Dodaj do ulubionych

Wypadki drogowe

28.10.22, 19:13
Właśnie przeczytałem w Wyborczej, że pod Polkowicami kierowca potrącił (za skutkiem śmiertelnym) pracownika drogowego (wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,29081275,pod-polkowicami-smiertelnie-potracil-pracownika-drogowego-pedzac.html#S.najnowsze-K.C-B.1-L.4.zw). Od razu przypomniał mi się znak jaki się widuje w Stanach w miejscach gdzie są roboty drogowe. Ciekawe czy w Polsce by to się przyjęło.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Wypadki drogowe 28.10.22, 19:30
      W DE i Austrii takich napisow nie ma, po niemiecku tez nie ma....

Ale raczej wszyscy uwazaja, bo kary sa porownywalne....
      Drakonskie...
    • taniarada Re: Wypadki drogowe 28.10.22, 19:45
      U nas nie i w Niemczech to samo .Pracowałem kiedyś przy autostradach na początku mojej przygody w Niemczech i nie ma takiej opcji by auto wjechało ,a pędzili obok ładnie .Ten bandzior jak czytam wyszedł z więzienia i zabił człowieka uciekając kradzionym autem .Pełno było takich . Większosci z Głogowa .Tam to była mafia samochodowa.
    • trypel Re: Wypadki drogowe 28.10.22, 20:15
      Dzisiaj takich dwóch przebiegało przede mną z pasa zieleni do auta zaparkowanego na poboczu. Auto było na bombach ale i tak uważam że robienie tego 100 M przed autem na S8 jest ryzykowne
      A mimo wszystko nie jest to zbyt śmiertelny zawód skoro to pierwszy przypadek o jakim się dowiaduje
      • trypel Re: Wypadki drogowe 28.10.22, 21:34
        Glupi to zawsze ma szczęście
        www.radiowroclaw.pl/articles/view/124434/Wypadek-na-AOW-Wsrod-rannych-dwoje-dzieci
        Zjechałem z AOW o 19.20
        Praktycznie w momencie tego wypadku
        Jakbym jechal 5 minut później to do teraz stałbym w korku
        A tak pije wino i się kanapuje
      • nousecomplaining Re: Wypadki drogowe 29.10.22, 15:58
        > Dzisiaj takich dwóch przebiegało przede mną z pasa zieleni do auta zaparkowanego na poboczu.
        No właśnie. Jak widzę przy „wiślance” np. gości z dmuchawami, zganiających liście z drogi, to się zastanawiam, kto qrwa ich pilnuje i kto w razie przykrości będzie odpowiedzialny za to „injure/kill a worker”. Wyłażą na drogę jak poj..bani, jakby nie wiedzieli, że podstawową funkcją drogi jest to, żeby po nich się pojazdy przemieszczały.
    • marekggg Re: Wypadki drogowe 29.10.22, 11:13
      w polsce istnieje cos jak wtorny analfabetyzm - ludzie znaja literki, ale nie rozumieja co czytaja.

taki znak nie ma sensu.
      • trypel Re: Wypadki drogowe 29.10.22, 11:57
        To akurat zjawisko które opanowało cały świat
        Polska nie jest wyjątkowa.
        Slowacja ani Belgia też
        epale.ec.europa.eu/pl/blog/analfabetyzm-funkcjonalny-doroslych-w-krajach-bogatego-zachodu
        • marekggg Re: Wypadki drogowe 29.10.22, 12:06
          wiem. dzieki bogu nie mam takich znajomych, ani przyjaciol.
        • bywalec.hoteli Re: Wypadki drogowe 29.10.22, 15:03
          czyli ludzie nie umieją czytać?
          • marekggg Re: Wypadki drogowe 29.10.22, 16:38
            umieja czytac, ale nie rozumieja co jest napisane. nie maja pojecia o tym co oznacza polaczenie kilku slow. dlatego ze nie czytali ksiazek itp.

dajesz im umowe i nie sa w stanie pojac co bylo na poczatku zdania i co jest na koncu i nie wiedza o co chodzi.
            • wislok1 Re: Wypadki drogowe 29.10.22, 18:59
              No, zdarza sie, umowa jest dliuzsza niz sms i to powoduje ich przerazenie, wiec lepiej od razu podpisac....

Generalnie tak zle to nie jest.....

Ci mlodzi sa bardzo pomyslowi i kreatywni......

I potrafia obslugiwac te wszystki komputery, komorki,
              w cyfrowej rzeczywistosci nie zgina.....

Gorzej jest ze starszymi ludzmi, to jest czasem dramat,,,,,,

Teraz bez BIEGLEJ znajomosci komputera, komorki i internetu jest nikim, a ci sa czesto w ciemnej d....
      • jeepster Re: Wypadki drogowe 29.10.22, 16:03
        Trudno się z tym nie zgodzić. Od wielu lat obserwuję trend gdzie mniej lub bardziej młodzi ludzie używają mobilnych komunikatorów nie do wysyłanie tekstów, tylko do wysyłania nagrań audio lub wideo. Nie chce im się pisać, jeśli można coś powiedzieć. Jak tak dalej pójdzie, to przyszłość opisana w powieści Janusza Zajdla "Paradyzja" sprawdzi się w 100%.
    • bywalec.hoteli Re: Wypadki drogowe 29.10.22, 11:57
      szkoda człowieka :( artykuł widzę w części tylko: jak dokładnie do tego doszło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka