galtomone 10.03.22, 11:41 Nie ma jeszcze kolejek, jad dziś zmienić na letnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
only_the_godfather Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 11:53 Nie ma kolejek bo jeszcze jest zimno. Rano temperatury ujemne, w ciągu dnia też tylko kilka stopni na plusie. Niby w prognozie długoterminowej zapowiadają, że ma być wzrost temperatur w ciągu dnia ale mimo wszystko to będzie tylko w najcieplejszym momencie dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 12:13 Czyli wtedy kiedy czasem gdzieś jadę... Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 14:03 No dobra ale ile będzie miał na plusie 8 stopni w najcieplejszym momencie dnia. No chyba że jeździsz tylko w południe. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 14:07 nawet na oponeo napisali, że to w sumie mit. Letnie póki nie ma śniegu zachowują się całkiem dobrze nawet w niższych temperaturach www.oponeo.pl/artykul/wymiana-opon-przy-7-stopniach-prawda-czy-mit Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 14:13 Jeździłem na letnich jesienią, rano jak jechałem do pracy były już temperatury ok 0. -1, i było czuć różnicę pomiędzy letnimi a zimowymi. Letnie były strasznie twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 14:30 Prognoza pokazuje +12 w przyszłym tyg. I będę miał już z głowy, bez umawiania i czekania... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 14:36 Ja na Wielkanoc jadę do Włoch, w planach alpy julijskie ale chyba w połowie kwietnia śniegu tam nie będzie:) bo nie chce na zimowych tak długo Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 14:44 Nie mam takich "problemów" 😉🤷♂️ W tym roku były ferie w Zawoi, tez było zajebiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 15:31 Wszędzie może być fajnie My po prostu postanowiliśmy nigdy więcej świąt w domu jak nie trzeba, i jedziemy tam gdzie lubimy Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 12:04 U nas niestety nie ma tak łatwo, bo jest starsze pokolenie, którym się zajmujemy. Bez nas tuz obok zdycha z głodu po dniach kilku. Zatem maks tydzień, nie w święta i raczej blisko, jakby co... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 12:32 Obie babcie zmarły w ciągu 2 lat. Teściowie i rodzice wola tez gdzieś wyjechać więc jesteśmy wolni :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 11:58 I bardzo dobrze ze przypomniałeś bo ja na jesień już wyrzuciłem fabryczne hankooki I teraz muszę sobie coś znaleźć na lato. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 12:14 U mnie i na zimę i na lato Nokiany - z obu jestem zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 12:18 nokiany z rosji? nie kupować Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 12:25 Przecież, NOKIAN to firma fińska, mieli tylko fabrykę w Rosji, z resztą już przenieśli produkcję do UE i USA. Natomiast ja się też kiedyś zastanawiałem nad Nokianami, ale sporo złych opinii na ich temat słyszałem, szczególnie, że lubią pękać na bokach. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 12:30 już nie robią w rosji opon? co do pęknięć na boku: to mi nokian zimowy pękł z boku przy otarciu się o wycięcie w krawężniku nie wiem czy opona winna ale tylko w takiej miałem takie zdarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 12:51 Nic mi na razie nie pękło nigdzie od dwóch lat... Ale tez balon spory i napier... po krawężnikach specjalnie. Ale po wertepach/kamieniach/w górach już parę razy jeździłem (do domków dojeżdżając gdzie tylko 4x4) i w ziemie i w lecie i nic się im nie stało... Odpowiedz Link Zgłoś
allegropajew Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 21:21 Tak, WD4 z fabryki w Rosji. Dlatego kupiłem SnowProof. Gościula Odpowiedz Link Zgłoś
allegropajew Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 21:22 I to jeszcze XL, bo u nas w powiecie dziur w uj! A w wieruszowskim (tu mawiają "we wieruszowskim") to już więcej dziur niż asfaltu. Gościula Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 12:49 Jak kupowałem, to jeszcze nie było wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 12:52 Ja chyba jak dostane w wykazie to wezmę klebery. Naprawdę od paru lat prywatnie mi się sprawdzają jako wiekosezony Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 12:59 Ja mam teraz letnie Klebery Dynaxer HP4 i nawet się całkiem dobrze sprawdzają, choć wydaje mi się że Firestone Roadhawk kleił się lepiej do asfaltu. Ale to może tylko takie odczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 13:17 O właśnie dynaxery chciałem Bo cichsze wg karty od hankookow Tanie 71 a te 69 dB A na deszczu tez A więc ok. Ja mam tylko zawsze problem potem z trzymaniem bocznym - klasa A nic niestety nie mówi o trzymaniu bocznym na mokrym Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 13:09 Cały czas mnie fascynuje to twoje "nie ma kolejek". Ja co roku dzwonię, umawiam się na rano za kilka dni i też nie ma kolejek. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 13:18 Każdy ma inaczej Ja jak jadę do biura to daje kluczyki flotowcowi i za 2 h dostaje auto po wymianie i jeszcze umyte i posprzątane Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 13:47 To masz fajnie u mnie wygląda to tak, że flotowiec umawia tylko terminy ale każdy jedzie już sam na wymianę. Dostaję tylko info kiedy i gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 13:19 Umawiają na termin od kwietnia, teraz się podjeżdża i już Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 14:43 galtomone napisał: > Umawiają na termin od kwietnia, teraz się podjeżdża i już > I to jest dobry moment na wymianę opon - kwiecień. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 14:45 To se wymień w kwietniu. Ja wymieniam dziś. Po 15 na basen a po basenie na wymianę. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 15:14 galtomone napisał: > To se wymień w kwietniu. > Ja wymieniam dziś. Jak dla mnie to możesz i w styczniu wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 13:46 klemens1 napisał: > Cały czas mnie fascynuje to twoje "nie ma kolejek". > Ja co roku dzwonię, umawiam się na rano za kilka dni i też nie ma kolejek. > Robię tak samo dzwonię umawiam się na pasujący mi termin. Z resztą opony mam w przechowalni u wulkanizatora więc nawet jak bym chciał teraz bez kolejek podjechać to i tak muszę zadzwonić żeby koła przygotowali. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 14:45 Też myślałem o przechowywaniu, ale odstrasza mnie jedna rzecz - mianowicie, w jaki sposób oni te opony przechowują. Bo wątpię, czy przekręcają wszystkie co miesiąc o 90 stopni żeby się nie "zelipsoidowały". Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 14:47 Nie wiem jak trzymają moje koła, ale od 7 czy 8 lat taki problem się nie pojawił. A do garażu mi się ich wwozić nie chce, bo są duże i zajmują sporo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 15:13 nikt ich nie przekręca o miesiąc o 90 stopni mój wulkanizator trzyma opony w stosach w kontenerach statkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 15:15 bywalec.hoteli napisał: > nikt ich nie przekręca o miesiąc o 90 stopni > mój wulkanizator trzyma opony w stosach w kontenerach statkowych. Czyli leżą płasko jedna na drugiej? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 15:53 leżą płasko jedna na drugiej. ale są opisane która jest lewy przód itp. mają swój algorytm przekładania opon przy wymianie, to może też układają jakoś wg zasady (choć tu akurat nie sądzę) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 16:34 Jeżeli nie są na felgach, to nie powinny leżeć w stosiku. Właśnie dlatego oszczędzam pieniądze na przechowywaniu i sam przechowuję. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 23:27 a ja oszczędzam miejsce w domu do przechowywano i miejsce w bagażniku do przewożenia brudnych opon. oprócz tego guma potrafi emitować dziwne substancje (kolega przechowywał opony w folii w mieszkaniu, pomimo tej folie powstały ślady w parkiecie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 10:18 bywalec.hoteli napisał: > a ja oszczędzam miejsce w domu do przechowywano i miejsce w bagażniku do przewo > żenia brudnych opon. W domu opon nie trzymam, a w bagażniku są krótko. Nie dam ich na przechowanie - dodatkowo za to płacąc - jeżeli mają być przechowywane źle. > oprócz tego guma potrafi emitować dziwne substancje (kolega przechowywał opony > w folii w mieszkaniu, pomimo tej folie powstały ślady w parkiecie :)) Dlatego nie trzyma się w domu takich rzeczy. No i też nie w folii - po przywózce od razu wyjmuję z worków. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 11:21 Nie trzymasz w domu, a gdzie? Podejrzewam, że w garażu - ale to też jest dom? A w piwnicy to masz zawalone kawał piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 12:33 bywalec.hoteli napisał: > Nie trzymasz w domu, a gdzie? Podejrzewam, że w garażu - ale to też jest dom? A > w piwnicy to masz zawalone kawał piwnicy. W piwnicy. Ale mam dużą piwnicę. W mniejszej też się da - wystarczy zamontować haki w ścianie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 20:45 Powodzenia. W dupie mam kolejki. Nigdzie nie jadę, nie będę się zastanawiał, czy mi zrobią łaskę i przyjmą do przechowalni, czy też będę sobie znów garaż zagracał... założyłem na jesieni całoroczne. Na razie (ledwie kilka tysięcy kilometrów - chyba coś około 5 na chwilę obecną) sprawdziły się świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 20:53 Ja żałuję że firma się na to nie zgodziła Wtedy wziąłbym środkowy rozmiar 18tke i bylby wilosezonowy ideał Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 20:54 Miałem całoroczne w corsie (2-letnie). Po ostatnim hamowaniu na śniegu, gdzie wpierdzieliłbym się w pieszych mając czerwone, poszły na olx razem z felgami 17" i teraz mam zimowe i letnie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Opony jak bumernag 10.03.22, 21:17 klemens1 napisał: > Miałem całoroczne w corsie (2-letnie). Po ostatnim hamowaniu na śniegu, gdzie w > pierdzieliłbym się w pieszych mając czerwone, poszły na olx razem z felgami 17" > i teraz mam zimowe i letnie. No widzisz - ja mam 17'' w Zafirze, a nie w Corsie. No i nie oszczędzałem (najnowsze GoodYear V4S sobie sprawiłem, a nie jakieś budżetowe). Co tam miałeś w tej Corsie? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 10:19 Zeetex. Odradzam jazdę po śniegu - jak sanki. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 10:25 klemens1 napisał: > Zeetex. Odradzam jazdę po śniegu - jak sanki. Ja myślę, że Zeetex to dobre byłyby do jazdy po wydmach... przecież to firma z Dubaju, oni śnieg widzą, jak go sobie w klimatyzowanym budynku wyprodukują (i nie robię sobie jaj, bo mają nawet sztuczny stok narciarski pod dachem... pośrodku pustyni). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 10:28 Wymieniłeś na zimowe zeetexy i jest lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 11:04 trypel napisał: > Wymieniłeś na zimowe zeetexy i jest lepiej? > Wymieniłem ogólnie na zimowe - konkretnie Nokiany (na początku stycznia). Droga hamowania na śniegu skróciła się kilku(nasto?)krotnie. Jak już pisałem, finansowo i tak wychodzi to samo - całoroczne szybciej się zużywają, więc kupuje się 1 komplet, ale 2x częściej. A chociaż raz na rok i tak trzeba zdjąć i wyważyć. Trochę fatygi z przechowywaniem, ale bez przesady - w zamian mam najlepsze parametry w zależności od pory roku. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 11:09 Czyli porównanie bez sensu. Kompletnie Zamieniłeś tani szit wielosezonowy na dobre zimówki. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 11:11 trypel napisał: > Czyli porównanie bez sensu. > Kompletnie > Zamieniłeś tani szit wielosezonowy na dobre zimówki. > Z opisu wynika, że to klasa średnia opon. A z zimą NIC wspólnego nie mają. W opisie na olx szczerze wyznałem, że do śniegu odradzam stosować - czyli napisałem coś negatywnego o produkcie, który sam sprzedawałem. Po prostu nie chciałem mieć nikogo na sumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 11:25 Chodzi o to ze na podstawie jednych wielosezonow uznałeś że wszystkie są zle, albo takie wrażenie odnoszę. Ja bym najchętniej przeszedł na wilosezonowe ale firma się nie zgadza. A w prywatnym kolejna zima bez problemów Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 12:35 trypel napisał: > Chodzi o to ze na podstawie jednych wielosezonow uznałeś że wszystkie są zle, > albo takie wrażenie odnoszę. Miałem Semperity zimowe - klasa średnia i jeździły po śliskim rewelacyjnie. Od wielosezonówek nie spodziewam się nie wiadomo czego, ale wystarczyłoby, żeby nie jechało się na nich jak na płozach. Zresztą - zalety wielosezonówek są nikłe. Wymieniałem wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 11:06 klemens1 napisał: > Zeetex. Odradzam jazdę po śniegu - jak sanki. > Nie no bądźmy poważni i porównujmy jednak coś bardziej renomowanego. Po przygodzie z zimowymi Dębicami i serbskimi Mentorami mógłbym powiedzieć, że wielosezonowy GoodYear jest lepszy od opony zimowej. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 11:13 Ale ja na letnich barumach lepiej hamowałem niż na wielosezonowych zeetexach. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 12:05 klemens1 napisał: > Ale ja na letnich barumach lepiej hamowałem niż na wielosezonowych zeetexach. > Nikt tego nie kwestionuje. Ale wyciągasz pochopne wnioski na podstawie taniej opony wielosezonowej, zaprojektowanej do tego w kraju, który zimy ogląda na zdjęciach z wakacji. Gdybyśmy się mieli kiedyś spotkać, to w zimie... dałbym tobie się przejechać po śniegu na wielosezonowych GY. W pewnym momencie mieliśmy pod domem, i to przez 2-3 dni, zupełną "szklankę", wyrżnąłem na niej nawet orła wracając z psem ze spaceru. Ale wyjechać dało się normalnie, mimo, że niektórzy sąsiedzi na tańszych zimówkach "tańczyli" (a jeden nawet ogrodzenie sąsiadowi lekko "poprawił"). Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 15:01 wg ADAC najlepsze wielosezonowe są lepsze od zimowek na lodzie (lepsza adhezja), a na śniegu są w środku stawki wyprzedzając wszystkie zimowe chińskie wynalazki. To nawet nie chce wiedzieć jak słaba na śniegu jest chińska opona "wielosezonowa" Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Done 11.03.22, 06:52 U mnie już letnie. Pod warsztatem byłem jedynym klientem (na wymianę). Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Done 11.03.22, 10:20 Strasznie się chwalisz, że pierwszy wymieniłeś na letnie (co wg mnie jest głupotą w marcu). Z zimowymi już tak się nie spieszysz. O co chodzi - niższy profil na letnich? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Done 11.03.22, 11:30 Na letnich jeździ mi się lepiej. A jezdza ostatnio malo, tylko w ciagu dnia, wiec jak widze, ze ma byc +12 to po cholere mam czekac? W gory i poza miasto sie w najblizszym czasie ruszac nie bede. Profil ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Done 11.03.22, 12:36 Ja nie widzę różnicy w "lepszości" - chyba że duże prędkości / przyspieszenia / hamowania - wtedy wiadomo, że w upał lepsza letnia, a w mróz i dodatkowo śnieg - zimowa. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Done 11.03.22, 13:22 galtomone napisał: > Dlatego juz zmienilem. > No faktycznie - wczoraj gorąc był jak w tropikach. I zapowiadają kolejne. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Done 11.03.22, 13:25 Umnie rano jak po 6 jechałem do pracy było -7, teraz jest na plusie pewnie z 2-3 stopnie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Done 11.03.22, 14:33 U mnie +4 ale dziś nigdzie nie jadę. Jutro w ciągu dnia na zakupy. Niedziela w domu. W poniedziałek prognoza na +12. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 09:28 Opon sie nie wymienia- jeżdzi sie cały rok na całorocznych i masz spokój-oszczędzasz dużą kasę i czas! Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Opony jak bumernag 11.03.22, 11:56 To se jeździj. Ja w zimie, w górach, na śniegu wolę zimowki a w lecie na trasie letnie. Jak bede mial miejskie lub okolomiejskie drugie jezdzidełko, to wtedy bedzie na całorocznych. Odpowiedz Link Zgłoś