzenia i chemiczne zabrudzenia tych powłok są chyba raczej trudne do spowodowania. Z tego robi się przecież posadzki w różnego rodzaju magazynach etc., generalnie pomieszczeniach narażonych na duże natężenie ruchu, w tym maszyn i ryzyka tego rodzaju.

> a jak pierdolnie mi płytka gresu,

Żeby pierdolnęła ci płytka gresu, wystarczy, że spadnie ci młotek czy klucz do kół. Garaż to nie łazienka. No ale może przesadzam.
    • klemens1 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 11:17
      A może dziwki i koks?
      • trypel Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 11:51
        Nie pasuje do golonki
        Odpada
        • klemens1 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 13:52
          No wiadomo - jeżeli wybiera się między jednym a drugim ...
        • qqbek Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 13:59
          Do golonki to piwo mi wybitnie pasuje.
          Albo czerwone wino w ostateczności.
          • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 18:09
            Kolesie pasuja i do golonki i do piwa.. i jeszcze jak porzadnie klna. Party ze hej
        • vogon.jeltz Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 14:22
          > Nie pasuje do golonki

Koks to faktycznie nie bardzo, ale czemu dziwki nie pasują?
          • trypel Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 14:24
            Bo byłbym rozdarty a jakby się okazało że wole golonke to wyszloby że jestem pedal czy cos
            • vogon.jeltz Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 14:27
              > Bo byłbym rozdarty a jakby się okazało że wole golonke to wyszloby że jestem pedal czy cos

Że jesteś pedał wyszłoby, gdybyś wolał plasticzki. Podjeść przez pociupcianiem jest chyba wręcz zalecane.
            • marekggg Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 14:28
              pedaly raczej nie jedza golnke a raczej soczyste miesko z soczewicy czy jakichs innych ziaren.
            • jeepwdyzlu Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 10:41
              a jakby się okazało że wole golonke to wyszloby że jestem pedal czy cos
              ---
              Odwrotnie.
              Tylko pedały nie lubią golonki. Tatara. Czy flaków...
          • marekggg Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 14:25
            moze trypel lubi takie XXL a te sie nie zmieszcza pod stol zeby podczas spozywania golonki z napojami alkoholwymi obciagala druta.
            • nousecomplaining Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 15:43
              > moze trypel lubi takie XXL a te sie nie zmieszcza pod stol zeby podczas spozywania golonki z napojami alkoholwymi obciagala druta.
              To zależy od wielkości stołu. Endżin ma pewnie taki hamerykański, pod którym się zmieści nawet Waga.
              • waga170 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 15:50
                Ja sie raz zmiescilem pod fortepianem. A podobno spac polozylem sie na fortepianie. Musialem sam spasc bo nie sadze zeby ktos ten fortepian otworzyl ze mna na gorze.
                • nousecomplaining Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 16:47
                  > nie sadze zeby ktos ten fortepian otworzyl ze mna na gorze
                  Ale może położyłeś się na już otwartym i konstrukcja wewnętrzna nie wytrzymała.
                  • waga170 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 16:59
                    Niee, niemozliwe. Gdybym sie polozyl na gorze na otwartym to by sie zamknal. A gdybym sie polozyl wewnatrz otwartego to bym wypadl dolem w postaci plasterkow.
                    • nousecomplaining Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 18:04
                      > A gdybym sie polozyl wewnatrz otwartego to bym wypadl dolem w postaci plasterkow.
                      No fakt, te struny tam są. Ale może za grube na Ciebie były, te struny znaczy, i się poddały.
                    • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 18:13
                      I wszystko by gralo?
                      • nousecomplaining Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 18:42
                        > I wszystko by gralo?
                        Ale przez chwileczkę tylko.
                • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 18:12
                  I sie nie rozstroiles?
              • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 18:11
                Akurat sie mylisz..... Nie mam jednoego ogromnego stolu ale kilka malych :)
                A dlaczego Waga mialby sie miescic pod and nie na stole?
                • waga170 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 19:56
                  Oni tu mysla ze w Ameryce stoly sa wysokie bo raz widzieli na filmie jak kowboje jedli obiad nie zsiadajac z koni:)
                  • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 20:01
                    No mnie sie akurat amerykanski stol kojarzy z malym kwadratowym w knajpie gdzie kowboje w pokera graja, cygara pala i whisky pija.
                    • waga170 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 20:04
                      Byl kiedys taki film, chyba stara komedia, kowboje grali w bilard jezdzac dookola wysokiego stolu na koniach.
                      • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 20:13
                        Chyba po wypaleniu wczesniej fajki pokoju z indianami? Bo po wypiciu butelki whisky daleko by nie zajechali na tych wrotkach
                        • waga170 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 06:03
                          Engine, wiemy ze pociagasz, zwlaszcza przy piatku, smakolyki pachnace nafta czy torfem. Ale tego co pomylilo Ci kowbojow na koniach z kowbojami na wrotkach, to sam byl chetnie sprobowal. Moze nawet bym na tych wrotkach pojechal do Troi?
        • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 18:08
          A kolesi nie masz?
    • bywalec.hoteli Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 14:15
      Doskonale Cie rozumiem. Wiesz co bym wtedy robił? Siedział w domu lub ogrodzie i cieszył się lenistwem, samotnością i ciszą. Na pewno bym nie uskutecznial życia towarzyskiego ani jakis forsownych zadań typu sprzątanie czy remontowanie.
    • waga170 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 14:16
      Tom golonkiem zjadasz na zimno, wedzona, czy podpiekasz?
      • trypel Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 14:23
        Liczyłem że Cię ściągnę do golonki

Jak ja znalazłem i kupiłem to byłem zachwycony (Węgrzy podają wedzona golonki a w Polsce rzadko bywa w knajpach)
        Wczoraj jadłem na zimno na sposób wegierski czyli grube plastry musztarda i cebula surowa.
        Dzisiaj chciałbym na ciepło ale nie wiem jak. Piec nie ma sensu bo wyschnie. Do wody mi żal.
        Może jakieś pomysły?
        • marekggg Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 14:26
          na chwile do mikrofalowki? ja wiem ze to profanacja gotowania, ale moze zadziala.
          • trypel Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 14:51
            Tak to ja mogę popcorn robić.
            Chyba zostane przy wersji zimnej, nie wygląda żeby mi się znudziła.
            Mam jeszcze butelkę čujki rumunskiej z tego roku to może w ten kierunek iść:)
        • waga170 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 15:45
          Ja uznaje golonke w takiej kolejnosci: surowa gotowana, z musztarda, surowa upieczona ze skorka nacieta w kratke, z chlebem, wedzona podpieczona, z musztarda, wedzona na zimno, w plastrach. Tfu, przypomnial mi sie Nazimno.
          Moze wloz do piekarnika pod przykryciem i lekko podlej woda?
          Ale jak Ty jesz to z surowa cebula to po co se zawracac glowe smakiem golonki:)?
          • wislok1 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 17:20
            Ja uznaje tylko na cieplo, z piekarnika
            Taka w calosci

No. ale ile takiej golonki mozna samotnie zjesc ?
            Z kolegami i rodzina to co innego....

Nawet zakladajac spory glod, to i tak duzo zostanie...
            A na drugi dzien to juz nie smakuje ani troche....
            • trypel Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 18:04
              Ale ta na zimno smakuje codziennie rownie dobrze. Na razie od wczoraj tylko się musztarda skończyła.
              Faktycznie golonka na ciepło na drugi dzień już kiepska. Ale gotowana już jak zastygnie tez sie nadaje
              Ja ogólnie lubie zimne jedzenie więc luz.
            • waga170 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 20:00
              wislok1 napisał:

> Ja uznaje tylko na cieplo, z piekarnika
              > Taka w calosci

Najlepsza ta sorka i tluszczyk, na swiezy chleb i lekko posolic, ajwaj. A wedzona dostepna u mnie lokalnie jest zle wedzona, chyba na otwartym plomieniu bo jest okopcona tak ciemna ze wyglada jakby piorun pierdolnal w swinie i tylko nozki zostaly, hehe.
    • wislok1 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 17:14
      Ja bym gdzies pojechal, na wycieczke...
      Na pewno na Dolnym Slasku jest w d.py ciekawych miejsc....
      Sam w mieszkaniu czuje sie malo fajnie......
      • trypel Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 18:08
        Też była taka opcja klodzko-nowa morawa- mala morava -klodzko ale na wycieczkę mogę zawsze pojechać a w domu samemu posiedzieć to rzadkość

Poza tym odpalam dzisiaj vespe a tam paliwo cieknie z jakiegoś wężyka. No i mam zajęcie na parę h. Miło i pożytecznie.
        • wislok1 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 18:24
          Zawsze mozna pozwiedzac Wrocek na luzie....
    • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 18:15
      Nie zapomnij na poniedzialek rano zamowic serwisu sprzatania bo jak sie uchlejsz to zapmnisz :)
      • trypel Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 19:11
        To jest moja trauma. Zona wraca z synem we wtorek wieczorem. Ja we wtorek rano lecę do UK
        Rozmijamy się aż do czwartku i już wiem co usłyszę- żeby mi taki syf wszędzie zostawić. Litości nie masz.
        A ja się naprawdę będę starał posprzątać:D tylko mam inne standardy
        • vogon.jeltz Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 19:18
          > To jest moja trauma.

Nie masz zmywarki i robota sprzątającego podłogi? Reszta to pikuś. Moja ostatnio była zachwycona, jak wróciliśmy z Polski: "jejku jak tu ładnie czysto!". A zajeło mi to może z godzinę.
          • trypel Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 19:23
            To chodzi o inny bałagan
            Ja nie tak układam naczynia ze zmywarki
            Nie tak scieram blat
            Nie tak wkładam brudy do kosza
            Ogólnie zostawiam chaos (czyli inaczej niż ma byc)
            Ale nikt nie jest idealny stąd radosc z takiego weekendu
            • vogon.jeltz Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 19:58
              > To chodzi o inny bałagan

Aha. No to rzeczywiście masz przesrane.
            • nousecomplaining Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 20:18
              > Ja nie tak układam naczynia ze zmywarki Nie tak scieram blat Nie tak wkładam brudy do kosza Ogólnie zostawiam chaos (czyli inaczej niż ma byc)
              Ale Trypel, przecież to standard jest. Dorzucę jeszcze: „śmieci oczywiście tylko ja w tym domu wynoszę” albo „tak trudno zapamiętać, że trzeba włączyć zmywarkę?”. Podoba mi się definicja chaosu jako „inaczej niż ma być”, toż to kwintesencja kobiecego podejścia.
              • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 20:26
                I dlatego lepiej bylo tak jak bylo..... A teraz jak egrazyny doszly do glosu to chca wszedzie rzadzic i wszystko odwrocic i robic po swojemu co czesto jest sprzeczne z nasza logika i sensem.
                I wcale nie idzie ku lepszemu.
              • bywalec.hoteli Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 11:49
                Ja mam często podobnie.
                Dodam do tego teksty „cały dzień w domu i nie dałeś dzieciom jeść?” a ja przecież pracowałem tak samo jak ona tylko ze w domu a ona w biurze.
                Nauczyłem się ze olewam te komentarze i robię swoje.

One myślą ze my będziemy nie tylko robić jak one ale i domyślać się tego co one by chciały żeby było.

To jakis bug w systemie software „baba”.
                Co ciekawe przed slubem takie bugi rzadko występują!
                • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 18:17
                  Z tym domyslaniem sie to ja sie dawno zalamalem...
                  Nic ci nie mowi albo mowi ci jedno a oczekuje czegos innego a potem tlumaczy ze powinienem rozumiec co ona miala na mysli a nie brac doslownie albo po swojemu interpretowac tego co powiedziala....
                  Niestety tu nie dam Ci nadziei ... Po blisko 50 latach razem - nie ma poprawy.
                  A sprobuj pokazac ze olewasz..... Who matko.... koniec swiat, tragedia.

Ja moje mowie otwarcie.
                  Swiat zostal zaprojektowany i zaprogramowany przez mezczyzn pod nasze potrzeby i bylo dobrze az do ostanrich lat kiedy one zabraly sie za "poprawinia" i wszedzie gdzie potrzebna funkcja "logika" wstawiaja funkcje "uczucie" - zupelnie nieznana w oprogramowaniu i pragram crashes... i najczesciej nie m wyjscia tylko "Reset".
                  No i teraz kiedy kazdy reset - ktory nam nigdy nie przeszkadal i byl wliczonu w operacyjne bledy ktorych sie ni eoplacalo porawiac - obcernie teraz konczy sie na 2x 50 ml - u nich lez a u nas whisky...
                  I na to nie ma rady..
            • jeepwdyzlu Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 10:44
              Ja nie tak układam naczynia ze zmywarki
              Nie tak scieram blat
              Nie tak wkładam brudy do kosza
              ----
              Lata temu znosiłem takie uwagi, znosiłem, aż pięknego dnia w 10 sekund - dosłownie - wyszedłem z domu i juz nie wróciłem.
              • bywalec.hoteli Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 11:02
                rozwiodłeś się?
                • waga170 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 11:20
                  Nie, wyszedl z domu i wiecej nie wrocil, poszedl do niej i sie ozenil.
                  • jeepwdyzlu Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 13:36
                    Nie, wyszedl z domu i wiecej nie wrocil, poszedl do niej i sie ozenil.
                    ---
                    Ożenił ale z inną :-)
                    • bywalec.hoteli Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 14:21
                      jeepwdyzlu napisał:

> Ożenił ale z inną :-)

I druga żona nie narzeka i nie krytykuje? :)
                      Ponoć trudno o taką Polkę jako żonę :)
                    • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 18:19
                      A teraz powiedz ile w tym prawdy (bo to baby powtarzaja) ze :
                      "Ta druga ci pokaze iz ta pierwsze nie byla tak zla"? :)
                      • trypel Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 18:44
                        Nie wiem jak jeep ale jakbym był wierzący to codziennie bym się modlił dziękując za drugą. Bo jak sobie przypomnę pierwsza to wciąż mi się niedobrze robi. W sumie tylko cycki miała
                        • jeepwdyzlu Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 19:21
                          Jestem z starej gwardii co to uważa, że o swoich kobietach facet powinien mówić dobrze albo wcale.
                          • bywalec.hoteli Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 19:28
                            ale właśnie powiedziałeś o byłej niedobrze :)
                        • wislok1 Czyli dyskoteka byla.... 07.08.21, 21:37
                          trypel napisał:

> Nie wiem jak jeep ale jakbym był wierzący to codziennie bym się modlił dziękują
                          > c za drugą. Bo jak sobie przypomnę pierwsza to wciąż mi się niedobrze robi. W s
                          > umie tylko cycki miała
                          >

• wislok1 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 22:03
                          Kwestia gustu....

Ta piosenka nie powstala dzieki bylej autora, ale dzieki policjantowi ( wtedy milicjantowi drogowki ), Jozkowi na Slowacji....
                          Kasowal na Orawie....
                          Gosciu walil mandatami jak szalony, jak POTWOR, specjalnie Czechow, co jechali zobaczyc slowackie Tatry....
                          W ksywie Czechow ten milicjant stal sie JOZIN z BAZIN

• bywalec.hoteli Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 22:11
                        engine8 napisał(a):

> A teraz powiedz ile w tym prawdy (bo to baby powtarzaja) ze :
                        > "Ta druga ci pokaze iz ta pierwsze nie byla tak zla"? :)

Kaziu Marcinkiewicz ze smutkiem przytakuje ;)
              • trypel Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 12:01
                A ja przestałem to robić
                I już problemu nie ma a ona ma więcej roboty
                Tylko jak wyjeżdża to potem kubki stoją uszkiem niebw te stronę:D
                • bywalec.hoteli Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 12:52
                  co przestałeś robić?
                  • trypel Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 14:01
                    Cokolwiek co robię źle wg zony
                    To bardzo wygodne.
                    • bywalec.hoteli Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 14:19
                      no tak się to kończy ze ten co wszystko krytykuje i kontroluje to potem sam musi wszystko robić :)

podstawowy błąd menedżera to nadmierne krytykowanie i wnikanie :)
                    • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 18:23
                      Eh to maj ciagle mowi ze ja to robie tylko dlatego ze nikt tego nie potrafi zrobic lepiej...
                • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 07.08.21, 18:30
                  Ponoc usprawnienia w kuchni sie na dobre zaczely jak nas tam baby zagonily....
                  Kiedys mowie ze jeszce im zostalo zmusic nas do rodzenia dzieci i bedz mialy wszytko z glowy..
                  Ta sie rozesmiala
                  - Przeciez to juz robicie - tzn dzieci w probowkach, i skonczylo by sie za tym ze to by sie stalo norma....
                  Kurna
                  No to przynajmnije picie czasie tej meskiej ciazy nie mialoby wplywu na zdrowie dziecka. i Probowka by nie rzygala.
                  I tu musialem skonczy na zasadzie bo zaczynalo sie robic "grzasko"
                  No i wiem ze
                  "If you want to come out of the hole - first thing to do is to stop digging"
        • engine8 Re: Najpiękniejszy weekend w roku 06.08.21, 19:57
          eh, nie potrafie wspolczuc poniewaz mnie zona nigdy samego w domu nie zostawiala...
          Zawsze weekendy i urlopy spedzalismy razem.
          Ja ja tak jak wyjezdzalem w delegacje to musiala sama zostawac ale nigdy odwrotnie.. No i czesto w delegacje - jak tylko dzieciak podrosl, zabieralem ja z soba.
          W domu sam to bylem chyba przez dwa dni jak zona byla w szpitalu i wcale to nie bylo takie przyjemne :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka