Dodaj do ulubionych

OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam

09.03.23, 00:27
Chyba kazdy zna - polski klasyk
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 09.03.23, 03:49
      Spozniles sie pare dni temu kolega z Lublina to zapodal.
      • teodor-k Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 09.03.23, 03:50
        Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.“ — Jean-Jacques Rousseau

Źródło: quotepark.com/pl/cytaty/435754-jean-jacques-rousseau-cierpliwosc-jest-gorzka-ale-jej-owoce-sa-slodkie/
        • waga170 Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 09.03.23, 04:30
          Znow zes zapomnial powstawiac spacje.
      • qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 09.03.23, 08:58
        engine8t napisał:

> Spozniles sie pare dni temu kolega z Lublina to zapodal.

"Dnia Świra" nigdy za mało.
        Ze wszystkich filmów z "uniwersum Adasia Miauczyńskiego" to właśnie "Dzień Świra" uważam za najlepszy.

A już "modlitwa Polaka" to cymesik jakich mało.
        • tbernard Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 10.03.23, 21:19
          Fajna komedia. Niby wiadomo, że ludzie nie wychodzą tak na balkony aby wspólnie modlić się ale pośmiać się zawsze można. Albo scena z najmojszą racją też fajna.
          • dodekanezowiec Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 10.03.23, 22:27
            Film genialny w każdym calu :)
            • dodekanezowiec Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 10.03.23, 22:28
              U nas tbernardzie w naszej dzielni ludzie wychodzą na balkony żeby zasięg złapać :) Albo idą do lidla bo tam wifi zapodali
              • tbernard Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 12:34
                Ja akurat mam mocny sygnał GSM i LTE. No może za wyjątkiem podziemnego parkingu ;)
          • ta Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 11:52
            Widzisz w „ Dniu świra” komedię?
            Dla mnie to przede wszystkim najsmutniejsza recenzja kondycji inteligencji polskiej, marazmu i beznadziejności. Opowieść o samotności i niezrozumieniu, o niespełnionych ambicjach, frustracji, skromnym życiu i braku perspektyw nie z własnej winy.

Jeden z najlepszych polskich filmów, na podium. Mistrzowski i scenariusz i reżyseria i gra aktorska, wywołujący przejmujący smutek, mimo, że i uśmiechnąć się można.
            • tbernard Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 12:38
              W Monty Pythonie w filmie o najzabawniejszym kawale świata też jest sporo scen gdzie występuje śmierć. Ale mimo to dla mnie jest śmieszne. A przecież śmierć jest mało zabawna. A tam nawet żałobna posępna muzyka nie daje rady ;)
              • ta Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 12:53
                No tak masz, a ja mam inaczej i dobrze :)

Dla mnie każdy Monty będzie zawsze komedią, nawet ze Śmiercią w roli głównej, a „ Dzień świra” dramatem, choćbym pękała ze śmiechu. No i tak :)
                • tbernard Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 13:02
                  Niech więc to będzie komedia dramatyczna lub komiczny dramat.
                • qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 13:03
                  ta napisała:

> Dla mnie każdy Monty będzie zawsze komedią, nawet ze Śmiercią w roli głównej, a

No, ale uważać skecz o najzabawniejszym kawale świata za jakoś przegięty?
                  Dużo lepszy jest skecz o dawcach narządów.
                  Albo scena śmierci z "Sensu Życia", gdy kostucha ładuje paluch w nieświeży mus z łososia, a potem wygarnia kolejnym biesiadnikom...
                  • ta Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 16:35
                    Cenię Monty’ego nawet gdy jest przegięty czy pogięty :) mnie ren rodzaj humoru pasuje.
                    A z nowszych opowieści ta z życia państwa Bukiet :)
                    • qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 16:49
                      ta napisała:

Co do MP zgoda.

> A z nowszych opowieści ta z życia państwa Bukiet :)

Moja mama uwielbia "Co Ludzie Powiedzą?", mi jakoś nie trafia w gust. Już szybciej Little Britain z nowszych :)
                      • ta Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 16:56
                        Mnie „ Co ludzie powiedzą” bawi może dlatego, że znałam osobę nie do wiary, że aż tak podobną do bohaterki.
                        Nie tylko teksty, sposób bycia i traktowania ludzi, ale i ubiór, fryzura mimika, no wszystko.
                        To, że teraz mogę się śmiać głośno i bywa, że złośliwie jest oczyszczające :)
              • nousecomplaining Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 18:45
                > A przecież śmierć jest mało zabawna.
                A czytałeś T. Pratchetta? Śmierć jest u niego zabawnY, i to bardzo.
    • qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 12.03.23, 23:02
      Tu Wybiórcza zrobiła test dla prawdziwych Wolaków-Patolików, ze znajomości Biblii, konkretnie Starego Testamentu... będę nieskromny - 17/17
      kultura.gazeta.pl/kultura/13,143499,11820,kain-zabil-abla-czy-abel-kaina-pamietasz-sprawdz-sie-w-tym.html
      Ciekawe, jak pójdzie naszym "turbowolakom-patolikom"?
      • engine8t Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 19:35
        Eh, gdyby tak obywatelom zrobic test ile oni wiedza na tematy na ktore nie tylko sie wypowiadaja ale glosuja to jak by to wyszlo?
        Ze 95% nie powinno glosowac ?
        • qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 20:45
          engine8t napisał:

> Eh, gdyby tak obywatelom zrobic test ile oni wiedza na tematy na ktore nie tylk
          > o sie wypowiadaja ale glosuja to jak by to wyszlo?
          > Ze 95% nie powinno glosowac ?

Pomyśl, że takie samo prawo głosu jak belwederski profesor ma menel spod sklepu i babcia z zaawansowaną demencją. No i przez to, że meneli i babć mamy więcej niż profesorów rządzą nami gangusy z PiS. Demokracja to durny system, ale nic lepszego jeszcze nie wymyślono.
          Był w UK cenzus majątkowy, ale skończyło się to dzikim kapitalizmem, wyzyskiem proletariatu.
          • engine8t Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 20:53
            Wspolczuje Ci z calego serca. Wy macie PiS a my mam demokratow i nielegalnych ktorzy glosuja tak jak im zaplaca.
            • teodor-k Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 21:05
              Ja też współczuje że każdego dnia się musi męczyć w dyktaturze PIS ,zamiast zapakować i wyjechać .Człowiek mądry ,wykształcony ,zna języki ,matura i inne .Ja bym nie mógł .Gdy rządziło PO to sobie bimbałem zagranicą .Może wyślij engine zaproszenie i na początek rozbij namiot lol.
              • engine8t Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 14.03.23, 01:11
                Zaproszen do USA nie trzeba. Rozbicie namioty to nie rozwiazanie bo i tak bede musial udostepnic lazienke zeby mi w ogrodzie nie srali a wiec lepiej udostepnic pokoje a mamy 3 luzne i "bez przeznaczenia" z ktoymi nie wiadomo co robic wiec nie robimy nic ale skoro jesc nie wolaja to sobie sa. Ameryka bogata i goscinna wiec jak ktos przyjedzie i bedzie w stanie sam sie "utrzymac" co mniej wiecej znaczy - sam "wziac" auto z garazu i sam jechac gdzie chce oraz sam sobie wziac jedzenie z lodowki i po sobie posprzatac to juz wiecej niczego nie oczekuje :)

PO sie niewiele rozni od PiS - w koncu z jednego korzenia wyrosli i roznia sie jedynie podejsciem - komu i jak D lizac aby sie u wladzy utrzymac.
                PiS ma lepsza formule i to nie jedna - bo kase daje i popiera patriotyzm i nacjonalizm .
                A PO nie ma wogole programu - bo skasowanie Polski i zrobienie z niej Landu Niemieckiego z Krolem Tuskiem na czele widac nie jest popularne.
                A teraz kiedy ludzi wpuszczono w panike przed opcja stania sie czescia Rosji to kazdy juz zaakceptuje ta partie ktora ma USA za soba bo czy czulbys sie teraz bezpiecznie pod Niemieckim "parasolem" militarnym?
            • qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 21:12
              engine8t napisał:

> Wspolczuje Ci z calego serca. Wy macie PiS a my mam demokratow i nielegalnych k
              > torzy glosuja tak jak im zaplaca.

Ale to PiS gangusy są, a wasi demokraci przynajmniej pozory stwarzają.

Weź sytuację z dzisiaj.
              Minister Sprawiedliwości, Prokurator Generalny i szef koalicyjnej Zoolidarnej Polski, trójca w jednej osobie wziął dzisiaj udział w jakiejś celebrze pod Częstochową.
              Wiatr podwiał mu klapę od marynarki i wyszło, że gangus ma włożoną w gacie, zatkniętą za pasek "klamkę".

Nie, nie jak człowiek w kaburze pod marynarką.
              Wetknął gangus gnata za pasek i w kalesony.

Już nie powiem, że pewnie w razie czego byłby przez lata ścigany przez prokuraturę spisek producentów broni i pasków od spodni, ale rzeczony jeden w trzech osobach ma (co sam z rozbrajającą szczerością przyznał) jedynie pozwolenie sportowe (teraz chyba łatwiej w Polsce sportowe pozwolenie na broń wyrobić, niż kartę biblioteczną). Nawet jak by miał pozwolenie "do ochrony osobistej" (coś jak "concealed carry" u was), to nie wolno mu było tej broni wnieść na publiczne zgromadzenie w którym uczestniczył.

Ryba psuje się od głowy...
              • engine8t Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 14.03.23, 00:53
                Moze to wiatrowka? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka