Dodaj do ulubionych

Macie zaciemnione szyby w autach?

05.09.22, 21:58
A jesli tak do macie zrobione zgpdnie z "prawem" czy wiecej?

No bo ja znow musze to zrobic. W Californi rzady sobie uwidzialy ze przedniej szyby wogole nie wolna zaciemniac poza waskim paskiem na gorze, boczn eprzedni musz miec min 70% przepuszczlanosci a tyl maozna zaciemniac ile sie chce...
Inne stany sa o wiele bardziej liberalne i pozwlaj zaciemniac do 35% a nasza Kalifornia uwaznjaca sie za liberalno sa w sumi eprzykladem zamordziachy....ale to normalne dla lewactwa..
Ja w poprzednich mialem przednie zgodna z przepisami, przednie boczne zaciemnione do 50% i nikt sie przez caly czas nie przyczepil. Tzn kiedys dawno policjant mnie zatrzymala uzywajc tego jako powod i dal ustne "upomninie" ale jakby nie to znalazlby inny powod. Genralnie nikt za bardzo ni eprzesladuje ani zaciemninych szyb ani braku tablic z przodu.
No a teraz mam tyl zaciemiony chyba to 10% (przepuszczlanosci) a przod wogole no i mnie to razi i wygladem i tym ze mi slnce swieci do srodka baz ograniczen i chyba znow przekrocze prawo i zaloze 50%

A jak to u was wyglada? "Repy" spedzaja 70% czasu w drodze wiec wygoda w aucie wazna arosadne przyciemnieie nie przeszkadz nikomu?
Poiicja u Was zwraca uwage - a moze nawet mierzy OMG? Przeglady techniczne na to zwracaja uwage?
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 22:15
      A o roletach i firankach slyszal? Mozna se zaciemnic sto procent a szyba nie zaciemniona! Przedniej radzilbym jednak nie ruszac.
    • qqbek Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 22:32
      Mocno przyciemniony tył i przód, wszystko fabrycznie więc w granicach prawa (widać dużą różnicę pomiędzy przodem a tyłem - przednie są "przydymione", tylne właściwie "czarne" gdy patrzysz z daleka).
      • waga173 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 22:43
        Pamietam Peugeota 504 z poczatku lat 70-tych. Posrod Syrenek Trabantow i Zaporozcow pojawil, czy raczej powinienem powiedziec objawl sie w Warszawie onze w kolorze wisniowoczerwony metalik a szyby mial zolte jak okulary sloneczne.
        Do samej Elzbiety Dmoch kuska by mi tak nie stanela:)
    • xdanax Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 22:35
      Tak, kupiłam auto z zaciemnionymi szybami. W passacie kombi nie miałam zaciemnionych szyb, brat to zrobił, gdy kupił ode mnie. Miałam okazję jechać tym autem- gorzej widać! Ma mocno przyciemnione. Pozdrawiam
      • taniarada Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 07.09.22, 10:40
        xdanax napisała:

> Tak, kupiłam auto z zaciemnionymi szybami. W passacie kombi nie miałam zaciemni
        > onych szyb, brat to zrobił, gdy kupił ode mnie. Miałam okazję jechać tym autem-
        > gorzej widać! Ma mocno przyciemnione. Pozdrawiam
        Za nieprawidłowo przyciemnione szyby jest niezły mandacik i dowodzik zabierają .
    • kreinto Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 22:43
      engine8t napisał:

> A jesli tak do macie zrobione zgpdnie z "prawem" czy wiecej?
      W obecnym nie mam i nie zamierzam przyciemniać bo nie widzę ku temu powodów.
      W poprzednich miałem przepisowo bo już tak było albo fabrycznie albo tak kupiłem używkę i też nic z tym nie robiłem bo nie przeszkadzał jakiś specjalnie. Czasem tylko trochę po zmroku. Zawsze zgodnie z przepisami a przynajmniej nikt się nigdy nie doczepił.
      • waga173 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 22:51
        Przyciemnione szyby w slonecznym kraju to jak okulary sloneczne dla samochodu. Widac, ale slonce nie napierdala po oczach, a w przypadku samochodu po na przyklad tapicerce. Wpierdala sie policja bo w razie czego chcieliby widziec kto prowadzi, a zwlaszcza czy jeszcze mozna zastrzelic kogos na tylnym siedzeniu, bo z zewnatrz nic nie widac.
        • engine8t Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:55
          No bo jak przyciemie to oni nie za bardzo wiedza czym bialy czy czarny a ostatnio to bardzo wazne bo maja nakazne aby czarnych nie zatrzymywac za takie przewienienia.
          • waga173 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 00:03
            Ja bym jezdzil z otwartym oknem ale na twarzy mial wyszminkowane czarno-biale paski ala zebra:)
            • engine8t Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 00:16
              No to oczywiscie nikt by cie nie zatrzymywal bo to sie kojarzy z
              i.ebayimg.com/images/g/~CoAAOSwqehe4a9E/s-l400.jpg
    • marekggg Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 22:49
      nie, a po co?
      jezeli wioze gosci po roznych krajach, to nie widze powodu zeby niczego nie zobaczyli. a co do przedniej szyby i bocznych kierowcy i pasazera - to jakas pomylka. no chyba ze ktos jest jakims tam zakompleksionym dresem/rapperem czy innym chujem. ale w europie sa dosyc surowe standarty. w przypadku wypadku mozna niezle dostac w dupe.
      • waga173 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:04
        marekggg napisał:

> nie, a po co?
        > jezeli wioze gosci po roznych krajach, to nie widze powodu zeby niczego nie zob
        > aczyli.

Wiozles/woziles ostatnio niejaka Vicki Morrison po Europie? Bo powiedziala mi ze wszystko byloby OK gdyby nie ten wynajety kierowca u ktorego sie w samochodzie pocila i nic po drodze nie widziala bo od razacego slonca miala oczy przez wiekszosc czasu zmruzone albo zamkniete bo se zadnych szyb nie przyciemnil.
        • marekggg Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:31
          1. klimatyzacja
          2. okulary przeciwsloneczne

i Vicki mamy w pracy, calkiem OK kobitka. ale nie wiem czy to ta sama.
      • engine8t Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:50
        To zabezpieczenie glownie przed UV i nagrzewaniem sie wnetrza zwlaszcza jak auto parkuje pod chmurka i sloneczkiem.
    • klemens1 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 22:58
      Uwielbiam wyjeżdżać z parkingu, gdy taki ciemniak obok zaparkuje przodem.
      • xdanax Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:01
        Ja kiedyś wyjeżdżałam tym kombi tyłem u rodziców, masakra! Nie dało się inaczej wyjechać, bo podwórko było rozkopane, robią kanalizację.
        • qqbek Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:07
          Danusiu - tu nie chodzi o to, że nie potrafisz jeździć większym samochodem.
          To zapewne Klimka nie interesuje nic a nic.

Chodzi mu o to, że jak "taki" stanie przodem na miejscu do parkowania, to ten obok nie widzi zupełnie nic próbując z sąsiedniego wyjechać.
          • xdanax Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:11
            Jeździłam tym dużym autem 10 lat, nawet ryski nie ma, ale nie było przyciemnianych szyb, Kubusiu:-)
            • qqbek Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:18
              xdanax napisała:

> Jeździłam tym dużym autem 10 lat, nawet ryski nie ma, ale nie było przyciemnian
              > ych szyb, Kubusiu:-)

Do busa "blaszaka" nie siadaj broń boziu z takimi "umiejętnościami".
              No chyba, że lusterka boczne też miałaś "przyciemniane" w tym kombi.
              • xdanax Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:22
                Jeżdżę prawie 30 lat, nie miałam stłuczki, więc chyba coś potrafię, dobranoc.
                • klemens1 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 07:34
                  xdanax napisała:

> Jeżdżę prawie 30 lat, nie miałam stłuczki, więc chyba coś potrafię, dobranoc.

Ja chodzę po Dolinie Kościeliskiej i do Morskiego Oka też 30 lat. Ani razu nie spadłem w przepaść, więc chyba wspinać się potrafię.
                  • xdanax Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 09:04
                    Też tam byłam z małymi dziećmi:-)
                    • qqbek Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 09:09
                      xdanax napisała:

> Też tam byłam z małymi dziećmi:-)

Widzisz!
                      Czyli w swoim mniemaniu jesteś wytrawną himalaistką.
                      Bo byłaś w Dolinie Kościeliska i nad Morskim Okiem i nie spadłaś w przepaść, ani nie zabił ciebie odrywający się od lodowca serak.
                      Jesteśmy z ciebie dumni :-)
                      • klemens1 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 10:09
                        qqbek napisał:

> xdanax napisała:
                        >
                        > > Też tam byłam z małymi dziećmi:-)
                        >
                        > Widzisz!
                        > Czyli w swoim mniemaniu jesteś wytrawną himalaistką.
                        > Bo byłaś w Dolinie Kościeliska i nad Morskim Okiem i nie spadłaś w przepaść, an
                        > i nie zabił ciebie odrywający się od lodowca serak.
                        > Jesteśmy z ciebie dumni :-)
                        >

Obóz czwarty na K-2 to przy tym pikuś ...

• qqbek Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 11:38
                          klemens1 napisał:

> Obóz czwarty na K-2 to przy tym pikuś ...

A do tego pewnie wybrała się na Krupówki i kolejką na Kasprowy.
                          Reinhold Messner może jej kurz ze wspinaczkowych botków zlizywać!
                          • tbernard Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 19:18
                            Ja kiedyś też zdołałem pieszo pokonać szlak do Morskiego Oka startując ze strony słowackiej, gdzie udało mi się zaparkować u tamtejszego gospodarza który na podwórku swoim urządził płatny parking ;)
                            • klemens1 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 07.09.22, 10:14
                              Jakie punkty pośrednie?
        • waga173 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:08
          Robia kanalizacje. A elektrycznosc juz maja?
          • xdanax Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:13
            Pod moim domem od kilku miesięcy ciemności. Nie świeci lampa.
            • waga173 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:28
              Stoj na ulicy w nocy i oswiecaj wies jasnoscia ktora bije az razi po oczach, jasnoglowa istoto (blondynko).
            • engine8t Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 05.09.22, 23:53
              To maz nawet zarowki nie potrafi wymienic? Zreszta podobno to wlasnie pod lataarnia najciemniej?
              • xdanax Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 07:46
                Chodzi o lampę uliczną.
                • engine8t Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 17:28
                  A lampa uliczna to co? Nie macie drabiny? W koncu lampa uliczna to tez po czesci wasza i wam sluzy? I jak od kilku miesiecy ciemno to nie mozna przynajmniej zadzwonic do sluzb aby zreperowali?
                  • xdanax Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 18:19
                    Można, tylko nie ma kto. Jutro zadzwonię, jak nie zapomnę.
        • klemens1 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 07:37
          xdanax napisała:

> Ja kiedyś wyjeżdżałam tym kombi tyłem u rodziców, masakra! Nie dało się inaczej
          > wyjechać, bo podwórko było rozkopane, robią kanalizację.

Dlatego warto tyłem wjechać, żeby wyjeżdżać przodem.
          Pomijając oczywiście fakt, że piszę o sytuacji, gdzie przyciemniony z tyłu a parkujący przodem zasłania widok przy próbie wyjeżdżania z miejsca parkingowego. Jak na złość, jest to zazwyczaj kombi albo SUV (czyli też kombi), więc zasłania skutecznie.
          • xdanax Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 07:50
            Masz rację, mam takie na parkingu szkolnym. Auto już stało, nie dało się nakręcić na podwórku, pojechałam nim po bratanicę. Jest lekko pod górkę, iglaki, gęsty płot, krótki podjazd. Nie chodziło mi o bramę, tylko wyjazd na drogę. Poradziłam sobie, ale lepiej wyjeżdżać przyciemnionym kombi przodem. Zresztą powinno się wyjeżdżać na ulicę przodem.
            • waga173 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 08:58
              xdanax napisała:

> Auto już stało, nie dało się nakręcić na podwórku, pojechałam nim po bratanicę.

Sa benzynowe, diesle, elektryki, hybrydy i wodorowe. Ale jeszcze nie slyszalem o nakrecanych.
              • qqbek Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 09:06
                O parowych zapomniałeś.
                Były dość popularne aż do lat 20-tych XX wieku.
                No i LPG/CNG/Holzgas jeszcze ;)
            • klemens1 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 10:11
              xdanax napisała:

> Zresztą powinno się wyjeżdżać na ulicę przodem.

Jest łatwiej, co oczywiste, ale też jest dużo łatwiej wjechać na podwórko tyłem niż się większości wydaje. Tymczasem ludzie wjeżdżają przodem, po czym kombinują i stwarzają niebezpieczeństwo, wyjeżdżając tyłem. W GB chyba w ogóle jest zakaz wyjeżdżania tyłem z bramy.
              • xxdanaxx Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 13:08
                Dużo ludzi na wsi wyjeżdża tyłem na drogę. Mają domy blisko drogi. Ja też tak wyjeżdżam z domu. Musiałabym usunąć drzewa, trochę mi szkoda, ale kiedyś to zrobię, by wyjeżdżać przodem.
                • marekggg Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 16:29
                  to co jest za bzdura - jak mozesz wjechac przodem, to napewno tez tylem.
                  • taniarada Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 18:13
                    marekggg napisał:

> to co jest za bzdura - jak mozesz wjechac przodem, to napewno tez tylem.
                    Jak patrzę na parkingach jak ludzie się męczą cofając tyłem ,a wiele prościej by było wjechać przodem .Prawda zawsze leży po środku .
                    • marekggg Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 18:24
                      niekiniecznie.zeby wjechac przodem, nalezy zrobic o wiele wieksze odbicie w druga strone, bo niestety tak to dziala. tylem zawsze latwiej.
                      tak samo by mozna powiedziec, ze latwiej sie wjezdza na miejsce parkingowe wzdluz chodnika/sciany przodem. no niby tak, ale potrzebujesz o wiele wiecej miejsca. a tylem mozna i na krotszym miejscu.
                      jedyny wyjatek - jezeli samochody parkuja pod katem do chodnika/sciany.
                • klemens1 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 17:20
                  xxdanaxx napisała:

> Dużo ludzi na wsi wyjeżdża tyłem na drogę. Mają domy blisko drogi. Ja też tak w
                  > yjeżdżam z domu. Musiałabym usunąć drzewa, trochę mi szkoda, ale kiedyś to zrob
                  > ię, by wyjeżdżać przodem.

Nie usuwaj drzew, lecz wjeżdżaj tyłem.
                  • xdanax Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 18:18
                    To jest jakieś rozwiązanie, szkoda mi drzew.
            • engine8t Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 17:55
              To nie masz kamery i czujnikow do cofania? Jakies stare auto masz czy co?
              Przyjechala niedawno siostra znajomej - z Warszawy. I pyta znajomej jaki stary jest jej ten Mercedes S500? Ta mowi ze 8 lat... a ona "O matko i ty jezdzisz takim satrym autem? U nas dawno bylby wymienione - 7 lat to max. " No i przejela sie i wymienila pomimo ze mila przejchane mnije niz 50k mil..bo skoro Polacy wymieniaja to my amerykanie tez :))
              • xdanax Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 18:39
                forum.gazeta.pl/forum/f,275898,pogaduchy.html

Dodam Cię za chwilę i tam Ci odpowiem:-) Hukers mi się kazał stąd wynieść, więc nie chcę tu od nowa zapuszczać korzeni.

forum.gazeta.pl/forum/f,275898,pogaduchy.html
                • taniarada Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 07.09.22, 10:33
                  Hukers to może wiesz co zrobić .To nie jest jego prywatne forum .Było by miło by Ciebie traktowali z szacunkiem .Tak jak traktują swoje żony ,kochanki , dziewczyny .
              • taniarada Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 07.09.22, 10:36
                Dobry kierowca nie potrzebuje kamerek i czujników cofania ,choć teraz to standard . Polska to nie USA i nie ma tu takich slamsów lub mieszkań z kartonu .
                • engine8t Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 07.09.22, 18:21
                  A okazuje sie ze i kamerki i czujniki cofania to moralny obowiazek kazdego kieorwcy w Polsce wiec to mowi samo za siebie.
                  A cohrobe -usafobie, ktora masz, lecza psychiatrzy. Pogadaj - moze cos poradza. Bo na to ze sie sam doedukujesz juz liczyc nie mozna.
    • marekggg Czarne worki na szybach 06.09.22, 01:50
      pamietam czasy, w ktorych to co tutaj opisujesz sie na tym forum nazywalo czarne worki do smieci na szybach.:-) moze 20 lat temu?
      • engine8t Re: Czarne worki na szybach 06.09.22, 02:12
        A jak to wyglada w praktyce
        www.youtube.com/watch?v=v2JaHuRKHP0
      • waga173 Re: Czarne worki na szybach 06.09.22, 09:00
        Worki, a jeszcze przyciemnione czerwone swiatla tylne byly "pastowane" czarna pasta do butow.
      • stavros2002 Re: Czarne worki na szybach 06.09.22, 09:30
        Mam. Duża wygoda.
    • galtomone Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 09:33
      U mnie teraz sa fabryczne "lustrzanki".
      Ale folia bym nie przyciemnial. Raz mialem takie auto.
      Fabrycznie robione sa z zew ciemne/czarne ale z wew widać prawie normlanie.
      Po folii (poprzedni wlascicicel chyba zalozyl po prostu czarna) z zew tak samo jak z wew, czyli gowno widac.
      Szczegolnie wieczorem i w nocy to bylo upierdliwe.
    • only_the_godfather Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 10:11
      Przód fabrycznie, na tyle mam folie ale wszystko zgodnie z prawem.
    • hukers Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 11:14
      Ja nie mam, ale w Kalifornii na pewno bym miał a policja chyba czasem uwagę zwraca bo byłem kiedyś świadkiem jak jakiegoś sebixa w dwudziestoletnim golfie zawinęli na parking i musiał zeskrobywać folię z tylnych szyb.
      • engine8t Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 17:43
        O tak? A gdzie i kiedy to bylo?
        No nie sciemniasz? W Kaliforni nie ma ograniczen na szyby poza plecami kierowcy.
        • hukers Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 19:16
          Sorry, pomyłka. Zeskrobywał z przednich.
          • engine8t Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 21:12
            Tez dziwne i to to bardzo . Byc moze kierowca preferowal ta opcje niz "fix-it" mandat a policjant mila czas i cierpliwosc. Bo zwykle "udziela upomnienie i wysyla do prfesjonalisty aby to usunac albo wypisuje bumage i w 2 minuty go nie ma.

Bo oni nawet sie boja ze jakby ci nakazal czy pozwolil samemu to robic a ty w stresie bys sobie skaleczyl palca to bys mogl sadzic policjanta. jako ze takie rzeczy moga robic tylko profesjonalisci
    • perski_niebieski Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 06.09.22, 16:14
      Nie macie !
      Wiocha totalna.
      Tylko fabryczne, fajnie wyglądające, ale nie kupujemy wersji de Golas ...

Wiśniowy Jaguar z zielonymi szybami wygląda smakowicie
      ;)
    • tbernard Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 07.09.22, 10:17
      engine8t napisał:

> No a teraz mam tyl zaciemiony chyba to 10% (przepuszczlanosci) a przod wogole n
      > o i mnie to razi i wygladem i tym ze mi slnce swieci do srodka baz ograniczen i
      > chyba znow przekrocze prawo i zaloze 50%

Jak przekroczysz prawo w USA to będziesz nielegalny.
      • engine8t Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 07.09.22, 18:22
        Nieleglnych przeciez legalne prawo nie obowiazuje?
    • bolo2002 Re: Macie zaciemnione szyby w autach? 13.09.22, 12:47
      Mam zaciemnione tylne i boczne z tyłu-fabrycznie. A z przodu tez fabrycznie -szyba z pasem antisolowym. Bardzo praktyczne w czasie jazdy pod słońce. Ale kiedyś na stacji obsługi, co to dopuszczenia stempluje to mi diagnosta powiedział, zebym te czarne folie pozdejmował, bo w razie wypadku- to mnie z wózka nie wyciągną? Ale jakoś jeżdzę bezwypadkowo-póki co dopiero 45 lat!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka