15.02.22, 15:29
We salonie Forda na serwisie.

Przejechałem się focusem i fiesta.
Dema, które powozilem miały odpowiednio 86 i 12km przelotu. Fiesta przyjechała wczoraj. Ciężko uwierzyć w obliczu braku samochodów na rynku, prawda?

Czas oczekiwania na samochód absolutnie do produkcji 2-3 miesiące.
W innym wypadku tydzień-dwa. Wszystko na papier (umowę).

Pogadalismy sobie ze sprzedawca o politykach salonów w innych miastach: sprzedawania zamówionych samochodów innym klientom, sztucznym wprowadzaniu w błąd co do dostępności, wprowadzaniu histerii w rodzaju 'bierzta co jest bo bedzie tylko gorzej'.

Produkcja idzie pełną parą. Dowolnej konfiguracji.

Przypomnialy mi sie czasy gdy czas oczekiwania samochodu z produkcji wynosil... 2-3 miesiące.

Wracamy do normalnosci...

...w normalnych salonach normalnych marek.
Obserwuj wątek
    • toommynaley Re: Siedze se 15.02.22, 15:41
      Szwagier zamówił cybertrucka i musi jednak poczekać..powiem mu że fiesta jest od ręki na pewno pobiegnie kupić....
    • stavros2002 Re: Siedze se 15.02.22, 18:00
      No to Mazda i Toyota/Lexus są nienormalnymi markami. Obecne zamówienia do realizacji jesienią. Rok temu o tej porze było to max 2 miesiące.

Ford? Znam 3 Edge które się sypią po 4-5 latach lekkiej eksplatacji. Focus to auto flotowe tak jak Octawia.
      • agios_pneumatos Re: Siedze se 15.02.22, 21:37
        stavros2002 napisał:

> Ford? Znam 3 Edge które się sypią po 4-5 latach lekkiej eksplatacji.

Widzisz... Ty znasz kogoś kto był w Stanach i opowiedział ci to i owo...

A ja Fordy mam od 2004 roku i żadne się nie sypią. Ino ten pierwszy ma letkie rdzy na progach przy spawach. Bo ma lat 18 i minęła 12 letnia gwarancja na perforowacje.

Focus to a
        > uto flotowe tak jak Octawia.
        >

Przeyebane.
        • stavros2002 Re: Siedze se 17.02.22, 11:29
          Miałem focusa mk.2 przez 5 lat. Nigdy więcej. Nowy fx silver 115 km.

Po dwóch latach zaczęła wchodzić rdza na nadkolach i progach.

Poważnych awarii brak, ale pierdylion dorbnych usterek. Co 2-3 miesiące czerwone ostrzeżenie "sprawdź silnik". Dopiero po kilku sprawdzaniach aso odkrył ,że to jakaś felerna blaszka przy pedale sprzęgła dająca mylny odczyt do komputera. Poza tym pęknięty przewód chłodnicy, wykruszona izolacja na kablach świec, rozmaite wycieki z uszczelek wahaczy, halogeny przepalające się co pół roku etc etc....

Pozbyłem się z ulgą, jeszcze na pożegnanie wymieniłem komplet sprzęgła (5 lat!).

Potem była Honda, w której poza wymianą/uzupełnianiem płynów nic nie robiłem prawie 10 lat.
          • stavros2002 Re: Siedze se 17.02.22, 11:34
            Znajomy kupił Kugę dwa lata o moim zakupie focusa, kiedy już ostrzegałem go, że to "kłopotliwa" marka. Tak samo bawił się z rdzą i pierdółkami wychodzącymi co kilka miesięcy.

Na plus dużo przestrzeni jak na kompakt, komfortowe prowadzenie i precyzyjna skrzynia biegów. Niezła jakoś wnętrza.

Ale nigdy więcej forda.
            • agios_pneumatos Re: Siedze se 17.02.22, 16:32
              Hm.... W connekcie za kilka miesiecy mija gwarancja i mam do wymiany czujnik NOx w jej ramach. Wczesniej mialem do wymiany filtr paliwa nadprogramowo przy 20 000km bo byla woda. Zobaczymy co bedzie dalej. Z poprzednimi byla tylko eksploatacja.

Obecne connecty na firme to najswiezsze fordy jakie mam.
      • bolo2002 Re: Siedze se 17.02.22, 12:18
        Podaję adres: Toruń Firma Fortis Sp.z o.o. -ile chcesz i jakie chcesz-nowe wózki z 7-letnia gwarancją. Np. nowy Ceed SW/kombi/ z silnikiem diesla/ mam taki silnik-rewelacja i niezniszczalny!/-116 KM w pieknym kolorze blue metalik kosztuje 84500 zł !!!! Silnik 136 Km ten sam diesel tez do kupienia 94500 zł. Maja wszystkie modele Kia i nawet uzywane z gwarancją! Inne marki też! Tymczasem za diesla Fokusa 120 KM trzeba dać ca 110000 zł ! A jakosc Forda - znacznie gorsza!
        • stavros2002 Re: Siedze se 17.02.22, 13:16
          Prawie jak polo.
    • kanna13 Re: Siedze se 15.02.22, 18:28
      Fakt, jak się podzwoni po salonach to samochody są ale jakieś fajniejsze konfiguracje trzeba zamawiać.
      Zamówiłem tydzien temu hyundaia i10 w konfiguracji n-line + dwukolorowe nadwozie i za dwa miesiące będzie.
      A jakieś tam popularne tuscony czy inne bayony to są od ręki.
      Ale np. w takiej Toyocie to czas oczekiwania na nowe Aygo X to minimum przełom roku.
      • agios_pneumatos Re: Siedze se 15.02.22, 21:40
        Podzwon po innych toyotach. Dużo się dziś dowiedziałem. Wiekszosc tej niedostepnosci to mowa trawa, czyli pjerdolenie w bambus.
        • trypel Re: Siedze se 15.02.22, 21:48
          Podaj jeden logiczny powód tego pjerdolenia
          Jeden

Mamy umowę z toyota bank
          Mamy sztywne ceny na wynajem
          Mamy flotę
          Zamawiamy kolejne auto
          I albo słabe w marcu albo przyzwoite w lipcu
          Jaki maja w tym interes żebyśmy na te parę msc poszli do konkurencji i wynajęli jakiegoś grata po 150 tys km dlatego ze tylko takie im zostały?
          Zmowa? Spiseq?

Tak przy okazji to nasz branża miała to w zeszłym roku - leadtime skoczył z 4 tygodni na 5-6 msc.
          Czy to znaczy ze nie było produktów dla end usera?
          Były. Ale wybor był 10x mniejszy
          I na lepsze trzeba było czekać.
          Ale ktoś jak ty poszedłby do sklepu i powiedział że przecież jest. Bo on kupil.
          • agios_pneumatos Re: Siedze se 17.02.22, 11:03
            Piszesz o czasie przeszlym.
            Ja o terazniejszym.

Pamietaj, ze kiedys to tu Krzyzacy mieszkali.

Patrzmy w przyszlosc
      • bolo2002 Re: Siedze se 17.02.22, 12:21
        Wszystkie modele Kia-nowe od ręki i za dobre pieniadze i leasing i też tzw. konsumencki -Toruń Firma Fortis Sp.z.o.o. Używane z Zachodu do tego -wszystkie modele i z gwarancją i małe przebiegi!
    • trypel Re: Siedze se 15.02.22, 19:02
      Pewnie sie myle ale w sytuacji braków rynkowych pierwsze znikają dobra najbardziej pożądane i atrakcyjne
      A na końcu dopiero te mniej i na samym końcu ocet i musztarda
      Wiec sytuacja ze Fordy czekają na klienta jest dziwna
      W toyocie na słabsza hybrydę jest 1-2 m ale na silniejsza 6-8. I teraz mam powiedzieć gościowi ze lepiej wziąć fiestę? Bez jaj
      • agios_pneumatos Re: Siedze se 15.02.22, 21:19
        trypel napisał:

> Pewnie sie myle ale w sytuacji braków rynkowych pierwsze znikają dobra najbardz
        > iej pożądane i atrakcyjne
        > A na końcu dopiero te mniej i na samym końcu ocet i musztarda
        > Wiec sytuacja ze Fordy czekają na klienta jest dziwna
        > W toyocie na słabsza hybrydę jest 1-2 m ale na silniejsza 6-8. I teraz mam powi
        > edzieć gościowi ze lepiej wziąć fiestę? Bez jaj
        >

Akurat tak się zdarzyło że kupiłem dacie od reki niedawno a potem musiałem zeserwisowac forda. I w jednym i w drugim wypadku okazało się, że pjerdolenie o braku samochodów (ogolnorynkowe, nie rzeczonych) to pjerdolenie. Nie sprawdzalem innych marek, ale sam jestem ciekaw co by było gdybym mial takie samochody. Ale nie mam. Mam te. I jest tak jak piszę.
        • trypel Re: Siedze se 15.02.22, 21:23
          Może ludzie są dziwni i są sami wybierać a nie brać to co jest?
          • agios_pneumatos Re: Siedze se 15.02.22, 21:42
            trypel napisał:

> Może ludzie są dziwni i są sami wybierać a nie brać to co jest?
            >
            >

No to ja tez jestem dziwny. Bo se wybiore co chce, a nie wezme co jest, i za 2 miesiace mam. Jak za starych czasow.
            • gzesiolek Re: Siedze se 15.02.22, 22:33
              A masz gwarancję jakąś, że będzie za 2 miesiące? Bo rozumiem brać z placu... Ale kumpel tak się naciął z Hondą... Zamówił nową HRV, niby Honda jakieś swoje fabryki uruchamia czipów, czy coś innego mu naopowiadali, że za miesiące będzie... Już się z 4 zrobiło prawie 6 i nadal nie ma pewności, że po 6 przyjedzie... Więc rozumiem wypychanie tego co jest na placu za wyższą cenę przez robienie paniki, ale tutaj wkurwianie klienta który zaraz pójdzie gdzie indziej, bo dealer nie wywiązał się z umowy to chyba nie ma uzasadnienia?
              • gzesiolek Re: Siedze se 15.02.22, 22:34
                ...za 4 miesiące będzie...
              • agios_pneumatos Re: Siedze se 15.02.22, 22:37
                gzesiolek napisał:

> A masz gwarancję jakąś, że będzie za 2 miesiące? Bo rozumiem brać z placu... Al
                > e kumpel tak się naciął z Hondą... Zamówił nową HRV, niby Honda jakieś swoje fa
                > bryki uruchamia czipów, czy coś innego mu naopowiadali, że za miesiące będzie..
                > . Już się z 4 zrobiło prawie 6 i nadal nie ma pewności, że po 6 przyjedzie... W
                > ięc rozumiem wypychanie tego co jest na placu za wyższą cenę przez robienie pan
                > iki, ale tutaj wkurwianie klienta który zaraz pójdzie gdzie indziej, bo dealer
                > nie wywiązał się z umowy to chyba nie ma uzasadnienia?

Grzecznie zapytałem czy sa obsuwy.
                Pan odpowiedzial, ze dotrzymuja terminow.

Jak zamówię to wpisze 1000 pln kary za dzien spoznienia. Ciekawy jestem reakcji.
                • kanna13 Re: Siedze se 15.02.22, 23:35
                  A co Ci pan ma powiedzieć? Że nie dotrzymują terminu?
                  • agios_pneumatos Re: Siedze se 17.02.22, 11:05
                    kanna13 napisał:

> A co Ci pan ma powiedzieć? Że nie dotrzymują terminu?

Ma powiedziec, ze akceptuje kare 1000 pln za dzien spoznienia.
                    • trypel Re: Siedze se 17.02.22, 11:19
                      I naprawdę znalazłeś takiego dealera co to podpisał? Podpis handlowca nie ma znaczenia bez upoważnienia
                      • agios_pneumatos Re: Siedze se 17.02.22, 16:29
                        trypel napisał:

> I naprawdę znalazłeś takiego dealera co to podpisał? Podpis handlowca nie ma zn
                        > aczenia bez upoważnienia
                        >

To nie tak.
                        Ja pisze, ze handlowiec mnie zapewnia, a Kanna ze se moga zapewniac.

Zatem jak juz bede skladal zamowienie to nie chce zapewnien, a zapis o karze 1000 pln/dzien.
                        • trypel Re: Siedze se 17.02.22, 17:18
                          No dobra
                          Nikt Ci czegoś takiego nie podpisze.
                          A jak handlowiec podpisze to popros o upoważnienie do podpisywania.
                        • gzesiolek Re: Siedze se 17.02.22, 19:03
                          Czyli jak Ci nie podpisze to przyznasz, że Twoja teoria o tym, że dealerzy sciemniaja, że jest źle nie do końca trzyma się kupy...
                    • gzesiolek Re: Siedze se 17.02.22, 15:20
                      Nie znam nikogo kto coś takiego podpisze. Ot płacisz zadatek, który muszą CI zwrócić...
                      Jak opóźnienia są znaczne, to żeby nie stracić dealu, czasem dealer pójdzie na gest handlowy i dorzuci coś gratis, akcesoria, darmowe przeglądy, koła zimowe itp.
                      Ale jakieś kary i to takiej wysokości to jakieś mokre sny...
                      • trypel Re: Siedze se 17.02.22, 15:39
                        Nikt nie podpisze bo zaden producent nie da dealerowi takiej kasy za swoje spóźnienie, a dealer sam auta nie wyprodukuje
                        Chyba ze może RR za spóźniona dostawę do jakiegoś szejka

Nawet duże sieci rent a car które od roku maja problemy z dostępnością aut nie dostają z tego tytułu zadnych odszkodowań
    • bigimax4 Re: Siedze se 15.02.22, 19:19
      zgaduje ze w fiescie czy daci jest mniej elektroniki a ekraniki niskiej jakosci to z aliexpres moga zmowic
    • qqbek Re: Siedze se 15.02.22, 19:50
      A to ciekawe, bo sąsiad Focusa zamówionego późną wiosną "pod choinkę" odebrał...
      • agios_pneumatos Re: Siedze se 15.02.22, 21:30
        qqbek napisał:

> A to ciekawe, bo sąsiad Focusa zamówionego późną wiosną "pod choinkę" odebrał..
        > .

Kiedyś se wejszlem (bo miałem po drodze, a wiec blisko) do peugeota gdyż zainteresowały mnie partnery o mocy 130 KM. Pan szpszedawcza z dumą i uśmiechem oznajmiał, że 'Paaanie, 7 lat (to nawiązanie do Biblii) czekania a i tak nic nie ma'.
        To curva zapytałem pajaca: 'w takim razie jak wygląda Pana dzien pracy?' Glupek nie zrozumiał.

Anyway... Nie pamiętam kiedy to było. Ale parę miesiecy bedzie nazad, jak mawiali budowniczy w 'Alternatywach'.
        Lato chyba.

A teraz mamy wiosnę 2022.

To tak a propos tej spirali niedostępności, o ktorej se dzis pogadalem
    • bolo2002 Re: Siedze se 17.02.22, 10:04
      Jest takie miejsce w Polsce-gdzie można kupić nowe wózki i z gwarancją. i bez czekania miesiacami. Uzywanych z gwarancją tez sporo i po małych przebiegach. A modeli chyba z 10 mają. Jak ktoś zainteresowany-firma Fortis Sp.z. o.o -Toruń!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka