Dodaj do ulubionych

OT wakacyjnie serialowo

30.06.23, 17:36
www.youtube.com/watch?v=VBhXOU-v1Ts
Chyba obecnie sporo ludzi ma problem, o którym śpiewa Kazik : )
A jak u Was? Oglądacie często/rzadko? Jakie?
Ja rzadziej niż częściej, nie śledzę nowości, ale czasem same mnie wyśledzą. Fajne jest to, że można w necie znaleźć stare rzeczy. Na netfliksie IMHO większość to shit, hbo raczej trzyma poziom, ale tych platform się pojawiło już w p..zdu, więc nie wiem, jak z resztą.
Na netfliksie pojawił się nowy sezon Black Mirror, akurat ta produkcja jest (przynajmniej w przypadku części odcinków) ciekawa. Polecam nowe odcinki "Joan jest okropna" i "Loch Henry".
A taki mini serial Years and Years (Rok za rokiem) to moim zdaniem jedna z najlepszych produkcji ostatnich lat.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: OT wakacyjnie serialowo 30.06.23, 18:19
      Zadnych seriali nie ogladam, bo mnie wku.wialo zawsze, ze sie skonczyl odcinek, a trzeba bylo czekac kilka dni, czasem tydzien do nastepnego
      • taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 30.06.23, 18:30
        Hehe na Netflix nie czekasz .Ja mam wspólnego ze znajomymi .Za to co innego im udostępniam i gitara ..Byle był czas na oglądanie .Mnie interesuje tematyka wojenna i dziewczynki te duże i żeby było się do czegoś przytulić .Kościaste odpadają .Muszą być krągłości .
        • marekggg Cos ci mowi 10 przykazan? 30.06.23, 23:44
          taniarada napisał:

> Hehe na Netflix nie czekasz .Ja mam wspólnego ze znajomymi .Za to co innego im
          > udostępniam i gitara ..Byle był czas na oglądanie .Mnie interesuje tematyka woj
          > enna i dziewczynki te duże i żeby było się do czegoś przytulić .Kościaste odpa
          > dają .Muszą być krągłości .

i szczegolnie naprzyklad siodme?
          • nousecomplaining Re: Cos ci mowi 10 przykazan? 04.07.23, 16:47
            > i szczegolnie naprzyklad siodme?
            Zapomnij że skuma. Po ch. mu odpisujesz.
      • nousecomplaining Re: OT wakacyjnie serialowo 30.06.23, 20:35
        > bo mnie wku.wialo zawsze, ze sie skonczyl odcinek, a trzeba bylo czekac kilka dni, czasem tydzien do nastepnego
        Czasy się nieco zmieniły, nie musisz czekać na następny odcinek.
        • wislok1 Re: OT wakacyjnie serialowo 30.06.23, 20:43
          Czasem tak, czasem nie,

zalezy od TV, ktora serial emituje

NIe bawi mnie to ...

PS; z powodow nostalgicznych czasem ogladam ARCHIWALNE seriale z PRL, wybieram te odcinki, ktore mi sie podobaja....

Ale nowe seriale, to nei dla mnie
          • nousecomplaining Re: OT wakacyjnie serialowo 30.06.23, 21:33
            > Ale nowe seriale, to nei dla mnie
            Dziwne kryterium, ale Twoja sprawa. Nowe są różne, zdarzają się bardzo dobre, są też gnioty, są lepsze od tych starych i gorsze itp. itd. Jak to ze sztuką filmową (i nie tylko) bywało, bywa i zawsze będzie.
            • taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 30.06.23, 21:51
              Polskie to ta strona . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://35mm.online/&ved=2ahUKEwi4zpDS4ev_AhXUXvEDHdrFDg4QFnoECAcQAQ&usg=AOvVaw093mlF_CtFxNgh-rhcSPuC. .Do niektórych trzeba się zalogować ,ale to nie problem .
              • taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 30.06.23, 21:56
                Jest jeszcze www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ninateka.pl/&ved=2ahUKEwjx_rzH4uv_AhX4SPEDHUXPC2AQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw2mQ9ICJlr7UUiNpZs53T9v miłego oglądania .
            • wislok1 Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 17:16
              Teraz zrobilem wyjatek, ogladam ten serial

www.filmweb.pl/serial/Tannbach+podzielona+wioska-2015-713395

Po niemiecku, nawet ciekawy....

O wiosce podzielonej granica RFN-NRD
              • kochamzapachfrezji Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 17:36
                A są napisy polskie?
                • waga173 Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 18:55
                  kochamzapachfrezji napisała:

> A są napisy polskie?
                  Jest ich pelno: cegla, blacha, dach, hebel, cyferblat, szlif, farba...
                • wislok1 Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 19:17
                  Chyba nie

www.netflix.com/watch/81065389?trackId=14170286
                  • wislok1 Re: OT wakacyjnie serialowo 06.07.23, 21:39
                    Wlasnie przetrawiam ostatni odcinek...

W sumie serial fajny...

Z jednej strony sa nazisci, najwiecej ich na sluzbie NRD po 1945, SS-mani, dzialacze NSDAP, byli najwiekszymi komunistami...
                    Robili najgorsze swinstwa
                    Haki miali na nich ruscy
                    W serialu jest ich sporo i to odrazajace postacie.....
                    Wczoraj brunatny, dzis czerwony
                    Opanowali wszystkie urzedy

Jest jeden uczyciwy komunista niemiecki, w czasie wojny w ZSRR, wyje.ali go z roboty kilka lat po wojnie ruscy, bo byl uczciwy

Sa BARDZO naiwni mlodzi ludzie, co uwierzyli, ze Stalin to dobry wujek i bedzie fajnie w socjalizmie...
                    Jak sie zorientowali, ze jednak to nie jest prawda, bylo pozamiatane, uleglosc komunistom albo do pierdla...

Jest jeden cyniczny nazista po amerykanskiej stronie, w 1945 PIERWSZY sie zglosil do sluzby pomocniczej w US Army...
                    JAk Amerykanie odkryli, ze to byl wczesniej szef NSDAP w wiosce, to mu odpuscili

Cos jak u ruskich
                    Sku.wysyn, ale nasz
                    Tyle fajnych informacji przekazal, glupio go teraz karac
                    No nikogo w czasie wojny nie zabil, w SS nie byl, amnestia

Jest jescze wlasciciel palacu, ogromnego majatku,
                    w 1944 poparl pucz Stauffenberga, ukrywal sie, demokrata, arystokrata, zone mu zabili
                    SS-mani, bo nie chciala go zakapowac,
                    na pozor ideal
                    Ale pare lat po wojnie jakis zolnierz z jego oddzialu w knajpie mu wygarnal, ze cala wioske na Bialorusi na jego rozkaz wymordawali, bo wioska popierala partyzantow...

W sumie w tym filmie nie ma postaci wylacznie dobrych...
                    Prawie kazdy jest w cos umoczony

Prawie cala wioska po 1933 sie biernie podporzadkowala Adolfowi

Nawet ci mlodzi....
                    Popierali w 1945 komunizm i byli slepi, jak ich ostrzegano, ze Stalin to taki sam kutafon co Adolf
                    Co chwila trup w szafie
                    • wislok1 Re: OT wakacyjnie serialowo 06.07.23, 21:59
                      Generalnie to mi sie podoba, historia taka wlasnie jest....

Zycie jest popier.olone

Rzecz jasna nalezy podziwiac bohaterow walczacych na wojnie, powstancow warszawskich , zolnierzy na frontach II wojny, itd...

W porownaniu do calej ultrakatolicko-nacjonalistycznej propagandy kaczej partii to jest przepasc
                      • wislok1 Re: OT wakacyjnie serialowo 06.07.23, 22:36
                        A ile w PL bylo bardzo podobnych historii ?

BARDZO duzo

Ludzie poparli komuchow bardzo licznie, jak ci w NRD,
                        czesc byla przeciwko,
                        byli zolnierze wykleci, bylo partyjni i ubecy

Byli masowo zwykli ludzie, ktorzy chcieli zwyczajnie zyc i jak widzieli, ze Zachod sie nie pali do III wojny swiatowej, to sobie to zycie jakos zorganizowali...

I tak dalej...
                        I tak dalej...

No, kacza partia nakreci serial, ze 99,999 procent narodu walczyla przed 1989 z komuna, byli ultrakatolikami, tylko Tusk i jego krewni popierali komunistow

Poza Tuskiem i jego rodzina kazdy popieral kaczora jaroslawa,, ktory stal na czele walki z komuna po 1945
                        • jeepwdyzlu Re: OT wakacyjnie serialowo 07.07.23, 08:46
                          A ile w PL bylo bardzo podobnych historii ?

BARDZO duzo

Ludzie poparli komuchow bardzo licznie, jak ci w NRD,
                          czesc byla przeciwko,
                          byli zolnierze wykleci, bylo partyjni i ubecy
                          ----
                          I byli tacy ludzie jak moja rodzzina. Ptzed wojną bida straszna, wielodzietne rodziny, zero majatku. Komunistów w45tym przyjęli z otwartymi ramionami. Moi rodzice pierwsi zobaczyli duże miasto a ja pierwszy co maturę zdał.
                          Więc wiesz...
                          Dla milionów ludzi komuna to jednak był awans.
                          • qqbek Re: OT wakacyjnie serialowo 07.07.23, 09:34
                            jeepwdyzlu napisał:

> I byli tacy ludzie jak moja rodzzina. Ptzed wojną bida straszna, wielodzietne r
                            > odziny, zero majatku. Komunistów w45tym przyjęli z otwartymi ramionami. Moi rod
                            > zice pierwsi zobaczyli duże miasto a ja pierwszy co maturę zdał.
                            > Więc wiesz...
                            > Dla milionów ludzi komuna to jednak był awans.

Otóż to.
                            Komuniści przede wszystkim potrafili w Polsce momentalnie podnieść kraj ze zniszczeń wojennych.
                            Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale Polsce udało się powrócić do poziomu sprzed wojny w trochę ponad 2 lata planu 3-letniego.
                            Na koniec tego planu poziom życia w Polsce był wyższy niż przed wojną!
                            W 3 lata!
                            Druga Rzeczpospolita przez 20 lat odrabiała straty wojenne i ich do końca nie odrobiła.

Zaraz padnie argument, żeśmy dostali uprzemysłowione "ziemie odzyskane" w zamian za Polesie i stepy zachodniej Ukrainy. Ale to nie było takie "hop", czego Niemcy nie zniszczyli, to zniszczyli albo zrabowali Sowieci.
                            Miasta, które broniły się długo przed sowietami, takie jak Gdańsk, Kołobrzeg czy Wrocław (Wrocław przecież poddał się już po Berlinie) były potwornie zniszczone... a czego sowieckie wojska nie zniszczyły, to w dużej mierze "brygady trofiejne" rozszabrowały.

W kilka lat właściwie rozwiązano problem analfabetyzmu.
                            W 15-20 zelektryfikowano większość wsi.
                            Wprowadzono powszechne, darmowe szkolnictwo, ułatwiając młodzieży biednej dostęp na studia (sławne "punkty za pochodzenie").

Gdyby nie zobowiązania sojusznicze, to Polska za komunistów nie musiałaby stać się skansenem, zadupiem.
                            No, ale jak się produkuje 10000 czołgów (T-55 wyprodukowaliśmy nawet więcej) w czasie w którym brak jest pieniędzy na budowanie autobusów miejskich, to mówimy tutaj o źle postawionych priorytetach.
                            • wislok1 Re: OT wakacyjnie serialowo 07.07.23, 20:46
                              Tak bylo, rzetelna historua to nie propaganda
                              • wislok1 Re: OT wakacyjnie serialowo 07.07.23, 21:43
                                Do tego ludzie ze wsi bez trudu znalezli prace w przemysle w miastach .....

Przed 1939 wies byla przeludniona, spora gruoa mieszkancow wegetowala na kilku hektarach...

Ci wysiedleni przymusowo z kresow dostali mieszkania po Niemcach, cos w stylu nedznej chalupy do normalnego, wygodnego domu z kaloryferami, pradem, itp...

To tlumaczy dlaczego nie bylo masowego buntu przeciwko komuchom zaraz po 1945....

Dlaczego zolnierze wykleci stopniowo rezgnowali z walki...

NIe bronie tu komunistow...
                                Oni to wszystko robili, zeby ludzie ich popierali, zyb sie utrzymac przy korycie, nie z dobrego serca...

Ale jednak ludzie po 1945 zyli w wielu przypadkach inaczej niz przed 1939

• taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 07.07.23, 22:10
                                  Za komuny cofnęliśmy o 50 lat do tyłu i ten cały PKWN .Co z tego jak było przed wojną i wyzwolili nas od okupacji .Komuniści wszystko zniszczyli ,także ludzi nauki ..Robotnik i człowiek ze wsi się liczył z legitymacją partyjną .Kto myślał inaczej to wróg .Esbecja czuwała .
                                  • wislok1 Re: OT wakacyjnie serialowo 08.07.23, 17:58
                                    To nie tak,

na pewno PL sie rozwijala o wiele wolniej niz kraje na Zachodzie,
                                    ale to nie bylo caofanie sie o 50 lat

PL w 1939 byla w gorszej sytuacji jesli chodzi o stan gospodarki i poziom zycia ludzi niz PL w roku 1989
                                    • taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 08.07.23, 18:04
                                      wislok1 napisał:

> To nie tak,
                                      >
                                      > na pewno PL sie rozwijala o wiele wolniej niz kraje na Zachodzie,
                                      > ale to nie bylo caofanie sie o 50 lat
                                      >
                                      > PL w 1939 byla w gorszej sytuacji jesli chodzi o stan gospodarki i poziom zycia
                                      > ludzi niz PL w roku 1989
                                      Co tu porównujesz .Gdy Niemcy pod strefą wpływu się rozwinęli ,a my pod Ruską się cofnęliśmy .Co to za porównanie że od 39 roku było gorzej i wybawiciele zrobili raj dla Polaków .UB SB i terror .Kto by grzeczny to dostał ochłapy .Jedynie za Gierka jako tako .Chłopi i robotnicy jedli nie pyskowali to było git .
    • marekggg Re: OT wakacyjnie serialowo 30.06.23, 23:41
      nie, mi to wszystko jedno czy wakacje czy nie. ogladalem i lubie Two and a half men, King of Queens, Married with children, itp.
      pora roku nie ma na to wplywu.
      pozatym ogladam to co mam na satelicie a tego jest sporo.
    • waga173 Re: OT wakacyjnie serialowo 01.07.23, 07:11
      Ja ogladam juz szosty sezon "Koza w rajtuzach" i siodmy sezon "Suche majtki na dnie morza" :)))

Ogladam, ale cos innego typu, Poirot, Columbo, Father Brown dla przykladu. Bo lubie jak te same osoby maja za kazdym razem inna przygode, a nie lubie jak ktos zacznie gadac dzis a zakonczy za tydzien.
      • nousecomplaining Re: OT wakacyjnie serialowo 01.07.23, 21:15
        > Ogladam, ale cos innego typu
        To, co zapodałem, to tylko przykłady z nowości. Columbo to dla mnie rzecz kultowa. Wszystkie odcinki obejrzane x razy. Ale kinowo-serialowy świat się na tym nie zakończył. Ja osobiście chętnie obejrzę coś, co jest tego warte. Tak samo z muzyką. Nie uważam, że po Hendrixie, Zeppelinach, Doorsach, Floydach, Lynyrd Skynyrd, Peterze Greenie itp. wszystko jest g. warte. Jest mnóstwo nowych świetnych filmów, seriali, muzyki etc. My pójdziemy do piachu, a kultura będzie tworzona dalej.
        A z "kryminalnej" klasyki nowszej, to nie wiem, czy znacie, ale był taki serial The Wire (Prawo ulicy), dla mnie majstersztyk życiowo zrobiony.
    • bolo2002 Re: OT wakacyjnie serialowo 01.07.23, 08:10
      Zemsta laleczki Chucky-to jest to !
    • only_the_godfather Re: OT wakacyjnie serialowo 01.07.23, 21:44
      Czasami coś obejrzę ale przy aktywnym 2 latku w domu ciezko znaleźć czas a z reguły wieczorem jak mały śpi to jest czas żeby porozmawiać. W weekendy jak mały się zmęczy i padnie o tej 19 to faktycznie coś obejrzymy. Fakt, na HBO były ambitniejsze produkcję niż na Netflixe
      • taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 01.07.23, 22:55
        HBO max czasami coś się zobaczy .Ale tak jak Tobie oczy się zamykają ,choć nie mam małych dzieci .
      • qqbek Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 00:03
        Oj ja też czasem żałuję swojego "prezentu na 40-tkę", bo choć już teraz ma 4,5 roku skończone, to dokazuje jak nigdy.
        Mam takie wrażenie, że Netflix się kończy... miałem brać nawet abonament, ale się rozmyśliłem.
        Wolę, jak już mamy "wieczór bez dzieci" wziąć coś płatnego na Prime albo TVN Playerze, niż płacić abonament w Netflixie.
        Młody i tak ogląda głównie bajki z YouTube (uwielbia "Sąsiadów", aka "Pat a Mat"), młoda zaś, jak nie siedzi akurat w kolejnej książce, bo czyta po kilkaset stron dziennie czasami, to ma swoje "ulubione" na Prime (czasami bardzo fajne, które i ja z nią obejrzę zawsze - E.T. czy "Powroty do Przyszłości"; czasami jakieś "Lassie wróć", czy "Był sobie pies" na które zbiera mi się na rzyganie tęczą :)
        • marekggg Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 02:15
          wiedziales ze czeski Pat a Mat wyglada inaczej niz polski?
          • qqbek Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 21:21
            marekggg napisał:

> wiedziales ze czeski Pat a Mat wyglada inaczej niz polski?

A widziałeś odcinki z Holandii, gdzie im normalnie głos podkładają i niemi Pat i Mat szprechają po niderlandzku?
            Co do odcinków - widziałem już kilka śmiesznych (młody się mocno "wciągnął", więc muszę co i rusz nowe wyszukiwać) - w jednym (ta seria, gdzie mieszkają już w domkach "a'la betonowy klocek") jeden z nich (nie pamiętam już który) mocno zapił, twardo kima i go kolega nie może dobudzić - takie średnio edukacyjne to było, ale kto by teraz na to pozwolił?
            • marekggg Re: OT wakacyjnie serialowo 06.07.23, 08:09
              holenderskiej wersji jeszczed nie widzialem
    • jeepwdyzlu Re: OT wakacyjnie serialowo 04.07.23, 15:26
      Oglądam, mam wszystkie platformy.
      Ostatnio Sukcesja, Yellowstone, Gangs of London, Teheran...
      • nousecomplaining Re: OT wakacyjnie serialowo 04.07.23, 16:44
        > Ostatnio Sukcesja, Yellowstone, Gangs of London, Teheran
        Znam wszystko poza Teheranem. Muszę oblukać - dobre to?
        Sukcesja jest świetnie zrobiona, ale wielu znajomych nie wytrzymało nagromadzenia wulgaryzmów i tego, że każdy w tym filmie robi chujowe rzeczy. Jacyś za delikatni może. No i może nie wytrzymali patrzenia na to, jak ludzie potrafią być cyniczni. Bo w tym serialu nie ma dobrych ludzi. Ale w sumie czy w realu my jesteśmy dobrzy?
        • jeepwdyzlu Re: OT wakacyjnie serialowo 04.07.23, 19:42
          Teheran to szpiegowski thriller o izraelskiej agentce w Teheranie. Klimatyczny, szybki ciekawy serial w stylu Faudy.
          Na apple+
          • nousecomplaining Re: OT wakacyjnie serialowo 04.07.23, 21:23
            No to sprawdzę. Fauda była fajna, ale w pewnym momencie za bardzo przegięta w stronę "dobrzy Żydzi źli Palestyńczycy". A ja akurat uważam, że państwo izraelskie to najbardziej faszystowski twór od czasów rzeszy. Palestyńczykom robią to, co im robili Niemcy. A że mają czym to robić i ze wsparciem wuja sama, to są qrwa mocni.
            • jeepwdyzlu Re: OT wakacyjnie serialowo 04.07.23, 23:34
              Są mocni bo maja dużą i silna armię. Tam każdy 19 latek idzie na 2 lub 3 lata do wojska. Kobiety też. Przed studiami. Maja kolosalny i zaawansowany przemysł obronny. Świetna organizację. A dookoła setki milionów wrogów. Doslownie. Więc ja jak raz podziwiam i żałuję, że nie idziemy ich tropem. Bo roSSja będzie niebezpieczma przez dekady a może i wieki. Nazywanie Izraela państwem faszystowskim - w świetle tego co robia ruskie świnie Ukraińcom - uważam za skandaliczne określenie. I wychodze z tej dyskusji,dla mnie EOT. Napisałem o serialach i nie pytałem co myślisz o Izraelu. Znowu żaluję, że zabrałem glos.
              • nousecomplaining Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 17:02
                > Nazywanie Izraela państwem faszystowskim - w świetle tego co robia ruskie świnie Ukraińcom - uważam za skandaliczne określenie.
                Aj waj, a ja uważam (i wielu politologów też), że Izrael od samego powstania taką właśnie politykę prowadzi, tyle że nikt z ichniejszych polityków nie odważy się użyć tego określenia. A ono wcale nie zawęża się do polityki niemieckiej. I robią izraelskie świnie Palestyńczykom dokładnie to samo, co ruskie świnie Ukraińcom. Ale dobra, jestem skandalistą, wow 😂

> Napisałem o serialach i nie pytałem co myślisz o Izraelu.
                A ja ośmieliłem się napisać, co myślę, a było to w kontekście serialu Fauda, więc w związku z tematem. Niepytany przez Jaśnie Pana nie mogę się odezwać? Ja prdle 🤣

> Znowu żaluję, że zabrałem glos.
                Coś taki nadwrażliwy? I wyciągnij kija z rzyci, bo zesztywniejesz na ament.
                • tbernard Re: OT wakacyjnie serialowo 28.07.23, 13:43
                  A niby jak miało działać państwo Izrael od momentu powstania? Pójść drogą nadstawiania drugiego policzka? Mieli to przez wieki przećwiczone i o mało nie zakończyło się całkowitą eksterminacją. Palestyńczycy mieli i mają wybór. Mieli możliwość zbudowania swojego państwa ale Izraelczycy lepiej się zorganizowali. Mogą też żyć jako obywatele Izraela a jak im tak bardzo uwierają kwestie religijne, to mają sporo obszarów wkoło, gdzie mogą się osiedlić i budować raj na ziemi po swojemu. Przecież bez problemu dogadają się w sąsiednich krajach arabskich.
                  Sytuacja jest tam taka, że państwo Izrael ani by nie powstało ani nie przetrwało, gdyby nie stosowało metod, które nazywasz faszystowskimi. To odróżnia w sposób znaczący kraje faszystowskie jak Niemcy, którym nikt nie groził zagładą a wręcz to oni zagładę nieśli innym. Jakoś po pokonaniu Niemców nikt ich nie wymordował ani nie pozbawił całkowicie ziemi na której mogli by sobie dalej żyć. Izrael dając odrobinę luzu upadł by szybko a zwycięzcy utworzyli by raj na ziemi podobny do Syrii lub Libanu.
                  • nousecomplaining Re: OT wakacyjnie serialowo 29.07.23, 20:42
                    1. Premier z zarzutami przestępstw typu korupcja, defraudacja, oszustwa, układający się z partiami ultraprawicowymi (właściwie to są terroryści w widzeniu prawa międzynarodowego), żeby ochronić własną dupę.
                    2. Minister z wierchuszki, chwalący się tym, że zabił własnoręcznie kilkunastu Palestyńczyków, bandyta i kryminalista z zarzutami.
                    3. Tysiące ludzi na ulicach protestujących przeciw prawu, który chce gość z punktu 1. wprowadzić, żeby nikt jemu podobnym skurwielom nie mógł zaszkodzić (skąd my to znamy)
                    4. Żołnierze (!) izraelscy (w tym piloci - elita armii) odmawiający służby pod rządami, które zmierzają do ustanowienia państwa zamordystyczno-totalitarno-religijnego.

Faktycznie, godne naśladowania.
                    Chcesz iść taką drogą? Ja nie. I mam nadzieję, że rządzący naszym krajem (teraz czy w przyszłości) też nie będą chcieli.

> Palestyńczycy mieli i mają wybór. Mieli możliwość zbudowania swojego państwa ale Izraelczycy lepiej się zorganizowali. Mogą też żyć jako obywatele Izraela a jak im tak bardzo uwierają kwestie religijne, to mają sporo obszarów wkoło, gdzie mogą się osiedlić i budować raj na ziemi po swojemu.
                    Qrwa, ty tak serio? A miałem cię za myślącego...

Ale droga wolna, pojedź tam, pożyteczni idioci wszędzie znajdują etaty. W takich wykwitach jak Izrael zwłaszcza.
                    • taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 30.07.23, 15:34
                      Dlaczego tak ostro protestują w zmianie prawa sądowniczego ? I to taki masowy protest .
      • engine8t Re: OT wakacyjnie serialowo 04.07.23, 23:42
        Skad masz na tyle czasu aby to ogladac?
        Ja moze zdaze rzucic okieme na jakis news przez pol godziny i co najwyzej ogladnac swoja D w lazienkwym lustrze i tyle.
        • jeepwdyzlu Re: OT wakacyjnie serialowo 04.07.23, 23:49
          Filmom i serialom poświęcam 2h dziennie. Bez weekendów. O wiele więcej czasu zajmuje mi czytanie czy hobby...
          • engine8t Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 00:41
            Tak sie zastanwiam ze mnie odrzuca ogladnie wiekszosci tych rzeczy ktore stworzylo Hollywood czy im pokrewne firmy i to chyba dlatego ze jestem blisko, znam paru dyrektorow i widze jak "to" powstaje, kto to kreuje i kto oraz co (mam na mysli substancje i zasady moralne) za tm stoi. Jak sie raz zobaczy to od kuchni to tego sie nie da juz zaakceptowac. W sumie szkoda poniewaz moza by czasami dla odprezeniia czy relaksu poogladac.
            Zdecydowanie wole spedzac czas nawet w kosciele czy cos poczytac.
          • waga173 Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 01:53
            jeepwdyzlu napisał:

> Filmom i serialom poświęcam 2h dziennie. Bez weekendów. O wiele więcej czasu za
            > jmuje mi czytanie czy hobby...
            >
            Taki byl kiedys film "Karuzela", czesc tryptyka trudnego do znalezienia, z lat jescze 50-tych przed elektryfikacja. Anyway, tam w drodze do przejezdnej karuzeli chlopaki szli przez kilka wsi zeby ta karuzele pchac przez caly dzien zeby sie na koniec na niej w nagrode przejechac. Jeden utykal i sie odlaczyl od grupy. Nazywal sie Rudy. No i na koniec ten co Rudemu to opowiadal, powiedzial: "Oj Rudy zaluj ze cie nie bylo z nami", dokladnie fonetycznie tak jak napisalem bez polskich znakow bo byl mlody i seplenil:). Milion razy te zdanie wlasnie tak fonetycznie powtorzylem przy milionie okazji, na przyklad Oj zaluj Jeepwdyzlu ze cie nie bylo z nami jak przypierdolilem w hydrant. Zaluj! Zainteresuj sie nowym hobby "W starym kinie":)
    • taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 05:18
      Teraz oglądam na HBO Max serial wojenny Pacyfik . Pacyfik – miniserial telewizyjny składający się z 10 części, którego producentami są Steven Spielberg, Tom Hanks i Gary Goetzman we współpracy z HBO .
      • jeepwdyzlu Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 08:48
        Pacyfik to kontynuacja, w jakimś sensie bo inni bohaterowie i inny teatr walk - serialu wojennego wszechczasów (ci sami ludzie są producentami) czyli Kompani Braci.
    • kochamzapachfrezji Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 17:10
      Oglądamy powtórkę " Rancho", ale tylko czasem. Wolę aktywny wypoczynek. Mało telewizji oglądam.
      • nousecomplaining Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 20:11
        > Oglądamy powtórkę " Rancho"
        Aaa, Bonanza... No to klasyk faktycznie!!!
        • taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 20:19
          Bonanza akurat leci na TVC .Kiedyś się oglądało z zapartym tchem .Teraz tylko śmieszy .Kiedyś był klasyk Upiór z Luwru .
          • engine8t Re: OT wakacyjnie serialowo 05.07.23, 20:22
            A jeszcze gdybys zobaczyl mieisca gdzie Bonanze krecili to bys dopiero zmienil swoje poglady.
            • taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 07.07.23, 22:46
              No właśnie gdzie ?
              • engine8t Re: OT wakacyjnie serialowo 07.07.23, 22:59
                Czesc - mala, byla filmowana na prawdziwym, istniejacy i mozliwym do ogladania Ponderosa Ranch niedaleko Lake Tahoe i Virginia City w Nevadzie ale zdecydowan wiekszsc scen na placu ze jednym z budynkow Hollywood Paramount Studios. Sosny podnbno byly prawdziwe i przywiezone ale krajobrazy to juz obrazy i atrapy pagorkow.
                No i glowny aktor Ben Cartwright tak kochal ten film ze sobie zbudowal kopie Ponderosy w Arizonie pomimo ze cala historia to fiksja i wymysl Hollywoodu.
                • taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 07.07.23, 23:17
                  No tak .24 stycznia 2010 r. zmarł amerykański aktor Pernell Roberts – znany z roli Adama Cartwrighta w serialu „Bonanza .Kiedyś z siostrą oglądaliśmy z zapartym tchem .Teraz już inaczej z przymrużeniem oka. Czasy się zmieniają .
                  • engine8t Re: OT wakacyjnie serialowo 08.07.23, 00:26
                    Wszyscy glowni aktorzy juz wyniesli sie na pustynie
                    • taniarada Re: OT wakacyjnie serialowo 08.07.23, 01:02
                      Ten był ostatni .Pierwszy telewizor kolorowy kupiłem w Pewex Sanyo .Cały komplet + magnetowid i odtwarzacz. Poloneza Caro też za bony .Metalik ,antena atutomatyczna do radia bajer . Bonanza na te czasy to hit wtedy był .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka