Dodaj do ulubionych

Historia kolem sie toczy

13.04.22, 15:22
Listonosz jezdzil u mnie malym dostawczakiem caddy czy cos takiego
Dzisiaj go widze i dostal riksze
Co prawda elektryczna ale zapierdalal dzisiaj biedak w deszczu na tej rikszy jak jakis listonosz z 3 go swiata
Jednym slowem postep
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Historia kolem sie toczy 13.04.22, 15:27
      Z to jak listonosze u mnie pracują to powinni dostawać tylko taczki. I to na kwadratowych kołach.
      I żeby ich zęby bolały cały czas
      • bigzaganiacz Re: Historia kolem sie toczy 13.04.22, 16:24
        Rozbawiles mnie na maxa, poczta dziala u mnie jak nalezy, kurierzy to inna historia ostatnio w ciagu 15 min ten sam arabus by mnie dwa razy potracil , oczywiscie zaraportowalem huja
        • gzesiolek Re: Historia kolem sie toczy 13.04.22, 18:29
          Kapuś... :P
        • trypel Re: Historia kolem sie toczy 13.04.22, 20:52
          Kurierzy to u mnie inna liga. Wszyscy mnie znają. Wiedza gdzie na tarasie zostawiać przesyłki jak mnie nie ma. Wysyłają smsa ze paczka tam gdzie zawsze :)
          • only_the_godfather Re: Historia kolem sie toczy 14.04.22, 08:32
            Poczta- listonosz dzwoni domofonem poczym zostawia awizo. Z kurierami to już jestem na "Ty", nie ma problemu jak nie ma mnie w domu to wiedzą którego sąsiada zostawiać paczkę. A i tak najbardziej lubie zamawiać do paczkomatu.
    • wislok1 Re: Historia kolem sie toczy 13.04.22, 20:02
      Ja w DE ne narzekam, bardzo profesjonalna Deutsche Post i inne firmy...

Za to w PL karta bankomatowa z ING dla mpjej mamy, wyslana w marcu, jeszcze nie dotarla...

Dzisiaj bylem w moim oddziale ING i mi pani powiedziala, ze nie wie, co Poczta Polska z tym listem zrobila

Ja tez nie wiem
    • engine8 Re: Historia kolem sie toczy 13.04.22, 20:19
      Nasi to maja std auta

Obecnie
      en.wikipedia.org/wiki/Grumman_LLV

I niedlugo nowe
      link.usps.com/2021/02/23/new-vehicles/
      • waga170 Re: Historia kolem sie toczy 13.04.22, 22:09
        Te nowe to jakies szkaradztwo.
        • engine8 Re: Historia kolem sie toczy 14.04.22, 00:27
          Wybierli z tych, i podejrzewam ze tam jak wszedzie byl zwiazek z tym ze to rzad finfasuje USPS i ze Oshkosh ma juz ukady z rzadem. No i wybierali to co im pasuje....
          www.trucks.com/2017/11/06/trucks-compete-next-usps-delivery-vehicle/
          • waga170 Re: Historia kolem sie toczy 14.04.22, 07:03
            Najnormalniej w swiecie, wybranie czegos takiego jak ta pierwsza poczwara jako przyszla wizytowke poczty zakrawa na smutny zart. Ale chyba tam byla relacja czym wyzsza przednia szyba tym grubszy uscisk dloni pod stolem. Na widok listonosza psy beda jak zawsze szczekaly, ale teraz to dzieci beda na jego widok uciekaly.
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Historia kolem sie toczy 14.04.22, 08:12
              A ja tu widzę dobrą inżynierską robotę. Duże zderzaki, duże lusterka. Natomiast faktycznie na wzornictwie przemysłowym oszczędzili. Chyba, że to prototyp jeszcze przed przekazaniem do działu designu.
            • engine8 Re: Historia kolem sie toczy 15.04.22, 03:28
              Polaczyli kontrakt rzadowy z pocztowym i dostali lepsze warunki.
              • waga170 Re: Historia kolem sie toczy 15.04.22, 04:53
                engine8 napisał(a):

> Polaczyli kontrakt rzadowy z pocztowym i dostali lepsze warunki.

Siedzisz tam 40 lat i nie zauwazyles ze nad kazda poczta fruwa amerykanska flaga? A w srodku jest (przynajmniej byl) portret aktualnego prezydenta? I na co drugim znaczku jezeli nie na kjazdym jest flaga? A wiesz przynajmniej co oznaczaja skroty na pojazdach i budynkach USPS? Nie, nie Urzad Skarbowy PiS, ale
                United States Postal Service. To ja bym chcial polaczyc moja dupe z moja dupa i dostac lepsze warunki. Od tej dupy czy od tamtej dupy, wazne ze "lepsze".
                Tu jest kontrakt pocztowy czyli rzadowy z prywatnym producentem szkaradztwa. Jezeli czegos nie zrozumialem to przepraszam:)
                • engine8 Re: Historia kolem sie toczy 15.04.22, 18:50
                  wordxa.com/is-usps-a-government-agency-in-2022-not-what-you-think/
                  • waga170 Re: Historia kolem sie toczy 15.04.22, 19:54
                    Zapamietalem ze pistolet wniesiony w kieszeni na teren budynku poczty to powazne przestepstwo bo poczta to jest "federal property". Juz nie jest? Panie, swiat sie konczy.
                    • engine8 Re: Historia kolem sie toczy 15.04.22, 20:39
                      Odciecie pepowiny nastapilo w latach 70/80 tych i to na wniosek USPS
                      www.uspsoig.gov/document/federal-budget-treatment-postal-service

Ale ciagle jak USPS przepieprzy za duzo kasy to Rzad im rzuca kolo ratunkowe.
                      Trump chcial ich skasowac ale demokraci pozwoli im przezyc i to nie tylko dostali kase na przezycie i oglosili ze ich oplaty wzrosna a czas dostawy sie wydluzy... bo musz odnowis swoj system..
                      I jak widac nawet na flote nowych aut wystarczy.

Ale obsewujac jak USPS pracuje to ja jestem za tym aby ich wogole zlikwidowac i funkcje oddac np Amazonowi i UPS poniewaz nasi listonosze i paczkonosze to ciagle "paniska" i pracuja jak kazda organizacja federalna (powoli) co widac chcby po kolejskach w urzedach.
                      Mam sasiadke ktora jest tam chyba waznym urzednikiem bo broni tej instytucji jak kocica ale kiedy tylko mam problem i wspomne to ona go natychmiast rozwiazuje..
                      A oni sie potykaja o wlasne sznurowki na kazdym kroku..
                      Listy sasiado w mojej kskrzynce i odwronie sa na porzdku dziennym. Ostatnio calej ulicy dostarczyli przesykli przeuniete o jeden dom... Czytac numerow nie potrafia chyba.
                      W ubieglym roku 2 razy przesylka z sasiedniej wsi szla do mnie prawie 2 tygodnie i jedna z jakiegos powodu zoboczyla i poszla przez Arizone ale druga postanowila odwiedzic nawet Floryde..
                      Obecnie poczta juz na listach nie zarabia bo malo kto je wysyla a paczki wysyla sie kazdym innym kurierem jesli tylko mozna - chyba ze sie musi..
                      A wiec USPS zarabi ana 2 rzeczach - tzw "Junk mail" oraz jako "Last mile package delivery service" dla UPS i chyba jeszcze czasami Amazona ale poniewaz maja tak kiepski serwis ze amazon ich u nas nie uzywa.

Maja fajne prawo ze skrzynki pocztowe sa ich wlasnoscia i nikomu oprocz nich nie wolno niczego do nich wkladac.. A wiec junk mail musi isc przez ich rece.
                      Ale jak nie masz ich skrzynki ale masz dziure/klapke w drzwiach garazowych to poczta juz nie ma prawa nikomu zabronic..a wiec wrzycja wszycy kto chce i moze. A je teoretycznie moge zabronic poczcie wkladac cokolwiek do mojej "dziurki" na czym nie ma mojego nazwiska i adresu....
                      Ale nie robie tego bo wlasnie ta sasiadka placze ze ich pozwalniaja...

• marekggg Re: Historia kolem sie toczy 14.04.22, 06:55
      mogl dostac konia. to by juz nie byl postep a tradycja.
      • waga170 Re: Historia kolem sie toczy 14.04.22, 07:13
        marekggg napisał:

> mogl dostac konia. to by juz nie byl postep a tradycja.

Mozesz wierzyc albo nie, ale na przelomnie lat 40/50-tych w Polsce poczta dowozila listy motocyklami Harley-Davidson. A paczki Harleyami z koszem!
        • marekggg Re: Historia kolem sie toczy 14.04.22, 09:47
          moglo tak byc, dlaczego nie
          • waga170 Re: Historia kolem sie toczy 15.04.22, 05:22
            marekggg napisał:

> moglo tak byc, dlaczego nie

Nie moglo a bylo. Land Lease Studebakery, Dodge i Willysy sa znane, ale malo kto wie ze jeszcze byly wojskowe Harley-Davidsony. Armia to "zdemobilowala" dla poczty. Pozniej poczta dla cywilow. Kto sie zalapal i ma w rodzinie do dzisiaj to siedzi na skrzynce ze zlotem. Ale nikt nie byl taki przewidujacy, pomarzyc jednak mozna:)
            • waga170 Re: Historia kolem sie toczy 15.04.22, 06:01
              e
    • bolo2002 Re: Historia kolem sie toczy 14.04.22, 08:51
      Z tym riksiarzem-listonoszem to sygnał, ze niebawem z samochodów- przesiadamy sie na rowery, bo jeszcze na nie nas stac!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka