marekggg 09.03.23, 00:27 Chyba kazdy zna - polski klasyk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8t Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 09.03.23, 03:49 Spozniles sie pare dni temu kolega z Lublina to zapodal. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 09.03.23, 03:50 Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie.“ — Jean-Jacques Rousseau Źródło: quotepark.com/pl/cytaty/435754-jean-jacques-rousseau-cierpliwosc-jest-gorzka-ale-jej-owoce-sa-slodkie/ Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 09.03.23, 04:30 Znow zes zapomnial powstawiac spacje. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 09.03.23, 08:58 engine8t napisał: > Spozniles sie pare dni temu kolega z Lublina to zapodal. "Dnia Świra" nigdy za mało. Ze wszystkich filmów z "uniwersum Adasia Miauczyńskiego" to właśnie "Dzień Świra" uważam za najlepszy. A już "modlitwa Polaka" to cymesik jakich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 10.03.23, 21:19 Fajna komedia. Niby wiadomo, że ludzie nie wychodzą tak na balkony aby wspólnie modlić się ale pośmiać się zawsze można. Albo scena z najmojszą racją też fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 10.03.23, 22:27 Film genialny w każdym calu :) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 10.03.23, 22:28 U nas tbernardzie w naszej dzielni ludzie wychodzą na balkony żeby zasięg złapać :) Albo idą do lidla bo tam wifi zapodali Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 12:34 Ja akurat mam mocny sygnał GSM i LTE. No może za wyjątkiem podziemnego parkingu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 11:52 Widzisz w „ Dniu świra” komedię? Dla mnie to przede wszystkim najsmutniejsza recenzja kondycji inteligencji polskiej, marazmu i beznadziejności. Opowieść o samotności i niezrozumieniu, o niespełnionych ambicjach, frustracji, skromnym życiu i braku perspektyw nie z własnej winy. Jeden z najlepszych polskich filmów, na podium. Mistrzowski i scenariusz i reżyseria i gra aktorska, wywołujący przejmujący smutek, mimo, że i uśmiechnąć się można. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 12:38 W Monty Pythonie w filmie o najzabawniejszym kawale świata też jest sporo scen gdzie występuje śmierć. Ale mimo to dla mnie jest śmieszne. A przecież śmierć jest mało zabawna. A tam nawet żałobna posępna muzyka nie daje rady ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 12:53 No tak masz, a ja mam inaczej i dobrze :) Dla mnie każdy Monty będzie zawsze komedią, nawet ze Śmiercią w roli głównej, a „ Dzień świra” dramatem, choćbym pękała ze śmiechu. No i tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 13:02 Niech więc to będzie komedia dramatyczna lub komiczny dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 13:03 ta napisała: > Dla mnie każdy Monty będzie zawsze komedią, nawet ze Śmiercią w roli głównej, a No, ale uważać skecz o najzabawniejszym kawale świata za jakoś przegięty? Dużo lepszy jest skecz o dawcach narządów. Albo scena śmierci z "Sensu Życia", gdy kostucha ładuje paluch w nieświeży mus z łososia, a potem wygarnia kolejnym biesiadnikom... Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 16:35 Cenię Monty’ego nawet gdy jest przegięty czy pogięty :) mnie ren rodzaj humoru pasuje. A z nowszych opowieści ta z życia państwa Bukiet :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 16:49 ta napisała: Co do MP zgoda. > A z nowszych opowieści ta z życia państwa Bukiet :) Moja mama uwielbia "Co Ludzie Powiedzą?", mi jakoś nie trafia w gust. Już szybciej Little Britain z nowszych :) Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 16:56 Mnie „ Co ludzie powiedzą” bawi może dlatego, że znałam osobę nie do wiary, że aż tak podobną do bohaterki. Nie tylko teksty, sposób bycia i traktowania ludzi, ale i ubiór, fryzura mimika, no wszystko. To, że teraz mogę się śmiać głośno i bywa, że złośliwie jest oczyszczające :) Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 18:45 > A przecież śmierć jest mało zabawna. A czytałeś T. Pratchetta? Śmierć jest u niego zabawnY, i to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 12.03.23, 23:02 Tu Wybiórcza zrobiła test dla prawdziwych Wolaków-Patolików, ze znajomości Biblii, konkretnie Starego Testamentu... będę nieskromny - 17/17 kultura.gazeta.pl/kultura/13,143499,11820,kain-zabil-abla-czy-abel-kaina-pamietasz-sprawdz-sie-w-tym.html Ciekawe, jak pójdzie naszym "turbowolakom-patolikom"? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 19:35 Eh, gdyby tak obywatelom zrobic test ile oni wiedza na tematy na ktore nie tylko sie wypowiadaja ale glosuja to jak by to wyszlo? Ze 95% nie powinno glosowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 20:45 engine8t napisał: > Eh, gdyby tak obywatelom zrobic test ile oni wiedza na tematy na ktore nie tylk > o sie wypowiadaja ale glosuja to jak by to wyszlo? > Ze 95% nie powinno glosowac ? Pomyśl, że takie samo prawo głosu jak belwederski profesor ma menel spod sklepu i babcia z zaawansowaną demencją. No i przez to, że meneli i babć mamy więcej niż profesorów rządzą nami gangusy z PiS. Demokracja to durny system, ale nic lepszego jeszcze nie wymyślono. Był w UK cenzus majątkowy, ale skończyło się to dzikim kapitalizmem, wyzyskiem proletariatu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 20:53 Wspolczuje Ci z calego serca. Wy macie PiS a my mam demokratow i nielegalnych ktorzy glosuja tak jak im zaplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 21:05 Ja też współczuje że każdego dnia się musi męczyć w dyktaturze PIS ,zamiast zapakować i wyjechać .Człowiek mądry ,wykształcony ,zna języki ,matura i inne .Ja bym nie mógł .Gdy rządziło PO to sobie bimbałem zagranicą .Może wyślij engine zaproszenie i na początek rozbij namiot lol. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 14.03.23, 01:11 Zaproszen do USA nie trzeba. Rozbicie namioty to nie rozwiazanie bo i tak bede musial udostepnic lazienke zeby mi w ogrodzie nie srali a wiec lepiej udostepnic pokoje a mamy 3 luzne i "bez przeznaczenia" z ktoymi nie wiadomo co robic wiec nie robimy nic ale skoro jesc nie wolaja to sobie sa. Ameryka bogata i goscinna wiec jak ktos przyjedzie i bedzie w stanie sam sie "utrzymac" co mniej wiecej znaczy - sam "wziac" auto z garazu i sam jechac gdzie chce oraz sam sobie wziac jedzenie z lodowki i po sobie posprzatac to juz wiecej niczego nie oczekuje :) PO sie niewiele rozni od PiS - w koncu z jednego korzenia wyrosli i roznia sie jedynie podejsciem - komu i jak D lizac aby sie u wladzy utrzymac. PiS ma lepsza formule i to nie jedna - bo kase daje i popiera patriotyzm i nacjonalizm . A PO nie ma wogole programu - bo skasowanie Polski i zrobienie z niej Landu Niemieckiego z Krolem Tuskiem na czele widac nie jest popularne. A teraz kiedy ludzi wpuszczono w panike przed opcja stania sie czescia Rosji to kazdy juz zaakceptuje ta partie ktora ma USA za soba bo czy czulbys sie teraz bezpiecznie pod Niemieckim "parasolem" militarnym? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 13.03.23, 21:12 engine8t napisał: > Wspolczuje Ci z calego serca. Wy macie PiS a my mam demokratow i nielegalnych k > torzy glosuja tak jak im zaplaca. Ale to PiS gangusy są, a wasi demokraci przynajmniej pozory stwarzają. Weź sytuację z dzisiaj. Minister Sprawiedliwości, Prokurator Generalny i szef koalicyjnej Zoolidarnej Polski, trójca w jednej osobie wziął dzisiaj udział w jakiejś celebrze pod Częstochową. Wiatr podwiał mu klapę od marynarki i wyszło, że gangus ma włożoną w gacie, zatkniętą za pasek "klamkę". Nie, nie jak człowiek w kaburze pod marynarką. Wetknął gangus gnata za pasek i w kalesony. Już nie powiem, że pewnie w razie czego byłby przez lata ścigany przez prokuraturę spisek producentów broni i pasków od spodni, ale rzeczony jeden w trzech osobach ma (co sam z rozbrajającą szczerością przyznał) jedynie pozwolenie sportowe (teraz chyba łatwiej w Polsce sportowe pozwolenie na broń wyrobić, niż kartę biblioteczną). Nawet jak by miał pozwolenie "do ochrony osobistej" (coś jak "concealed carry" u was), to nie wolno mu było tej broni wnieść na publiczne zgromadzenie w którym uczestniczył. Ryba psuje się od głowy... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT jeszcze troche tej wiary (kat-pol) dodam 14.03.23, 00:53 Moze to wiatrowka? :) Odpowiedz Link Zgłoś